Friday, June 10, 2016

kalau tak puasa..makan takde kuih ok jer..kenapa time ramadhan nak kene ada kuih bagai..??







menu berbuka puasa semalam [ramadhan ke-4]
sori lah gais.. tunjuk gambar makanan pulak waktu2 tengahari buta ni.. hahaha
alaaaa..bukan budak kecik pon kan tengok jer leleh2 ailio kan kan kan...




masak lemak putih ketam

saja masa lemak putih instead of lemak cili api..
sebab qaleef suka ketam.. kalau pedas2 susah die nak makan..





ayam masak cili kering
takde gajus nak letak.. tak membeli lagi barang dapur walaupon dah 4 hari ramadhan.. huhu

semua aku masak sendiri jer..laju2 bersilat dengan anak2 punya macam2 perangai..

bahan2 pon semua yang ada dalam esbok sebelum pose lagi dah ada..uhuukkss
jimat sangat buat masa ni tau..

sayur tak sempat masak..ada kobis ngan brokoli..
tapi semalam..dak shaquille tu susah betul lah nak tengok mak nya buat kerje kat dapur..
aku masak sambil heret anak kat kaki hokeh.. sungguh!! 
seb bek lah sinki..peti ais..dapur masak semua dekat2...tak yah gerak jauh2..
jenuh ko nak tengok anak ko jadi suster ngesot.. 
rasa nak give up jer pon ada gak..
dan wassap abah sado soh beli kat bazar.. eehh..?? huhu
tapi.. gigih jugak lah... takde mud lagi nak membeli kat bazar buat masa ni..




roti john ni jer abah sado beli.. tu pon.. kalau ikutkan aku tak yah nak beli apa2..
dah cakap dah lepas ni tak yah beli lagi 
unless betul2 takde makanan atau aku tak dapat masak..
atau pon dah teringiiiinnnn lah sangat kan..
sesekali ok lah..jangan nak hari2..
mahal hokeh time2 bulan pose ni...




yang ni pon aku buat sendiri..puding marble coklat..
semalam aku cerite 2 loyang dah aku buat..hamek..
anak aku dak qaleef suka..tu buat lebih...
dan aku niat nak bagi jiran2 sikit...tu buat banyak jer tu...





juice tembikai mak cun mixed sitrus orange gitewwww.. 
abah sado beli tembikai kemarin tapi langsung tak manis..
jadi..darikan basi rosak tak de orang makan..
sebelum apa2.. aku buat juice habes sebijik pekat melekat..
juice kat bazar Rm 5 hengget setakat dapat 2 gelas jer...
buat sendiri dapat minum sampai kembung..




tajuk dah panjang macam entry tapi cerite menu berbuka semalam..apkaahh..


saja nak borak...pasal nih lah...
bukan apa.. cer korang pikir..
time2 hari biasa..korang makan tengahari atau dinner kat rumah..
takde kuih..takde dessert bagai.. ok jer..makan nasik lauk..
tapi..kenapa time2 bulan ramadhan ni..
segala ko nak letak...wajib ada bagai kuih itu..kuih ini..
dessert itu..desert ini...

hahaha.. aku terpikir biler abah sado cakap semalam..
kiteorang dok cakap pasal makanan kat bazar..
biler abah sado tanya nak beli apa2 tak sebelum balik kerje tu-kot singgah bazar
aku tak tau apa nak soh beli...
tak bayang lagi kat pala aku ni ha nak makan apa kat bazar tu..
dah pesan.. kuih2 jangan ngada nak beli...

time tak puasa..hari2 biasa.. jarang2 pon nak makan kuih bagai..
tetibe time2 puasa... hari2 nak tukar2 jenis kuih...ngehngehngeh...

yer lah..orang kate bulan pose dan hari2 biasa tu lain rasanya..
teringin nya tu..lain macam kate ko kan...
anak aku makan nasik kicap ngan telur scramble panas2 pon tengok sedap nau..
ini kan pulak petang2 kemahen lapau pergi bazar romadon tu tengok macam2..
ghuper memang lawa2..
tapi ghase nya... hurrrmmm...
tu yang orang kate...indah ghuper dari ghase tu.. hahaha...
tapi setiap kali pon.. tak serik2..
esok lusa..beli lagi..kat kedai lain pulak... huuuu.... 

paham..paham..
selalu aku pon macam tu.. dolu2 lah...
sekarang ni ada kesedaran sikit.. ngeeee..
kalau murtabak tu..yang rare.. boleh lah consider..
tapi kalau kuih2 ker.. agar2 bagai tu..
better buat sendiri lah..
atau bak kate abah sado...selama ni elok jer..
time2 pose ni pon tak yah lah ngade2 nak beli2 jugak..

tapi betul kan....memang heran...
selalu macam tu...
tu semua nak membazir jer lah tu..
tapi tak perabeh makan.. biasanya lah..
namo namo... namo gantikan setan buat keje hokeh...

insap....

hahaha... 

tetibe time ramadhan...jam2 tu gak lah..
time2 pose lah tetibe rajin nau nau cakap ngan laki aku nak buat kuih tu kuih ni..
konon2 tambah lauk berbuka...nak meriahkan meja..
penat bersilat kat dapur ngan anak kecik..
nak makan nya 2 ketoi jer pon...kesudahan nya...
tapi.. tetibe pulak ghajin lain macam gigih buat..
walaupon laki tak mintak..dah kenapa....

awal2 laki aku cakap.. tak yah nak buat2 sangat..
masak nasik lauk pon dah ok tuk menu berbuka pose..
kenyang sangat dah..

sebab die tau.. macamane kelam kabutnya setiap kali aku masak ngan dak shaquille tu..
kalau die ada..ok lagi sebab boleh tengok2 kan anak..

tapi..mmang betul pon..
biler dah banyak2 makan..nasik lauk banyak.. 
kuih2 tu setakat makan seketul 2 jer pon...
anak aku pon bukan jenis makan banyak nau..
kalau teringin sangat.. beli jer lah sehengget-dua..
setakat tuk makan waktu tu...
atau tuk anak2 makan petang macam biasa.. 
tekak anak masih kene amik kire...

tapi kalau kate nak beli kat bazar tempat tak biasa beli..
memang tak kot..buat masa ni..
aku tak suka nak beli kat bazar romadon..baca entry2 aku yang lepas..
unless kalau aku dah biasa beli ngan penjual biasa tu..
sebab.. risau kan rasa nya.. nanti tak makan..membazir..!!
dah boleh hagak dah rasanya...setiap kali pon..memang macam tu lah...
selalu pesan abah sado..kalau nak beli apa2 tuk bukak pose..
jangan beli bukan2 kuih bagai..
tapi roti john ker..atau murtabak ker..still ok..
atau makanan2 yang rare..yang time2 bulan pose jer ada...

"baik pikir buat air sedap2..." -laki aku cakap

ok fineeee....


tapi..betul la tuh..

dok pikir nak beli yougurt..
beli buah2 besh..mangga manis2..tembikai ker..dragon fruits ker..
boleh buat juice...

itu untuk kiteorang lah tu..
tuk korang..aku tak tau pulak..heheh
kot korang memang jenis tak pose ker pose ke..
hidangan kuih harus ada..gitteeewww...

tahun ni.. aku punya mud memasak lebih sikit..
last year.. puasa..aku tak pose sebab berpantang..[masih bernifas]
jarang pulak masak..[sebab aku kan kate aku pantang betul2 pantang]
ada sesekali jer masak...
selebih nya abah sado beli bungkus jer.. kesian...
tu sado time raya tu..ahaakkss...
jadi tahun ni.. macam besh sikit pulak rasa..
dan aku nak cuba kurang kan beli makanan kat bazar..
cuma tak janji lah part -tak bukak pose kat luar tu- hahaha..
sebab makan luar ni pon sedap gak...ngeeee...
sesekali....kalau free..atau tak sempat..boleh lah ngajak makan luar...
nak try cafe2 atau buffet kat tempat orang rekemen makan besh yang berbaloi..
insyaa Allah....






3 comments:

chezaza said...

Kannnnnnn.........
samelah kite pon. Suke memasak dr rmh aje.
Kalo terdesak baru g beli.
Tgk gambo2 ni telan gak air liur. hahaha!
Mengudang sgt tau.

Nurul Hamimah said...

Gigih sungguh tu walaupun shaquille melekat dkt kaki eh..tp ank bf ni mmg tkleh tgk mak dia buat mende lain kot ek...ank mimah pn same wlupn dh 2thn2bln T___T

alia farhan Said said...

Dugaan betul tgk mknan bulan2 posa ni