Thursday, May 05, 2016

#BuatSendiri :: Gubah bunga Orkid simple tapi cantik dengan kos minima


ada orang rajin beli bunga siap gubah...

tiap kali nak raya.. beli satu set yang harga ratus2..
aku tau.. memang bukan murah..!!
dolu2 aku pon selalu belikan tuk mak aku..
kos upah bunga biasa nya 50% dari kos barang...
aku jugak tau tu..sebab memang biasa macam tu..
aku pon gubah bunga orang jugak....kekadang.. hahaha...
tapi dah lama tak buat tuk orang..sebab..kekangan masa..
orang mintak buat gubahan hantaran pon.. aku rasa..dah bukan musim aku nak hadap bende2 details macam tu..
leceh ooii..
tunggu lah nanti anak2 dah besar sikit...
ada masa terluang lebihan sangat..hahaha..
buat masa ni.. memang aku tak nak..

aku teringat ada sorang akak ni..lama sangat dah ni..

akceli aku boleh panggil makcik..
sebab baya2 mak aku jer..
tapi sebab die nampak muda nau...tak sampai hati pulak aku nak panggil makcik..
die call aku...semata2 cakap nak beli bunga gubahan aku..
dengan harga agak mahal..
eeerrr...aku macam... uurrmm.. acaner eh..
sebab aku bukan berniaga.. dan aku buat pon tak lah lawo mana...
tu aku tibai jer letak tu..
walaupon aku boleh letak harga yang macam aku tau selayak nya di letak..
tapi.. aku tak sampai hati nak jual yang aku punya..
sebab rasa buruk nau pulak...heheh..
jadi.. aku consult akak ni...macamane tips nak jimat tanpa perlu upah orang..
nak beli bunga macamane...dan apa yang diperlukan tuk menjadi 'sebuah pasu bunga' yang lengkap
dan bukan sekadar ko letak 5 batang bunga bulat dan ranting kayu..
maaf yer.. tu bukan gubahan hokeh...
tapi kalau ko suka apa salah nya..
cuma nya..yang macam selalu jadi aku terima email..
cakap..nak bunga rimbun2.. yang nampak mewah...
tapi tak gheti macamane.. dan tak mampu nak upah orang..
tapi sebenarnya.. tak lah susah mana pon..
ada tempat.. die tolong ko gubah free jer...
asalkan ko beli kat tempat-kedai dia..
tapi.. tu lah..biasanya.. bergantung...
yang ko nak nampak mahal tu.. ko kene beli bunga yang memang nampak mahal
walaupon sebenarnya..ko boleh jumpa kat tempat lain..
ngan harga yang jauh lebih murah..!!

tu memang tricky...

aku tau lah...hahahaha...
aku dah biasa menggubah bunga..amik upah orang..dan aku suka observed 
contoh.. bung yang sama kat SSF harga nya 6-7 puluh sebatang..
tapi kalau pandai carik..ko boleh dapat bunga yang sebijik sama..atau lebih kurang sama kualiti nya..
dengan harga rm 10-20 sebatang..
nampak tak beza nya tu banyak kan....
pulak tu..nak jadikan satu gubahan..
bukan setakat siap satu jenis bunga dan sebatang daun jer..
ada banyak lagi bahan2 lain yang terlindung yang mungkin ko tak perasan yang buat gubahan tu jadi sangat2 mahal..hingga cecah ratusan ringgit..!!
sedangkan.. kalau ikutkan.. ko boleh buat less than that...
percaya lah cakap aku...
kan aku cakap.. aku tau lah.. hahahaha...

aku sendiri pernah belikan gubahan bunga tuk mak aku dulu2 berharga almost rm 500!!

mak aku pekenan sangat masa tu...
aku asyik cakap..'nanti free akak buat' -maksud aku..nanti aku gubah
sebab dok pikir..ada pasu kat umah mak aku tu boleh aku godek2 tukar jer bunga baru..
aku kire..tak la sampai rm 500 pon harga nya nanti..[punya lah kedekut]
mahal kot bagi aku nak bayar rm 500 tuk bende yang aku boleh buat sendiri..
tapi masa tu.. aku bekerje..walaupon bujang..
tapi aku memang sangat sibuk... -ok..mungkin aku malas nak hadap..
aku tak sempat nak pergi satu port bunga yang biasa aku beli boleh dapat murah 
[dengan bunga yang sama macam mak aku nak]
jadi..sampai lah nak ke-raya masa tu..tak terbuat2..
dan aku tak sampai hati nak hampakan mak aku..
tu pergi lah beli jugak..alih2 kan mak aku dah sengeh2 tengok bunga dia suka dah ada atas meja..
lepas tu aku bising2 kat mak aku...
lepas tu... mak aku pulak dok bising2 balik kat aku sebab aku tak nak buat sendiri..hahaha..
kuasa uwang nama nya tu...-yang penting mak aku suka dan umah die lawo-
dan tu lah last time aku rasa aku membazir beli bende mengarut semahal tu..
mengarut lah bagi aku..macam tu punya ruper pon harga nak rm 500...pffttttt...
takper lah..demi mu mak kate nya...

mungkin orang cakap...tangan aku berseni..

tapi aku tak rasa pon macam tu..
aku cuma rasa..sebab aku minat..dan aku banyak observed...
bila aku suka.aku akan tengok secare details... 
contoh.. ada gubahan aku suka sangat kat mana2 aku pergi..hotel ker..
kan kat lobby2 hotel selalu ada kan..
atau kat mana2 lah..kat gugel ker..
kalau aku suka kan sesuatu tu...
aku akan amik gambar.. dan aku akan perhatikan lama2...bende lah tu lah..
aku akan tengok apa yang dia gunakan...
so..dari situ aku belajar dan cuba buat sendiri..
kemahiran tu terbentuk dari situ...giteewwwww....

so..apa aku nak sampaikan kat korang..

yang kate nak bunga lawo kembang setaman..nampak mewah..gebu gebas..
tapi tak mo kuarkan bajet banyak2..
boleh lah buat cara aku tu..yang aku cerite kat atas tu..

ok..nanti aku huraikan panjang lebar lagi..tips gubahan sendiri...

ni aku nak share satu gubahan..yang sangat2 simple..dan mudah di buat sendiri..
dan orang kate gubahan 'segar' sepanjang zaman gitu...

akceli..sebab aku ada pasu lebih..

tak ingat dulu aku gubah bunga acaner...
dah alih2..cabut2..tukar sana..tukar sini..
lepas tu togel..simpan dalam stor..

dah bosan2.. aku kuarkan balik..

dan carik idea...
walaupon rasa macam idea yang aku nak buat ni bosan sikit..
tapi.. sebab nak jimat kos..dan nak ringkas2 jer..
tu aku buat jer lah gubahan ni...
dah alang2 tu aku share ngan korang sekali...
walaupon aku rasa macam.. alaaaa..senang sangat..ko kompem lagi teror..
tapi terngat pulak sorang kawan aku ni..
baru gi beli gubahan yang sama ngan harga sangat mahal...
aku dok bahan die jer...hahaha..."pasu ko kot yang mahal nau tu"
sori laling....ngeeeee...
sebab ko lah aku buat entry ni hokeh...lalala...
harap raya tahun depan ko ajak aku jer gi shopping bunga..




yeaahh.. gubahan bunga Orkid jer...
ringkas..tapi 'fresh' dan sentiasa di sukai

nampak tak tu..ada pasu hitam dan gold..
yeaahh.. yang gold tu pasu... aku cat sendiri...hahaha.. 
bosan nau aku tengok ghuper die..
masa ni dok berkire2 nak pakai pasu mana sebenarnya..
tapi sebab pasu gold tu macam kecik dan tenggelam dengan bunga yang lebih besar..
so decided tuk paka pasu hitam tu...-tak ingat beli mana dan harga berapa-


ini hero nya...
pasal orkid ni pon..kalau aku nak sembang ngan korang jenis2 dan material nya..
memang penuh2 entry ni jer nanti..
sebab memang ada banyak giler..
ada yang semurah 3 batang rm 10
ada yang harga rm 4-5 puluh sebatang
tapi yang mahal2 tu biasa jenis rubber..yang memang nampak real punya..
yang murah2 tu memang nampak plastik sikit lah..
tapi ada yang elok2 jugak..harga di antara tu.. tak terlalu mahal..
aku suka beli jenis rubber..tapi tak lah semahal tu tuk sebatang [selalu beli time sales atau kat satu port kilang ni..bukak time puasa nak raya tu-pernah cerite tahun lepas]
lepas tu... ada bentuk2 nya jugak lah...tak semua jenis merimbun...
tengok ko nak gubah macamane..
atau ikut suka ko nak macamane jenis..
macam aku..tak suka yang ada bintik2 tu..
aku geli.. hahahaha...macam berkulat jer pokok aku..-walaupon memang nampak real-

lagi satu.. kalau pasu kecik..
cukup sebatang-dua jer..
kalau pasu besar..dan tengok sisi mana nak letak [samaada sudut tepi atau tengah]
jadi.. beli lah lebih sikit..
boleh buat macam2 gaya..tak semeti nya satu tegak lagi satu kebawah jer..




ni daun yang paling sepadan tuk gubahan bunga orkid..
jangan tak beli tau...kene letak nak kasi nampak cantik..
sepokok ni harga biasa Rm 10-Rm20
tengok tempat..aku pernah beli yang biasa2 Rm 7 jer sepokok..
tapi tak cantik sangat..but still ok...
yang atas aku beli ni.. memang rubber tebal..nampak real..dan mudah lentur..
biasa orang pakai macam ni..
harga sepokok Rm 15
aku beli sepokok jer buat tambah2 dah ada dulu aku simpan..



ni aku panggil lumut...fungsi nya.. nak tutup sponge bunga yang color hijau tu..
ni memang apa2 jenis gubahan pon.. di galakkan pakai..
lagi2 macam orkid ni jenis tinggi kat atas..
so kat bawah die kalau tak cover ngan daun.. akan mencacatkan gubahan bile nampak sponge hijau tu

murah jer ni.. sepelastik banyak ni [ni boleh pakai 3 pasu-gubahan]
Rm 5 jer... ko tanya kedai bunga..mesti ada jual..cakap jer.. lumut tuk gubahan tu..
orang tu kompem tau..
kalau tak tau.. die bukan penggubah bunga lah tu...setakat bukak kedai dan jual jer.. ahaaakkss..




jangan kedekut beli sponge...
sponge ni pon ada beberapa jenis..
aku suka sponge yang boleh isi air tu..sebenarnya tuk bunga hidup..
tapi.. aku guna jer yang tu kekadang..sebab biler potong tak pecah2 berabuk bersepah..
dan biler nak cucuk2 bunga pon senang..lagi2 bunga yang berat...

tapi macam atas ni.. aku pakai sponge biasa..
dolu2 ni.. aku beli..seketul 50 sen jer..tak tipu..!!
lepas tu naik Rm 1.50
kat area umah aku ni.. ritu beli Rm 4 seketul...mahal giler..!!
tapi kalau balik kampung mertua aku kat johor..
aku borong banyak2..sebab harga nya Rm 2 jer seketul..
still murah lagi lah kat sana...

walaupon mungkin tuk orkid tak guna semua bahagian..
tapi.. aku suka penuh2 kan pasu ni supaya..tak bergerak2 nanti bile sponge menampung batang bunga yang berat macam pokok orkid aku beli ni jenis besar...





dan lagi satu.. senang nak letak lumut ni atas nya..
cover habes tutup semua sekali..

ada orang..letak lepas dah siap cucuk bunga..
just letak bahagian2 yang mana nampak jer...
tapi.. aku letak jer awal2 sebab nanti senang kan kerje aku...
sebab aku  nak letak ni..aku basahkan sikit...kasi berat dan melekat



untuk gubahan orkid...ko beli lah batang2 buluh ni ha...
ada tujuan nya...nanti aku tunjuk..
atau kalau ko ada kayu yang cantik2 boleh lah guna..
tapi.. nak senang..menarik pakai buluh halus ni jer...
aku beli 4 batang panjang [panjang semeter setengah lebih kurang]
baru Rm 3 hengget...
tak pakai semua pon..tapi dah die jual sekali macam tu..lagi murah..aku beli jer lah..
simpan lain kali boleh guna lagi...
kerat2 lah ikut saiz tinggi gubahan pokok orkid ko nak tinggi mana..




sekarang ko nampak tak..??

pokok orkid ni.. fitrah nya memang bengkok...
bahagian atas nya [kat bunga] besi lembut..
supaya mudah lentur
jadi.. kalau ko beli jenis besar2 macam aku punya jenis ni..
susah gak ko nak bagi die terletak kemas tegak tak bergerak2..
paling worst.. pokok tu sendiri akan rosakkan sponge based bawah tu..
sebab berat sangat..dan sponge hijau tu mudah rapuh..
so...tu makin lama akan makin condong..
jangan lupa yer..pokok orkid ni.. memang jenis..tegak sebatang..
bahagan atas baru jatuh kebawah...
macam pokok real tu lah kan...




jadi... aku ikat kan pokok orkid tu..dengan batang buloh tadi tu..
batang buloh tu berfungsi sebagai penahan tuk pokok tu sendiri..
supaya boleh terus tegak elok cantik terletak..
biasa orang pakai tuk pasu2 rendah macam pasu aku atas ni..

aku ikat pakai getah jeeww..sebab dawai lembut tu nan hado...

so...nampak tak dah acaner ruper nya kan...

lepas tu.. ko cucuk lah daun orkid yang aku cakap kat atas tadi...
kat bawah tu....
gambar aku lupa amik dah masa ni..
tapi.. tu senang jer. just cucuk..dan ko bentuk2 kan lah ke atas ke bawah...

tengok hasil nya kat bawah ni ha...




nampak tak daun tu....macamana aku letak kan..
tu aku pakai sepokok setengah [setengah sebab..dah shaquille dah cabut jahanam kan tak boleh nak cucuk lagi]
tuk harga Rm 15 sepokok.. dan besar serta nampak lebih real..
bagi aku agak murah...[aku beli kat ayer hitam johor]
sebab sebelum tu.. aku beli Rm 25 sepokok daun tu jer kat sini...



aku guna kan 4 batang pokok orkid satu color
tak mahal pon.. sebatang Rm 10 jer..
ada lagi satu..lagi cantik aku jumpa kat kedai tu.. Rm 18 sebatang..
tapi takde color aku nak...tu aku beli yang ni jer..
masih cantik jugak kan...walaupon dengan harga murah..

tu aku cakap memula tadi tu..
kene pandai carik.. biar nampak real bunga nya..

ko boleh bentukkan ikut ko suka..
nak satu tegak atas..dan satu jatuh ke bawah pon cantik jugak..
biasa orang buat macam tu..
2 batang jer dah cukup dah tu..
atau kalau ko nak merimbun lagi pon masih cantik...
jangan risau nampak pelik..
sebab boleh buat macam2 gaya..macam atas aku ni contoh nya...
tu pon menyesal tak beli lebih hari tu...
kalau ikutkan.. boleh pakai 6 batang pon lagi cantik..[ada cara susunan nya]



so... dah siap gubah..dah siap letak hias...

simple kan...sangat...dan mudah nak gubah...
n kos nya...tak samapi pon seratus..!! [tak termasuk pasu]

maksud aku..
kot lah kalau korang ada pasu2 terlebih..
macam aku ni lah.. dah beli pasu ni 4-5 tahun lepas lagi...
tukar2.. guna balik...tak yah nak beli baru jer manjang..
atau gubahan2 lama dah 5 kali raya macam tu jer ghuper..jemu kan..
so... apa kate tahun ni ko buat sendiri.. 
boleh guna kan pasu tersebut tuk buat gubahan lain ngan kos yang minima..
lepas tu pasu lama tak tau mana nak letak [macam aku yang banyak nau pasu nya]
atau.. ko boleh cuba gubahan lain.. campur2 ngan gubahan lama sedia ada..
tak perlu ko nak gi beli baru seketul lagi mahal2 tu...
atau kalau ko nak beli murah..tapi tak berapa cantik..
jadi.. ko boleh beli bunga yang lebih cantik dan nampak mahal 
tapi dengan harga sama dengan orang jual sepasu dengan gubahan yang biasa2 jer..
eerrrrrr.... ko paham tak apa aku sampaikan ni.. huhu..


nanti tu kalau rajin aku share lagi jer..
macamane nak manpaatkan bende sedia ada tanpe pembaziran melampau sangat..



notatanganAty :: aku rasa..aku ada nak 10 bekas pasu ngan macam2 saiz lagi dalam stor tu tak tergubah2... tukar2 nanti... selalu aku gubah2 aku bagi jer kat orang..kat mertua aku ker..atau kat family aku.. teringat pulak nak gubah lah satu tuk rumah ayah umie aku raya ni..insyaa Allah..




KORANG NAK HILANGKAN MASALAH KULIT PADA MUKA MACAM KAT BAWAH NI..??

 ๐Ÿ‘ HILANGKAN PARUT JERAWAT & JERAGAT. 
๐Ÿ‘ KECUTKAN & MATIKAN JERAWAT.
๐Ÿ‘ ANJALKAN & TEGANGKAN KULIT WAJAH YG KENDUR.
๐Ÿ‘ HILANGKAN BINTIK HITAM.
๐Ÿ‘ CERAHKAN KULIT KUSAM.
๐Ÿ‘ BAIKI TONA TAK SEKATA.
๐Ÿ‘ HILANGKAN LEBAM BAWAH MATA.
๐Ÿ‘ RAWAT KULIT SUNBURN.
๐Ÿ‘ KEKALKAN KELEMBAPAN WAJAH


EPHYRA SKIN NANO ADVANCE REPAIR SERUM

ADA JAWAPAN NYA..!!




SEMINGGU JE KULIT BERUBAH LICIN BERSIH ❤️!!! .
.
Jeragat tu punyalah payah nak hilang. Pori pun yang besar-besar macam kawah bulan. .
.
Pakai #ephyraskinnano setiap hari siang & malam.... 
Tahu-tahu pori mengecik... Jeragat pun pudar! 
Tak nampak hitam-hitam kat pipi!!! .
.
Hebat kan #ephyraskinnano ni. Macam tak percaya, tapi memang betul-betul terbaik! 


❤️ CEPAT MERESAP.Xsampai seminit!!
❤️ X MELEKIT.
❤️ RASA TEGANG & FRESH.
❤️ JERAGAT BERKURANG.
❤️ BAGUS UTK LEMBAPKAN KULIT.


Dalam EPHYRA SKIN NANO ADVANCE REPAIR SERUM, 

vitamin E digunakan untuk memudarkan sebarang parut dengan pantas. 

Tak kiralah parut jerawat mahupun jeragat. .
Vitamin E juga adalah Agen Sun Protection semulajadi pada kulit kita. .
Lagi musim panas macam ni kan...jeragat laju je naik kat muka. 

So cemana tu?!!
.
Guna #ephyraskinnano utk halang jeragat! Jangan kasi can dia datang singgah muka!



HANYA RM 68 [SM] / RM 72 [SS]
FREE POSTAGE [HARGA PROMOSI]



WHAT'S APP / SMS :: 019-2085089
*[untuk urusan jual beli sahaja yer..tolong jangan call/atau wassap sebarang pertanyaan berbentuk peribadi/tidak berkaitan dengan jual beli produk..ianya tidak akan dilayan sama sekali]


EMAIL :: nurha_abdul82@yahoo.com



UNTUK MENGETAHUI MENGENAI EPHYRA NGAN LEBIH LANJUT :: KLIK SINI

10 comments:

Farah Waheda Wahid said...

Cantik memang cantik... Kreatif!

eima said...

serius cantik la ... tak sangka pulak jd cam tu klu tgk bahan mcm sikit je ... simple but nice

lieyalatif said...

mmg pandai aty gubah...bukan semua org ade talent mcm nie...mcm lieya laaa ...mmg tak reti oiiiii.....

siyes lawoooo..berseri2 ruang dgn orkid gubahan sendiri tu aty....

Nurzakiah Hanum said...

cantiknyaaaaaaaaaaaaaaaaa

hamelia sunita Hamid said...

berseni betul tangan aty ni. memang cantik dear!

amirah said...

waa...serius cantik!!...berbakat sungguh

nayfatimah rasyid said...

cantik sangat ;)
nak satu boleh wink wink wink

Unknown said...

Thanks.. Bagi idea nk gubah bunga orkid cntik

Unknown said...

Thanks.. Bagi idea nk gubah bunga orkid cntik

Unknown said...

Thanks.. Bagi idea nk gubah bunga orkid cntik