Tuesday, June 28, 2016

RUANG MENONTON :: TV CABINET



ni yang kat tingkat bawah tu tau..
aku panggil ruang menonton..
yang kat atas ada tv jugak tu..family hall..




nampak tak bahagian ruang tamu yang di bahagi dua ni..
kat tetamu area ni aku memang tak letak tv..
hari tu dah cerite kan kenapa bagai..
so..ruang makan lama [sebelum renovate] aku jadikan ruang menonton..
saja nak pisah kan 2 ruang.. dan lepas beberapa bulan..aku rasa agak praktikal dan senang ngan keadaan macam ni..
memang dah sangat lama pon aku nak ada ruang khas tuk letak tv kat tingkat bawah ni ha..
walaupon basic channel..takde astro bagai..pakai areal hanger baju kat luar..[haha]
tapi ok jew.. terang jugak..selalu aku lagi suka layan tv3 kat bawah jer..
while anak layan katon kat astro tingkat atas..

nak cerite pasal ruang ni sikit..
nampak tak kosong jer ruang tu..
memang obvious sangat..
ritu lepas rak tv pasang siap kiteorang pindah ke atas..
kat bawah ni..tv letak atas meja belajar ikea dak qaleef jer..hahaha..
tak kose mak nak amik gambar..
lama gak lah keadaan tu..
semak mata aku tengok wyre berselirat tak buat elok2..
sebab takde tv kabinet lagi..
memang sengaja tunggu time2 nak raya konon nya nak beli time sales...uhuukkss..

tapi..tak sempat nak hunting..
ingat tak..aku cerite ritu..
ada aku carik yang kayu..tapi biler tengok bebetul balik..macam tak pekenan jer pulak..
nak gi carik kedai lain..tak sempat2..
setiap minggu..kiteorang akan ke booth shah alam..
tak pon ada hal lebih penting..
lama2..rak tv pon tak tercarik2..
nak raya dah ni ooiii..hodoh sikit lah pakai meja belajar qaleef tu..hahaha...

aku plan nak custome made jer..
ada 2-3 design omputeh aku pekenan dan nak buat..
dah tunjuk kat orang yang boleh buat..
die nak datang ukur kat rumah..
tapi asyik clash masa ngan kiteorang..
abah sado time kerje tak de umah..
tak kan nak kasi orang datang pulak kan...
malam memang tak boleh..
hujung minggu.. biler aku free.orang tu pulak tak boleh datang..
macam tu lah sebalik nya dan setiap kali pon..
ni dah nak seminggu raya..memang die cakap..tak sempat nak siap kan dah sebelum raya..
pulak tu..cuti lama.. maknenya..lepas2 raya nanti baru siap..
aku dah pasrah jer lah...hurrmm..
dok pikir..takper lah lepas raya pon...aaiihh... 

tapi.. tu lah... aku ni kan.. bukan jenis gheti sangat nak sabau.. hahaha...
pulak tu...ada jumpa yang aku boleh consider nak beli..
murah sikit dari yang aku nak costume made tu..
pulak tu hantar hari yang sama.. 
laju2 aku beli.. 




so... ni lah dia meja tv aku..macam pelik jer sikit ruper kan..hahaha..
biasanya tv cabinet mesti ada laci bagai..boleh letak macam2..
tapi ni nan hado..
aku dok pikir memula..masa fes time nampak..tak tau pon ni tuk tv sebenarnya..biler tanya SA kat situ aku carik tv cabinet..
die tunjuk yang ni.. aku pulak tanya..betul ker tu tv cabinet.. 
tapi betul la..memang tu tv cabinet...
material glass dan cermin..
panjang 6 kaki..sedang lok tuk ruang tu..
macam modern sikit lah nampak gaya..tapi still ok..
boleh masuk ngan dekorasi sedia ada kat rumah ni yang banyak guna perabot cermin dan rustic
tu aku cakap..masih boleh consider..walaupon rasa macam gonjeng jer..uhuukkss..
tapi kat mata aku..ok lah ni... cantik dah..
aku pon malas nak pikir sangat..malas nak carik2 lagi..tak sempat la..






kosong jer kan... boring..takde dekorasi..takde color...
meja semata... 
carpet tu kalau nak cantik beli yang plain..dan besar lagi..
tapi tu nanti2 lah..
malas aku nak membeli apa2 lagi dah..pakai apa yang ada jer tu..
aku pon seram2 jer kang nak tengok muka laki aku..
bini time raya semua nak baru.. amboi sangat tu kan...hahahahaha...


so..aku alih lah sana sikit..sini sikit..
bungan orkid tu tah berapa puluh kali aku pindahkan tah...kesian die takde tempat tetap...





wall masih kosong..
abah sado yang pening2 nak letak apa kat situ.. hahaha..
aku pulak yang cakap.."rileks la.." 
bagi aku..bende2 dekorasi macam ni biar aku pikir kan.. 
tu memang kerja bini..dan biasa nya..kene take time sikit..
kite bukan yang di upah bayar tuk transform terus2 jadi siap dalam sehari..
nak pergi carik dan beli tu pon amik masa hokeh..
tak boleh asal ada dan asal letak...
biar lah lambat sikit..kosong sementara.. its ok bagi aku...
janji aku betul2 puas hati...lagi2 kalau nak bende tu pricey..




aku ada beberapa plan/idea tuk ruang menonton ni selain dari carpet tu
nanti kalau sempat..atau pon lepas2 raya pon takper..
aku nak carik round ottoman letak kat ruang ni..
tak mo letak sofa besar..sempit nanti..
anak2 aku jenis main lepak kat sini time2 aku buat kerje kat dapur..
lagi pon tempat ni tak lah guna setiap masa atau ruang utama menonton pon kan..





[sumber :: Gentianas Home]




untuk wall pulak.. masih terpikir2..
macam nak letak frame cermin macam atas ni..
ni umah omputeh [kat norway]
aku follow die ni lama dah... selalu share dekorasi rumah die..
selalu tengok idea2 dia..rumah die banyak pakai perabot kaca dan cermin..
nampak elegance sangat...

tapi nak buat kat rumah aku...
 macam...hurrrmm... tak cantik pulak aku rasa kalau semua nya cermin jer kan...
entah eh..tak tau lagi..sebab tak pernah cuba..
tapi buat masa ni..aku nak sumting yang nampak rustic pulak.. 
mixed gold sikit ker.. since area ni pon takde deco macam tu lagi..
tapi tengok keadaan.. kene carik idea dulu...
macam aku cakap tadi.. its ok.. amik masa sikit.. jangan terburu2..
jangan pikir..mentang2 nak raya kan... huhu..


ok..nanti aku update lagi kalau ada idea..
ni bukan final touch tau.. baru ekjas sikit2..
dan masih ada ruang tak di manfaatkan lagi..masih nampak bosan...
pasti ada berubah nanti..
lepas2 raya lah kot...





9 comments:

Nurzakiah Hanum said...

cantiknya akak deco rumah

Chekgu Azrine said...

perfect dan kemas..itu yg ptg...hahhaha
skang pun dh nmpk cnatik

eima said...

AKU RUANG TV KO TU DAH OK .. ANAK2 BOLEH BERGULING TIME KO BUAT KERJA KAT DAPUR ... KLU ADA PERABOT PYH PULAK DEPA NAK BERGURAU SENDA KAN ....

mencari kebahagian said...

cantik... boleh tahu kat mn beli

Gieyana said...

Lawa siut beb..nmpak mewah..:)

Rizziela said...

cantiknya

Ayu Rashid said...

Kalau kak ayu, bentang tilam terus hhaha

LYAfrina said...

cantiknyaaa...
kagummmm


selamat hari raya aidilfitri
maaf zahir & batin

Love,
Lya Afrina

Mrs.aisheiteru said...

cantik sgt kak. rasa nak nagis tgk keadaan rumah sendiri skrg ni. kena cari inspirasi baru ni