Monday, April 11, 2016

DEKORASI DAN HOTEL REVIEW :: HOTEL EXCELSIOR IPOH

ikut plan awal2..masa nak gi tambun tu...
kiteorang nak amik hotel kat LWOT tu gak..
tapi..tak jadi... sebab..hotel tu pakej ngan ticket masuk LWOT waktu malam..
dan harga nya agak pricey.. 
since aku pikir..siang tu dah main air..mesti malam tu anak2 penat nak main lain..
kalau tak guna pulak..rugi...huhu..
so.. aku decided tuk amik hotel biasa jer..kat bandar ipoh..
dekat ngan tempat kenduri nak gi ahad tu..

tak biasa sangat ngan ipoh ni..
berkira2 gak lah nak amik hotel yang mana..
memula nak amik yang ada kolam renang...boleh anak2 main siang ahad tu sebelum check-out..
tapi.. takde hotel menarik..
kalau ada pon terlampau mahal.. cecah rm 400 semalam..
atau hotel nya..bad review [yang aku baca dari sebelum2 nya]
aku pikir nak bayar mahal2 tuk tido jer malam tu..
membazir pulak.. hahaha.. berkira tak..
aku ni tengok gak lah keadaan nya..
ada masa memang tak kisah..kalau betul2 kate bercuti satu tempat tu..
memang tak kire sangat nak bayar hotel besh..
tapi kalau setakat check in pon dah 6 petang..
malam tu tuk tido jer sementara esok nya nak gi kenduri..
aku amik hotel biasa2 jer ok dah..
asalkan selesa nak tido..nak rehatkan badan..

yang penting..mesti gud review dari pengunjung yang pernah datang..
dan selesa tuk anak2 jugak...

nak pergi hari sabtu pagi..
rabu sebelum tu baru aku gi carik hotel..
seb bek lah bukan time cuti sekolah.. 
jadi senang dapat hotel yang ok..

aku pilih HOTEL EXCELSIOR betul2 kat badar IPOH
kalau tengok bangunan dari luar..macam buruk jer..hahaha...
tapi.. dalam nya nampak macam masih baru...
tu aku suka..
lagi pon..termasuk breakfast tuk 2 orang
aku kalau pilih hotel memang suka amik sekali pakej yang siap ada breakfast pagi tu..senang tak yah nak mencarik nak makan dah..
anak2 besar qaleef-lulu tu buat masa ni free lagi..
suka baca review dulu sebelum nak booking
hotel ni..aku baca..menu pon ok..banyak pilhan... 
so.. tu aku pilih hotel ni jer..
lagipon.. murah jer..rm 150 jer pon semalam [tapi ni bukan harga tetap tau]
kalau ikutkan harga nya tuk bilik ni Rm 190
tapi sebab carik dari trivago..so dapatlah perbandingan harga..
kalau rezki..ada masa2 derang buat happy hour bagai tu dapat lagi murah..
teringat aku masa nak check-in tu..
ada sorang Chinese guy beratur sama ngan aku..
amik bilik yang sama jenis [deluxe room] tapi..tengok booking die Rm 170..
siap buat muka frust sebab aku dapat harga lebih murah..
walaupon aku cakap..aku tak lah booking awal sangat pon [just 3 days before]
aku anggap rezki lah tu..

tapi..tu lah..cuma silap nya..masa booking hotel ni..
aku lupa yang aku nak bawak lu'lu sekali...hahaha..[sory sayang mama]
aku amik deluxe room ngan satu katil king jer..
kalau tak.. aku amik lah bilik besar sikit..ada extra bed sekali...huhu..
jad..dapat tak ko bayangkan kiteorang 5 beranak tido atas katil saiz king yang sama..!!
dengan ke-tiga2 anak aku tido nya sikit punya 'lasak'..!! pheeewwww..
malam tu tak lena mak ko tido...sabau jer lah...








bilik nya agak kecik gak lah... kire tuk anak 3 orang tak berapa sesuai..
tapi tuk dekorasi..tuk kebersihan..semua perfect..
just like typical simple modern hotel..
tak de yang unik pon.. just biasa2 n nice...








bilik air pon bersih dan nampak masih baru...
tapi aku ingat ada bath tub..
mungin tu tuk bilik executive rasanya...
tapi ok lah..tekanan air pon besh...
ada hair dryer siap..




dalam bilik semua ada iron n iron board..
ada kettle cawan tu semua macam biasa..
so far aku ok..selain dari silap amik bilik kecik sangat tuk anak 3 orang..
lagi satu..ekon nya waktu malam lambat nak sejuk..
aku pon tak tau kenapa..
siang nya macam ok jer..
lepas balik dinner..rasa macam ekon nya tak sejuk pulak..
amik masa lama nak sejuk betul2...
tido himpit2 pulak tu anak beranak..huhu... 



bilik kiteorang tingkat 7...
takde balcony..tapi dari tingkap nampak view bandar ipoh..
tu yang coklat besar tepi tu Ipoh Prade tu..
kire dekat jer lah ngan mall..
tempat makan..keliling kedai cina jer banyak..
nanti aku share restoran menarik dekat2 ngan hotel ni yer..



kuar bilik depan pintu terus lif..
ni kat floor depan bilik..sementara nak tunggu lif masa ni 



yang aku suka...safety hotel ni agak baik..
nak naik turun lif ke bilik atau ke mana2..parking ker lobby ker atau cafe..
kene touch key card bilik kite tu..
kalau tak..die tak gerak lif nya...
lepas touch card tu..baru tekat floor mana ko nak pergi..
kite safety gak lah hotel ni..
walaupon hotel biasa2 3 bintang kot rasa nya ni..

aku dah cakap tadi..kiteorang amik pakej breakfast tuk 2 orang jugak..
boleh pilih kalau ko tak nak breakfast [harga lain]
anak2 free jer...tu aku suka tu..
takde gambar kat cafe n breakfast..
tapi bagi aku.. semua nya ok..
dari segi cafe nya yang bersih dan selesa..
makanan nyapon  banyak pilihan dan sedap...
masakan melayu macam nasik lemak ada..western pon ada...
kire tak yah risau nak kuar2 carik makanan kat luar..
lagi2 anak2 tu lah...





ni kat lobby hotel masa nak check out..
tak de pulak gambar penuh..
tapi lobby nya cantik..
bahagian customers service pon ramah dan layan baik..

so far..overall.. boleh berpuas hati..
boleh lah tuk kata rehat2...
takde aktiviti lain pon disediakan..
yer lah macam ada sesetengah hotel..ada spa.gym...bilik karoke..atau kolam renang..
tap ni semua takde..aku rasa lah.. hahaha..
tapi aku tak pikir pon nak semua tu..
sebab tu aku amik hotel ni jer..

tepat parking jer tehad sikit..
ada 4 tingkat bahagian dalam tuk parking hotel..
tapi cepat penuh...
kalau silap gaya balik lewat sangat lepas makan malam tu..
kene paking luar jer lah kot..
tu pon dah habes naik sampai tingkat 4..ada satu jer paking terselit..

ok..tu jer..
korang kalau kate carik hotel biasa2..tapi selesa...
aku rekomen hotel ni...
insyaa Allah boleh puas hati...
nak contact number hapa.. ko gugel jer.. 
amik kat trivago tu.. kene gaya boleh dapat serendah Rm 150 jer semalam..
or may be less.. [bilik aku ni harga asal nya Rm 190 semala]




Whatsapp/SMS untuk dapatkan HARGA PROMOSI & FREE GIFT 






PACK PREMIUM / TRIAL PACK 

SKIN BAR EPHYRA 
INTEEMOR
SKIN NANO SERUM

ORIGINAL
dengan harga kasih sayang dan terbaik..!!

HANYA DI SINI..


WHAT'S APP / SMS :: 019-2085089
[untuk urusan jual beli sahaja..tolong jangan call/pertanyaan berbentuk peribadi tidak akan dilayan sama sekali]

EMAIL :: nurha_abdul82@yahoo.com
LIKE FACBOOK :: EPHYRA-PINK GARAGE BEAUTY CARE

UNTUK MENGETAHUI MENGENAI EPHYRA NGAN LEBIH LANJUT :: KLIK SINI


4 comments:

shalimar yusof said...

ooo..cmni rupa dlmnyaa..biasa lalu je..huhuh

Ainaa Najwa said...

laaa akq aty pi ipoh x ckp kt ayya pn .. ayya kt ipoh akq aty .. hmm x ad rezeki nak jumpe akq peberet ayya .. ayya wassap akq tpy akq x rply .. mgkin akq bzy .. tpy jge diri ehh akq .. next time inshaa allah ad rezeki kite jumpe .. 😊

nuyui a.k.a miss YUI said...

ler akk p ipoh ke.. hihi..

mmg luar nmpk buruk tp ok dlm tu.. heee

eima said...

aku pun klu tkt tido kejap2 mmmg cari hotel mc ni .. lain la nk stay sampai 2 hr ..pukul 2 dah check in dah .... takat nk ehat berbaloi dah tu