Thursday, August 11, 2016

Projek Bilik tidur anak yang tertangguh - Jom kite shopping kat IKEA..



asal kata nak buat bilik anak jer..
nak kene gi IKEA..
asal bilik anak jer.. perabeh duit ke IKEA..
asal ke IKEA jer nak beli barang anak..ehh?? heheh..

memang.. tuk bilik anak aku..dari kan Playrooms qaleef dulu..
sampai kan sekarang dah nak bertukar ke Bilik Tidor anak2..
memang aku prefer beli perabot dan barang2 dari IKEA jer..
sebab.. praktikal.. senang nak susun atur.. dan tak lah mahal sangat..
mudah ekjas.. boleh matching2 satu bilik..
dan segala kelengkapan semua ada kat IKEA ni..
senang cerite.. aku pekenan sebab cantik tuk hiasan bilik tido anak..heheh..
senang nak hangkut sendiri balik umah.. senang nak pasang..
bilik bebudak tu pon dah macam showroom IKEA jer dah aku tengok.. 
seb bek lah kat situ jer... kat bilik anak jer...
tak satu rumah.. ngeee...

ok.. berbalik tajuk..

biler pergi eh...??
minggu lepas kot..
sebenarnya.. pergi IKEA ni asal nya nak belikan Almari baju tuk Lulu..
setiap kali aku nak ambik dia..mesti huru hara mencarik baju dia..
tak berkemas..
lepas tu.. 'tak nampak bayang'.. ko paham tak..
tah mana baju2 dia yang cantik2 aku pernah beli..atau aku tengok dia ada tapi tak jumpa..
selalu belikan baju tido pyjama.. pon tak pernah aku nampak dah lepas2 tu..
nak carik swimming suit pon manjang tak de jer....

selama ni ada laci 3 tingkat jer Tina belikan..
tak kire baju jalan ker baju dok umah ker.. seluar ker spenda ker..
even ada baju2 lama tak boleh pakai pon dalam satu laci tu..

laci macam tu memang tak praktikal sangat tuk budak2..
tuk korang nak beli perabot anak...
tak yah lah beli almari laci tu.. tak lama pon dapat pakai..
beli jer almari biasa terus..ada jer kan almari gantung dan laci sekali..
jimat ruang.. dan lebih praktikal nak pakai lama..
kalau tak nak beli kat IKEA yang banyak design lawo2 tu pon..
kat kedai perabot biasa pon banyak..
aku tau lah.. dulu pon aku pakai almari laci tuk dak qaleef..
kemahen eksaited beli sebelum beranak..
lepas tu.. biler nak gantung baju..kene beli almari lain pulak..
dah penuh2 bilik nak banyak2 perabot..
lepas tu tak ley pakai lama..lemari IKEA aku beli tu..
mudah nau lantai laci tu roboh berat2 banyak baju..
tak sampai berapa bulan.. aku tukar kan jer lemari terus..
IKEA jugak lah.. aku cerite dulu.. ko pon tau..
dah tu..sebab sangat2 praktikal.. biler ada nak beranakkan shaquille..
aku beli lagi sebiji.. sorang satu.. baju masing2 banyak kan..
memang aku rekomen sangat lemari macam tu..
tahan lasak..




ni ha lemari anak2 aku.. kurus tinggi siap laci..siap tempat gantung..
jimat dalam bilik.. kalau nak ..boleh tambah lagi kat bahagian atas tu..


tu aku plan nak belikan almari yang macam ni gak tuk lulu..
dah geram aku tengok baju tak terurus macam tu..
ko tau lah aku ni kan..bukan boleh tengok macam tu.. hahaha..
so senang lah nanti baju jalan lawa2 tu boleh di gantung..
tak lah kedut2 sangat...

dulu Tina pernah cakap..nak belikan..masa tu dia dah sakit..
tapi.. tak sempat nak gi..kesian kat lulu lah kan..
tak de orang nak uruskan akan hal ni..
jadi..ritu free.. sebelum hantar lulu balik [kiteorang bawak berjalan macam biasa ritu]
singgah IKEA semata nak membeli lemari baju gantung tuk lulu ni..





sama jer lemari macam dak qaleef-shaquille..cuma derang punya tinggi lagi siap berlaci]
tapi sebab lulu dah ada lemari baju laci..
so aku beli yang khas tuk gantung..dan letak para jer dalam tu..300 lebih 1 set..
tu aku ngah belek2 nak mana satu lah tu..
ingat nak amik jugak lah yang ada laci tu..
tapi tempat gantung nya pulak pendek nau..
kang tak ley pakai lama kang bile baju labuh2 nanti..
lemari aku pegang tu.. boleh letak para dalam tu..2 tingkat..
so boleh letak bakul2 kecik tuk asingkan spenda ker kan..




yang atas tu..pintu kaler hijau.. Lu'lu tak nak.. memang aku pon tak nak kaler hijau ke biru tuk lulu..
biler lagi aku dapat beli barang2 pink..tuk lulu ni jer lah aku lepas gian..
lulu nak kaler pepel.. tapi memang nan hado lah kan kat IKEA tu..
so.. aku amik pintu almari kaler PINK.. Lulu ok jer.....
tuh aku tengah salin kod lah tu..nak amik kat kilang cam biasa..




2 jenis budak yang asyik bergaduh kejap kang baik kejap kang gaduh balik..ppffttt...




dah alang2 tu..aku terpikir nak sambung projek bilik tidur anak2 yang dah terbengkalai sangat2 lama..huhu..
cat dari last year lagi..
lepas tu..last aku cerite.. beli meja study baru tuk qaleef..
terus senyap jer.. tak buat apa2 dah lepas tu.. 
kesian bilik anak2 aku tu.. tak berapa besh..
so.. terus semangat balik nak buat sekarang ni.. ngah free2 lapang ni kan..
ko pon tau.. aku ni bukan boleh tak buat apa2..ahaakks..





ritu dah beli sebijik meja study ni tuk qaleef..
tapi dalam perbincangan serius atas ni..[eheemm] kiteorang decide nak beli lagi sebijik..tuk shaquille..
kan aku nak buat susun atur 'mirror'.. kire kene ada 2 set setiap 1 barang..
kalau ko tak ley imagine sekarang.. nanti2 aku tunjuk..kalau dah siap lah..

dan lagi.. masa ni aku nak beli sekali almari para tuk letak buku anak2..
alamri jeni macam tu lebih menjimatkan ruang.. 
dan aku plan nak beli sebijik lagi katil tuk shaquille yang sama macam abang nya..
tak sabar2 aku nak soh derang tido dalam bilik masing2 sendiri.. muwahahaha...
tunggu pisah susu jer tu si kecik tu.. insyaa Allah selepas 2 tahun..





eehh.. barang baru lah.. aku pon baru tau ni..
kerusi goyang..kan selama ni ada tuk orang kertu jer kan..
sekarang ada tuk bebudak jugak.. macam2 kaler..
Lulu mintak aku seketul kaler pink yang qaleef duduk tu..
aku nak gak lah beli tuk qaleef..tapi macam semak jer nanti.. so tak jadi..
seketul ni rm 99 tak silap..






jalan2 tengok idea jer...
cantik pulak hijau army tu..ehh..ko jangan.. baru jer tukar cat bilik anak2 tu.. hahaha.. nanges abah sado baca ni kang...



selalu nya.. aku kalau kat IKEA ni..
jarang dah nak jalan2 sangat dalam tu..kalau tak rasa nak beli apa2..
contoh kate nak beli barang anak..
fokus barang anak...terus amik bayar kuar jer..
kalau nak survey2..aku prefer tengok dulu dalam web site..
nanti kat warehouse bawah tu.. aku potong jer jalan.. tak yah nak pusing jauh2 sangat...buang masa..
mungkin sebab dah biasa masuk kot kan.. dah selalu pergi..
bukan susah sangat nak datang pon.. agaga..

tapi ni.. aku singgah tempat frame sebab nak tengok frame tuk atas tv kat tingkat bawah.. 




kat warehouse Ikea... 




ni jer barang2 aku beli.. almari lulu dan perabot tuk bilik tido anak2..
tak banyak pon...takde barang kecik2 pon aku hamek..
kan aku cakap.. sekarang lebih fokus membeli.. lalala...
tapi ni jer pon nak seribu dah walaupon macam tak nampak apa pon sangat kan  -_____-

ramai orang sebenarnya kat IKEA masa ni..
nak beratur pon panjang dan lama giler.. hujung minggu kan..
untung lah bawak adik aku ni ha.. boleh tolong handle bebudak..
kalau tak pon..handle barang.. dia ni jenis boleh di harap lebih sikit..
merata aku suka ngajak die jer..









kalau dah gi IKEA..memang tak sah kalau tak makan eskerim..
qaleef tengok luar bangunan IKEA ni jer pon..
dah mula mintak esekerim IKEA ni..tah apa sedap nau tah...
sekarang.. dak shaquille pon dapat seketul eskerim.. takmo share2 pulak tu.. ggrrrr...
sian ko nak.. kecik2 macam ni dah makan eskerim... haaiihh.... 



amboi ko nak ber #OOTD siap amik feel lebih2 tutup mata.. hahaha... okeh tak kelakar..




acah2 model... krik krik krik......

sekarang ngah trend baju ruffle macam ni.. orang panggil Top Doll kan..
rasa comel jer biler pakai.. ahakkksss.... perasan..!! [paaannggg...]


ok.. tu jer..
nanti dah buat bilik anak..
aku share lagi yer...insyaa Allah..





10 comments:

IdaShazana said...

model of the year??

eima said...

aku suka tgk ko pakai kasut tu nampak style sgt ....

nuyui a.k.a miss YUI said...

dh masuk ikea mmg rambang mata. tp kalau ada target, sng.

Chekgu Azrine said...

cantik aty pakai camni..
ahkak mmg xblh pakai baju camgini..even akk kurus..
sebab nampak mcm ornag mengandung...krikkkk..krikkk...

mOnamie said...

Suka ..cepat kemat bilik anak. Nak tgk, hihi
OOTD pejam mata tu bleh letak caprion.. 'Pasrah' hahah

nayfatimah rasyid said...

pi IKEA tempat berhantu nieeeee ;)
tp suka kite baca , baju pon cantikkk

wani ezryl * said...

comel dak shaquille makan ais krim. kalau penuh mulut camtu sy panggil janggut ais krim! haha

Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy said...

Gambar last tu jugak win kak...siyes stylo..hehe

nadiah hanum said...

Lahaiiii lamanya tak singgah sini..series nad rindu giler nak baca celoteh aty..insyaallah sekarang keadaan dah semakin ok, lepas ni boleh follow aty balik cam dulu..;) ok, nad tunggu ye update bilik anak tu..apapun nak gitau jugak ni..aty comel sangat pakai camni..;)

asmie said...

muat ke almari tu naik kete sedan? or bawak pickup truck?