Monday, August 22, 2016

"muat ker perabot IKEA [almari anak2] di bawak dengan kereta?? " -orang tanya



antara soalan2 yang kerap gak aku terima setiap kali pon..
pasal ni lah...
muat tak.. bawak pakai kereta apa.. macamane nak hangkut...
n soalan2 lebih kurang sama..

sebenar nya.. aku dah pernah share dulu2 pasal ni..
dulu2 pon.. idak lah zaman purba kala lama nya..
dalam setahun lepas macam tu..
tapi tu lah kan.. macam biasa..
ko cerita lah banyak kali mana pon..
setiap kali jugak.. mesti ada orang tanya soalan2 yang sama..
nampak nau orang tak baca kan.. hahahaha..
penat iols menulis hokeh..
kekadang tu aku malas nak layan..
kalau betul2 nak tau.. sila baca..
kalau malas.. lupakan terus..
kejam tak.. kejam kaaaaannn.... muwahahahahaha....

kalau kejam..tak lah aku buat entry ni..eheeammss..
tu tanda aku sayang taawww... 
korang ni memang.. saja2 nak manja2 ngan aku.. oouuccchh...

ok... dah lah tu..aku sambung cerite..
kang aku tulis panjang..korang bukan rajin nak baca sangat kan..


kalau korang nak tau..
selama ni.. aku beli dan hangkut bawak balik barang2 IKEA..sendiri..
pakai kereta sendiri..
tak pernah lagi aku soh IKEA yang hantar kan..
dan.. kiteorang hangkut bawak balik..samaada pakai kereta Myvi.. atau sedan Honda kiteorang tu jer..
jujur nya.. tak pernah lagi kiteorang pakai Triton [4by4 pickup truck] laki aku tu tuk bawak balik barang IKEA yang di beli..
apetah lagi MPV atau lorry...[untuk sebelum2 ni]

aku mention 3 kereta bukan nak tunjuk macam banyak nau kereta hokeh..
tapi aku nak korang bandingkan..ke 3-3 jenis kereta tu..
saiz nya berbeza...
maksud nya.. korang boleh lah hagak2 sendiri ukuran saiz yang muat bawak masuk dalam setiap kereta tu..

korang pon tau.. kelebihan barang2 IKEA ni..
walau besar mana pon perabot tu.. almari 10 pintu sekali pon..[besar]
tapi datang nya dalam keadaan belum siap dan sekeping2..
even sofa sekali pon...
tak datang segedebuk besar seketul..
tu takde masalah nak bawak balik sendiri..tapi kene lah pasang senadiri..
[ko boleh soh IKEA hantar atau pasang kan...tapi dengan kos upah]







ALMARI anak2 aku..
kiteorang beli dan bawak balik pakai kereta Myvi kiteorang tu jer..
sila percaya.. jujur...aku tak tipu....
nampak macam besar sebijik tinggi seketul kan..
tapi.. korang pon tau ghuper asal nya datang dalam bentuk sekeping2..dan tak lah tebal pon..
cuma.. sebab almari kiteorang beli tu tinggi..
so.. kotak/packaging nya panjang..-setinggi almari tu
lebih kurang 8-9 kaki kot..agak2 jer lah..
tapi tinggi lebih 7 kaki..[tu yang pasti]
cara nya kiteorang bawak masuk dalam kereta ??
kiteorang turungkan seat belakang dan depan [sebelah pemandu] sekali..
bukak dashboard bahagian belakang..
dan kosongkan semua ruang..
takde car seat...sebab nya.. tempat duduk depan tak boleh guna..
jadi.. aku dan anak [masa tu masih takde shaquille]
akan duduk di bahagian belakang pemandu...
memang sempit..tapi gigih..!! ku sanggupkan jugak demi nak bawak balik..
barang tu akan naik [menjungkit] ke cermin dan dashboard bahagian depan
so.. ngam2 jer ruang yang ada.. tak akan bergerak menggelungsur atau senget
hanya bahagian rangka almari jer yang besar..
bahagian2 dalam..laci2...shelve semua kecik jer...-tak timbul masalah

laki aku bab2 mengukur ni dia memang teror..
kalau aku kate nak beli sekian2 barang kat IKEA..
die prefer tuk bawah Myvi...
dan dia tau mana satu yang lebih mudah nak bawak masuk barang saiz sekian2..
kenapa Myvi..??
kenapa bukan kereta Honda..walaupon sedan.. dan nampak lebih panjang..
tapi..kalau korang tau..kereta biasa ni..bahagian bonet berlekuk kedalam..
dan sebenarnya 'pintu masuk' bonet tu kecik jer [bergantung pada jenis kereta]
jadi susah nak masuk kan kotak panjang macam tu tuk tolak sampai kedepan..
kalau kurus dan panjang..takde masalah..
tapi ni kalau leper..lebar dan panjang..
jenuh ko nak ekjas kasi boleh tutup bonet ko..
sebab susah nak senget2 kan..
so far.. ok jer.. boleh muat lagi..
tapi laki aku cakap.. myvi lagi senang..
selalu tu memang jadi kerja dia..
die lagi teror...tak kire lah nak buat macamane..
janji barang tu di bawak balik dengan baik.. hahaha...

korang mesti tak dapat bayangkan kan..?? 
tapi macam tu lah...huhu
aku pon tak pernah pulak terpikir nak amik gambar..
sebab biler dah masuk kereta [selama ni] selalu nya dah rasa semak/penuh..
dan nak cepat2 balik sampai rumah dan tak sabar2 nak pasang.. hahaha...

so far.. alamri anak2 tu jer lah barang paling besar buat masa ni yang pernah aku beli kat IKEA dan bawak balik..




-Triton abah sado bawak masa ni aku follow belakang dengan kereta lain-


okeh.. kalau korang tanya.. kenapa tak pakai TRITON..??
yang mungkin korang rasa lebih besar..
kalau sapa2 ada kereta macam tu..tau lah macamane keadaan sebenarnya..
kereta macam tu.. nampak macam besar.. body nya besar..tinggi..dan panjang..
tapi.. bahagian bonet[belakang] yang kite pikir macam lori tu..
tak lah besar atau panjang mana pon..
aku rasa dalam 3 kaki jer kot.. agak nya...pendek jer..
cuma 'dalam' lah boleh buat kolam mandi anak2.. hahaha..[aku nak korang bayangkan]
kalau korang tak tau..
nanti2 korang kot jumpa kat mana2 parking..cer korang tengok.. hahaha...

kalau nak isi bende2 pendek yang tak tinggi..dan banyak2..
boleh jer pakai tu..tapi kalau kate barang2 panjang dan leper...
tak boleh..tak sesuai..dari segi keselamatan..
contoh almari anak2 tu..yang leper[untuk rangka sebelum di pasang]..tapi tinggi.. 
kalau ko letak kat belakang.. tak boleh tolak masuk sampai kedepan..
jadi akan terjulur keluar...yang mana lebih berbahaya pada barang tu sendiri..
dan jugak pada pemandu lain..
kalau tak di ikat dengan betul..risau menggelungsur keluar bila terjongket..
kalau barang pendek2 tu boleh lah..
lagi pon... tak boleh di tutup kalau barang lebih saiz ni..
kalau hujan tengah jalan.. ko boleh berhujan air mata kat dalam kereta sebab pikir perabot ko kembang kat belakang tu.. hahaha...

kiteorang pernah bawak almari anak seketul lebih kurang 5 kaki tinggi..
hantar kat orang [jual]
tak muat pon masuk kat belakang triton tu..
so.. terkeluar sikit dalam setengah kaki duduk kat atas penutup bonet..
dan tak boleh ditutup pon atas nya..
perjalanan dari rawang ke Nilai masa tu..
tak boleh bawak laju..walaupon di ikat..
tapi.. kiteorang risau almari tu terjungkit dan terus menggelungsur keluar..!!
scary kan.. hahaha...

kiteorang jugak pernah bawak rak almari pasang siap sebesar 6 x 9 kaki lebih kurang
[rak tv yang family hall kaler hitam teewwww]
memang tak boleh masuk sebenarnya.. senget... dan terkeluar..!!
perjalanan jauh dari balakong [kalau aku tak silap]
tak boleh ditutup.. dan waktu dalam perjalanan tu hujan sangat lebat..!!!
ya ampun ko... dah lah based material kayu...
tutup pakai canvas jer.. tu pon kene jugak air..
seb bek tak de kerosakan teruk.. [berhenti agak lama kat petrol station semata2 nak berteduh tuk rak tu jer]

so.. kalau korang cakap... aku beli barang IKEA nampak macam mudah nak hangkut sebab ada pick-up truck tu..
korang memang silap..
sebab tak pernah sekali pon lagi [buat masa ni]
kiteorang hangkut barang IKEA yang besar2 pakai Triton tu...
sebab tau.. tak sesuai pon..better lagi pakai kereta biasa..

ok.. mungkin Triton jer kot..
Pickup jenis lain macam hilux ker..aku tak pasti pulak..
takde pengalaman...
aku just share ikut apa yang aku pernah tau jer..
jangan pulak korang wassap atau email aku tanya "kak.. kereta sekian2..boleh tak masuk barang IKEA ni..??" -kompem aku malas nak layan









fokus pada barang.. ni adalah almari baju tuk Lu'lu.. nampak tak ia nya datang dalam bentuk sekeping2 macam dalam setiap box berlainan..
yang bawah sekali tu tuk rangka badan almari..yang abah sado pegang ngah nagkut tu.. bahagian pintu dia pulak 2 keping dalam satu box..leper jer kan..
dan almari ni rendah.. so.. takde masalah pon nak masuk kereta..


kotak yang bahagian atas sekali tu.. 


adalah rak buku ni [untuk 1 unit = 1 box] 

kotak kedua bawah nya tu pulak [yang lagi leper] adalah meja atas ni..



[gambar lama] katil qaleef ni pon dari IKEA..kiteorang bawak balik pakai kereta jer..kecik kurus jer ni dok dalam kotak masa beli tu..


ni antara nya lah.. banyak jer lagi ko tau kan aku biasa beli..
so.. memang takde masalah pon kan nak hangkut bawak balik sebenarnya..
cuma kene gigih pasang sendiri lah..tu jer..
macam tu jugak lah almari anak2 aku yang atas sekali aku tunjuk tu..
leper nya sama jer.. lebar nya pon lebih2 kurang..
beza panjang/ketinggian jer..


jadi sebab tu kiteorang prefer tuk bawak kebanyakan perabot IKEA dengan Myvi atau Honda kiteorang tu jer..
buat masa ni.. belum pernah lagi gagal tuk bawak balik sendiri..
dan belum pernah lagi kiteorang gunakan perkhidmatan dari pihak IKEA tuk hantar barang2 kiteorang..
dan korang tau kan... kebanyak barang dalam bilik anak2 aku tu adalah barang2 IKEA..
termasuk 'workstation' aku...
so... korang perlu percaya.. aku memang bawak balik semua tu sendiri...
pakai kereta2 kiteorang sendiri...
almari qaleef shaquille.. bawak pakai Myvi jer.. kurus..
hanya amik sikit kurang tempat duduk sebelah pemandu dan bahagian belakang..tak sempit mana pon while aku kene duduk belakang pemandu..



adik aku Tina bawak balik Sofa ni pakai MPV..
tu pon sebab 'tebal' tak boleh tolak masuk melalui bonet kereta Persona
jangan bayangkan dia masuk seketul rupa sofa macam ni tau..
dia datang dalam kotak 4 segi..ko kene pasang sendiri macam biasa..
[tapi tak semua sofa ko boleh hangkut bawak masuk dalam kereta atau mpv tau..kene ukur betul2]


tapi agak2 barang tu tak lah besar dan tinggi mana...
korang jangan risau sangat lah [kalau nak beli perabot IKEA] ni...
kereta2 standard besar Myvi dan sedan 4 pintu ala2 besar Honda tu..
insyaa Allah boleh bawak masuk barang IKEA ni...
kalau ada MPV.. lagi tak yah pening2 nak pikir sangat..

kalau setakat almari2 IKEA tu..
almari laci.. almari anak2..almari buku.. almari dapur..
meja2 kerje.. even katil queen/king/double bed size pon..[ko jangan tanya tilam boleh ke tak yer..]
insyaa Allah boleh jer ko hangkut pakai kereta..







kawan aku bawak balik part2 almari ni [pasang sendiri] sebijik besar ni...
pakai Wira sedan jer bai... nampak macam mustahil kan..
almari sebesar ni boleh dibawak balik pakai kereta..
tapi..tu lah kenyataan nya..






ok.. ni jer...aku share mana aku tau..
tapi bukan semua barang tau..
apa2..ko ukur jer dulu kalau nak rasa yakin..
lagi2 kalau ko tak biasa..
jangan pulak ko men tibai jer beli barang gabak2..
lepas tu tak boleh bawak masuk kereta..
ko nak claim salahkan pulak aku nanti.. haha..
hagak2 lah jugak ko kan...
aku hanya bagi contoh ikut apa yang pernah aku beli jer...
dan ada pengalaman bawak sendiri..
atau yang pernah aku tengok orang bawak macam kawan aku hangkut balik lemari tu..
so apa2..nak selamat.. ukur dulu..
bawak measuring tape dari rumah...takde orang nak gelakkan ko pon..
dah biasa dah kat situ..
kalau pakai tape kerta yang IKEA sediakan tu pon..boleh..
tapi pendek jer lah.. semeter jer panjang nya tuh..

neway.. harap perkongsian aku ni bermanfaat pada korang..
bukan tunjuk teror..
tapi macam biasa.. aku share dari pengalaman jeeewwww...










4 comments:

wani ezryl * said...

hihi sama la aty, kitorang angkut brg2 ikea naik kereta myvi jugak. daripada katil bdk sampai ke meja, kabinet etc. tp mmg kena ukur betul dan tak boleh beli semua serentak. tp husband sy suka je pergi ikea byk kali sebab nak pergi makan meatballs. hahah

Chekgu Azrine said...

hehehhee...lawak tau bila aty explain panjang2...satu effort jugak tu

eima said...

AKU MMG GUNA KERETA YG SEAT BOLEH JATUH KLU NK ANGKUT BRG INSTEAD DR GUNA PICKUP ...

MUNGKIN ORG YG TANYA TU DIA BR LAGI NGAN BLOG KO KOT TAK PUN TERMISS ENTRY KO YG KO CERITA TU ... CER CHECK ADA DIA KOMEN KAT ENTRY YG LPS TU KLU ADA MMG PTT BABAP

Farah Aishah Abdul Aziz said...

kami pernah shopping dlm rm 2000++ beli mcm2 brg2 utk anak..meja bulat..almari mcm aty beli.. muat toyota rush…hahah…mmg bagus la beli brg kat ikea… beli brg masuk dlm kancil pun kami pernah..haha adeih