Tuesday, March 08, 2016

#ProjekPLASTERCEILINGruangtamu :: Dilema ceiling rumah rendah


tak paham aku kenapa ceilng umah sekarang ni rendah2..

ko perasan tak...??

ker...aku jer rasa macam tu... huhu...

biler aku bandingkan ngan umah lama2..
umah kuarga.. umah orang lain yang dah berpuluh tahun buat-tinggal
aku perasan macam tu lah..

umah mak aku.. tinggggggggiiiiiii sangat..
sampai kan biler aku rasa nak buatkan langsir pasang dari ceiling..
mesti pikir banyak kali..
sebab nya.. kos nak membeli kain tu lah..
dah lah umah tu banyak giler tingkap...hahaha..

bukan umah mak aku jer..
tapi umah lain jugak..yang lama2..
aku perati tengok bumbung umah lama lebih tinggi dari umah sekarang...
termasuk umah aku ni ha...

tapi betul..
ada orang cakap..
pemaju nak cut cost..

betul lah tu kot..

mungkin ada orang tak rasa sangat..
asalkan berbumbung yer sudeeeyy..
hahaha..aku pon sebenarnya..

tapi.. biler datang satu2 hal tu..
baru terasa..
contoh macam situasi aku sekarang ni lah..
time2 nak buat plaster ceiling..

aku cakap pasal bumbung tinggi rendah ni..
sebab..hal plaster ceiling umah aku ni lah..
untuk tingkat bawah..
tingkat atas...tinggi gak..standard..aku rasa lah..
tapi tingkat bawah ni..
kire bumbung konkrit lah..sebab umah 2 tingkat kan..
kalau takde plaster ceiling..
tak de apa pon..tak rasa rendah ke hapa..

tapi... masalah timbul biler kata nak pasang plaster ceiling tu..
bukan masalah apa pon..
masalah nya kat aku jewwww... mihmihmih..
masalah aku biler.. aku tak suka kalau bumbung rumah aku makin rendah
dan akan nampak ruang lebih sempit..
haaa...macam complicated jer kan..
aku jer nih..
orang lain aku tengok ilek jer dah pasang plaster bertahun..agagaga..

tapi aku perasan jugak..
kebanyakan rumah kat sini..[kejiranan sini]
biler pasang yang jenis rata..atau ada cornice sikit...ada lekuk2 corak sikit nak bagi tak nampak terlampau kosong..
mesti akan buat 'dome'... semata tuk kipas..
sebab nya apa tau.. kalau tak pasang dome tu..
nanti kipas sikit lagi boleh cecah kepala ko..
kalau kot ada tinggi2 sangat tu..
mahu putus rambut ko bahagian atas...hahaha..
dramatik tak imiginasi aku...

tapi series ni.. memang aku perasan..umah2 kat sini..
kalau buat plaster ceiling jer..kene letak dome..
tak tau lah kot semua ker..tapi tu yang aku perasan lah..
beberapa rumah yang aku pernah pergi..

bukan tak cantik..
tapi aku tak suka..tu jer masalah nya... hahaha..
kekwat sangat tak nih...

macam aku cakap tadi tau.. bukan tak cantik..
cantik elok jer kat situ..
takde ganggu apa2 pon..
seram pulak jiran2 aku baca ni kan...hahaha..
biasalah tu..citarasa berbeza...
ada orang suka tu..ada orang suka ni..

macam tu lah aku ni ha...
aku suka simple2 jer sebenarnya tuk plaster ceiling
nak buat macam yang aku biasa tengok jiran2 sini buat..
tapi sebab kan kene letak dome tu... buat aku pikir banyak kali...
boleh jer consider..cuma...berat sikit lah..
tapi.. aku pikir.. dah la nak tunggu nak buat ni sikit punya lama..
pulak tu.. biler dah buat..bukan macam cat ko boleh tukar tetiap tahun..
itu jer ko akan tengok sampai mereput nanti...
tu..pikir biar sampai puas hati laki bini..

dan nak elakkan bumbung nampak terlampau rendah..
dan tak nak jugak pakai Dome tuk kipas semata tu..
so..kiteorang decide buat plaster ceiling jenis L-BOX
tapi... tak usik konkrit tengah asal tu..
maknenya.. buat tepi jer...
kalau derang usik-letak plaster kat tengah [konkrit asa]
akan rendah kan sikit ceiling tu..
dan ada kemungkinan jugak.. tetap kene buat dome khas tuk kipas..
dah aku kate kan.. ceiling umah aku ni rendah nok..
tak yah lah ko berangan nak buat Island bagai..
mahu putus kepala ko dek kipas nanti.. pfffttttt....

pasal L-BOX pulak...
nak cerite kat ko ni..saja lah..

memula dulu..masa ngah awal2 trend..tengok kat majalah..
masa tu.. tak ramai lagi umah buat..
aku memang pekenan sangat lah...
masa tu takde umah sendiri pon lagi..
dok berangan jer..dah siap2 tunjuk abah sado..
nak buat macam tu...

tapi kan..masuk umah sendiri..tak dapat buat terus..
dok peram2...sikit punya lama...
ramai dah orang buat..so..tau lah sikit2 pasal kelemahan jenis L-Box ni..
orang yang dah buat.. kate..tempat cicak berkumpul buat meeting..
kawan aku cakap.. buat simpan sawang ngan habuk jer..
[kire kene rajin bersihkana selalu]

tapi..aku masih terasa nak buat jugak.. hahaha..dasar sangat kan..
sebab tengok cantik pencahayaan nya..lampu kat dalam..

biler dah lama2..makan tahun...
tetibe..citerasa berubah..
aku nak kan sumtin lebih simple...
aku tengok umah2 orang puteh..[kemahen ko rujuk tengok umah omputeh jer kan]
semua plaster ceiling..flat jer..simple..
ada pon setakat sikit2 jer hiasan..tak crowded ber lobang bagai macam umah kat meysia ni..
jarang lah aku jumpa umah jenis plaster island lah..L-box..
apetah lagi berkerawang2 keterlaluan...

lepas tu.. aku tengok musim umah sekarnag pon macam tu dah..
tengok dalam majalah..
umah2 mewah..dekorasi..elegant..tapi plaster simple jer...rata..
takde sebarang hiasan lain..setakat pasang down lite semata..
kalau ada pon l-box.. kat bahagian tepi dinding..
kat atas frame..atau atas tingkap dan pintu..
cantik..!! simple...
aku suka sangat..

malang nya.. biler aku usul pada abah sado..
die tak pekenan puleeeekkk...
banyak kali aku usulkan tau..
walaupon ada sesekali die cakap.. ikut keputusan aku jer..
which is.. die tak kisah..
tapi.. kekadang sikit2 gak lah die tanya.. "betul ker nak buat macam tu ??" -macam yang aku nak [rata]
kire..cara die cakap tu macam soh aku pertimbangkan semula..

well.. walaupon abah sado biasa nya tak kisah ngan apa yang aku pilih..
tapi..aku jugak boleh tahu..kalau die suka..atau biasa2...atau tak suka..
atau mungkin die ada pilihan lain..
so.. memandangkan die memang dah pekenan jugak dari pertama kali aku tunjuk kat die tuk buat plaster ceiling jenis L-Box tu [dalam 5 tahun lepas lagi]
aku kene lah pikirkan balik semua tu..
dan since..L-box pon masih tak jadi masalah kat aku..
so..tu yang last2... beberapa hari sebelum kontraktor datang umah..
aku decide tuk buat L-box kat ruang tamu depan tu..

mithali sangat kan... tepuk2 bahu sendiri..muwahahaha...

yer lah..dah kate umah laki bini..
yang nak tinggal gembira sama2..kiteorang jugak..
haruslah keputusan kate sepakat..
sama2 gembira..
as long as.. permintaan tu tak pelik sangat..
maksudnya...tak lah out dated pon design L-box ni..
[walaupon aku tak tau berapa lama fashion ni boleh in]
tapi... boleh lah...
dah lah buat L-Box lagi mahal hokeh..!!
sedangkan sikit jer pon...




ni update hari ke-4..
kat ruang tamu jer dah siap..
kat ruang lain belum lagi..

nampak..simple jer kan..
tu yang tengah tu..langsung tak usik..
tak plaster pon...kire tu konkrit asal..
so biler buat macam ni.. masih nampak ruang ni luas..macam asal..
cuma pencahayaan lebih sikit..




langsir sorok dalam...kemas sikit..




wiring untuk ruang ni pon dah siap..
tinggal pasang lampu..


ok.setel pasal pemilihan design....
kalau ikutkan simple..tapi tak lah simple sangat..
konon2 nak buat lah campur2 design..
nak buat atas hall way..plaster ceiling lain pulak...
tapi biler tanya..tuk ruang tamu jer..nak buat design2 aku nak tu..[palster design lain tuk hall way]
sekarang ni.. Rm 10k...
tak kose aku nak layan...
tu sudah nya..proceed macam atas ni jer lah..
bukan nya tak cantik pon kan..boley laaaaaa.....
tapi saja gedik2 nak buat lain konon nya..

tu pasal design..
ni nak cerite pasal beam pulak..
masalah dengan beam..



ini beam utama...
tapi ko perasan tak tu..beam tu tak sama tinggi ngan beam tepi tangga tu..
masalah beam ni jer pon dah satu hal..
masalah tak sama tinggi pon jadi hal jugak..
beam ni satu2 nya beam yang dok tengah2..dan tak sama tinggi ngan beam2 lain
even beam yang divide ruang tengah ni dengan dining area baru tu pon..

aku ni dok pikir..nak buat plaster ceiling..
nak tutup sekali beam tengah tu..
situasi pertama :: biler kate nak buat ceiling rata..
so..memang betul2 rata dari depan sampai belakang tak nampak line beam tu..

end up.. buat jenis L-Box pulak..
tapi..masa perbincangan awal tu..tuk sebut harga..
aku mintak.. beam tu di tutup jugak..
kire sambungkan box kat 2-2 bahagian tengah beam tu..

tapi..masalah datang masa hari pertama nak mula kerja..
bila di ukur..
masalah pertama ::
beam tengah tu tak sama tinggi dengan beam yang ada batang jarag2 kat dining area tu..
so kalau nak buat jugak..
derang kene tambah sikit plaster kat beam yang rendah tu..
pelik sikit..tapi tu jer solution nya..

masalah kedua pulak ::
beam utama yang terlampau besar tu..
jadi masalah nak buat L-Box..
standard L-box 5 inch...
tapi sebab nak tutup beam tu..
L-box perlu di tebalkan sampai 10-12 Inch..
so..nanti..akan nampak tebal giler lah L-box aku...

kontraktor kate..die boleh buat kalau kiteorang nak..
tapi terus terang die cakap..pelik sikit nanti bentuk nya..
memandangkan ruang tu kecik jer..[yang tengah]
macam tu jugak kat bahagian depan 

sebab kan aku tak nak nampak lain macam...tak standard seperti sepatut nya..
so.. aku ikut pendapat kontraktor..
tak boleh tutup beam..
maksud nya..tetap akan dua bahagian yang obvious..
pasang L-box standard.. dan terpaksa pasang cornice tuk cover bawah beam..!!
sama situasi macam kat dinign area baru ritu tu...

sigh..

kalau boleh..aku memang tak nak cornice..
aku nak design yang plain..simple..
tapi..sebab tak nak bende pelik2 sangat..
tu.end up..aku setuju jugak lah pasang cornice..

ko tengok gambar bawah ni...






nampak tak..bawah plaster L-box yang dah pasang tu...
ada sikit lagi batu beam utama...
so nak cover tu kene letak cornice...

takper lah.. aku redho...huhu..

asalkan tak nampak pelik2 sangat..

ok..aku tulis panjang2 ni ko paham tak.. hahaha..
takper2.. aku tulis tuk sendiri2 jer...



tapi kan.. design L-box ni..banyak guna lampu hokeh..
yer lah.. down lite lagi..bahagian dalam lagi..
dah banyak2 kene pasang macam tu..
nak kene beli jenis LED..watt rendah..tapi mahal lah sikit..
tuk jangkamasa panjang penjimatan elektrik..
kene gak lah.. huhu...
nak cantik punya pasal kan...

baik lah...






notatanganAty :: bumbung rendah ni..akan buat ruang nampak lebih sempit tau berbanding kalau bumbung lebih tinggi..

itu kenyataan...



4 comments:

nurin khairi said...

Ruang tamu kitorang pulak siling tinggi sampai sudah x pasang lampu.. Tetamu datang pun bergelap cuma guna lampu stand cap ikea je.

Nurul Nadila said...

tak sabar nak tengok bila sume dah siap :)

Chekgu Azrine said...

Xsaba nk tgk keseluruhan...sure meletup sgt nih...

Yana MIB said...

rmh mil aku pn buat siling L-box..aku rs design ni evergreen...hihi