Wednesday, March 16, 2016

#ProjekRuangTamu :: Dekorasi cat HITAM...like Seriously..??!!


iyeerrr... korang tak salah pandang..
aku cat hall rumah aku ngan color HITAM...

kan aku pernah cakap sebelum ni..
korang ingat aku main2 eh.. heheh..

aku series...

even masa abah sado ajak beli cat pon..
die tanya aku.."betul ker sayang nak cat kaler hitam nih ??"

betul lah.. sayang ingat orang main2 ker..??

abah sado "ingat.."

hahaha.. abah sado pon ingat aku sekadar cakap jer..

bukan living hall jer..
tapi semua bahagian tingkat bawah ni...
dari depan-tangga-dining area-sampai lah ke dapur
aku nak cat warna hitam macam atas ni jugak..

ada beraaannn....??

y not..
bagi aku..takde masalah pon...
its just a color..giteewwww..
lain lah kalau aku pakai wall paper ker kan..
tapi kalau kate nak pasang wall paper pon..
aku akan pilih kaler hitam jugak..dengan sedikit textures..
aku tak suka serabut2 corak dan kaler banyak sangat..
nampak 'stress' kat rumah aku..
aku suka yang 'tenang2' jer.. heheh..
tu yang sudah nya abah sado cakap..cat jer lah..sama jugak..




ni gambar2 waktu malam lepas siap cat dan kemas..
tu pasal..aku beriye2 nak buat plaster ceiling sebelum aku tukar cat..
sebab aku nak pencahayaan yang lebih baik..
aku tak nak nanti effect nya tak sama macam yang aku mahukan..
lighting sangat memainkan peranan nye tau..
boleh mengubah suasana ruang jugak..

so far..aku masih suka pakai lampu gantung ni..
lebih cozy..wall gelap.. nampak menarik..[kat mata aku lah]
tapi tu lah.. anak2..biler ada kat bawah ni.. nak main..
aku kene lah bukak lampu terang benderang...

qaleef suka bende2 yang cantik nih..
die puji "mama.. cantik.."
aku tanya balik "mama cantik..??"
qaleef :: lampu... cantik..

fine....

hahaha.. saja jer..aku tau die ngah puji lampu sebenarnya..
mungkin bila dah cat dan suasana bertukar..
die rasa teruja..







ni gambar waktu siang...
terang benderang yang gambar 2nd ni sebab masih tak pakai langsir..
hall aku ni..sebenarnya terang jer..cahaya cukup..tingkap besar..
tapi tak tau lah biler cat kaler ni..nanti pasang night curtain..
jadi gelap ke hapa kan..
mungkin bergantung pada pemilihan warna dan material langsir gak kot..
fo now..langsir tu pakai dulu yang sedia ada..
nanti aku pikir nak tukar langsir kaler apa yang sesuai..
eeeeeiii.. malas nya nak menjahit...

sebenarnya.. baru 2 wall ni jer siap di cat..
feature wall..dan wall kat pintu tu..
tu pon habes dah 5 liter...buat double layer..
kaler2 gelap macam ni memang kene buat tebal.. baru cantik sikit..
aku rasa..1 rumah ni..mau 5 tin 5 liter tu gak ni.. huhu...
tak dapat bayangkan macamane nak cat wall kat tangga yang sangat tinggi tu..hurrrmm...
tapi tak kire.. nak cat jugak...
banyak dah hasil kretiviti qaleef kat situ...

so far... aku masih takde sebarang idea nak buat ID or dekorasi kat hall bawah ni..
kat ruang tamu..atau kat ruang makan..
tak tau nak buat apa...
aahh.. lupa nak bagitau..
tv cabinet hitam asal kat living hall ni..
kiteorang dah pindah kan ke atas..
dah siap pasang dah pon kat family hall..
so..family hall menarik sikit lah..takde lah dull..kepam membosankan..
tapi tu lah..masalah nya..kat bawah ni pulak dah takde tempat nak letak tv..haha..
tak pasal jer kan...tah apa2 ko aty...

takper2.. aku akan pikir lagi nanti tuk buat apa..

tapi buat masa ni.. tu jer..
sofa aku..may be akhir bulan ni sampai..
insyaa Allah.. tak sabar sebenarnya..
tapi.. aku nak setel mengecat dulu..while derang siapkan sofa aku tuh..



aci tak hagak2 nya kalau aku tunjuk keseluruhan ruang dah siap nanti time nak raya...??

ok jer kan.... 
korang pon tak kisah sangat sebenarnya...heheh...

ok bai...


notatanganAty :: ala..tak cat hitam pon panas jugak... as long as flow angin ok.. should be no problem..


update :: jenama cat/kod warna-aku dah cerite/share pada entry sebelum2 ni.. mohon gigih carik yer.. 

14 comments:

Cik Matahariku said...

wahh..rare betul kaler hall rumah dgn hitam ni.Tak sabar pulak nak nengok yang full decoration nanti, dengan sofa dan langsir baru, mesti masyuk kaler hitam ni kann..gud effort sis:) i like..

Julie Mangsor said...

Waaaa... cantik jugak warna hitam. Nampak elegan... dan sangat berani.

Chekgu Azrine said...

Cntiknya aty..akk dpt bygkan mmg cantik sgt...nti akk nk mtk pendapat aty la bila akk dh duduk rumah sndiri..hehehhe

MamaDaniel said...

cantik... jarang org berani guna kaler gelap untuk rumah.. saya ada 2 dinding warna biru gelap.. tapi sekarang dah banyak lesung pipit la dinding tu.. kena langgar dengan basikal anak2.. hihihi... ;)

CikNaa said...

ciknaa terpikir jugak nak kaler hitam.tapi asben mcm tak bagi..huhu. tapi serius mmg cun abis!

nayfatimah rasyid said...

berani nya aty main color -_-

fafatintin said...

lawa. tak sabar nak tengok bila dah complete nnt.

makcik said...

cantiknya kak

makcik said...

cantiknya kak

cik fadh said...

cantik kak! cmfirm elegent dan cozy abis dah siap semua nnt..

Nona Qiyah said...

kaler gelap gelita nih kena banyak main cahaya kan, hihi~

xperlah, lau tibe2 rasa panas membahang, pasang air cond gituu, sojukk jaaaa~

wani ezryl * said...

cat hitam ni kalau kena dgn perabot kaler gold memang naik! tak de masalah pun since rumah ko luas. kalau ruang tamu kecik, cat hitam mungkin la nampak makin kecik. tapi boleh je dia letak cermin besar2 nanti. haha

Ayu Rashid said...

alaaa... jangan la masa nak raya.. nak tengok segera... nak tengok sopa baru & bila semua dah siap... jangan hampakan kakakmu dan peminatmu ini plisss... haahahhaha

cLa maCHO said...

Klo xkeberatan boleh bgtau pakai cat brand apa?