Friday, February 12, 2016

survey Kitchen Cabinet kedai pertama

yeeaarrpp... aku baru rasa nak survey..
tu pon lepas dah siap extended dapur baru aku..

bukan tak teruja..
sebelum ni.. plan nak buat ngan kontraktor yang buat dapur aku ni..
dah quot harga dah..
tapi... aku bersyukur sangat2...
sebab aku tak bayar habes pon lagi..
dan tengok hasil kerje serta kontraktor tu sendiri bermasalah..
ada aku ceritekan pasal kontraktor bermasalah ni sebelum2 ni..
sempat buat table top tuk bar counter jer..konkrit dan tiles..
tapi hasil kerje..ya hampun ko....
sakit mata..sakit lagi kat hati ni...
tu pon dah berapa kali aku soh derang repair tukar..
tapi makin lama makin teruk pulak..
so.. dah..tak yah nak usik lagi..
dan aku stop jer tak yah buat dah table top dan KC aku...
malas aku nak cerite lebih2..
malas nak pikir..

cuma pengajaran nya..
aku akan amik specialist dalam bidang nya..
nak buat KC..table top bagai..
aku akan amik direct ngan orang yang memang keje-khusus buat KC ni..
yang memang berkemahiran...
tak nak dah orang tengah macam kontraktor jenis macam ni..
hasil kerje langsung tak memuas kan hati..
even tuk bar counter tu pon..
aku dah plan nak tukar sekali table top tuk bar counter tu..
kalau jadi aku pakai material granite atau stone..
so.. buat sekali..
rugi sikit lah..
tapi kalau kire lump sump.. insyaa Allah boleh dapat harga yang berbaloi..

pengajaran ke-dua...
jangan pakai table top kaler hitam lagi..hahaha..
siyes cakap ko.. jenuh gak nak jaga..
since aku ni agak cerewet part tu..
pakai kaler hitam..lagi mudah nampak kesan kotor..
betul lah macam jiran belakang aku cakap sebelum ni..  "Hye Kak Lina.."

lagi satu material..
sungguh..nak gi survey ni.. aku tak berapa tau pon pasal material2 tuk table top..
yang aku tau.. grinate jer..macam batu..
lagi satu..ada sejenis table top mudah calar...
thanks kat Kak Lina tu gak cadangkan aku amik jenis Quartz...
lebih kurang macam grinate.. ada orang kate.. Quartz ni sama ngan material Stone..
pheeww...macam2...tu jene gak lah aku study sikit2..
supaya tahu kebaikan dan keburukan nya..ketahanan nya.. semua2 tu lah kene amik tau..
so far.. 2-3 material tu jer aku boleh consider..
yang kayu2..habuk2 kayu..walaupon murah..tapi aku tolak awal2..
sebab.. nak pakai tuk jangkamasa panjang dan kegunaan lasak..
so harus pilih yang berbaloi..
murah sekali pon..tetap beribu2 jugak nak kuar kan..
dah alang2 tu...pilih jer yang elok terus..

tu pendapat aku lah..

baru2..tak berapa baru gak lah..
jalan2 kat Jusco rumah aku ni..
saja masuk satu kedai memang specialist untuk KC..
dah lama aku dok perati kedai ni..cuma tak termasuk2 lagi jer..hahaha..
ni biler kan kate plan nak buat KC..
so.. boleh mula survey2 harga dari yang dekat dulu..
kedai ni..kawan abah sado pernah buat ngan derang dulu..
memang cantik...dan sangat puas hati kata nya..




ni material quartz stone [refer nama kat belakang] 
berat macam grinate jugak..
sekaki Rm 200..
so ko darab lah ngan 22 kaki aku punya table top nak di buat..still reasonable..
tapi tak nak pilih kaler hitam macam atas ni..ada banyak lagi pilihan warna yang boleh di consider..




yang ni..tak silap aku material acrylic.. ker hapa nama lagi satu tu tak ingat lak..
lebih murah.. Rm 160 sekaki
tapi yang jenis ni mudah calar halus..tak jelas nampak lah..
tapi yang aku tengok display kat kedai ni punya..material ni..memang perabeh calar dah..





yang ni jenis grinate yang aku nak..
lebih tebal sikit berbanding stone quartz
harga kat sini Rm 250 - Rm 280 sekaki kalau tak silap
lebih mahal sikit dari harga yang aku pernah tau sebelum ni..
mungkin kalau aku nak jugak pakai ni.. kene survey harga kat tempat lain..
kot dapat lebih rendah..sebab kawan aku cakap..dia buat sebelum ni [tempat lain]
harga perkaki tak sampai rm 200 pon..
ok2.. maknenya..kene gigih survey



yang ni jenis acrylic tu..tak lah nampak calar sangat kan..
even kalau ko tengok betul2 ni.. beribu kesan calar.. huhu..
aku nak pakai jenis2 ni [stone atau granite] sebab nanti akan datang seketul sekeping macam ni..
kire tak delah nampak kesan sekeping2 tiles [kalau pakai jenis konkrit]
lebih cantik lah kire nya ni.. 



kat kedai ni.. aku tetibe jatuh cinta ngan kitchen cabinet MATERIAL ALUMINIUM
yang atas ni semua aluminium lah ni..
nampak macam kayu jer kan..
aku asalnya plan nak pakai kayu nyatoh..tapi buat design modern..
tak tau napa tak rasa nak pakai 3g ker 4g bagai tu..
bukan tak cantik..tapi tu lah..saja2..hahaha..no reason..
but since tengok material aluminium ni pon boleh buat macam design aku nak..
so.. mungkin boleh di pertimbangkan.. kalau kene ngan bajet..
mahal oooii.. hahaha..
warranty 25 tahun..tahan lasak siap boleh rendam air..



tu ko nampak tak kabinet berendam dalam air tu..
aku dah peratikan bende tu terendam dalam tu.. nak 5 tahun dah sejak jusco ni bukak..
air nya dulu penuh.. siap ada ikan emas lagi dalam tu..
die nak tunjuk yang material ni..memang tahan lasak giler ah..
berendam selama nak 5 tahun pon..tak karat..tak reput..tak berubah warna..tak berlumut..!!
hebat tak..hahaha..ko tengok lah pulak rega nya kan..Rm 400 lebih sekaki..
kalau buat kat umah aku ni..atas bawah full set.. nak Rm 20 ribu hokeh..
tak masuk table top...
nanges aku dengar.. hahaha..



ni isi dalam jenis aluminium ni..



tapi aku memang suka sangat tetibe..
bukan setakat pintu jer..tapi dalam nya pon..base n back.. para tu semua pon material yang sama..


ni material aluminium lah ni.. kaler putih..cantik kaaaaaannnn...



ni pon material sama dengan kaler berbeza



kat sini ada jugak tempered glass tuk table top.. 
KC pon 3d..4d..glass..cermin bagai tu..
yang memang cantik dengan rekaan terbaru..
rambang gak lah mata aku ni nengok nya..
tapi buat masa ni..survey2 jer dulu..tengok harga..dan carik ilmu..
yer lah.. memula ni kan..blur2..tak tau sangat..
jadi biler gi kedai2 macam ni..menyembang ngan orang lebih pengalaman..
boleh lah tau sikit sebanyak pasal bende2 ni semua..
ada bende2 yang tak pernah tau pon kan sebelum ni..
so len kali.. nak survey2 lagi..kut kesesuaian bajet..
tau lah sikit2 pasal bende yang nak di carik..
idak lah buta2 jer nanti kot kene tipu ke hapa kan..
yer lah..macam kawan aku pernah kene..
sebab kan die tak tau macamane rupa kc bentuk 3g-4g..
buta2 jer kontraktor caj die ngan harga yang mahal [harga kc 3g-4g] tapi yang dipasang material nya berbeza..
hanya sedar biler dah siap pasang..
tu pon orang lain tegur akan hal tu..
dah tu.. terpaksa lah redho kan...
tu penting nya pengetahuan..tak banyak..sikit pon jadi lah..
sekurang2 nya..tahu yang asas2...

eerrr..aku ni pon baru ni gigih nak amik tahu... hahaha..

korang ada cadangan..atau pendapat apa2 pasal hal ni..
lagi2 yang banyak pengetahuan dan ada pengalaman pernah buat KC..
boleh lah share gak kat sini..
tolong2 lah aku ni haaaa..
dan pembaca yang lain jugak..
moga bawak manapaat kan...





7 comments:

cik hani said...

eksaitednya nak buat KC...
kite takde bajet lagi nak buat KC..
Lalu kat kedai jeling2 jer ...
heheheheh

eima said...

SATU KAKI 200 .... MAHAL JUGA KAN TU BELUM KC NYE LAGI .... LAP PELUH KEJAP

Shakina Farhan said...

sukenye design alluminium tp style nyatoh tu..xtau plak boleh jd design gitu igt lurus je..tq for sharing aty..

mama cinta kamu semua said...

Kedai di jusco tu mmg cantik design n material kcnya tp agak mahal.. Mungkin aty boleh cuba survey kedai yg sebelah kiri 1st jumpa masa simpang masuk ke bch tu. Nrl buat kc tambahan n wardrobe di situ n memang berpuashati dgn dowg.. Kemas n berbaloi dgn harganya

sumysya said...

wah cantiknya kc aluminium tp harganya fulamakkk...

nur aslina mohd ramli said...

waa.. namaku d petik.. hehe.. buat reserach betui2 ty oi.. benda nak pakai lama kot.. bukan setahun dua da tukooo

awis said...

salam kak. sy SR akak. hehe. akak xnk consider ikea? ikea ok bagi saya. sy dan suami baru psg kitchen cabinet ikea. design dan pasang kami buat sama2. jimat kos.
ikut pengalaman sy, ikea ni best sbb function dia best. cumanya mungkin akak nak consider material worktop utk sinki. sbb ramai org risau boleh ke kayu dia tahan air. boleh, kalau akak seal btol2 keliling sinki tu. aritu kitaorg xcermat so ada kembang sikit tapi xvisible. bila dah seal btol2 dah tak kembang.
dan bagi penggunaan cover panel bagi exposed cabinet unit sgt digalakkan sbb c.panel tu mencantikkan lagi cabinet.
sebab utama kenapa kami pakai ikea sbb kalau suatu hari nnt bosan dgr warna atau design sedia ada, kami boleh tukar dgn senang.
hehehe.