Monday, August 08, 2016

SingaporeDayTrip :: perjalanan awal kami ke sana....



aku ni mula lah ni... mula malas dah..hahaha..
malas pulak nak cerite pasal singapore tu hah..
bukan boleh lama sikit tinggalkan..
mula lah macam lemau jer..
lagi2 isnin..#eh ?? macam kerja pulak.. miahaha..
tah apa2..

ok..mana nak mula...
orang tanya aku travelling agency yang bawak kiteorang tu..
nanti aku cerite sekali dalam entry ni..

aku nak bagitau korang ni ha..
kalau lah kate nak gi USS tu..
aku galakkan korang beli ticket online..sesiap dari awal..
orang kate lebih murah..[serendah Rm 150 per ticket tuk dewasa]
dah mengurangkan risiko ko dah sampai sana tapi ticket habes..
biasa aku baca review macam tu..
so.. nak senang.. ko gugel jer carik orang boleh belikan ko..

macam kiteorang..
seminggu-dua sebelum tu..
carik melalui Instagram jer...
dan terjumpa dengan travel agency- En Hilmi dari Syoknyatravel [Instagram]
aku survey2 dulu sebelum tu..
yang penting tuk aku...review kat page dia sendiri..
pengalaman dan customers feedback..
kene tengok boleh percaya atau tak dulu..

update :: No tipon En Hilmi [019-4491170]

alhamdulillah..senang nak deal ngan En Hilmi ni..
walaupon aku on off wassap dia...lepas tanya senyap..huhu
lepas tu tanya lagi.. senyap lagi..
tapi die tetap layan ngan baik..
jadi macam tu..sebab masa tu masih tak sure nak pergi ker tak..
abah sado tak bagi kate putus lagi masa tu..
since kiteorang pon plan nak bercuti ke pulau jer sebenarnya..
dan lagi.. sebelum tu..
kiteorang terpikir2 nak pergi USS ni saja atau Singapore Tour...
last minute abah sado ajak gi USS jer..
so.. baru aku update En Hilmi ni...
betul2 tak sampai seminggu sebelum pergi tu..rasa nya lah..
seb bek lah En Hilmi ok dan boleh tolong uruskan..

pakej aku amik Full Access ticket USS 
dan pengangkutan pergi balik [kuar masuk singapore]
kalau nak die boleh jugak uruskan penginapan sekali..
kot kalau korang memang betul2 tak tau dan nak mudah kerje..
tapi macam aku..dah biasa cari/booking hotel online jer..
so.. aku just amik pakej ticket+pengakutan

Rm 220 x 2 dewasa
Rm 170 x 1 kanak2

Total :: Rm 610 sahaja

kire ni semua sekali ko boleh masuk terus dalam USS tu dan main semua..[full access]
tak perlu bayar apa2 dah dalam tu..
kecuali makan dan minum belanja shopping tu sendirian berhad lah yer..

En Hilmi hanya mintak deposit Rm 30 seorang sahaja [ x 3]
aku macam eehh... betul ker...
sebab macam rendah sangat deposit dia mintak...
tak sampai 50% dari jumlah keseluruhan...nak beli ticket sekeping pon tak lepas...
kalau kate nak menipu pon.. tak untung ngan Rm 90 hengget tu.. hahaha..
tu pasal aku percaya jer... 
kire bayaran sebagai tanda serius kot..
tapi.. aku ni ada instinct rasa percaya tu..
aku terus jer bayar 50% transfer online..
ikut hati nak bayar lebih-atau habes..sebab malas nanti kat sana nak pikir2 bayar cash lagi kat dia..
tapi tak perlah..bayar jer lah tu dulu..

Ticket USS..agency bagi pagi sebelum bertolak tu..
dari Tune Hotel.. jalan kaki sikit kat deret2 kedai depan tu..
ada opis Agency Travelling tu..-collect dari situ..
bagitau nama jer...
lepas tu... wakil En Hilmi [masa tu En Hilmi takde kat situ]
bagi kiteorang WHITE CARD tuk isi sesiap sebelum transport sampai..



White Card ni..WAJIB di isi kalau ko nak masuk Singapore sebagai pelancong melalui jalan darat
aku baca review.. boleh amik card ni kat pejabat Imegresen Malaysia-Singapore
tapi...senang kerje aku sikit sebab pihak Agency kasi sesiap pagi tu masa aku collected ticket USS..
isi sesiap laju2 sebelum bertolak tu..dan compile kan dengan Passport
kalau tak.. kat Imegresen nanti baru nak isi.. amik masa dan leceh..
sebab setiap sorang..termasuk si kecik Shaquille tu pon kene ada white card ni..



  
aku isi kat Tune Hotel desk tu jer...
seb bek lah 4 ketul jer orang nya.. hahaha..


kiteorang check-out hotel ni pukul 7 pagi hokeh..
sebab transport akan amik kiteorang pukul 7.15
belum pukul 7 kiteorang dah turun sebab nak kene carik sarapan makan sesiap sebelum gerak..
bawah hotel ni ada 7Eleven.. beli roti ringan2 tuk anak2 kat situ..
dan makan dalam perjalanan..
macam kelam kabut sikit lah sebab awal sangat gerak..
tapi hal ni aku cerite kejap lagi..

memula kiteorang macam pelik jer sangat...
sebab pikir..bukan jauh nau pon kan.. 
yer lah.. ngan anak kecik ni kan...ko tau lah..cepat macamane pon..
anak ni ada mud dia..macam2 perangai..sudah nya jadi lambat..
tapi dah agency tuk kate macam tu..
ikut jer lah... kang kene tinggal pulak kang..huhu

aku ni sendiri.. sebelum subuh dah siap2 mandi dan bersiap dah..
leps solat subuh.. abah sado uruskan anak2.. dan aku uruskan barang2..
[bab mengemas memang kerje aku setiap kali pon]
turun2 terus gi amik ticket USS tu.. check-out..isi white card.. dan terus gerak pergi singapore..
aku perasan lebih kurang pukul 7.45 macam tu..

awal2 gerak..uncle transporter tu dah bagitau.. 
perjalanan ni paling cepat akan amik masa dalam 1jam 45 minit hingga 2 jam..atau lebih
bergantung pada imegresen yang kiteorang kene berhenti tu nanti..

haaa.... kat sini aku nak cerite sikit lagi.
nak masuk Singapore melalui jalan darat..
memang agak leceh..
sebab.. kene berhenti kat 2 check-point

1] kat Imegresen Malaysia
2] kat Imegresen Singapore

which is ko kene turun dari kenderaan..
dan masuk Imegresen tu tuk cek Passport/White Card setiap sorang
perlu berjalan sikit lah..
dan naik turun escalator
kalau ramai orang beratur nak cek masuk tu..
lama lah sikit..
tapi tu lah kot kelebihan gerak awal..
so..tak perlu beratur lama..

macam kiteorang ada bawak 2 stroller tuk anak2 sorang satu..
masa kat Imegresen Malaysia..
kiteorang tak bawak turun pon..boleh tinggal..
dak shaquille dukung jer..

setel kat Imigresen Malaysia..
ko kene naik balik transport..
teruskan perjalanan ker Imigresen Singapore pulak..

kat Imigresen Singapore ni..leceh sikit..
sebab.. ko kene bawak turun semua barang2 ko termasuk lah botol air bekal makan[kalau ada]
dan stroller..-yang dinasihatkan
tapi.. kiteorang bawak turun satu jer stroller...
lagi satu tinggal [transporter tu cakap takper..derang uruskan time biler kenderaan kene cek nanti]
kiteorang bawak satu tu pon sebab kat sini..macam jauh sikit perjalanan nak masuk keluar nya..
laju sikit lah tolak stroller dari berjalan dukung anak ni kan.. 

kat Imigresen sini,, barang2 yang nak di bawak masuk.. kene declare..macam biasa..
tu tak ley tinggal dalam kenderaan...
lepas kuar imigresen ni..
terus turun jer..transport dari agency tu dah tunggu kiteorang..

penat sikit lah turun naik dan perlu bergerak lebih sikit kat 2 tempat ni..
tapi seb bek lah aku dah tau awal2 akan hal ni..so tak de lah rasa stress..
orang kate..mental prepared.. hahaha..
abah sado tak tau akan hal ni..tu die rasa leceh..
tapi syukur gak lah sebab kenderaan nak masuk singapore..
agency uruskan..tak payah nak pikir dah..
kalau tak.. yang aku baca.. bawak masuk kenderaan sendiri [dari meysia] fes time
lagi leceh urusan nya...
tapi.. tak yah nak turun naik kenderaan..
cuma nak declare kenderaan tu jer lah...
aku pon tak pasti.. sebab belum try lagi.. 
[may be next time nak cuba gak jalan sana pakai kereta sendiri jer]
so.. fes time ni..abah sado prefer amik agency jer tu..
bukan nak gi mana pon..setakat masuk USS jer kan..
memang aku pon galakan korang amik agency jer..
walaupon kalau kate tanpa agency atau pergi sendiri lebih murah kos nya...
tapi apa yang aku tau.. sikit leceh.. lagi2 kalau nak bawak anak..
lagi kalau ko naik public transport.. 
memang leceh snagat..
aku tau lah.. aku pernah merasa..hahaha...[hal ni aku cerite nanti]
amik travelling agency pon..tak mahal sangat pon beza nya...
yang penting mudah... lelebih lagi tuk kiteorang yang ada anak kecik ni...
dan fes time masuk singapore melalui jalan darat..
tak rasa stress dan terlampau penat sebelum sampai...

kalau ko nak lagi mudah.. bayar jer lah ticket flight.. miahaha..
tapi aku series ni... 
tu memang senang sangat.. dulu2 aku naik Flight MAS lagi tau..
[masa tu takde lagi Air asia atau flight tambang murah]
tak yah ko nak turun naik check-in check-out kat Imigresen bagai tu.. ngeee..
tapi...kalau ko orang johor..atau biasa pergi johor..[macam kiteorang ni]
tetibe kate nak naik flight..macam ngada sangat kan...
kalau naik dari Senai tu pon...ko tak sempat kelip mata kot..dah sampai.. hahaha..
aku nak bagitau..dekat sangat tu lah kan...
dulu2 aku naik flight tu..sebab dari Subang [masa tu takde KLIA lagi]
abah sado pon sama gak... tapi die naik Air Asia masa pergi dulu..kat KLIA kot..tak tau pulak aku..
sebab tak kawen lagi.. ngeheee..

ok... pasal perjalanan.. tu jer...
selain perlu turun naik Imigresen...
so far..tak lah complicated pon...
lepas jer dari Imigresen Singapore.. terus rilek2 dalam transport..
aku tau2...dah sampai jer kat parking basement USS tu.. heheh..

sampai USS nak pukul 10 pagi dah...
memang sedang elok lah timing tu..
so.. gerak pukul 7 lebih kurang.. memang perfect..
sampai sana pon dah panas terik..
tak yah nak feeling2 gi obersi sangat hokeh..
setakat setengah jam jer [kalau ikutkan] dari seberang tambak tu... mihmihmih..

kat sini.. agency tak ikut pon..
turunkan jer kat situ.. dan kiteorang bebas ngan aktiviti sendiri..
bagi tempoh masa sampai 7 malam...
lama giler ar tu sampai 7 malam kan.. huhu...
[pasal ni pon aku akan cerite lain entry]




so.. here we're.. Universal Studio Singapore


naik2 tangga dari basement parking tu.. jumpa ni dulu..
orang kate..tempat wajib amik gambar giteeewww..
tapi ramai orang kat sini..lagi pulak awal pagi.. orang ramai baru sampai..
 time nak amik gambar..memang photobomb jer lah gambar2 nya kan..
nak buat acaner.. kene redho.. hahaha.. ko kalau nak amik sorang2 kat sini..datang subuh2.. sebelum bukak.. ngeeeeee.....

dak sahquille memang ralit tengok globe tu berpusing...
yang putih2 bawah tu.. air macam gerimis tu... sejuk jer rasa walaupon time tu matahari memang direct kat situ...silau nak amik gambar..



dak qaleef ni sekarang..sejak2 acu uda nya ajar amik gambar melompat..
setiap kali tu lah die nak melompat jugak..
hampir semua gambar hokeh..
dak shaquille pulak..sekarang.. sejak tengok abang nya suka nau melompat..
die pon dah mula try henjut badan nak lompat sekali..okeh..tu memang kelakar tengok..
masih tak pandai ringankan badan..
ko tunggu lah nanti bang.. kot adik ko melompat lagi tinggi agak nya.. 



TIPS :: nak ke sini.. sila pakai baju yang paling...paling selesa...
yang tak panas..senang nak bergerak..
tak payah nak fefeeling obersi pakai jacket tebal2 bagai..
cuacanya adalah sebijik meysia hokeh...walaupon ko nak masuk sini pakai passport..sejengkal pon dari Johor tu ha...
kasut pon sama.. time ni..aku pakai snekers... sumpah jatuh cinta kali pertama..
selesa nak arwah... walaupon tak rasa tinggi pon tak apa lah..
janji nak berjalan banyak dalam tu.. kaki sedap gerak dan tak melecet yang boleh buat spoil mud nanti..

anak2 pon aku pakai kan tshirt biasa cotton takde colar..
kat sini panas giler ooii..
ko belum masuk.. tiak ko dah lecak dulu dah..

lagi satu.. bawak bag yang praktikal...sling bag ker..atau bag pack besar sikit..
tak yah bawak banyak2 barang nak pegang2..
kalau anak jenis dok stroller macam anak2 aku.. wajib bawak stroller untuk anak..
berbaloi gak lah aku bawak sorang satu..
sebab dak qaleef tu pon jenis dok stroller..senang nak control...
tapi boleh jugak ko nak sewa jer dalam tu..
SGD 20 [dolar] untu satu stroller boleh pakai sehari unlimited.. 
kat pintu masuk..belah kanan..ko boleh nampak area tempat sewa..
stylo dan selesa gak stroller derang..






jangan lupa bawak monopod tuk selpie...tak ley setiap kali pon ko panggil2 orang tolong amik gambar korang kan.. orang lain dalam tu pon masing2 giler amik gambar diri sendiri masing2.. hahaha..
dan takde sapa nak peduli pon ko nak tido baring amik gambar dalam tu..

kiteorang ni.. bukan setakat monopod.. siap bawak tripod hokeh..
nanti aku share gambar2 kat tempat lawa dalam USS ni dapat lah cantik sikit pakai Tripod..




tengok dak qaleef melompat jer lah keje dia setiap kali pon..
sekarang dah pandai lompat sambil senyum..
gaya jer belum mahir lagi.. ahaakkss..






lepas amik gambar kat globe tu.. tengok ramai orang beratur nak masuk..
masa ni aku rasa mungkin belum bukak kot...
bukak pukul 10 pagi..aku pon tak perasan exactly masa tu...
tapi tak lama sangat pon beratur.. tak sampai 5 minit kot rasa nya...

ko tengok tu..memang ramai..
tapi orang cakap..during school holiday..lagi ramai giler...
tempat ni besar.. gate masuk pon bnyak bukak..
tak rasa crowded sampai lemas sangat pon..
cuma mungkin nanti nak beratur nak main satu2 permainan tu yang lama lah jadi nya...
tu ramai beratur awal2 kot spuaya dapat main menan laju2 beratur depan2... huhu..



kalau ada boleh baca..ticket ni valid dari 30hb July hingga 31 Dec 2016
dari tarikh pihak agency beli..kiteorang pergi selepas tarikh 30hb July tu..
kire aku pikir.. kalau dah bayar pon..
tetibe ada emergency ker kan.. takde masalah lah kot nak tukar tarikh lain sepanjang tempoh tu..

kat sini.. melalui yang aku baca.. derang akan cek bag korang..
tak boleh bawak makanan langsung masuk dalam ni..
tapi.. aku selit2 celah barang dalam backpack abah sado..
dalam backpack tu ada baju2 spare anak.. 
aku bawak biskut2 ringan [chipsmore dan oreo...coklat sikit]
tuk kudap2 anak..reramai macam tu.. memang derang langsung tak cek..
terus masuk jer..kalau tau.. aku bawak nasik goreng siap.. hahahaha..

tapi air.. boleh bawak masuk..bak kate en Hilmi.. bawak lah berapa banyak pon ko nak bawak..
TIPS lagi :: bawak air meneral lebih sikit.. sebab dalam ni adalah sangat mahal.. ko boleh refill dalam ni ada banyak tempat tong yang picit2 air tuk terus minum tu..boleh refill botol sekali..




ok lah... ni jer dulu buat masa ni..
nanti aku sambung kat dalam pulak yer...
nak gi amik anak balik sekolah dah ni...










4 comments:

IdaShazana said...

seronoknya lahai dapat berjalan ke obesi

Nurzakiah Hanum said...

syoknyaaaaaaaaaaaaaaaaaa

nayfatimah rasyid said...

nanti boleh risik risik kat agensi nie ;)
seronok baca

Fyda Rafida said...

Good review. Kalau naik passenger vehicle memang kena turun naik imigresen JB & Spore (leceh sikit especially kalau banyak barang). kalau naik kereta sendiri tak perlu turun naik imigresen..