Tuesday, March 15, 2016

borak kosong :: korang pakai pewangi rumah jenis macamane..dan apa..??

saja nak borak2 petang ngan korang..


dulu...duluuuuuuu la..sebelum kawen..dan sebelum ada anak2..
aku suka nau bakar lilin wangi..
atau pon.. bakar pewangi jenis cecair tu...
wangi lah satu rumah..romantik..
siap jadi pembeli setia kat teddy lace tu..ada satu pewangi bau bunga aku suka..
tak ingat nama sebab dah lama tak beli..

yeerr..dah lama tak beli jenis2 bakar2 ni..
sejak ada anak2...aku tak nak dah la pasang bende2 bahaya macam tu..
takut tak ley control..
kang..bukan bau wangi.. bay hangus satu rumah.. nayaaaaa....huhu
lilin wangi masih beli lagi..tapi sebagai perhiasan jewwww...
tak nak lah aaaiihh aku bakar.. sayang.. hahaha...

pastu pakai pewangi biasa jer..
yang belambak ada kat kedai tu.. ambi pur bagai tu..
tapi biler habes.. lamaaaaa sangat nak membeli baru...
terlupa.. eerrr..satu masa..tak kisah..
tu yang kuar iklan "hidung anda bau ini..tapi..tetamu anda bau INI..!! " 
tetibe jamban besar...eeeuuuwww...
betul lah tu... sebab hidung kite dah serasi..
sedangkan..hakikat nya bau hapak astaghfirullahalazim ko...

ada masa renovated dapur umah aku ni..
lamaaaaa sangat kiteorang tak shopping barang dapur [sebab tak masak]
tak shopping barang2 rumah jugak..
beli pon sikit2 bende penting jer..
selalu kalau gi shopping tu..barang umah..mesti dok kaut sekali pewangi2 rumah..
dah biler lama tak membeli.. rumah bau hapa pon tak peduli..
masa tu sibuk kan renovate tu jer...

sekali dak qaleef sound...
biler tak nak mandi kat bilik air die..
"nak mandi kat bilik air mama..tak busuk.." ulang2 banyak kali setiap kali nak mandi..
die tak nak mandi kat bilik air die..
sebab bilik air die tak wangi..
sebenarnya die nak cakap.. bilik air die busuk..!!
aku dah lama tak letak pewangi..
pulak tu bau pampers adik die..walaupon dalam tong sampah tertutup..
tapi.. kekadang sampai ke petang tak di buang..
[buang dalam tong sampah kecil tertutup dulu sebelum di buang ke tong sampah besar tuk di kutip majlis]
mula bau semacam..
tak de pulak wangian nak sedut bau2 busuk tu kaaaannn...
tu yang pandaaaaaaiii jer nak complain..pffttt.....

terus esok nya...aku pergi carik pewangi tuk satu rumah terus..




ni aku beli kat NSK
yang Air Wick tu... dah ada rumah die dah.. setiap ruang..atas bawah bilik semua ada..
tapi dah habes..aku pon tak beli refill nya..
aku dah pakai Air Wick ni.. dari bujang kot..
dari dok umah family aku lagi..
nak 10 tahun dah.. dan aku hanya pakai bau tu jer..
sebab aku suka bau satu tu jer.. 
umah mak aku pon aku dok pasang depan belakang air wick bau ni jer..
tapi mak aku kekadang tukar die beli yang lemon punya..
so far.. aku ok pakai sampai sekarang..aku suka..tahan lama..
dan semburan nya memang wangi menyeluruh satu ruang..

yang AMBI PUR tu pulak.. kesukaan abah sado..
tahan lama gak..wangi pon boleh tahan..
cuma aku tak suka sebab letak atas meja...
tapi aku beli ni.. tuk letak dalam bilik air umah ni..
yang roses tu bilik air kiteorang..
yang kuning tu qaleef pilih sendiri..die yang bau dan nak yang tu..
letak kat bilik air die.. bau lemon.. wangi giler..
yang lavender pepel tu.. abah sado suka bau die..letak kat bilik kiteorag atas meja..
walaupon dah ada semburan Air wick tu..
double wangi nya...



kemarin gi Jusco.. aku pi carik benda ni..pewangi khas tuk toilet..
kat NSK ritu tak de bende ni pulak..
yang ni.. aku  tak pernah pakai sebelum ni..
ni yang kat iklan tu nih.. huhu... kot sopa ko bau stoking besar boleh pakai ni.. hahaha..
so saja nak try.. beli satu dulu.. 
tapi.. wangi giler yang ni.. siyes...
aku lebih suka yang ni dari AMBI PUR atas tu...
aku letak kat bilik air bawah..sebab bau hapa tah bilik air bawah tu..
ramai nau indon guna..[kontraktor] 
terus rasa nak beli lagi letak satu rumah..
nanti gi jusco nak beli lagi..




lagi satu..selain pewangi umah.. aku suka beli pencuci tangan..
kebetulan semua dah nak habes..
aku beli lah dettol ni..
ada harga pakej sekali 3 tu aku beli jer sama bau..
dettol ni tak wangi pon.. bau ubat..
tapi elok..lagi2 ada anak2 kecik ni kan..
aku pon setiap kali cuci montot anak2..mesti nak kene cuci tangan ni ha..
so prefer guna handwash macam ni jer..lagi konpiden aku rasa..huhu


korang pakai pewangi apa kat umah eh..
cer cadangkan sikit kat aku ni ha...
kot2 ada lagi wangi aku boleh cuba kat umah..
suka wangi2 ni..rasa segar jer rumah..
takde lah bau pampers besar selambak..lagi2 dalam bilik kiteorang..
ngan susu dak qaleef nya lagi..aaiihh..




3 comments:

Chekgu Azrine said...

Bagusnya aty...akk xpnh pakai pun...hahahaha
Akk ni sbb mgkn blm dok rumah sendiri kot..
Tapi so far xdala bau pelik2...
Tp akk mmg suka ambi pur tu sbb kt sek akk dlm makml komputer ada pakai..mmg wangi...ngeee

humble.yat said...

part perfume rumah hehe ..saya suka pakai lovely lace-teddy's dream dengan lily..tp aromaterapi punya...best sgt..
banyak lagi abu best..tapi ikut citarasa kita..

yang dekat almari baju pakai lemon..

macammacam la pula yek huhu

ambi pur biasa pakai lavender...

hrp membantu buat pilihan perfume

nayfatimah rasyid said...

kat rumah pakai jenis gel apa yer namanya
tak ingat plak namanya ... letak dalam bilik ngan living hall jew -_-
nanti nak carik letak dlm toilet plak cam kat atas ;)