Thursday, June 23, 2016

baju raya untuk ayah..aku ker yang salah paham..??


rasa macam dah lama tak belikan ayah aku apa2...

setiap kali pon..memang tak tau nak beli apa tuk ayah..
aku tak suka belikan jam..
sebab.. ayah careless..!! pelupa boleh tahan gak dia tu..
pernah kiteorang kumpul duit adik beradik..belikan jam mahal sikit tuk besday dia..
die cicirkan...!!!
masa angkat wudu' kat masjid..die bukak..lepas tu terus lupa..
datang balik nak amik..dah hilang..
tak lama pon die pakai jam tu..
kiteorang punya lah frust masa tu...

macam tu jugak lah ngan pen...
pernah belikan pen cantik..siap ukir nama ayah..
lepas tu tengok2..dah takde pen tu..

die bukan jenis tak appreciated..
tapi..sebab die memang jenis cuai..
tu lah dia ayah aku..
kalau gi jalan.. bende2 kecik..macam towel pon die boleh cicirkan..
wallet die pon die selalu lupa letak mana..
belum lagi aku cerita pasal kunci kereta bagai tu..aaiihh...
ayah aku..
lama2...dah paham sangat..
jadi...aku tengok kalau die beli jam atau apa2 barang pon..
die tak beli yang mahal2 sangat dah..
sebab..kalau cicir hilang bagai..tak lah ralat sangat kan... hahaha...

dah tu.. tak tau nak belikan apa dah..
kekadang.. saja lah nak kasi kan sebagai hadiah dari anak..
biler dapat gaji tu kan..teringat nak beli tuk semua orang..[familly]
kasi berkat sikit duit tu kan..
nak di bagi duit kat ayah.. berapa lah sangat nilai duit aku tu..
die pon bergaji besar berbanding anak...
tu aku pikir.. aku gantikan ngan barang...
bagi duit..tak nampak kang habes..
bagi barang.. nampak lah sikit..-aku pikir..
anak2 suka tengok mak pak pakai barang pemberian anak2
[tu yang aku rasa sendiri] 

sebab dah tak tau nak bagi apa...
tapi teringin nak kasi sesuatu kat ayah..
jadi aku asyik lah beli kan die baju..
ayah aku ni branch manager.. jenis pakai kemas kemeja lengan panjang bergosok tajam kat sisi hari2..
jadi.. biler aku gi shopping apa2 tuk family..
lagi2 kalau gi sogo tu kan..selalu ada sales baju2 kemeja berjenama lelaki...
asal nampak jer..aku mesti belikan tuk dia..
nak belikan seluar dan selain tu..tak pandai sangat..
baju jer lah yang senang..
agak2 taste dia..[dia suka color2 lembut cerah].. aku beli kan jer lah..
kekadang.. beli tshirt colar...pakai jalan2..
biler nak raya lagi lah... aku yang sibuk2 pulak..
sampai kene marah sebab die kate nak pakai baju tahun2 lepas jer..
tapi anak2 sibuk nak belikan baju raya baru...
orang laki kan.. bukan kisah sangat pakai baju apa pon..
janji berbaju kekdah nya..

aku ingat..satu masa tu..ayah aku bagitau mak aku..
soh cakap pada aku...jangan  membeli lagi tuk dia apa2..
masa tu.. aku macam kecik hati jugak lah.. ahaakkss..
tapi mak aku cakap.. ayah aku dah banyak sangat baju..
die sendiri pon membeli...
dan lagi.. soh aku jangan boros sangat..membazir kat dia..
yer lah..macam aku cakap..orang laki ni..
tak berapa kisah sangat.. pakai baju ulang2 sampai mereput baru tukar lain..
yang anak pulak.. suka nak membeli tak habes2..
sebab mak aku suka kan.. hahaha... well.. typical orang perempuan..
suka nau membeli... 
dan lepas tu..kene sound.. aku terus stop membeli apa2 tuk ayah aku...
kecik hati punya pasal... ngeee..

lama dah perkara tu....
sejak tu..aku tak beli dah apa2 tuk dia..
dalam bentuk material..
selebih nya..nak beli apa pon tak tau..
die pernah kate.. kalau nak belikan sangat..belikan kereta baru...eerrrr... uhukkss..
insyaa Allah.. kalau ada rezki lebih..
[tapi die pon dah ada berbijik2 kereta..-typical lelaki..!!]

jadi selalu kalau besday.. aku cuma ajak die makan sedap2 jer lah..belanja dia..
kasi die seronok [sebab die memang suka makan2 macam tu]
biler raya.. bagi duit raya ikut mampu aku...
tak kisah lah die banyak duit ke hapa kan..malas aku nak pikir...
kalau pikir2..susah nak memberi nanti...
jadi..bagi jer lah seikhlas hati..senang...
sokati die lah nak guna duit tu tuk apa..bayar tol ker isi minyak ker hapa kan..
aku cuma rasa.. nak memberi pada dia..walaupon tak banyak mana...
walaupon macam sebelum2 ni jugak.. die tak perlukan duit anak2 pon...
apetah lagi nak mintak2..
tapi tak tau acaner nak balas budi die...

dan selepas sekian lama...

akhirnya...tetibe....

aku terasa macam nak beli kan die baju raya tahun ni..hahahaha...

tapi kali ni.. aku tanya die direct jer...
sebab dah tak tau saiz badan ayah sekarang -yang aku perasan makin 'maju kedepan'..
terpaksa lah aku tanya jugak die...




ini pon.. dah 2 kali aku tanya tau sebenarnya...
awal minggu tu dah tanya masa aku kat kedai yang jual kurta-jubah tu
abah sado nak beli kurta dia 2 helai..sekali beli ngan ayah lebih dapat lah murah sikit kot kan..
tapi ayah aku tak reply pulak.. sebab die bizi masa tu...
lepas tu tak reply langsung dah..
aku pikir.. mungkin die dah beli tuk dia kot...

tapi sebab kiteorang memang nak pergi lagi tempat tu lagi..
tuk beli kurta abah sado yang die pekenan sangat dah tu..
[susah nak jumpe yang die pekenan betul2]-sanggup datang lagi-
jadi aku tanya lah lagi sekali kat ayah yang atas ni..
baru lah die reply... 
siap request color...heheh...comel nau ni..


tapi...aku kan..rasa mcam... aku ni salah baca..salah paham sikit lah..
biler baca wassap tu..

yang aku paham..[pertama]
-ayah bagitau die pakai saiz L,
-color putih..color cerah2..color hijau..ayah tak nak 

itu yang aku paham dan aku cakap bende tu kat abah sado tuk pilih baju ayah

tapi.. tadi ni aku baca lagi sekali...
rasa macam ayat die cakap sebenarnya macam ni
[kedua]
-baju ayah saiz L 
-beli color cerah2 atau putih
-hijau tak nak...[sebab last year aku tau jubah die kaler hijau dah ada]


yang mana satu ni...adooyyy....
die mintak aku beli kaler putih dan cerah2 ker sebenarnya.. hahaha..
matik lah mak..
sebab.. aku dah beli color tak berapa nak cerah..
dah beli dulu..baru baca betul2...






aku beli color kelabu...!!!!
tapi real color baju dan color ni memang cantik sangat sebenarnya...
abah sado beli selai sebijik tuk die jugak..
aku pekenan..tu aku beli tuk ayah sekali..
kat bahu ada line putih dan hijau emerald..
lengan butang kaler putih..
ko ghase2...ayah aku suka tak..??? hahahaha...apedaaaa anak nya pon...
nak gi tukar..macam malas dah nak ke KL tu lagi..
ni pon pergi naik LRT semalam hokeh..
sebab tak sanggup redah jammed dan parking kat KL tu..

ni aku beli kan kurta jer...
jubah aku macam tak berani sangat nak pilihkan..
sebab..setahu aku...ayah aku ada taste die sendiri...
dulu pernah lah jugak aku ngikut die membeli..
aku tengok kemahen lawa lagi..tapi die tak pekenan..
tu ni aku tak berani nak beli kan..
yer lah..jubah sekarang pon stylo muda2..
abah sado pon tak pekenan kekadang..
tu risau ayah aku pulak kan..
nak ajak die sekali.. die sibuk pulak..
banyak jemputan berbuka..lagi nak hujung2 ni..
ada jer pulak aktiviti die..
seb bek lah awal2 ritu dah bukak pose sama2 dah..


harap2 lah ayah happy ngan kurta ni..
dah tak duduk serumah..tak tau lah baju color ni die dah ada ke belum..
kalau tak.. aku gi jer lah tukar kejap...
KL jer pon... cuma tak sanggup redah jammed tu jer...


ker aku yang salah paham ayat die tu..
cer korang baca balik dan apa yang korang paham...
dan bagitau aku....huhu...








9 comments:

Nurzakiah Hanum said...

selesai da

Puteri Satu said...

yg akak paham ayah aty nak kaler cerah2... mcm putih..soft2 maybe soft green light blue..light pink gitu... itu pemahaman akak la.... dia tak mo kaler dark2... ekekke.. tapi kurta tu memang cantik...

eikin said...

Assalamualaikum sis aty..

Klo ikut fahaman sy, ayah sis request kaler2 cerah or putih gtu..
Hijau dia xnak sbb dah ade warna tu.. ��

nufachomey said...

Kak Aty,
Klau ikut yg print screen tu, ayah akak ckp x nak colour putih2,cerah2 dgn warna hijau...mknanya selain dri yg dia sebut tu, dia nk..

Nona Qiyah said...

Ape yg saya paham, yg ayat lepas akak beli tu, sekali baca saya terus paham ayat yg selepas akak dah beli baju tuu, huhu :)

Nurul Aziz said...

Yg no 2. Dia nak kaler cerah2. Hijau takmo..

♦ nisa ♦ said...

Hihi, tula baca banyak kali mmg confuse..tapi bacaan kali pertama yg saya faham..ayah k.aty suruh beli warna cerah-cerah..hijau dia taknak..

chezaza said...

Kite paham yg no. 2 tu. tapi dh beli tu xpe lah. die mesti terima je. anak yg belikan kot. xkan die tak pakai kot. hik3

Suraya said...

Baca memula macam dia ckp nak warna putih cerah2.. Bila baca semula...rasanya dia tanak dah warna putih, cerah2 ngan hijau Sbb dah ada...
So, yg aty beli tu dah betullah tu..
Cantik n' smart plak tu