Friday, June 03, 2016

DEKORASI SUDUT BAWAH TANGGA - meja sisi





ritu aku letak frame jer..
ingat nya nak tukar frame..termasuk gambar sekali..
tapi sampai ke sudah aku tak buat2...
tak sempat nak hunting carik frame..
nak carik frame color gold simple..dan nipis..dan lebih kecik..
frame2 ni aku plan nak letak kat somewhere...dan biarkan kekal putih
[ada orang cadangkan tuk cat color gold]

sudut ni pulak..dulu letak console table kaca cermin yang besar tu..
dah letak kat ruang tamu..jadi kosong jer..
masih tak jumpa perabot yang aku nak tu..
tak nak besar2 sangat..sebab macam sebelum ni..susah nak bukak pintu stor

tapi sementara takde lagi..tak beli..tak sempat nak hunting..
aku letak jer perabot sedia ada dulu..




meja sisi ni.. ritu aku letak antara 2 wing chair tu kan..
lepas2 dah alih2.. aku letak kat sini..macma menarik pulak..
perabot macam agak kecik tuk ruang tu.. lagi2 kalau tengok dari jarak jauh..
tapi..still ok...tuk sementara...






decor item simple jer... alih sana..alih sini..hahaha.. macam biasa..

nanti kot gigih sebelum raya tukar frame tu..
aku share lagi yer..insyaa Allah..


yang email2 aku tanya dan mintak pendapat dekorasi..
aku baca...tapi aku mintak maaf teramat sangat... 
sebab tak mampu nak reply satu persatu..
jangan amik hati yer...
aku cuba satu persatu...[bukan sikit tau..email tentang ni..cecah ratusan]

ritu... blogger Lieya Latif femes emes tu tanya aku .."anak tak usik ker??"

bukan die jer tanya..
banyak kali orang tanya aku soalan yang sama...
mungkin sebab...aku ada anak kecik...

jawapan nya...

entah eh.... buat masa ni... belum lagi lah.. heheh..

qaleef dah 4 tahun plus..
so far.. tak pernah lagi lah die bawak main barang2 hiasan yang ada kat umah ni..
dari dulu..
kalau ada pon..sikit2 jer cuit..
atau mungkin masa awal2 beli..die baru nampak..
so..dia curious..die belek2 lah sikit..
tapi tak pernah lah kate nak bawak main bagai..cabut ker..atau usik keterlaluan..
takde lagi barang pecah..berterabur.. tercabut..koyak..tergolek telentang bagai...

dan biasanya jugak.. 
aku memang akan bagitau die..dari kecik2 lagi dulu...
tak boleh main..pecah..mahal..bahaya..rosak atau sebagai nya..
which is..aku buat ayat yang sesuai supaya die paham bende2 tu bukan permainan..
dan lama2 die paham sendiri..alhamdulillah
satu masa..die sendiri tak 'heran' lagi pon ngan barang2 hiasan mak nya..
makin besar ni..makin mudah..

salah satu cara jugak..
aku selalu ajak die sama2 hias..
contoh gubahan bunga..die akan maik part sekali letak kat dalam pasu..
lepas tu..puji2 lah melambung yang dia buat tu cantik giler..
nanti die eksaited...
macam tu jugak lah bila susun perabot atau hiasan..
aku soh jer die angkat kan barang [ikut kemampuan]
dan letak mana tempat yang sesuai..
kalau senget..aku cakap senget..soh die betul kan elok..
sikit sebanyak.. pupuk dalam diri die sendiri akan semua benda ni..
[sama konsep nya dalam kerje2 rumah seperti menyapu..mengemop..melipat kain baju-mintak anak2 amik part]

ngan dak qaleef...memang aku dah nampak lah perangai die..
aku tak risau sangat..
die nampak gaya.. agak mewarisi aku..sangat... hahahaha...
die  tau 'sisi cantik' tu macamane..
dan dia agak pembersih...[kekadang pembersih sangat sampai menyampak mak ko ni ha..]
qaleef tau kalau umah kotor melekit  berhabuk bagai tu..
contoh kalau aku ubah susun atur ruang tamu..
dia suka..dan die akan puji..cantik..berkali2..
pernah sekali ada barang [bendasing] yang tak sepatut nya ada kat ruang tamu...
tapi.. biasa lah kan kite beli..letak sementara mana2 boleh..
qaleef soh aku alih simpan..sebab die kate tak cantik..
wahwah ko pon....!!

even... kalau aku ker..abah sado ker letak kaki atas kerusi sofa..
contoh macam bersimpuh ker..bersila ker atas sofa [biasalah tu kan]
die sound..soh letak kaki bawah...terkulat2 mak pak ko ni ha...
eeerrrr.... sebab..sebelum2 ni..biasa aku akan larang dia main2 panjat2 sofa..
bukan jer rumah aku..tapi aku takut die buat kat rumah orang..malu oooii..
jadi..dari rumah sendiri aku ajar.."sofa tuk duduk qaleef" [bukan panjat2 bukan tempat mainan]
so.. kesan nya..macam ni jugak lah jadi nya...huhuhu...
sopan nau pulak anak aku ni.....
tapi elok lah macam tu...aku ok jer....
supaya die tau..pergi umah orang pon..jaga akhlak tu..
jangan nak usik2 barang dan manjat kerusi meja umah orang nanti...

ok...tu qaleef.. 

sekarang cerite dak shaquille pulak...


huuuuu...


tak tau lah sorang ni macamane nanti...
sebab... belum nampak sangat potensi..
buat masa ni..umur setahun...
masih lagi tahap curious ngan barang2 hiasan mak nya..
dan suka nau usik..
masih tak keterlaluan..
tapi..dah beberapa kali aku larang...masih lagi buat bende yang sama..geram gak..
tapi.. still ok lah...
kalau di pupuk dari sekarang...
aku rasa..die pon akan ok dan sama macam qaleef nanti jugak..
insyaa Allah..

cuma tu lah..
anak aku sorang ni.. memunggah..boleh tahan...[nanges slow2]
tapi... aku rasa..masa qaleef dulu umur2 macam ni pon..lebih kurang perangai..
lama2..biler di ajar..di beritahu...
then dia ok..
so..aku harap shaquille pon macam tu jugak..
kalau tak... susah gak aku nak berhias...  

dan biasa nya.. adik akan mengikut si abang / kakak
so.. aku harap..qaleef boleh mampu tunjukkan perangai yang baik pada adik2..
kalau abang tak usik..
insyaa Allah..adik pon sama..[biasa nya macam tu kan]
budak2 ni kan belajar dari teladan..
apa2 pon.. aku dulu kene ajar derang ni..
mode mak tiri :: jangan berani usik barang2 mama..muwahahaha....

nampak kejam kan..
tapi.. PERLU hokeh..
macam aku cakap tadi..
apa aku ajar ni..bukan tuk rumah sendiri jer..
tapi kalau2 derang nampak bende yang sama kat umah orang jugak..
dan apa2 pon..didikan tu bermula dari rumah sendiri..
bukan time2 ko pergi umah orang baru nak terjerit terlolong risau anak usik barang kat rumah orang..


so... itu jer jawapan aku...

ini semua..buat masa ni lah..
lain kali..tak tau pulak kan..
tengok shaquille tu dulu macamane..
aku update lagi kendian..

ok sekian..

salam ramadhan...
eksaited sangat..!!






7 comments:

Wizana Arbain said...

I pon wat the same thing ngn my son aty. Awal2 dh ajar ni furniture mama is not your toys. Dont touch or play with it. Haha tu ayat stended yg mmg bekesan.

MamaDaniel said...

saya pun ada ruang yang sama.. letak jam je..

nice deco.. :)

Parveen Kaur said...

Aty pasu biru tu beli dimane n harga?

eyjalukman said...

kemas nyaaa tengok. tapi selalu kalau ada budak kecik kat rumah ngeri betul tengok diorang usik2 barang, takut pecah bersepah bagai. hahah

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Husna Rahman said...

super nice deco..simple yet mewah..

wani ezryl * said...

suka tengok gambar adik-beradik dalam frame gambar tu.. comel.
haha topik pasal deco kan tapi dok sibuk tengok gambar dalam frame pulak :PP