Friday, May 27, 2016

kenapa nak malu pulak..??




lapang pulak pagi ni..alhamdulillah...
boleh lah online kejap ni..
sementara tunggu abah sado balik tuk loading barang menghangkut ker Ampang tu..
kalau ikutkan.. memang agak free minggu ni..
sebab tu aku suka buat preparation apa2 lebih awal..
supaya..time2 macam ni..aku tak yah nak stress atau terlalu penat berkejar sana sini..
sebab.. nanti kat sana.. mesti akan lebih penat..
baik lah aku simpan tenaga..hahaha...

malam pon.. kemahen awal aku tido..
siap2 solat isyak.. siap2 dah packing barang tuk penghantran...
tidokan anak.. mak nya tido sekali... 
belum pukul 10 pon lagi..!! huhu..

tu kalau ada orang wassap nak beli ke bayar ker..
esok pagi2 subuh baru aku reply..
maap lah yer...
tak tau lah napa gamak nya cegitu...

esok.. jangan lupa datang tau...
KARNIVAL GENG MASJID 4.0 kat masjid Al-Ubudiah Ampang..
kalau nak datang hari ni pon boleh..
kol 11 ni start dah..
tapi..kiteorang lambt sikit.. ngeheee.. sebab menunggu abah sado...
kene dahulukan kerja dia yang penting dulu..

pasal meniaga ni..
aku tau.. mesti memenat kan..sangat..
kekadang..aku terpikir... biler dah penat2 tu..
kenapa lah aku nak buat semua ni..
aku memang sukan bende2 mencabar macam ni..huhu..
salah satu mencabar nya..ialah ngan anak kecik..
dan aku memang suka buat bende pelik2..
kire pelik lah ni kat aku tak pasal nak bukak booth kan..
gamble jer..
fes time pulak tu..hahaha
takde pengalaman meniaga sendiri pon..
maksud nya..bukak booth dan uruskan sendiri2..
kuarkan modal sendiri.. bukan bekerje tuk orang lain..
tapi tu lah..tah apa kene.. tetibe jer giler nak buat semua ni..

ada orang cakap kat aku..pelik2.. terpikir2 kenapa aku nak buat semua ni..-meniaga-
sampai ada pikir..."susah ker kehidupan ko sekarang ty"
aku pulak tanya balik.. "orang susah jer ker kena meniaga??"
yeaahh..typical orang kite..
sedangkan..meniaga sendiri tu kan sunnah..
dan 9/10 rezki datang dari perniagaan sendiri [insyaa Allah]



baru2 ni.. aku jumpe satu peniaga pakaian... yang tetiap tahun bukak booth time raya..
dari pada setakat 1 booth jer masa tahun pertama..dulu2..
sekarang.. satu malaysia die ada booth.. time puasa..
sembang2..aku suka sembang ngan orang2 macam tu..
boleh kutip pengalaman..dan pengetahuan..
dia pulak tak kedekut berkongsi...[alhamdulillah]
die kata.. time nak all out berniaga.. carik rezki lebih..time2 macam ni lah..
time nak raya..keuntungan nya boleh dapat tuk setahun..masya Allah..
die cakap..pernah untung sebanyak lebih 200 ribu sepanajang berniaga bulan puasa pada kali pertama..!!
walaweeyyyhh... nanges dalam hati aku dengar time tu..hahaha...
jual pakaian raya jer tau..
memula die amik sikit2...modal sikit..
tapi..setiap hari atau minggu sepanjang bulan puasa tu..
dapat untung sikit..die gigih beli stock lain...
[kire die cadangkan aku buat macam tu lah bila aku mengadu modal agak banyak nak guna tuk permulaan]
so.. ni aku share ngan korang jugak..
kot2 lah korang boleh buat bende yang sama..
pelan2 jugak..aku tanamkan azam kat dalam diri sendiri..
kalau die boleh buat..tak kan aku tak boleh..

orang cakap kat aku "tak malu ker meniaga kat booth macam tu..??"

tersedak aku dengan soalan tu..
speechless..
sebab..tak sangka ada orang pikir akan hal macam tu..


apa yang nak di malukan.. aku tak pernah pulak rasa macam tu..
tak tau lah korang kan..
mungkin bukak booth tak glamer kot..
instead of bukak boutique bagai..
hello.. orang bukak boutique glam2 tu pon 'turun padang' time2 macam ni bukak booth kat luar...
meniaga sendiri jugak...
lagi pon.. meniaga.. bukak buat maksiat.. huhu..
aku teruja..!! aku eksaited nak meniaga..!!
aku bukan bekerje tuk orang lain..
aku sendiri kuar modal.. aku sendiri beli barang..
semua keperluan adalah dari duit aku sendiri..
dan..aku meniaga..barang2 aku sendiri...[beli stock kat orang lain]

orang lain yang ada boutique2 tu.. sama2 turun bukak sales kat luar..bukak booth..
dan korang rebut2 beli..
korang ada pikir..die malu ker...

trust me..u have no idea how much peniaga ni spent duit tuk bayar setiap tapak
dan modal tuk buat jualan macam tu...
dan nak set up menjadikan satu booth...
susah payah pikir macamane nak dapatkan keuntungan dan balik modal..
sepenuh effort di beri supaya barang terjual laku...

contoh macam ikut mood replubik tu ker kan...mahal giler ooii...

insyaa Allah.. kot rezki..tahun depan boleh dah awal2 daftar mood republic tu..
jelajah satu malaysia...
[kene jadi ahli dan daftar bayar awal2 tahun tuk setahun]
sebab yang kali ni baru nak belajar..amik pengalaman..
so..aku amik yang kurang sikit risiko nya..

tapi kalau korang nak tau..minggu depan..
aku dah dapat tapak kat PKNS tuk sebulan tau..!!
alhamdulillah..dah ada pekerje jugak..
so..tak yah aku pening2 nak jaga sendiri ngan anak kecik...
insyaa Allah..semoga Allah permudahkan semua..

kalau aku tak mula sekarang.. bila lagi..
nak tunggu anak besar..?? kot beranak lagi sorang ker kan nanti..
jangan bertangguh.. mula sekarang..
jangan pikir "biler lah aku nak....." "biler lah boleh...."
sampai biler2 tak akan bergerak kalau macam tu..sebab hanya dok pikir..
tapi tak mahu lakukan kan nya..
apa2 pon kene berani..langkah pertama tu adalah sangat2 penting..
biarlah susah permulaan dulu..semua orang pon macam tu jugak..
even yang aku cakap atas tadi tu..yang aku sembang2 tadi tu pon..
bukan lah terus2 senang [die cerite]
menghangkut barang 2-3 kali trip pakai kereta jer..sebab tak muat..
sekarang..dah pakai velfire 2-3 bijik..tuk angkut barang...

macam tu jugak lah semua orang...
langkah pertama memang agak sukar... aku sendiri rasa..
3 hari ni.. aku tak tau apa akan jadi..
walaupon teruja.tapi aku masih takut jugak..
cuma dalam hati..tawakkal pada Allah jer..sepenuh hati bulat2 aku serah pada Dia..
selepas aku dah berusaha...
kalau ada rezki aku.. ia nya memang rezki aku..
kalau tak.. aku tak akan berputus asa...
pasti ada jalan nya..yang aku kene belajar lagi...insyaa Allah..


korang doakan kat aku yer...

dan jangan lupa datang tau..!!!
BOOTH NO 70 [MUDREECA]











9 comments:

wani ezryl * said...

semoga bisnes success, aty :)

Nurul Nadila said...

saya pun ada buat bisnes kecik-kecik online. kdg2 macam giveup bile xde respon.tp pas baca ni semangat naik balik.heheh..thanks aty :)

Annur said...

Good luck aty..moga dimudahkan segala urusan..betul tu..klu x mulakan langkah dr skng bila lg ye x..Allah da jentik hati tu..hihi.chaiyok3

ily♥ said...

Allah. aty bukak booth dekt masjid ubudiah ampang ke... Blkg rumah mak je tu..hehehe.. Tengok agenda Karnival Geng Masjid, meriah juga. InsyaAllah boleh intai-intai booth aty kalau berkesempatan.

nayfatimah rasyid said...

semoga suksess yer

Yana MIB said...

good luck aty...bangga ah dpt kwn kepala bisnes camni...semoga makin success! :)

Cik Puan Syeeda said...

Semoga terus success Aty.. Pedulikan ape org kata.. susah senang kita yang tanggung..

khairiah Mohd said...

dari awal ikut blog aty rasa sgt adore dgn aty...pe yg aty buat rasa blh ikut...bila tgk aty meniaga mcm ni lg rasa bangga dgn aty...semoga aty akan n sentiasa berjaya...dan diperluaskan lg rezeki.

nur aida said...

Suka berniaga..tak malu pun rasanya..pernah buka booth kat sekolah..jual air tembikai..x untung banyak..adalah sikit je, tp air mmg kawkaw punya..pure jus..tp dapatlah sikit pengalaman..terasa nak berniaga lagi..bilalah nak mula