Wednesday, February 24, 2016

Bilik anak-Wilayah QnS :: Qaleef request meja kerja macam mak die punya 'soho'

waaahh pandai sangat pulak dak qaleef nak request bagai kan...


tak lah..


aku yang nak belikan die meja study baru...


tapi..

tapi..

memang qaleef pernah cakap kat aku..
"qaleef nak meja work..macam mama"



aku kan tak suka hampakan anak....giteeewww mak2 sangat..


macam klise sangat tu kan bunyik nya..


okeh..

tu alasan semata..

sebenarnya.. memang nak beli baru tuk qaleef..
qaleef dah besar... sikit..
dah nak membujang anak aku tu..
haaaiihh.. jangan besar laju2 sangat boleh tak..
mama rasa macam baru jer beli kan awak buku tuk baby2..
alih2.. awak dah pandai nak mintak buku yang lebih mencabar..

eeaahh..??

ada kaitan tak.... 

huhu..

nak cerite pasal meja study anak..

qaleef memang jenis manfaatkan meja study/meja aktiviti die..
tu sampai gahai sedia ada aku dulu beli dah kat dia..
meja nya pon dah selekeh giler..
anak aku ni terlebih kretip...
selain dari buat aktiviti2 die..
die buat main dalam bilik air jugak..
perabeh die hangkut masuk semua..
bendelah tu..mana lah tahan kene air kan...
tu yang cepat jer jahanam..

alih2 kan dah kopak belobang..
mereput aku dah bukak2 buang..

lepas tu..
biler die nak buat homework...
buat kat lantai jer...meniarap sambil tulis..
alolololo... ko saja jer kan..
sebab ko tau mak ko bukan boleh tengok macam tu...
anak nak belajar tak selesa macam tu...
laju2 bukak web IKEA.. tengok apa yang sesuai..
laju2 jugak wassap abah sado hantar gambar..

cakap.. nak gi IKEA beli meja study anak...



Bench, white


Children's chair, in/outdoor light blue, light blue





tak yah tunggu hujung minggu..alasan ramai orang susah parking..
sempat aku gi jengah IKEA sekejap semalam..huhu..
well.. aku keeennn... sanggup jer kalau bab2 cegini...
semata2 nak beli 2 bende ni..
kerusi..
dan meja belajar baru..







kali ni.. aku beli yang jenis lain pulak..
plan kepala otak nak buat ruang 'lebih matang' gitewww...

kekwat..huhu

yer lah.. sebab qaleef kan kate nak satu ruang macam ruang kerje makpak nya..
so.. aku akan buat lebih kurang macam tu..
tapi dalam bentuk lebih comel...
sikit..

tapi... aku tak beli semua nya sekali gus..
sebab..ruang adalah sangat..sangat..terhad..
kene beli satu2..dan ukur baki ruang..boleh letak rak lain lagi tak..
sambil2 tu.. biler gi ikea.. carik idea sekali..
ukur..kalau sesuai nanti len kali gi beli lagi..
alaaa..tak jauh pon ikea tu..
kalau gi time keje..tak sampai setengah jam..sampai dah aku ke ikea tu...

buat masa ni.. aku just beli meja STUVA[Rm 100]  
dan kerusi MAMMUT[Rm39.90]
eerr...dan a few things lagi yang tak berkaitan.. huhu..

buat masa ni.. qaleef teruja..macam biasa..
tunggu lah mama siap kan dulu macam meja kerje mama nanti..
mesti lagi eksaited..

harap2 lah..


dari semalam pujuk qaleef tido bilik die sendiri..

tapi qaleef ulang cakap..

"qaleef nak tido ngan mama" buat muka kesian...

"nak pelop" [peluk]


kalah lagi...

qaleef memang jenis tido kene peluk...


hurrmm...

aaiihh...

tapi kene jugak..tak ley jadi ni..

qaleef dah nak 4 tahun bulan 4 ni..
kene pelan2 pujuk dan ajar asingkan tempat tido dia..
sampai umur 5 tahun nanti dah kene terus tido sendiri..
mengikut syariat islam...

insyaa ALlah...

kekadang rasa...macam...
tak ley terima hakikat qaleef dah besar..!!
kenapa cepat sangat ni...!!! 
dah perlu tido asing dari mama abah..
anak aku cheeky boy yang manja..yang clingy.. 
tido nak berkepit... sampai mak ko jadi sotong..tangan kaki melingkau kiri kanan nak peluk 2-2 sekali..
apak ko jugak yang tido nganga... puffttt....
sikit masa lagi... dah membujang..
nanti dah ada dunia die sendiri..
dah ada gepren.. n kawen...huwaaaaa..!!!


so.. masa yang ada ni.. aku akan trained die..
supaya dalam kepala otak die akan pikir..
hanya aku wanita terbaik dalam hidup die.. muwahahaha...


eeerrkk...


tapi.. aku series ni...















5 comments:

A. Aqma said...

akak...cutenyeee meja tuuuu~~

MizzTina said...

ehh, murah lak meja tu.. kt ikea gak ke kak? apsal survey kt web hri tu mcm mahal.. 300++ ku xsilap.. berangan nk beli gak ni utk dak Danish..

Rizziela said...

boleh saing mama buat keje tu

eima said...

nanti nk beli satu utk fahim jg ... sbb skrg ni fahim study guna meja kecik yg bersila tu je

Syuhairah Anuar said...

kak aty, makcik sy dlu,dia citer 4bln direct dia masuk bilik kul 9,hari2 sbb nak ajar anak sulung dia tdo bilik sendiri. then baru ok. sy pun tgh pk nak ajar mcm tu, tp jauh plak bilik lain dgn master bedroom. jauh nak menjenguk