Thursday, February 11, 2016

SUSUN ATUR :: ALMARI di DOBI AREA



semalam.. dah cerite asal usul kewujudan almari kat area dobi ni...

so hari ni nak share pasal susun atur dalam almari ni sendiri pulak..
alaaaa...susun atur simple jeeewww...
tapi mak eksaited chuols..
so macam biasa lah semua nak share keeennn... heheh





sebab kan almari ni besar demuk..
so.. ruang dalam pon luas..
memang tak sia2 lah beli almari besar2 macam ni.. hahaha..
sebab banyak boleh di isi..




ni anti slip mat.. macam lapik getah nipis..
beli kat MR DIY jugak 2 gulung..harga tak ingat..
tak sampai rm 5 jer kot satu tu..

kegunaan nya sebenarnya.. sebagai anti slip..kire tak gerak2 kasi kemas..
tapi tuk aku lebih pada.. nak jaga permukaan kayu dalam rak tu sendiri..
since barang2 pencuci biasanya kan dalam bentuk cecair atau penghakis..
so.. pakai ni tuk elakkan dalam tu basah..elak dari rosakkan permukaan kayu sendiri..
kalau tak..cepat lah mereput nanti kan..
selain tu..kemas la sikit aku rasa pakai alas macam ni..




saja pilih kaler putih jugak...
kasi tak berapa nak nampak..banyak2 kaler nanti serabut mata aku...
saiz lapik ni..akceli.. tak lah ngam2 lebar lapik ni dalam almari..
kene tampung bahagian belakang lagi sikit..
tuk 2 para ni.. 2 gulung mat tu ngam2 jer cukup letak..




ni para tingkat bawah yang lebih besar ruang nya
simpan tuk semua pencuci pakai harian...
Dynamo-Vanish-Downy-
pencuci lantai tuk rumah dan bilik air pon aku simpan sini jer..
tersimpan dan lebih kemas..

nanti nak beli lagi bakul2 kecik macam putih tu..
asingkan tuk cuci pakaian dan lantai rumah..
tu semua alasan nak ke MR DIY lagi ler teewww...ahaakkss..

yang balang kaca tu sabun serbuk basuh baju anak
biasa pakai jenis cecair jugak..
tapi masa ni dah habes..tak beli pon lagi..
yang jenis serbuk lambat sikit nak habes..


asid tile ni sebenarnya bekas besar...aku alihkan dalam bekas penyembur kecik..
guna tuk cuci kesan simen dan cat kontraktor buat kerje ritu tak bersih cuci..
so asalkan nampak..aku sembur dan gosok sikit pakai kain..mudah hilang



buat label setiap satu.. 
lagi yang asid tile ni..
sebab dalam almari tu ada beberapa lagi cecair cucian lain khasus tuk cermin atau meja
ada pewangi jugak
so biler label macam ni.. 
tak de tak pasal ko salah sembur cermin pakai asid..tak pasal jer ko kan nanti..
terutamanya biler orang lain macam abah sado yang kene buat keje tu kan..
letak tinggi2 anak tak boleh capai...
bende2 macam ni.. kene extra care..sangat2.. tak ley letak bawah2 walaupon kate dalam kabinet..
so letak tempat sesuai...lebih tinggi.. dan tak boleh di capai ngan mudah..


letak dalam satu bekas..




so.. semua yang berkaitan -bahan2 kimia macam ni..letak dalam ni susun elok2 kemas..
satu ruang tertutup dan tinggi [untuk kanak2]..
memandangkan kat rumah ada anak2 kecik kan..
tapi tuk aku..tuk kiteorang lah terutamanya..


masih senang nak capai..efektif..
lagipon memang jenis aku..semua kene bersimpan tertutup..
rimas mata kalau boleh nampak semua...
tu yang awal2 lagi..belum apa2 aku dah beli dah awal2 kabinet ni..
khas tuk bende2 ni semua jer..

ada ruang kosong lagi..
nanti kot ada lagi pertambahan barang yang mungkin jarang guna
boleh letak kat dalam2 jer..

seb bek lah beli almari saiz ni..
kalau lah kate aku nak gak beli yang aku cakap leper nipis sikit tu..
mesti dah penuh dah ni..
nak letak dynamo jer dah akan amik ruang lebih..
belum barang2 lain lagi..

sekarang baru aku berterima kasih kat abah sado.. heheh..






bahagian atas rak lebih kecik aku letak bakul..beli dari MR DIY jugak..
harga antara Rm 5 hingga Rm 6 ikut saiz
nanti free2 dan kot sempat..aku buat label..
senang abah sado nak carik 
takde lah aku kene terjerit2 dari atas setiap kali nak jawap die tanya mana aku simpan berus..
mana aku letak tuala.. n soooooo on......puufftttt....



dalam ni letak sponge yang belum guna..memang biasa beli lebih..



yang ni letak berus dan towel microfiber [beli lebih hari tu]
towel ni bukan tuk kain buruk..
biasa aku guna tuk lap perabot umah jer..
macam meja cermin kaca tu..


penyembur serangga jarang2 guna..letak tinggi2 sikit takper..
bahagian atas ni aku akan guna tuk simpan stock barang pencuci yang belum guna
contoh macam pencuci botol dan barang anak2 [yang oren tu]
biasa beli pack berkembar refill.. satu tuang botol..satu simpan..
dan biasa jugak.. time beli barang dapur..
mesti akan beli sabun pencuci pinggan lebih bagai..
macam ni.. sebab masih tak membeli lagi sejak2 dapur di renovate ritu..
so.. masih kosong..tunggu nak shopping barang dapur nanti..
penuh lah lemari ni biasa nya...
[sebelum ni selalu ada masalah storage-aku simpan kat stor tempat khas]
tapi dah ada almari ni..senang sangat lah...






so macam ni jer susun atur almari dobi area yang sangat simple..
nanti akan upgrade dari hari ke sehari..mengikut kekemasan dan keperluan atau pertambahan barang
buat masa ni aku cuma nak semua nya teratur dan berada di tmpat yang betul..tu jer dah cukup..



 rak para kosong ni.. nanti lain kali aku share dekorasi simple pulak yer..
ada sikit bende lagi tak siap..
nanti aku share lagi yer... sabar eh korang...heheh..








7 comments:

Nurzakiah Hanum said...

:) cantik

Akak Kembang said...

kemas. putih memang nmpk cantik

lieyalatif said...

mcm biase...kemas dan lawooo aty...

lieya bekenan bekas putih yg aty kate beli kat diy tu...nanti nak try cari ler....

Ayu Rashid said...

ARGHHH TAK SABAR.
Amik ko capslock terus hahahaha.

Chekgu Azrine said...

Kalau aty punya tangan sure lawa..hehehe

nurin khairi said...

uhh..kt rumah kitorg penyembur serangga selalu guna..lipasss..

Fiqah Feeona said...

Kemas je Aty susun. kalau fiqa..tonggang terbalik