Wednesday, August 10, 2016

#SingaporeDayTrip :: Full Review Universal Studio Singapore untuk yang ada anak kecil



kalau ikutkan..malas nak update lagi.. 
tapi ramai pm aku tanya akan hal yang satu ni..

"bebetul sesuai ker bawak budak.. boleh bawak baby..?? budak umur berapa boleh dan sesuai main..??"

yang ni aku share sikit..
masa aku survey.. gugel baca review orang lain..
aku tak jumpa orang yang cerite pasal hal ni..
mungkin ada..aku tak baca habes..sebab dah eksaited sangat nak pergi kot.. hahaha..
tapi.. aku nak share kat sini pengalaman sendiri..
memandangkan blog aku ni.. ramai mak2 yang ada anak kecik tapi suka berjalan macam aku jugak yang baca kan..
so.. aku bagi korang review mana boleh kot kalau korang sama eksaited macam aku ritu nak bawak anak2 pergi USS ni ha.tahun 2016- [kot lah kalau masih di baca untuk 10 tahun akan datang]
aku pergi USS ni.. ber empat.. dan bawak anak 2 orang kecik...
umur dak shaquille setahun 2 bulan masa ni..
dan qaleef 4 tahun lebih sikit..


USS ni..jujur nya..bagi aku.. tuk bawak budak besar shaquille tak berapa sesuai..langsung..
sebab banyak game n aktiviti dalam tu..sangat terhad..
shaquille tak boleh masuk...
even ada sesetengah nya pon..walaupon kanak2 di benarkan..
tapi qaleef sendiri tak boleh masuk..
sebab tak cukup tinggi...
ketinggian tuk budak2 yang di benarkan adalah dari 102cm-122cm
yang ni kalau di nyatakan game tu tuk kanak2 lah..
tapi.. masih lagi perlu bersama orang dewasa..mak pak nya sekali lah..
tinggi qaleef kurang dari 100cm pon..
apetah lagi dak shaquille kan..
tu memang banyak permainan...lagi2 yang thriller game..tak dapat main..




boleh lah tuk kiteorang mak pak nya nak enjoy..
tapi..tak kan aku nak tinggalkan shaquille sorang atau berdua jer ngan qaleef while makpak nya masuk main kan..huhu
jadi.. ngan kiteorang sekali tak dapat nak main game besh2 dalam tu..

setiap satu area tu [aku cerita kan kat entry sebelum]
ada 4 atau 5 game...
tapi.. hanya ada 2 atau 3 area jer yang budak2 besar shaquille/qaleef boleh joint main sekali..
tu pon.. dalam 1 area.. setakat ada 1-2 game jer yang boleh..
selebih nya... dapat ber-huhu jer lah tengok... 

memang agak kecewa...
terus terang cakap.. kalau aku tau dari awal..
mungkin aku akan tunggu masa lebih sesuai tuk bawak anak2..
mungkin aku tunggu shaquille besar sikit baru datang..syiok lah sikit kan..
beratur dan main sama2..






even game kekanak pon..ko kene beratur menunggu paling sekejap 15 minit
kalau anak2 ok menunggu takper lah..
tapi kalau anak2 tak boleh nak duduk diam 15-20 minit.. memang awal2 jangan beratur..kalau tak kang..buang masa..
sila percaya.. sebab terjadi kat kiteorang dan anak2.. dah nak 15 minit beratur..qaleef mula bosan.. terus ajak pergi tempat lain..
ikutkan jer lah.. kang die moody lagi tak besh..



tapi seb bek lah shaquille free dari sebarang charges..
bayar tuk qaleef jer..
cuma rugi rasa kat kiteorang jer lah mak pak nya sebab tak dapat main game2 besh dalam tu..
giler ko tengok hati meronta nak naik hokeh..
aku macam nak giler pulak tngok game pusing2 tergolek2 kat atas kepala aku..hahaha..
tapi sanggup jer aku main... aku suka bende2 macam tu...

tu review tuk yang kate nak bawak anak2 kecik..
kalau ada baby.. lagi lah..JANGAN BAWAK..!!
buat penat badan.. penat kat baby jer jugak..
lagi kalau cuaca panas dan ramai orang..
nanti jadi tak seronok..
aku rasa.. dari apa aku tengok..
budak2 sesuai bawak dari umur sekolah rendah..
derang pon dah boleh menikmati nya..
boleh main kebanyakan game dewasa jugak...
budak2 besar qaleef... besar shaquille tu..
pon masih tak sesuai nak main banyak permainan..





apak ko pon nak jugeeeekkk.... mihmih


tapi..secare generally.. dan secare personally..ecewaaahh..
tempat ni..aktiviti dalam ni..memang besh..
nak spend masa ngan kuarga.. nak bawak anak setakat jalan2 tengok katon2 besh macam Elmo..Minion... Shreck..aatau Madagascar..
seronok lah... anak2 aku suka...
nak jalan2 lepak2...tengok bangunan yang cantik2..
dengan suasana dan permandangan berbeza..yang takde kat meysia
dan boleh amik gambar.. bagi aku tempat ni menarik dan menerujakan..sangat..!!


sejujur nya..tuk kiteorang.. apa pon kekangan nya [salah satu sebab anak2 tak boleh main buat masa ni]
aku tetap akan menikmati saat2 ni..
dah alang2 sampai kan.. dari langsung tak merasa..
berjalan ketempat baru..dengan suami dan anak2..merasa pengalaman berbeza...
so just enjoy jer... tak yah nak pikir apa sangat...
itu yang penting tuk aku...tuk fared..
dan kiteorang masih lagi dapat bergembira dengan anak2 kat dalam uss ni..
so far.. anak2 pon seronok.. tu yang paling penting..
tengok anak2 gembira.. dah memadai...




yaaeeeyy... mama abah bawak jalan2..!!




dan insyaa Allah.. tetap ada niat nak datang lagi..
tapi tunggu anak2 dah besar sikit.. mungkin dah sekolah rendah..
so makpak boleh sama2 enjoy ngan anak2 nanti..




ni yang aku cerite awal2 entry sebelum ni..
kiteorang beli sesiap air mineral 2 botol kecik [supaya ringan mudah bawak]-selain air pulpy orange 2 botol kecik jugak  masa kat JB..
tapi tak risau sangat..sebab dalam USS ni banyak tong2 air pancut tuk minum [tak tau apa kenama nya]
boleh isi semula [refill].. ada orang minum direct tadah mulut ker kat situ..huhu
tapi tak sopan nau pulak ghuper kan.. so.. letak dalam botol..refill lah banyak kali pon..
merata ada dalam ni..jadi jangan risau nak beli air dalam yang sangat mahal..




SURAU/SOLAT

sebab kan kompem ko nak duduk dalam ni dari pagi ke malam..
so.. jangan seronok main jer sampai solat tak ingat..
kang ko ngah jerit2 tergolek terlentang main game..tetibe meninggal.. naya jer tak sempat solat...huhu
apa nak jawap ngan Allah nanti kang..

ada jer surau di sediakan..
kalau tak tau..tanya jer pekerje sana.. even bukan muslim pon.. derang tau kat mana..insyaa Allah..

surau nya ada satu jer..kat bahagian tengah2 -area ANCIENT EGYPT [take note yer]

memula aku pikir kenapa letak kedalam sangat... [kat tengah2]
kenapa tak letak kat area pintu masuk.
tapi biler pikir balik..
ikut perjalanan kiteorang sendiri dalam tu..
sampai kat area sini.. memang saing2 waktu solat zohor..
so.. tak yah lah nak patah2 balik kedepan kan...-tu aku pikir sendiri2 jer lah..heheh

surau ni pulak..terletak  kat bahagian dalam dan tersorok de belakang tempat yang ada mumia hitam2 tu..
dekat ngan kawasan locker...
lupa nak amik gambar..aku rasa macam kontena jer kot...[rasanya lah-tak perasan]
lelaki dan perempuan asing.. ada tempat wudu' sesiap.. 
ruang nya agak kecik.. tapi boleh lah solat dalam 4-5 orang serentak..
telekung pon disediakan..
paling penting.. sangat2 bersih dan selesa nak bersolat...

korang yang datang jauh2..[syarat jarak mesti lebih 2 marhalah atau 91 KM/56 batu]
boleh lah terus buat Jama'.. yang penting siap solat dulu.. baru main sampai lebam..
yang duduk area2 johor ker JB tu ker..
jangan nak Jama' pulak yer..
walaupon kate macam pergi 'obersi' tapi dekat jer hokeh...
tak boleh di jama' kan solat..kene solat macam biasa...[mohon rujuk pada yang lebih pakar]


TIPS2 LAIN macam stroller... nak membeli.. pakaian..
ada aku cerite sikit2 dalam entry2 sebelum...
tadi ada aku cakap pasal LOCKER kan..
kat sini memang banyak tempat nak simpan barang..
macam biasa..BERBAYAR.. tak silap aku..1 jam pertama free..kot..
lepas tu bayar per hour..[cuma tak pasti dolar]
nak jimat duit.. tu aku galakkan pakai bag yang praktikal..
jangan bawak banyak2 sangat barang sampai kene amik locker..

lagi satu.. PENTING jugak..
mineral yang aku kate kene bawak tu..
bukan setakat tuk minum jer tau..
tapi tuk kegunaan dalam toilet jugak..
sebab toilet kat USS ni tak pakai air hokeh..
ko men lap2 jer pakai tissue..
jadi.. untuk muslim.. supaya yakin suci time nak solat..
siap2 bawak masuk air yang ko bawak tu sekali dalam toilet yer..tuk cuci..
yang ni ramai dah review.. so memang aku tau lah..
aku share sekali ngan korang kat sini..


NURSING ROOM

ada tau...panggil BABY CARE CENTRE
aku tak masuk pon.. tapi aku perasan ada 2-3 area ada tempat ni..
aku rasa bilik tuk menyusu.. dan tuk uruskan anak jugak [tukar pampers]
tapi tak sure lah ada air ke dak...aku pon TER nampak jer masa dok lepak2 tunggu dak qaleef 3 kali gi toilet...


lagi...hurrrrmm.... kalau aku teringat nanti aku update lagi yer..
kot korang boleh buat rujukan..





MAP USS ni korang boleh amik free jer kat pintu masuk..
ko nak amik buat frame pon boleh.. selambak ada..
tak yah ko beli kat luar tu.. [ada orang beli aku tengok]
tapi ada banyak bahasa tau.. so..nak amik tu pon jangan main sauk jer..huhu..tengok2 dulu..

baca map ni senang..ko boleh tau mana nak jalan dulu..
yang aku baca review..ramai soh masuk kiri dulu [selepas hollywood/new york area]
tapi.. aku rasa.. kalau bawak anak2.. prefer jalan belah kanan dulu [start dari Madagascar terus ker FAR FAR AWAY..dan seterus nya]
cuma kalau ko nak main game yang banyak2 tu..
memang better dari kiri..beratur laju2..




penutup di USS.. dah keluar masa ni.. tengok dah redup nak senja..
muka pon dah togel takde make up sebab lepas solat malas nak touch up lagi..huhu

globe tu pon dah pasang lampu dah.. amik lah sekeping buat kenangan.. heheh..

masa ni nak pukul 7 dah..transport amik kiteorang pukul 7..dan kene ada kat tempat memula datang tu dalam pukul 6.45.. turun2 uncle yang 'jaga' kiteorang tu dah tunggu bawah escalator..dan bawak ke parking kenderaan..

baik dan bagus sangat2 tau uncle [Chinese] dari travelling agency kiteorang ni tau..
jaga kiteorang ngan baik.. tunggu kiteorang..pastikan kiteorang selamat..
jaga dan layan anak2 kiteorang macam atok2 layan cucu..
terlupa nak amik gambar kenangan ngan uncle tu.. nama pon tak tau..
tapi alhamdulillah tak lupa ucap terima kasih banyak2 kat uncle ni..

balik tu.. sama macam datang pagi tadi nya..
kene berhenti kat 2 check point imigresen [malaysia dan Singapore] 
dan terus hantar kiteorang balik kat TUNE HOTEL JB..
kiteorang parking kereta dalam tu jer [janga lupa lock stereng tau]


overall... masih lagi aktiviti yang menyeronokkan sepanjang kat sana..
ada rezki..next year ker insyaa Allah..
nak datang lagi tapi tuk SINGAPORE TOUR pulak..
tak yah masuk USS ni..
boleh amik private singapore tour jugak ngan agency yang sama..
sebab berpuas hati sangat secare keseluruhan nya..
punctual.. dan mesra pelanggan...tu yang penting..
mungkin lain kali tu.. plan nak stay tido kat singapore pulak..
amik semalam ker kan.. baru syiok jalan rilek2..
macam ke USS ni.. setakat day trip..sehari jer dah memadai dah..
tu pon banyak masa terlebih2 lagi sebenarnya.. heheh.
mungkin sebab kiteorang tak beratur lama2 berjam nak main game tu kan..
tapi kiteorang sempat ke masjid Sultan dan Arab Street [jalan naik train sendiri].. makan sekali kat sana..-part ni ada kesempatan aku nak jugak cerite..
sebab.. besh..!!
tapi tak janji lah eh.. tengok mud.. 











8 comments:

Nurzakiah Hanum said...

best kan

eima said...

kitorang dulu bawa kereta masuk ... pastu sama as u juga la xdpt main sgt sbb hujan lebat gile tak leh nk gerak mana2 ...pastu dpt main 4 games je hahaha
mmg akan repeat blik ... tgu anak besar sikit br dpt main semua nye

nayfatimah rasyid said...

completenyer ;)
senang nak buat rujukan

wani ezryl * said...

tq aty, sgt byk info dapat berkaitan trip ke USS ni. mmg kena tunggu bdk2 dh besar baru dapat bawak. tu pun kalau dh sekolah, kena tunggu cuti sekolah pulak.. sah ramai! haha.

p/s: nama mesin air tu, water dispenser. biasanya public water dispenser.

Yana MIB said...

ekceli boleh je nk bwk bebudak or babies...TAPI kena hangkut jugak org lain (relatives, tok nenek, adik beradik or kengkwn) utk tlg jagakn anak² tu masa ko nk naik ride...hahaha kiranya nanti gilir² naik ride...cuma kos lah banyak nk guna..harga tiket masuk dh berapa rm lak kan...haha

aku dulu amek express ticket so xyah beratur panjang...pukul 3pm dah setel main semua benda...pfft!

Chekgu Azrine said...

bilala nak sampai

MisZ FyZa said...

mmg USS ni xseswai bawa anak kecik..sbb panat n tempat agak besar utk menapak..dulu time ktrg gi mase baru lepas kawen, pn x sume bende ktrg main sbb da x larat menapak..haha...ingat nk bawa anak2,tp pk kn byk bende xleh main, mmbazir je ti..sedangkan g Legoland lu pon byk permaianan yg nayli xleh main, sbb x cukup tinggi..sampai menangis nangis,,huhu..next time la nak g bl anak2 da besar skit..

anys sophea said...

Kite tolong tambah tips,ride dia tu masuk je line single rider..memang takkan beratur lama pn..kiteorang pergi dalam grup 7,8org..sekejap je beratur untuk satu ride...asal dapat merasa naik kan...anak bergilir2 jaga...