Tuesday, May 31, 2016

kenangan bukak booth kali pertama....


mana nak mula cerite eh...
rasa macam banyak bende sangat2 aku nak share ngan korang semua..
n yeaaahh.. pasal booth yang MUDREECA bukak kat KARNIVAL GENG MASJID weekend baru ni..
masjid kat Ampang KL..
lepas wrapped ahad tengah malam..
rasa macam ada satu kepuasan..!!
yang tak gheti aku nak cerite..
dan sekarang aku tau kenapa orang [ig] yang meniaga bukak booth tuk masa2 tertentu tu..
lepas tu macam tak boleh move on keep cerite dan ucap terime kasih pada semua pembeli walaupon dah seminggu..!!
hahaha.. n now..tu aku rasa...
tak sangka sangat...alhamdulillah.. atas rezki yang Allah limpahkan pada kami..pada hari2 tersebut..

ingat nya..takde sambutan..huhu..[tak bagus tau pikir macam ni sebenarnya]
atau paling tak.. balik modal tapak dan amik sebagai pengalaman serta cabaran..
tapi.. dari perasaan takut2 tu..
aku cekal kan jer lah hati ni jer..
tawakkal pada Allah..serah pada rezki dari Nya..
tapi..apa aku dapat..sepanjang 3 hari tu.. lebih dari apa aku harap dan bayangkan..!!alhamdulillah..







masa ni masih awal2 pagi bukak..
hari ke-3 [last day] ada jenis2 tudung dah sold out..tak sempat nak jual korang korang sini pon..
color pon tak banyak dah..[tuk Hawa Instant 2 muka tu]
baju2 pon.. ada yang licin...[kurung kelawar]
saiz dah habes..baju melayu sampin licin tau..tinggal 3 helai jer..dan dah takde stock buat masa ni..
yang lain2 tu..masih ada sikit2 nak kene topap balik tuk bukak kat booth akan datang ni..
tambah stock lawa2 lagi nanti..


terus2 rasa eksaited nak meniaga lagi sepanjang bulan puasa ni nanti..
eerrr... tapi..kali ni upah pekerja la..
penat ooooii..!! penat sangat2..
ahad balik malam tu..
pengsan terus masing2...
tu baru 3 hari jer tu...
bayangkan sebulan.. 
mahu sia2 ramadhan aku nanti...huhu




[baju melayu sampin tuk baby]



[baju melayu budak]
customers ni beli 3 set baju siap sekali tuk anak2 dia sama color kat booth Mudreeca



[baju kurung butterfly]

baju ni paling laku keras.. !! nanti minggu ni restock..kalau ada sape nak.. boleh wassap tanya nyer..
dari saiz 6 bulan sampai 8 tahun
ada banyak color..




[instant shawl dokoh]

budak ni comel giler.. ko tengok lah mak nya pon kan..cantik..
die nak sama2 ngan mak nya..
tu beli color sama.. dokoh pon lebih kurang sama..heheh


akak ni belikan tuk anak2 yang dia jaga [baby sitter]
2 pasang baju peplum cotton dan tudung instant 3 helai
aku ingat akak ni.. nama nya kak Pah.. kemahen ramah.. aku patut panggil makcik kot..
sebab aku tengok macam mak aku jer gaya..
fared kate.. die tengok makcik ni..teringat arwah mak aku..sebab gaya nyer..cara bercakap..lebih kurang..
memang pon.. malam tu siap datang lagi tukar satu saiz baju..
siap bawak abah sado gi kedai makan kawan die bukak kat situ jugak..heheh..comel sangat makcik ni tau..


pengalaman ngan cutomers..macam2..seronok..kelakar..sweet..
ada yang jadi kawan...!!
ada yang aku rasa macam mak2 sendiri jer biler menyembang..
kekadang..tak sampai hati nak tolak biler derang mintak kurang..hahaha..
tu sikit2 aku share antara cutomers yang beli..
yang sempat aku ngan abah sado amik..

ini pengalaman pertama meniaga sendiri..
memang aku rasa..tak mampu nak share semua.. hahaha..
terlampau teruja punya pasal..tak tau mana nak cerite dulu..
tapi..apa2 pon..bagi aku.. besh..!! sangat..
mungkin satu hal..sebab kat masjid...
so.. die punya perasaan tu..shadu tau..kat hati..
biler dapat dengar segala bende bentuk kerohanian..
ceramah..nasyid2..zikir..tanpa henti sepanjang 3 hari tu..
rasa macam eksaited sangat nak cerite ngan korang satu persatu.. 
kot mampu...



malam2..ada ceramah2 dari penceramah dan imam2 muda popular..
ni ustazah Bahiyah dan suami nya..
tajuk malam tu semanis nya ramadhan..
Ya Allah..betapa beruntung nya aku dapat dengar semua ni..

dan kalau korang nak tau..booth Mudreeca terletak betul2 depan stage..
aku tak yah kuar khemah pon nak tengok..
semua gambar2 atas ni..aku amik dari dalam booth jer tau..besh kan..heheh



ni model muslimah Farahanim yang popular tu
atas tu ustazah Noor Laila.. biasa tengok dan dengar ceramah kat TV jer..
selalu ada hari jumaat tengahari..sedap..one of penceramah wanita yang aku suka setiap kali pon..

masa ni forum wanita..waktu siang..


ada chef zubir Master Chef hokeh..jadi juri pertandingan memasak masakan western..
besh lah dapat dengar tips2 masakan dia sambil2 sibuk meniaga masa ni..
tak dapat tengok pon..jeling2 jer kejap time takde orang membeli..






ni konsert malam last ahad tu..
ada heliza helmi..siti Nordiana..Mawi..Rabbani..ada lagi tah sapa aku tak ingat dah..
sebab bizi masa ni..tak ley nak layan..
pengacara masa ni Atu dari kumpulan Zero..sumpah lawak giler...


*semua gambar2 kat atas stage ni..di ambil dari dalam booth sendiri jew


so far... memang besh lah Karnival ni walaupon buat nya kat Masjid..
ada macam2 aktiviti..
macam2 barang jualan..
macam2 makanan..!!
tak tipu..aku cakap duit perabeh shopping jer pulak.. hahaha..
dok tahan diri jer dari pergi jalan2 booth orang lain..
kalau tak..semua rasa nak membeli..
bab makan tu pon sama.. huhu

masa meniaga tu.. ada waktu takde orang gak...
boring jer..sengguk2 aku menunggu..hahaha..
siap pikir esok nya nak bawak lappy boleh online lah time2 tu..
lagi2 time tengahari panas buta..
biasa biler patang ke malam tu...memang penuh orang...sangat..
esok nya biler bawak lappy..konon2 nak online..
ramai pulak orang kejap2 singgah..memang tak sempat nak belek hp pon..apetah lagi lappy..

ada sekali tu... hujan teramat lebat...[petang ahad]
sampai kene bungkus semua sebab angin dan hujan kuat...
tempias habes basah semua..
masa tu rasa agak terduga gak..tapi tak merungut pon..
aku percaya pada aturan Allah...
dan betul..!! hujan tu rahmat.. dan kalau rezki tu.. tak kire bile..
tetap menjadi rezki jugak..
waktu2 hujan lebat tu lah..lagi ramai dari biasa orang membeli..Allahu...nikmatnya..
tapi..aku kalut melayan pembeli..
abah sado sorang2 dok pastikan barang2 tak kene hujan.
dan anak2 jugak..hahaha...masa tu memang huru hara rasa..
alhamdulillah.. hujan tak lama sangat.. lepas tu panas..berangin dan ramai orang datang..
betul la sangat janji ALlah...
kalau dah rezki tu.. tak kira lah time apa kan...hujan ribut petir..







dah shaquille sebenarnya takutkan bumblebee ni ha...tu cebik2 muka die..




tak kose lah aku amik gambar ngan otomen ni..
aku bagi soh die dukung dak shaquille jer...
ko tengok qaleef..siap buat gaya..!!! tah sapa ajar aku tak tau...hahahaha
ni kali kedua die amik gambar ngan otomen tau..kat bawah dari luar lagi die dah siap2 salam dah..
kemahen eksaited cerite kat aku...budak2 kan...seronok ngan bende2 macam ni..
abah sado layan kan jer..berhimpit2 nak salam amik gambar bagai..demi mu anak kata nya...ngeeeee..



bende2 atas ni adalah tarikan paling2 kuat..kat budak2..
punye lah ramai orang time transformers dan ultroman ni hoooiii..!!
panas2 pon sanggup lah semua kerumun nak amik gambar..

kat karnival ni banyak jer aktiviti anak2..
ada supa dupa besar tu..
ada pameran ular...ada tuk memanah bagai...
macam2 lah..

so far..memang meriah lah..
ada pertandingan mewarna..azan.. memasak..futsal..
jadi..tak lah rasa macam krik krik krik jer..
tujuan nya.. selain meniaga..membeli.. boleh mengimarahkan masjid sekali..
aku suka lah..dalam hati adas enyum jer sepanjang 3 hari ni..
dapat kawan2 meniaga pon ramai sangat...
eerrr..siap shopping2 dalam tu jugak..ngeheeee...

terima kasih sangat2 pada asben aku...pada abah sado fared..
sebab..die lah paling banyak support aku...
banyak sangat tolong aku.. tak amik upah pon.. hahaha..
tak dapat bayang kan kalau kene buat semua ni sorang2..
tu aku selalu kalau apa2.. mesti akan tanya die dulu..
bukan setakat pendapat..tapi lebih pada sokongan die..
sebab nya..die lah tolong menghangkut barang semua...
tolong bawak aku..tenaga die tu lah..
dan paling penting..tolong jaga anak2...layan kan jer kerenah anak2 tu...
[dak shaquille tu jenis susah sikit pisah ngan aku...jadi nak tak nak kene hangkut anak sekali]


insyaa Allah...dah ada sikit pengalaman ni..
lain kali kalau ada rezki..boleh joint lagi..
tak kire lah kanival macamni atau karnival2 lain..
seronok tau...bukan jer sebab untung meniaga..
tapi sebab apa yang dilalui sepanjang2 tempoh ni jugak..


ada pembaca2 blog ni datang..bagi sokongan..
sembang2..ada yang beli..mekasih kat korang sebab sudi tegur..
tak dapat nak borak lama pon..
tapi dapat laga2 pipi..borak sikit2...aku dah seronok dah...

Insyaa Allah.. start 6 June ni..[next week] selama sebulan..
kat seksyen 7 pulak..under PKNS..
nak datang beli..boleh terus ke sana jer..nanti dah dapat lay out..aku share yer..
dekat2 ngan JAKEL shah Alam tu jer..
aku jual baju raya kanak2..
tapi... aku tak sentiasa ada kat sana la..
ada pekerja jaga..
kalau korang pembaca blog..
nanti aku bagi harga special yang berpatutan kat korang..insyaa Allah..
jangan lupa terus bagi sokongan yer korang..





notatanganAty :: kat Karnival Geng Masjid ni.. hanya booth aku yang jual pakaian kanak2 penuh...kire semata2 jual baju tuk anak2..yang lain2 ada gak..tapi..tak banyak..dan campur2 ngan jualan lain..tu yang untung lebih kot.. hehehe.. [alhamdulillah]








4 comments:

Chekgu Azrine said...

Tahniah sis..keep it up..semoga trs maju ye

jaja_NorLiza said...

Waa best nya..x sempat jengah ke sana....nati kat seksyen 7 inshaAllah...dekat sket kann...papepun tahniah yer aty...kipidap!!!!

amirah said...

waaa...meriahnyaaa...bestnya atiey

Nurul Nadila said...

kite yang baca ni pun terasa seronoknya