Friday, March 18, 2016

dating dengan anak2...TIPS bawak anak2 sendirian






semalam kan aku cakap..
aku tengok boboboi ni 2 kali dalam masa seminggu..heheh...
ahad tu dah tengok ngan abah sado..
rabu baru ni.. aku gi lagi sekali..
tapi kali ni.. abah sado beli kan ticket on9 jer..
cuti2 sekolah ni.. boring tak de aktiviti sangat..
abah sado keje lah kan..bukan cikgu dapat coti sekali..
kalau  tak.. amhu aku dah ngajak bercuti dah tu..

qaleef lah kesian..
hari2 mintak nak gi sekolah.. 
sebab kat umah bosan gamak nya..
buat jer aktiviti macam biasa..tapi tetap bosan gak..
tu yang aku ajak tengok wayang lagi sekali tu..
mak nya yang hover lagi nak tengok.. heheh..maapkan lah yer..
ok lah..darikan takde bende nak buat sangat..

tapi tu lah..
kali ni.. pergi ber-3 jer..
ngan dak qaleef..dan shaquille..
abah sado keje..
ada gak aku tanya2 kot die nak ikut sekali...
selalu die ok jer..tapi bizi agak nya,,,tu die lepas kan aku pergi ngan anak2..
kalau tak..susah tu ooii...susah die nak kasi..
selalu terlebih risau die tu tawww...

sebelum ni ok jer..sebab qaleef dah besar..
senang nak handle...
tapi since ada dak shaquille ni..tak pernah lagi aku kuar sendiri2 ngan derang...
setakat gi pos barang.. gi kedai.. kejap2 kuar..tu je lah..
tapi nak belama2 siap jalan2..memang tak pernah lagi..
kire ni pes time aku kuar dating ngan anak2 jer..
tak best sebenarnya abah sado takde [ni semua bahana dah terbiasa berkepit lah nih]
tapi sebab pikir bosan kat umah tu..lelebih dak qaleef..
tu aku kuar jer lah..

so far.. ok jer...
orang kata.. anak2 sendiri..kite tau sendiri ragam anak..
qaleef jenis senang sangat nak handle..
walaupon aku cerite macam sebelum ni anak aku berlari satu mall..
tapi tak pon sebenarnya..
qaleef tak macam tu..lagi2 sejak dah besar dan paham sikit ni..
dulu2 masa baru dapat kaki.. masih tak berapa nak paham..
mmang susah sikit lah nak control..
tapi skarang..alhamdulillah ok sangat2..
die ikut jer mak pak nya..
dia akan selalu pastikan mak pak nya ada dekat ngan dia..
kalau nak kan sesuatu atau nak pergi mana2 [keda menarik contoh nya]
die akan cakap..atau tarik tangan kiteorang secara paksa.. 
takde lah tetibe die lesap.. yang tu aku akan risau..
tapi so far..die bukan jenis lepas bebas...anak mak sangat ni tau..
lagi pon anak aku ni jensi duduk dalam stroller..
tak dulik lah kalau dah nak 4 tahun sekali pon..
lagi senang macam tu...senang nak kawal..huhu..

in fact.. sejak2 die jadi abang ni..
die macam ada sifat protective sikit..pada aku dan pada adik die..
die rasa macam..die pulak yang kene jaga aku.. hahaha..
ok lah.. walaupon tak lah rasa selamat...tapi masih boleh di harap...
boleh di pupuk sikap tu..
supaya one day.. aku boleh rasa selamat biler dengan dia..insyaa ALlah..

orang tanya aku..
macamane aku bawak shaquille tengok wayang..
since shaquille bukan paham pon semua tu kan..
tapi syukur lah senang gak nak handle dak shaquille..
die tu senang jer.. memandangkan die jenis suka nau melekat ngan mak nya..
jadi..die lagi suka kalau dapat berpeluk2 dalam wayang.. hahaha..

lagi satu.. ada trick nya jugak..
kene pandai2 lah kan...

ko nampak tak ticket wayang aku pukul berapa tu..??
haaa.. aku amik waktu pagi..memang waktu rutin tuk shaquille tido...
memang sengaja pilih waktu macam tu..

sebelum kuar aku tak akan tidokan die..
susu pon sikit2 kasi hilang haus,,
kasi makan siap2..
so..biler time kat dalam wayang tu nanti..
baru aku akan DF die..dan terus tido..
so far.. die akan tido melena...
ni kire kali ke-3 aku bawak die masuk wayang..
sebelum boboboi 2 kali ni.aku pernah bawak qaleef dan shaquille tengok the gud dinasour tahun lepas..

bising..??
die tak peduli pon..lagi pulak sejuk dalam tu...
lena die tido..
sikit2 tekejut lah kalau ada bunyik effect..
tapi sebab tido peluk2...die mungkin rasa comfort..
ingat lagi tak ada entry aku pasal bunyik bising dengan anak tido..??
so... should be no problem..


ok..nak sambung cerite..
movie start pukul 11.45
aku dah get ready nak kuar pukul 10.45
sejam awal..
tak suka terkocoh2...kelam kabut..
lagi pon..sebab nak makan sekali kat sana...
ngan anak kecik ni..
ko nak cepat macamane pon..akan jadi lambat jugak nanti.. huhu..
biasa tu.. biasaaaaa..
contoh kat bawah ni ha...








adengan pagi2 sebelum kuar rumah..siap2 kan anak..
time ni lah pulak dak qaleef nak belajar uruskan adik nya...
si qaleef nak tolong pakaikan adik nya stoking dan kasut..
sebelah tu..aku dah pakaikan dah...
tapi die berkeras gak nak pakaikan lagi sebelah..
siap tak kasi aku tolong..
tu semua lah tu nak melambatkan keje mak nya tuh..

tapi.. aku biarkan die belajar.. 
boleh tolong uruskan adik2 nya nanti...senang keje mak ko.. heheh..

tak pandai sangat pon lagi..
amik masa nak 15 minit gak ni..aku tolong2 gak..tunjukkan..
takper.. practice make perfect..


dak mat lekat ni senang duduk dalam car seat..tak banyak ragam 
unless kalau dah terlampau lama..die nak susu ke bosan ker..
baru merengek nak kuar..
kalau tak.. die ok jer dalam ni..lega mak ko..senang keje..
qaleef dulu umur2 ni tak nak duduk dalam car seat..
shaquille dari baby aku dah paksa-ajar die dok dalam tu..tu ok jer sampai sekarang..


sampai jusco kol 11 lebih kurang..
ingatkan takde orang sangat..yer lah..time keje kan..
tapi.. aku terkujat tengok orang beratur punye lah panjang sampai nak ke escalator..!!
ritu sabtu ahad aku gi tengok yang fes time tu pon tak panjang macam ni...
cuti sekolah gak masa tuh...hurrrmm...
sapa biasa kat TGV rawang nih..tau lah..tgv ni biasa tenang2 jer..
tak pernah pulak aku tengok orang seramai macam nih.. hahaha..
seb bek lah dah beli ticket on9 kan..
tak yah dah aku beratur hapa punya panjang macam ni..
memang tak lah jawap nya nanti..

ada masa lagi...so kiteorang gi carik makan..
pikir terus brunch jer kuar ni..kemahen lapau masing2.. hahaha..



ini jugak biasa kalau qaleef nak makan bende2 manis macam ni..puufftt..
tapi.. macam biasa jugak..aku memang suka nau layankan.. hahaha..bad mama..
ni kat Big Apple.. beli donat die suka..
better lah dari die mintak eskerim sebelum tu..nanti melekit..


hari tu kiteorang..brunch dekat Coffee Old Town..
malas nak carik2 pikir nak makan apa..
turun escalator wayang atas tu..terus nampak ni..terus masuk jer..
lama tak makan kat old town nih..



dak shaquille dah mengantuk masa ni..tapi die jenis..asalkan kuar jalan..
die tak merengek...hahaha..kaki jalan sangat anak aku ni tau..





beli seketul jer..cukup..manis...
aku ingat die nak makan dalam wayang..
tapi die mintak makan jam tu jugak.. 




white coffee..aku suka yang panas punye sebenarnya..
tapi sebab tengok jam ada lagi 15 minit..tak kose aku nak layan feeling2 minum kopi waktu ni..
so amik yang sejuk jer..
aku tak boleh amik kafein sebenarnya.. jenis migrain teruk..
lagi pon..sebab aku amik kologen kan[ephyra]..
so aku memang tak amik sangat dah minuman ber-kafein..
sebab kafein ni akan menyerap semua khasiat kologen dalam badan kita-atau apa yang kita amik..
sesia lah kan aku amik supplement nanti..
lagi pon.. jenis aku.. mudah ketagih.. duluuuuu... memang addicted sangat ngan bende2 macam ni..
pagi petang sian malam dok hadap..
sekali biler migrain teruk macam nak giler..terus stop..

macam ni..sesekali boleh la,,,lama tak amik pon..
lagi pon.pagi tu aku tak minum ephyra...
gian gak la..biler dapat minum..peegghhh... terbaik lah rasa nya... hahaha..
tu mula lah tu...teringat2 rasa nak minum lagi...haaiihh..




grill chicken set [Rm17.90]
seb bek lah cepat sampai... kemahen laju aku makan suap dak qaleef sekali..
kentang pon tak habes..nak bungkus pon malas..sebab nak cepat..movie dah start..
siap keep the change hokeh masa bayar tu..sebab tak ley nak tunggu
eeerrr... 10 sen je pon.. hahaha...

lepas tu terus laju2 naik balik..start kol 11.45
aku masuk kol 11.55...
tapi.. tak start pon lagi.. iklan.. biasa lah tu kan..
cuma tak suka kelam kabut..nanti penat tekejar2...



biasa memang kiteorang suka amik couple seat..belakang atas sekali..
luas..dan selesa..anak2 duduk jer sekali..
ni ber-3 ngan anak2 jer..so lagi lapang..
kalau ada abah sado.. terhad lah sikit..ngeeee...
tengok seat sebelah..kosong..
memang tak de orang pon..tak ramai pagi tu..
aku dok heran gak..
yang ramai2 beratur kat luar tu..nak tengok cerite apa sebenarnya...
kungfu panda kot.. 

kali ni dapat panggung kecik..
tak ramai orang..so sejuuuukkkk.. 
eksyen tak bawak sweater...
selama ni..bawak..tak pernah pakai pon..
tu malas aku nak bawak dah tu..penuh2 tangan jer..
dak shaquille pakai jumpsuite jer ko..
tapi tak per.. die memang suka sejuk2 macam ni.. tido pulak berpeluk ngan mak ko..
darikan sejuk.. berpeluh gak lah aku di buat nya..



saja amik gambar sikit..

dak shaquille tido dah lah lepas tu..
dan die terjaga..betul2 sama part ngan masa fes time tengok sebelum tu..
part boboboi jerit 'tidaaaaaaaak' kuat2 masa ochobot mati tu...huhu...kuat nau lah tu..
tapi so far.. die tak meragam lepas tu..
as long as die dapat dok melekat kat mak die..die okey jeewwww...


habes movie..terus balik jer..nak kol 2 dah..solat zohor kat umah jer..
kalau abah sado takde..memang malas sikit nak jalan2 sangat..
lagi pulak..dak shaquille berdukung time tu..
malas aku nak usung stroller...sebab pikir setakat nak masuk panggung jer kan..
boleh jer bawak masuk panggung [kalau seat tepi boleh letak tepi asalkan tak ganggu jalan dan penglihatan orang lain] 
tapi biasa nya jugak..dalam panggung tu..bukan die guna pon nanti..
nak berkepait jer lag besh kata nya...





so far.. fes time kuar sendiri ber-3 ni..
tak de masalah..
cuma kalau ada abah sado..lagiiiiii senang...
umur2 macam dak shaquille ni sebenarnya..die ngah aktif..tak nak duduk diam sangat..
tapi ok lah..hari tu tak de masalah...anak sendiri kan..tau lah acaner nak handle..
kalau jenis susah nak handle tu..awal2 lagi memang aku tak akan kuar sendiri2 macam ni dah tu..

cuma tu lah.. sebenarnya..apa2 pon..
lebih pada isu keselamatan..
biler nampak bersendirian...setakat ngan anak2 jer..
lebih terdedah pada risiko..
sekarang kan macam2 hal...
tapi tu lah.. lebihkan tawakkal pada Dia..
dan.. tak yah nak berjimba sangat..
hebes cerite..terus balik..tak yah nak meronda2 lagi..
letak kereta tempat yang selamat dan ramai orang..
yang dekat2 kalau boleh..

lepas tu.. aku akan pakai bag silang..tak yah nak pegang2..
bag besar semua pampers anak pon boleh masuk sekali..heheh..
lagi satu perangai aku kalau kuar ngan anak2 jer..
dari masa qaleef sorang dulu pon..
aku tak bawak wallet..lagi la qallet aku tu jenis besar ya hampun ko...
aku setakat bawak cash..letak kat tempat mudah aku capai [poket2 tepi bag]
tu pon selalu tak banyak aku bawak..
dan sediakan tuk perbelanjaan makan..[atau beli popcorn contoh nya]..untuk bayar parking..
senang dan lebih cepat nak capai tak yah kuar2 bukak wallet tuk amik duit nak bayar..
lagi2 masa bayar parking ticket tu..
dan lagi satu..biasa kalau shopping2 dalam mall ni..
aku prefer guna card jer.. [debit] lebih mudah
kad2 penting..,macam kad bank.. bawak dalam satu bag lebih kecik...
atau aku selit2 tempat selamat...
kot2 lah emergency nak guna kan..


heheh..TIPS nya..




update ::

okey....aku baru dapat feed back pasal cerite ni ngan satu tag line "tak guna" dalam cerite ni..
jujurnya... dalam movie tu..aku memang tak perasan sangat..
tapi biler kau pikir balik..
memang dari cerite drama die kat tv pon..suka ulang perkataan "tak guna" tu
untuk kite..memang tak berapa tangkap sangat kan..
tapi anak2 ni.. telinga dierang sangat2 peka..
derang belajar dari apa yang derang nampak dan dengar..
so.. aku rasa.. thats sumting yang.. memang tak baik..dan perlu di amik kire secara sirius..
lagi2 ada yang bagitau anak2 derang suka sebut ayat tu..
pada orang lebih dewasa..pada kite sendiri..
memang dah tentu lah tak menyenangkan...

so far..qaleef tak sebut ayat tu..
tapi kalau die sebut.. mahu kena lastik mulut nya tu ngan abah sado gamak nya..
sungguh..aku tak perasan akan hal ni[atau mungkin sebab qaleef tak ikut sebut bende tu]
tapi..as a parent.. perkara yang tak bagus tuk anak2 kite macam ni..
kene amik berat....
mungkin perkara ni boleh di usulkan pada pihak derang..
tuk di perbaiki sebutan atau ayat2 yang nak digunakan...
since yang tengok pon memang dah tentu lah anak2 kan..
mak2 macam aku ni..kes2 terpencil jer...[huhu]






4 comments:

Duniaku Duniamu jua said...

yap betul ayat 'tak guna' tu...mmg tk patut guna. Dulu...masa Azib kecik..dlm 3-4 thn...selalu dgr dia sebut. Heran betul...kat mana dia dpt..ayat tu.Bila umminyer tgk boiboiboy...baru tahu...huhu..lps tu..ckp kat dia..tk elok guna ayat tu...nsb dgr kata..skrg azib nk masuk 6 thn..dh tk minat boiboiboy..sbb asyik lawan jer...katenyer. Skrg duk hadap...citer Aqil's story n kartun indon islamic tu...jgn ko ckp..indon pulak lps ni sudah...:-)

Suraya said...

Pernah Keluar Ngan 4 askar kecik ni.. Haha..berani.. Kan.. Alhamdulillah ok je..Tp x berapa berani nak buat lg..
Bagusnyaaa.. Masa tu tawakkal mmg bulat betul pd Allah.. Kalau Ada suami..mmg manjang dok bergantung kat dia..

Psl 'tak guna' tu.. Pernah jg anak terikut.. Masa dia main lawan2 ngan adik beradik dia.. Automatik keluar kot Sbb tgh tiru aksi Boboi Boy.. Cepat2 tegur.. Ultraman pun selalu guna ayat tu..
Kita lah Kene alert..Cepat2 betulkan/tegur...kan..
Kalau dia dah terbiasa sebut nanti..susah dah nak larang

Siti Fatimah said...

nk tumpang update...smlm da g tgk boboi boy the movie ni. Alhamdulillah, dlm movie tak de sebut word 'tak guna'...byk sebuk 'berani kau' je... kire ok la tu..selamat mak~ hehe

Mommy Cici said...

hehe tak penah lagi bawak anak keluar sorang. bawak pegi kedai pun failed, inikan pulak bawak jauh jauh. datang tantrum nya, ya Allah dengan mak kalah tau. and belum bawak dia pergi movie lagi,. tak berani lah -__- my son takut gelap, kang dia jerit naya je . hahhaa