Tuesday, June 21, 2016

Bawak Lu'lu shopping raya..


rasa macam jadi satu tanggung jawap kat aku pulak..
dari dulu..kini.. dan mungkin selama nya.. hahaha..

dulu2.. aku ingat..
selalu jadi tugas aku bawak adik2 [2 yang akhir] tu shopping setiap kali nak raya..
awal2 ayah aku tanya..biler nak bawak adik2 shopping raya..
nanti die bagi lah peruntukan duit tuk adik2 aku tu..
biasa aku akan tambah2 pakai duit aku..-sebab aku dah keje pon-
yer lah..adik2 aku tu dari sekolah lagi..memang pandai nak memilih pakaian sendiri..
yang trendy bagai...
masing2 ada taste...nak pakai style korea..fit2..kecik2...
muka jauh lagi ngan korea tu.. hahaha..
ngada sangat budak zaman sekarang ni taw...
gi shopping kat branded boutique...
adik aku...sekolah menengah lagi.. shopping kat KLCC..
ahkak ko ni dulu.. umur2 macam tu..
nak mintak shopping kasut kat kedai kasut princess pon tak dapat taaawww...

tapi adik2 aku.. sekolah menengah kasut harga beratus2....ppffttt....
tu aku kene bawak gi mall...

tapi takper lah.. aku anggap rezki masing2 lah tu kan..
bahagian derang... tinggal 2 orang tu jer..
masa time2 aku dulu... 5 beradik semua ngah belajar lagi.. dan terus sambung belajar..
umur rapat2... perbelanjaan tu memang banyak..
[adik beradik aku ada 7 orang]
yang 2 orang tu jer lah kecik2..
sekarang..kakak abang semua dah lepas...
rezki ayah aku pon lebih tuk derang...takper lah..
asalkan derang tak lupa diri.. dah lah..
jangan nak melampau2 sangat..aku sound jer laju2...
kekadang ayah aku sendiri pon aku kene ingat kan..
jangan spoilkan adik2 aku  ngan semua tu..
biar derang merasa hidup susah jugak..

ini..apa ko nak semua dapat... ggrrrr.....

kalau ayah aku.. die bawak gi giant jer gamak nya.. tak pon mydin...
nanti balik2 ayah aku beli baju kemeja kotak2.. hahaha...
lepas tu.. mesti nak beli sama2 jer abang ngan adik...
dari baju seluar sampai ke kasut..
setiap tahun..!!
biler dah besar sikit..derang pon malu nak pakai sama2 jalan...
mana lah adik2 pekenan...memilih..!! 
rasa nak sepak jer sorang2 tu tau...
nyampah kakak ko ni ha...
tu yang ayah aku pon dah tau macam tu..
die serah tugas tu kat aku jer..
tolong2 bawak dan pilih beli baju adik2..
walaupon boleh pilih sendiri..
tapi ada guide line kene ikut gak...
ada ayah aku tak pekenan anak nya pakai..
tak kasi gak lah nak beli...

tu lah biler dapat anak lelaki.. 2 orang pulak tu..
aku teror gak lah pilih baju budak2 lelaki ni..
pengalaman bertahun2 bai...hahaha..
adik2 aku pulak jenis fashionable..
kekadang derang lagi pandai nak pilih tuk anak2 buah..
aku tak suka baju yang sama abang adik...
sama kaler takper.. jangan kan sama corak bagai...top to toe nak sama...
tak pekenan aku aiihh..
aku lah..korang suka tak per lah kan..


ok... berbalik kisah shopping raya tu..
terpanjang pulak mukadimah nya..huhu..

dulu shopping raya.. bukan setakat bawak adik2 jer taw..
kene buat jadual..minggu ni bawak adik2 shopping..
minggu depan nya.. nak kene teman mak aku pulak..
lepas tu janji sama2 ngan tina pulak nak shopping..

sampai lah kiteorang masing2 kawen..
dan adik2 aku pon pandai gi shopping sendiri..
aku hanya bawak-teman-belanja mak aku shopping raya jer lepas tu..[masa masih ada]
adik2 tu..depends lah.. selalu aku tolong hantar jer [dulu2 masa sekolah masih takde lesen]
kate nak gi sunway pyramid.. aku hantar kan jer..
dah habes.. aku amik balik..biasa lewat petang..
ko tengok.. macam mak2 sangat kan...
walaupon masa tu masih remaja belia gitteewww..ahaakks..

tapi ..memang macam tu lah aku dari dulu..
ayah aku macam bagi tangungjawap tuk handle adik2 pada aku..
bukak bab ni jer.. tapi dalam banyak perkara...
tapi tu lah yang buat aku close ngan adik2..dan paham nau perangai derang..
walaupon dah besar2 panjang masing sekarang ni ha...
lagi lah mak dah takde.. kakak lagi sorang [tina] pon takde...


eeeaahh... ape benda aku nak cerite tah ni...hahaha...
aku rasa nak cerite pasal bawak lulu shopping baru ni..
merata aku habes nak cerite pulak...

aku just nak cakap jer awal tadi..
lepas adik2 aku... anak2 pulak.. kane arrange timing tuk bawak shopping..
arrange masa tuk shopping abah sado dan aku sekali..
dan sekarang.. since last year..aku arrange masa tuk bawak lulu pulak shopping..
sejak2 tina takde lah ni..dari puasa tahun lepas..
aku rasa..macam jadi tanggung jawap aku jugak lah..-amik part- 
tuk buat akan hal ni..
lagi pulak biler aku tanya abi nya..abi nya kate tak beli apa2 lagi baju raya tuk lulu..
so.. aku terus cakap nak bawak lulu shopping..
[abi nya bagi duit.. aku tolong uruskan jer..beli keperluan raya tuk lulu]


seronok lak aaiihh nak shopping baju gegel..
asyik shopping baju boboy jer kan...[dulu adik2 lelaki.. sekarang anak2 lelaki pulak]jadi aku memang pikir..
nak beli skirt banyak2 tuk lulu...
asyik tengok dia pakai t shirt ngan jeans jer..
bukan tak comel..
tapi kalau dah setiap kali pon.. tak cantik lah kan..
biar lah pakai skirt nampak gegel...
kalau seluar.. aku biasa tka belikan jeans sangat..
ikut hati aku nak jer belikan short pant.. hahaha...
tapi risau abi nya tak kenan pulak..masih lagi anak orang kann...

teringat dulu2.. tengok gambar2 lama lulu..masa masih ada tina..
baju lulu cantik2.. macam2 fashion dan branded..
tina agak fashionable dan high taste...
lulu dulu pon.. comel jer bergaya...heheh..
sekarang jer balik2 pakai jeans..seluar ngan tshirt memanjang..
tu rasa macam2 aku nak belikan tuk lulu tu...

selalu ingat pesan tina..soh aku jaga lulu macam aku jaga anak2 aku sendiri..
apa yang aku mahu kan pada anak2 aku..
aku kene buat pada lulu jugak..
tu aku pikir.. biler nak membeli apa2 pon..
aku kene pilih yang terbaik jugak..macam aku beli tuk anak2 aku..
tak nak beli 'asal ada baju baru'
aku gi carik baju elok2 cantik2 tuk lulu..mahal2..hahaha..
naseb lah abi nya bayarkan...

baju budak2 perempuan ni..ya ampun ko... giler aku tengok nya..
lawa2..!! rasa nak beli semua color skirt...

aku habes kan 5 jam hari tuk lulu semata tuk beli baju raya dia jer hokeh..
habes semua kedai..semua baju aku testkan..
seb bek lah mud budak tu ok hari tu.. huhu..
kene upah menan masing2.. makan kenyang2 jugak..
lulu pon seronok nak beli baju raya..
mintak mama abah macam2...







nanti nak carikan high cut boot tuk lulu boleh pakai ngan cardigan dan skirt ni..
skirt pendek aku beli..teruk nau mama ko ni pulak..
dalam tu ada legging pendek melekat sekali..
jadi tak lah risau kalau terselak..




3 tempat aku bawak die shopping hari tu...
dari kol 10 pagi sampai ke petang..
hangkut semua...adik bongsu aku ikut sekali..
dapat beli berpasang2 baju..aku banyak belikan die baju skirt jer..
die comel kalau pakai skirt..
baju tido raya pon aku belikan sekali...ngan dak qaleef shaquille aku beli banyak masing2..
stokin sekali aku prepared kan.. macam anak2 aku jugak..
spenda jer aku lupa beli..
[jadi habit..mak aku dulu pon macam tu.. time nak raya die belikan kiteorang adik beradik spenda baru..hahaha]
kalau ikutkan aku..nak belikan kasut baru lagi 2 pasang..
sesuaikan ngan baju..
tapi abi nya pesan..tak yah belikan..
yang die ngah pakai dalam gambar tu [aku belikan ritu]
die kata pakai yang tu jer..
jadi aku pon takde lah belikan waktu tu..
tapi nanti aku nak jugak carik beli kan kasut but comel tuk lulu..
hari tu masing2 dah penat sangat tak larat nak pusing lagi mencarik dah..




aku belikan selipar comel KIKI LALA jer tuk die hari tu..
pon comel jugak.. boleh buat basahan..takde lah raya2 pakai selipar jer kan..



sambil2 tu.. carik kan jeans tuk qaleef...die takde jeans dah..
ooii.. suar budak laki mahal nak meninggal..
baby kiko jer pon..kenapa nak sampai 100 lebih..!! urut dada nak membayar nya setiap kali pon...


ini 2 orang budak tak tau lah mana datang nya tenaga hyper masing2..tak gheti penat..!!
sedangkan tak hent berjalan..dan tak tido lagi masing2..



sebelum hantar balik.. bawak singgah booth beli baju kurung pulak..
apa guna mama ko meniaga baju budak2 kan kalau tak ley sediakan tuk anak.. heheh..
muka pon dah comot jer dah...
aku yang decided kaler baju raya lulu.. hahaha..naseb lah..
tanya abi nya.. die pon kate tak de tema..pakai apa ada jer..
tapi ni lulu sendiri pilih warna die suka..
syukurrrrrr...die tak pilih pink lagi macam last year... ngeheeee...

biasa lah.. bende2 macam ni.. kene tangan orang pompuan jugak uruskan..
lagi2 kalau anak pompuan kan..
nenek lulu pon biasa bawak gi shopping gak..
tapi mungkin tak sempat lagi kot ni..
kebetulan aku free ni..dan memang berniat..
tu aku bawak jer dulu..sediakan mana patut..
selebih nya.. nanti kot nenek atok nya..atau makcik2 nya yang lain nak bawak beli..
tambah2 jer lah kan... tak per banyak baju pon.. 
kalau ikut aku tu..masa beli tu.. macam tak cukup jer lagi..
tu aku baru beli skirt2... carik coverall short pant..takde pulak..
boleh pakai ngan t-shirt selesa sikit nanti kan..
budak2 ni kan..bukan boleh pakai satu2 baju tu lama2 sangat..
tu kene sediakan lebih sikit..
alaaaa... abi nya mampu... cuma mungkin tak pandai sangat jer nak uruskan semua ni..
sama lah laki aku tu pon..
hal pakaian anak..semua aku uruskan...top to toe..
semua kene ingat.. spenda sampai ker tali piggang ke stokin bagai tu aku nak kene pikir kan..
dia bagi duit jer.. heheh..
mak2 memang macam tu.....


nanti nak bawak lulu shopping lagi sikit lah..
since keperluan anak2 aku pon dah setel...
insyaa ALlah...




9 comments:

schazaza said...

kak, gmbr first lulu tu comel..
sesuai die pkai cardigan dgn skirt mcm tu....
gerammm...
xde anak perempuan lg so far tu yg geram je tgk bj2 budak perempuan...

MizzTina said...

alahaiiii..behave btl memasing bila ajak shopping.. klu bw danish ni, mau bergegar mall.. skang ngah mikior cane nk shopping tanpa bawa Danish, tp payah lak nak menerai nt.. aigoooo

Nurzakiah Hanum said...

sukanya dia

eima said...

terima kasih aty .... im so proud of u dear ... being a good mother to lulu ....
boleh rasa kesedihan ayah lulu dlm entry ni ... mesti dia rasa kehilangan yang amat besar ... tanpa tina seperti raya tiada erti ...

Hani said...

Alhamdulillah suka baca entry ni
Suka tengok Lu'lu mukanya happy, rasa disayangi seluruh keluarga.
Moga Allah sentiasa melindungi anak kecil ini dan ada bahagianNya untuk Aty yang mengambil berat pada Lu'lu.

nurul harnani kasmari said...

semoga allah merahmati keluarga kecil ini. lulu. we love you

Fyda Rafida said...

comey sangat lulu...part seluar jean boboy tu mmg betul mahal. Tapi baby kiko jeans memang quality baik & selesa. Anak saya bertahun2 dah pakai condition masih elok dan cantik. tak rugi beli.

Nona Qiyah said...

Lulu memang comel, anak-anak memang comel bila senyumm,mana si kecik shaquille? nak tengokk, hehehe

haa, setuju, betul..jangan dimanja sangat........

Lulu pun pandai bawa diri, senang cket kann~

beri kerjasama pada family, takde salahnya aishh, hehe

Nurul Aziz said...

Aty shoping kt mana? Mcm best je.. td kita pergi sogo tapi sales tak menarik. Tp alang2 dh pergi kena la beli jugak.

Aah samala.. tak suka sgt kalau anak pakai baju sama2 sebijik kecuali baju kurung. Kalau baju jalan2 salunya kitorg kua warna sama.. tapi corak lain. Hahaha.. sbb nanti bila adik besar.. adik tkla boring pakai baju kakak.. nampak tak ibu yg cheapskate disitu.