Wednesday, August 24, 2016

#ProjekBilikTidurAnak :: Susun atur bilik ruang belajar/membaca anak


bila aku cakap ritu aku tukar playrooms anak [wilayah Qaleef] pada bilik tidur anak2..[masih takde nama yang sesuai lagi nak kasi]
orang tanya aku..apa beza nya...
dalam bilik tidur anak2..tak boleh main ker..?? takde permainan..??

konsep playrooms biasanya berbeza ngan konsep bedrooms..
ramai orang lebih senang asingkan..
dulu..aku buat playrooms..sebab qaleef masih tido ngan kiteorang..
so.. tak nak sia2 kan ruang..tu buat kan playrooms tuk qaleef..
kat situ.. aku 'didik' dan disiplinkan qaleef segala yang berkaitan.. 
sebenarnya.. banyak sangat perkembangan qaleef dari 'bilik' [playrooms] tersebut..
yang aku rasa..sangat berbaloi..!!

tapi.. tu lah.. bila qaleef makin membesar.. hampir 5 tahun dah..
sampai masa qaleef kene belajar tidor sendiri..
dalam bilik dia..berdikari.. dan seperti di syariatkan dalam islam sendiri..
[untuk mengasingkan tempat tidor anak dengan makpak]
dan umur 4-5 tahun adalah waktu yang paling sesuai [mengikut psikologi anak2 sendiri]
dan lagi..
memandang kan bilik/ruang agak terhad..
jadi.. playrooms yang dulu.. aku ubah menjadi bilik tido tuk anak2..
berkongsi dengan shaquille...

takde masalah pon..
semua tu bergantung pada diri sendiri..
cuma.. sebab anak2 masih lagi 'bermain'... ada shaquille yang nak rasa macam apa abang nya pernah rasa..
sebab tu.. aku wujudkan 'PLAY AREA' kat bilik tidur derang jugak..
aaahh.. aku tak suka menan bersepah2 kat ruang2 lain dalam rumah..
jadi....tak wujud play area kat ruang tamu bagai..
nak main..segala permainan.. dalam bilik sendiri..
[kat sini derang belajar tuk lebih disiplin]
but still not so strict enough.. wellll.. anak2 ni kan.. merata dia hangkut menan derang suka..
but at least.. derang tau apa yang patut atau tak..

hari tu aku cakap.. aku wujudkan ruang membaca dan aktiviti tuk anak2..
yeerrpp.. pada bilik yang sama..
dan aku dalam proses nak adakan jugak 'dressing area'.. since qaleef 'bujang' sangat sekarang
ada set barang dia sendiri...
pandai tengok cermin dan bersiap..

masih lagi takde masalah..
snce sapa yang baca n follow perkembangan Wilayah Qaleef ni dari dulu..
almari anak sedia duduk dalam bilik tu..
dia biasa mandi dan bersiap dalam bilik tu jugak..
barang2 dia pon semua hanya terletak dalam bilik tu..

dulu... katil qaleef.. letak kat bilik kiteorang..-tidur katil sendiri 
tapi.. dah lama aku alih ke bilik derang ni...
qaleef biasa tido siang sendiri kat katil tu dalam bilik dia..
[cuma malam jer masih dalam proses nak ajar]
aku pernah tanya qaleef.. "kalau shaquille tido sekali kat bilik tu ngan qaleef..qaleef boleh tak tido sendiri?? "

tapi qaleef jawap :: "nanti adik bangun malam2 nak susu kat mama..haaa..macamane..?? "

aku rasa jawapan dia tu menjurus ke arah... ALASAN SEMATA..

its ok.. pelan2...
aku tau qaleef cukup bijak tuk belajar semua ni dengan pantas..
dia akan belajar tido dalam bilik dia dalam masa terdekat..dia mesti..!!
or.. may be.. sikit masa lagi.. tunggu shaquille pisah susu [insyaa Allah 2 tahun]
so.. qaleef shaquille ada teman tuk tido sama2..

sementara tu..
aku buat pelan2 bilik anak2 ni..
so far.. study/activity area..dah siap sepenuh nya..[cuma nak tambah lighting jer nanti]
play area dan dressing area jer belum siap lagi..
dan katil shaquille...tak ada lagi..
ruang dah ada.. aku dah tinggalkan siap2 ruang kosong tuk letak katil shaquille..
tunggu nak dekat2 sampai masa nya nanti.. baru beli..insyaa ALlah..
katil yang sama ngan qaleef jugak.. katil IKEA..
sepadan..dan kesinambungan..

aku share dulu lah sikit2..
nak tunggu habes siap.. room tour tu lambat lagi kot..
yang aku baru setel.. study/activity area aku share dulu yer..
simple2 jer.. tak fancy pon.. 
apa2 pon bagi aku.. mesti praktikal.. dan banyak ruang storage..
anak bertambah..barang2 bertambah..









meja belajar/aktiviti anak2.. 2 set..
ada orang tanya.. boleh alih ker..??
yeerrpp.. meja2 ni pon terpisah.. boleh alih2 dan ekjas letak kat mana2 pon..
tapi ni aku letak kan kat tepi wall terus.. bersesuaian dengan ruang





dan ni susun atur yang dah siap aku letak dalam rak yang ritu cerite tu..
3 rak almari tu.. sama saiz/panjang dan selari dengan meja belajar/aktiviti anak2











ok.. siap..setel.. ruang belajar/aktiviti qaleef shaquille..
nampak tak ruang kosong belah kiri meja tu..??
kat situ nanti letak katil tuk shaquille -yang sama dengan katil qaleef sebelah kanan tu..
memang ngam2 jer ruang ni kiteorang dah siap2 ukur dah..
ruang tengah carpet.. lapang.. tuk anak2 main..

nanti aku share lagi sudut2 pandangan lain bilik ni yer..insyaa ALlah..

ok.. till then...daaaa.....



7 comments:

LadyDiyana said...

assalammualaikum :)
wahhhh..terus semangat nk study!! :)

Syuhairah Anuar said...

Kak aty... Mcm makcik sy dia cite dlu 4 mnths dia amek masa utk anak dia tdo sendiri sharp pukul 8/9 malam masuk bilik anak... Tdokan anak2 di bilik sendiri. Tp dia masuk sekali la. Tp dia ckp sama2 kena disiplin kan kadang2 kite as a mom pun smp tertdo sekali. Once terjaga baru masuk bilik sndri tinggal anak2 dlm bilik diorang. Tp end up semua anak2 boleh tdo bilik sendiri. Memula jela kan susah. So qaleef pun mesti boleh😬😬

IdaShazana said...

kalau dah kreatif... kotak empat segi letak kaler tu pun nampak menawan

MrsEnoxis said...

Suka sangat kaler dinding tu..menyerlah!!

Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy said...

X sabar nak tunggu entri toys storage pulak.. hihi...apepun, cantik hasil kerja akak suami isteri...thumbs up :)

Effanina Mokhtar said...

Dear Aty,
cabinet putih tu, ikea juga ke?

Ezin abd ghani said...

meja tu nama apa ye