Friday, April 08, 2016

Friday Thought :: jangan suka sangat carik salah orang lain...









saja2 nak borak kosong ngan korang...hari jumaat ni..
gambar takde kene mengena pon.. 
ngah carik2 gambar nak bercerite..
terjumpa gambar lama ni..pernah share kat IG lama dah...
letak kan ajer.. walaupon tak tau lagi cerite apa aku nak borak ngan korang..
dan...walaupon ko rasa macam menyampah jer nak tengok.. muwahahaha..!!

biar lah..kite sukeeeewww...

ok...cakap pasal menyampah bagai ni..
ada orang kate.. aku perasan jer posing2 ala2 model..konon nya..
tapi tak lawa pon..ahahahaha
dah tentu lah tu.. nama lagi bukan model..memang lah tak lawa keeeeeennn....
fefelling jer tu.. suka nak posing ala2 shea rasol..i ols minat...
lagi pon.. aku memang ada sawan camera..tak tau ker... ahaha..

ok..tak kelakar...

sebennarnya..aku nak amik gambar.. posing bagai nak giler ker..
ala2 claudia schiffer sekalipon..
takde isu pon..lagi2 kat orang lain..
apa aku suka.. aku nak buat..asalkan tak melampau batas..
tak memosing macam majalah mangga tu..
aku letak dalam blog aku kan...heheh..
kalau ada yang tak suka tengok.. sapa peduli..
dah kata blog aku sendiri..
bagi aku.. hidup aku..mudah..
kalau dah kate tak suka kan seseorang..tak suka tengok..
jauhkan diri..elakkan..
macam dalam hal blog ni..
tak yah masuk2 baca dah..
bukan sombong hokeh..tapi apa lagi boleh aku cadangkan...
darikan ko kalau sakit hati ngan orang lain..
baik lah ko jangan masuk blog aku n.. bukan besh pon kan..
kalau setakat masuk nak carik kesalahan orang lain..
tu lagi lah aku tak galakkan..
ada orang suka.. saja2 nak bagi pahala diri sendiri pada orang lain..
macam hal ni lah..hahahaha..

tapi apa2 pon..
tu masalah sendiri..
hati sendiri..
sendiri kene jaga...

aku nasihatkan...jangan lah suka sangat carik salah orang lain...
tak baik ko...
lagi menyampah kat orang tu..
lagi kan nak di amik tau..
bukan apa.. sebab macam aku cakap tu lah..
nak carik kesalahan...

yeeaarrpp.. ada orang..memang suka nau carik salah orang lain..
tak yah cakap perkara besar2..
bende2 kecik pon.. pasti akan di carik nya..
dah kate suka kan...
kalau dah tak suka tu.. bak kate akak jiran aku..
ko beli air sirap tepi jalan pon die tak suka..
dan akan jadikan kesalahan..

aku pelik sikit ngan orang macam ni..
sebab..kekadang.. kite tak de masalah ngan die pon..
kenal pon idak..
tapi tak pasal2 nak benci kan kite..
nak annoying sangat..dah kenapa kan..

even kalau kate kenal sekali pon..
terpikir2 gak.. apa lah yang pedengki sangat ngan kehidupan orang lain..
apesal lah asyik nak carik salah dan sibuk nak bukak aib orang..
nak mengata sana sini..
memanjang nak cerite yang buruk2 jer lah..
sedangkan.. kite tak usik hidup die pon.. 
die perasan macam kite ni macam die..orang lain sibuk ngan kehidupan dia..
sedangkan.. nak pikir pasal kehidupan sendiri pon tak sempat..
apetah lagi nak amik tau hal orang lain..
tapi kat dia.. tah apa saja bende pasal kite...
habes nak di burukkan nya...
tak pasal...huhu..
tah ngan sapa2 orang tah..suka nau nak bercerite hal kite...

obses ngan weolls ler teeewwww... hahahaha..

betul kan...
kalau dah suka nau bercerite..walaupon hal yang buruk2..
sedangkan kite tak pernah usik..tak pernah minat akan hal dia pon...
aku anggap obses lah tu..heeeee...




haaa... baca atas ni..
kalau tak nak mengaku yang kehidupan orang lain lebih baik dari kehidupan kita..
jadi..berhenti berkata tengan orang lain lebih2 lagi yang buruk2...

bagi aku..senang jer..
aku tak amik port sangat..
ko nak cerite banyak mana..cakap pasal apa..
selagi ko tak penat..cakap jer lah..
its ok kalau ko rasa seronok bila ko nak orang lain pandang jahat pada orang yang ko burukkan manjang tu..
sebab fakta nya..
ko yang bercakap keburukan orang lain tu..
sedang menunjukkan hati diri sendiri yang sebenar..
apa yang kuar dari mulut kite tu..
tu menunjukkan apa ada dalam hati kita..
buruk bende yang kuar..buruk lah apa yang ada dalam hati kita..

takde istilah :: "aku ni mulut jer jahat macam loji.. tapi..hati aku baik"

tak..
sebab.. hati tu adalah raja dalam diri kita..
aku pernah dengar akan hal ni..dari orang yang lebih berilmu...
apa yang kuar dari mulut kite.. itu lah yang ada dalam hati kita..
even..orang2 yang aku biasa jumpa..
hati nya baik..orang nya pasti baik..dan apa yang kuar dari mulut die pon baik2..
betul kan..??
cuba lah ko carik orang sekeliling ko..
pasti ada orang macam tu..
yang ko rasa..baik nya hati die..dan akhlak nya...
macam tu sebalik nya..

percaya lah cakap aku..
sebab..orang yang hati nya baik..
insyaa Allah..tak akan cakap yang buruk2..
apa yang kuar dari mulut nya..adalah yang baik2 jer..
walaupon mungkin masa bercerite tu..
orang yang mendengar tu akan percaya..
tapi..end up.. orang jugak akan dapat tau..
orang yang bercerite tu pon bukan lah baik sangat pon..
dan percaya lah cakap aku...
sebenarnya..impact nya bukan pada orang yang d burukkan tu..
tapi pada orang yang memburukkan orang lain tu..

biasa jer kan jumpa orang2 macam tu dalam kehidupan kita..
awal2 kenal.. dah bercerite buruk pasal orang lain..biasa kan..
kat mana2 bende ni....
sedangkan.. bukan kenal sangat pon..baru2 kenal contoh nya kat pejabat..
sikit sebanyak...kite mesti termakan dan ter-percaya...
tapi..hakikat sebenarnya...dalam situasi macam tu.. 
kite boleh pikir sendiri..
kalau die boleh bercakap pasal si polan tu si polan ni..
awal2 lagi dengan cerite yang buruk2..
tak mustahil die akan buat pada kita jugak..satu hari nanti..
tak mustahil die akan berkata yang jahat2 jugak tentang kita..
contoh lah kalau keadaan tu berlaku pada aku...
aku percaya... die mesti akan membawa cerite yang sama yang buruk2 mengenai aku jugak pada orang lain..
yang mungkin tak mengenali aku secara rapat..
macam situasi atas tu..
betul kan....

yup..itu kebenaran nya...

bende tu terjadi...

jadi.. kalau terjadi..elakkan...jauhkan dari situasi macam tu..
jangan percaya sangat ngan orang macam tu.. hahaha..
betul ni..
ko dengar boleh...tak yah lah kerek sangat..nanti orang annoying..
tapi jangan telan bulat2..
kite tak kenal sangat pon [mungkin] ngan orang yang bercerita buruk dan si polan yang di burukkan tu...
walaupon mungkin bukan lah bercerite pasal ko..
tapi kalau dah jenis orang suka memburukkan orang lain ni..
tu melambangkan diri die sendiri..apa yang ada dalam hati nya..
dan itu adalah kitaran hidup die..
mungkin akan berlaku pada kite jugak...

pernah jer jadi dalam hidup aku..
sampai end up..
aku terpaksa tebalkan muka meminta maaf sebab bersangka buruk...pffttt....
sedangkan..biler dah kenal...
tak pon sebenarnya..
die jauh lebih baik dari orang yang berkata buruk pasal die tu..

akan hal ni.. mungkin ko tak boleh ubah dia..
tapi kita boleh ubah dan jaga hati..perangai dan mulut sendiri..
pernaiki akhlak sendiri...
jangan lakukan bende yang sama..
kalau die bercakap buruk pasal ko..
ko tak yak yah cakap apa2..
macam tu apa yang aku lakukan..
macam aku cakap kat atas tadi..
its ok.. mungkin ko seronok memburukkan orng lain..atau aku..
mungkin tu jugak dah jadi 'makanan hati' dia..
tapi.. kita...jangan buat macam tu..
jangan hitam kan hati sendiri..
kite doa kan jer yang baik2 tuk dia..
supaya die berubah...dapat hidayah...jadi pencetus ummah..eeaahh..!! hahaha..
insyaa Allah..amin2...

ini bukan belagak baik..
aku sendiri pon sedang perbaiki hati..diri..dan akhlak..
tapi ni part of yang kite boleh buat..
supaya hidup kite lebih tenang...
ini memang perkara yang sepatut nya kite lakukan..
kalau dah kita ngan die sama jahat mulut nya..
sampai bila nak habes bercakap kan..
hati makin lama makin banyak titik2 hitam [setiap kali bercakap jahat]
makin lama makin gelap.. terima nasihat..apa pon tak boleh..
jadi.. biler nak dengar perkara yang baik2 jer kan..
ni aku cakap ni.. pon tak semua orang boleh terima..
apa2 pon..tanya pada hati sendiri..
kat mana kita berada...

mungkin kite pernah buat..aku sendiri pon..
tapi kite boleh berubah...belajar dari kesilapan..
dulu mungkin tak sedar..jahil ilmu..
sama macam orang bercakap buruk pasal kita tu..
jadi..kalau die tak nak..
kite buat tuk diri kita..
pasal dia..biarkan.. lantak die..tak yah amik tau..tak yah amik pusing..
apa yang dia nak cakap [slain dari mendoakan yang baik2 tuk dia]
orang2 yang mendengar tu pon.. anggap jer tak kenal hati budi ko..
tak tau cerite sebenar...
dan mungkin..tak penting pon kat kehidupan ko..
tak menganggu pon..
yang nampak buruk...pada pikiran derang.. mungkin ko..
tapi..yang sebenarnya buruk hati dan perangai..
jelas nya pada orang bercerite tu..
pikir2 kan...





so..buat apa ko nak amik hati sangat..
tak ada apa pon nak di buktikan...
kalau setakat bende2 kecik ni..
kan aku cakap.. tak yah nak heboh kan sangat..
tak yah takut kalau orang anggap ko 'buruk'
sebab..selebih nya.. kite jer yang tau...
kalau benar apa yang diperkatakan sekali pon..
kite terima dan ubah diri kite kepada lebih baik..
dan selebih nya..Allah jer yang akan meng-adili nya..
kalau bukan sekarang.. nanti tu..tunggu kat akhirat...huhu..

kalau kata menderita ngan fitnah...pandangan orang lain..
mohon jer pada Allah..agar di lapangkan hati menerimanya..
mintak pada Dia..agar di beri jalan keluar...
mohon di beri petunjuk..
pada siapa lagi kan nak mintak..
ko mintak pada manusia..
susah dapat..
ko nak manusia cakap yang baik2 pasal ko.. 
jangan mengharap...
apa2 pon..apa saja kesilapan kite.. mintak Allah tutupkan aib kita..
kalau aib kite terbuka.. anggap tu ujian dan kifarah nya...
kite mungkin pernah lakukan dulu bende yang sama..
tanpa kite sedar..
jadi.. perbaiki diri sendiri..cuba ubah sikap kite sendiri dulu..
tak yah nak sibuk kan urusan orang lain yang tak henti berkata buruk tu..
sebab..tu akan jadi urusan Allah selebih nya..
insyaa Allah..hidup kite akan lebih tenang..

tu apa yang aku dengar ceramah lah..
macamana nak menangani orang2 macam tu..
orang yang suka sangat mencarik salah orang lain..
suka sangat memburukkan orang lain..
ustaz tu cakap.. orang macam ni sebenarnya sedang cuba menutup kesalahan sendiri..
sedang cuba menutiup aib sendiri..
tapi tanpa sedar.. die sedang memburukkan diri sendiri..
dan paling dasat.. sedang membukak aib nya sendiri..
kalau bukan waktu tu..mungkin pada waktu akan datang..
dan tak perlu orang lain tuk membuka aib nya..
Allah yang akan lakukan...





baca hadis atas ni...

"ALLAH AKAN MEMBONGKAR NYA..HATTA DI DALAM RUMAH NYA SENDIRI "

paham kan...
dan mohon insaf...heheh..

tu aku cakap..jangan terlalu takut..jangan terlalu memikirkan..
orang buat kat kite..
biarkan..lantak die..
kite tak yah buat.. sebab..Allah akan buat kan tuk kita..
kita..?? doakan yang baik2 jer tuk dia..
tu yang sebaik2 kemaafan...dan cara balas dendam terindah..


apa aku kongsi tu..
tuk peringatan diri aku sendiri gak..
memang tak nafikan.. sakit hati..marah...setiap kali pon..
tapi.. kite 'balik' pada Allah..
dan tanya pada diri sendiri jugak kalau2 kite mungkin sedang lakukan kesilapan yang sama..

jika ada.. mohon bertaubat....ngeeeeee...


salam jumaat chuolls... jangan lupa berselawat..bersedekah... dan paling penting..
berkata yang baik2 hari ni..

cuba elakkan bercakap yang buruk2 mengenai orang lain lagi..
cuba tuk hari ni..insyaa Allah lain kali kite akan berat hati nak buat lagi..
[tu yang ustaz ceramah tu ajar.. permulaan tuk bersihkan hati]



aku pernah kenal ngan seseorang yang takut sangat akan hal ni..
maksud nya.. 
biler die tetibe melepaskan geram mengadu mengenai orang lain..
dia akan menanges balik..
bukan sebab die sedih akan hal yang berlaku jadi pada dia tu..
tapi die sangat takut.. kalau2 waktu tu Allah sedang membuka aib die..
die akan cakap..dia malu dengan sikap sendiri sebab mengadu dan memburukkan orang lain...

insap aku.....

tapi ada orang.. 
tak sedar..tak malu pon.. dan tak pernah takut akan hal tu..
tak takut mencarik kesalahan dan membuka aib orang lain..
sebab mungkin die tak takut kesilapan dan aib die di buka Allah..

istighfar aty..istighfar..
aku sekadar berkongsi olahan dan menyampaikan..
apa yang aku dengar dari ceramah..
cakap secare general..tak di tujukan khusus pada sesiapa..
sebab bende ni sentiasa berlaku dalam kehidupan aku dan kita..
pada setiap orang jugak..
jadi..kalau sama2 perbaiki diri..
insyaa Allah...mesti lebih seronok kehidupan kita kan... 




4 comments:

shark said...

lantak la kan blog kite..tak suka baca or tengok jangan datang..
ni lagi dok komplen ngutuk bagai, lagi suka die nak stalker kite hehe ..
org macam2 lam dunia ni..so agak2 tak kene dengan kite..
abaikan sudah..
hidup harus diteruskan :)
salam n takecare!!

nuyui a.k.a miss YUI said...

sng, abaikan ja..

xsuka, elakkan.
suka truskan.

mcm akak bgth. slagi xmelampaui batas.

salam jumaat kak =)

eima said...

aku kadang tu rasa menyampah tu ada bila tgk kat fb le terutamanya ... tah ape2 dibuat dgn gambar ...dgn muka tah ape2 ...kenyit2...termuncung2 .....
aku scroll laju2 ....hahahaha tak mo tgk gambar tu .... 'kadang tu tulis tah apa2 yang buat aku rasa berbulu je .... ape benda tah nk disampaikan ngan tulis mcm tu ... aku scroll laju2 juga ... geram sgt aku unfriend sbb apa ...sebab nk jg hati aku ni ... dr aku dok maki hamun sendrik baik aku unfriend puas hati ... dosa pun tak de ....
tp nak komen menyakitkan hati org tu mmg tak la ....
kadang tu bukan kerana kita dengki kan org tu .... tp org tu yg buat org rasa dia tu deserve it ... ha gitu la ....

Ayu Rashid said...

hik hik hikss.
kak ayu pun sawan kamera.