Monday, June 20, 2016

RUANG TANGGA :: akhirnya.. bercat hitam jua....



satu2 nya ruang yang aku tak pernah usik bercat bagai.. kat wall tangga lah..
eaaah... tipu lah tu...satu2 nya ruang konon...
sedangkan banyak jer lagi wall tak berusik.. ahaaakkss..

dah lama aku cakap nak cat wall tu..
dari kan masa grey silver ritu kat ruang tamu..
sampai ni dah color hitam cat satu rumah..
masih lagi tak berusik...[sebelum ni]
niat tu ada.. tapi takde kegigihan...hahaha...
tinggi nau nau wall kat bahagian tangga tu..
walaupon dah beli batang cat panjang khas tu..
tapi masih lagi amik masa nak buat..

ritu cat ruang tamu sampai ke dining area...
habes 2 tong cat darab 5 ltr..
tak cukup untuk nak cat kat wall tangga tu..
lepas tu tak terbeli2 cat nya...
sikit punya lama lepas tu trbiar.. 2-3 bulan gak..ker lama lagi rasa nya..
sebab lepas tu kan aku fokus kat tudung budak dan lepas tu booth raya ni..
tapi..hati meronta2 giteewwww nak jugak cat kat wall tangga tu..
setiap kali lalu kat situ..mesti terdetik dalam hati..."tah biler lah nak cat tangga ni"
aku nak color yang sama.. which is..hitam jugak..
warna asal nya.. cat kapur biasa tu jer pemaju catkan..
krim pucat dan kesan2 kretiviti dak qaleef sepanjang tangga...ppffttt...
tak menarik sangat lah kat mata aku..

dah cakap ngan abah sado.. 
dari sebelum puasa kata mesti cat..sebab takut time puasa nanti malas..
tapi sudah nya.. time2 puasa ni jugak lah baru dapat mengecat..
alhamdulillah.. ada sikit nikmat kelapangan waktu..
boleh lah cat... 

aku nak terus2 tunjuk gambar dah siap cat jer lah...
malas nak cerite ulang2 lagi dah pasal mengecat ni.. hahah...



kalau ikutkan nak cat perabeh wall yang kat belakang tu sekali..
tapi.. eerrr...takper lah.. 
nak cat wall ni pon aku tengok letih dah.. hahaha...
tinggi sangat... pakai tenaga lebih sikit...dan agak leceh kerje nya..
so.. biar lah wall lagi satu macam tu jer..
konon2 nak bagi contra.. tapi sebenarnya malas.. ahaakkss...







frame2 yang banyak ritu aku dah lama tangga kan..sebab rimas...ngeeee...
so aku letak frame IKEA putih sedia ada aku dok alih sana..alih sini tu...
aku sayang frame Ikea yang satu nih.. [jenama RIBBA-ada jual lagi sampai sekarang kat Ikea tu]
3 dari 4 frame tu aku guna tuk hiasan deko bilik pengantin aku hokeh..
dah 6 tahun dah...panjang usia nya..frame tu..
frame ni agak berat..sebab kaca die tu sendiri...
so far ok lah aku pakai.. tak banned melendut atau rosak kayu nya..
cuma yang kertas putih dalam frame tu.. dah nampak kuning dah...[sikit lah]

letak frame kufi ni.. rasa tenang sikit mata aku pandang.. 
rasa lagi kemas dari aku pakai frame banyak2 size dan tone color..




so... setel cat kat semua bahagian bawah ruang tamu ni...
memang rasa sikit gelap kat bahagian tangga tu..
dulu.. biler bukak lampu kuning kat tengah2 tangga tu..
ni lah tempat paling2 terang memancau2...
tapi sekarang..color hitam tu dah serap semua cahaya tu..jadi suram jer tangga ni..

orang tanya aku.. tak gelap ker rumah...tak macam gua ker..
kalau tak bukak lampu..memang gelap..walaupon siang hari...
tapi tak lah sampai macam dalam gua ko ni pon...hahaha..
dan kalau semua lampu di bukak.. rumah aku terang benderang meriah cahaya giteewww...
nanti dah siap ruang tv.. aku share keseluruhan ruang bila bukak lampu terang benderang eh..
tak pernah tunjuk lagi kan kan kan..heheh..
insyaa Allah..
biasa kalau terang benderang bukak lampu banyak tu..
time2 orang datang jer..ramai2 orang kat rumah..
time kiteorang 4 beranak..memang jarang nau bukak..
aku prefer bukak table lamp dan lampu cerah dari dining area..
jarang pon duduk2 kat bawah tu...
banyak masa kat atas jer..lagi2 malam dah rehat2..
layan tv movie semua pon kat atas jer..


ok lah.. nanti borak lagi key...



7 comments:

Lynn Hamzah said...

cantiknya...

Nurzakiah Hanum said...

cantiknya

eima said...

cantik nampak elegant tp bil elektrik mahal la sek kena buka lampu je hehehe

tp serius wei cantik aku tak sangka warna hitam boleh naiks eri gini

Wawa Yusoff said...

cantik kak..

ctmz said...

cantikkkk nyeee! kemas dan nampak elegan! =)

Chekgu Azrine said...

Entahla..akk rasa cntik je warna hitam.tp akk rasa klu usulkan dkt hubs ni xmonya dia...hahahaha
Akk berkenan sgt warna hitam..nmpk ekslusif

MrsEnoxis said...

Rare sgt rumah bercat kaler hitam ni..tp memang nampak cantik and exclusive.