Tuesday, August 09, 2016

#SingaporeDayTrip :: Universal Studio Singapore


ok.. sebelum aku makin melemau..
nak sambung cerite terus pasal singapore..
sebagai kenangan sendiri2...
maklum lah.. bukan travelogue blogger... ngeeeeee....

ada orang tanya aku.. "nak masuk singapore ni.. semua kene pakai passport ker..??"
alololo..comel nya soalan..tak sangka dapat soklan macam ni..heheh..
mesti lah...walaupon kata nya seberang tambak dan rasa macam sejengkal jer dari JB tu..
tapi pergi singapore bukan macam pergi penang tu dik non..
tu dah kire negara orang dah tu...
WAJIB ada passport..

pasal bajet ko tanya.. bagi aku tu terpulang pada diri sendiri..
kalau ko jalan ala2 backpacker.. bajet tuk sorang2 sendiri2..
memang tak banyak sangat pakai duit..
tapi.. kalau ko bawak anak2..macam kiteorang ni..
memang kene amik kire semua..
sebab.. ko tau lah anak ni kan..kejap kang haus..
kejap kang nak makan tu..nak makan ni..
nak beli menan tu.. menan ini..
ada masa.. tak sampai hati nak tolak..
lagi biler jalan tempat2 macam ni..

okeh.. nanti aku cerite lagi lanjut kat entry esok eh..

yang ni nak share area2 dan tempat2 besh dalam USS ni jer dulu..








FIRST [1] memula masuk.. akan lalu kat HOLLYWOOD STREET dulu..
kat sini..kiri kanan kedai banyak..
restaurant... 
character2 cartoon macam The Minion.. Elmo Sasame Street... kat sini gak lah..
masa lalu tu.. ada Marilyn Monroe dan Woody Woodpacker... 
tapi malas nak beratur amik gambar.. hahaha..

kat sini redup.. sebab ada transparent roof.. selesa jalan kat sini..
cantik nak amik gambar..i is like.. ngeheeee...






dalam MINION MART ni..tak beli apa2 pon.. aku pujuk qaleef beli botol air comel bentuk Minion..tapi die tak minat..
siap tak sabar ajak kuar.. die nak kedai lain...huhu..




tak tau dalam ni ada apa.. sebab dak shaquille tak ley masuk..baby lagi..
so.. tak dapat tengok apa bende ada dalam tu.. huhu..sadis betul.. 

Lepas dari HOLLYWOOD STREET ni..
kiteorang mulakan dari kiri..so jumpa banggunan cantik kat area 'NEW YORK'







2nd area is 'NEW YORK' .. lawo nak amik gambar.. 
ingatkan dapat lah aku frame kan gambar kiteorang ber-ompek ni ha..
tapi.. ko tengok qaleef.. asyik nak melompat jer..
susah soh dia duduk diam..ggrrrr....

kat sini.. takde aktiviti tuk kanak2 joint..
ada Film show kot kat sini ke hapa.. aku pon tak pasti..






ni kat area Sasame Street dekat2 ngan banggunan New York tu... apa aku suka sebab qaleef kenal mendalah tu semua..
so eksaited lah sikit kan..


bas yang kitorang amik gambar tu sebenar nya jual cenderahati..
dalam banyak2 ni..qaleef pekenan balloon tu jer..apekaaahh..
membazir jer hokeh kalau setakat nak beli balloon yang selambak ada kat meysia tu ngan harga lagi murah..ppfftt...jadi..mama malas nak layan..


[3rd area] SCI-FI CITY- kat sini ada Transformers..paling qaleef dan abah sado suka..
ada 4 game aktiviti kat situ..
tapi malang nya.. budak2 tak boleh masuk dan joint satu pon game kat situ..frust dol...
ada game besh giler..tuk dewasa..tapi tak dapat lah masuk main..
nak main sorang2 atau gilir2 macam tak besh pulak..
sebab satu2 game ni nak tunggu sejam lebih kurang...
jadi.. dapat amik gambar jer lah...uhuhukkss..




qaleef ni..asal nampak kereta besh jer.. die soh beli..
ni..nampak Bumblebee nih.. soh apak nya beli..aaiihh permintaan anak pon kan...tak hagak2..
die cakap.. nanti boleh jadi robot kat rumah...pheewwww... imiginasi...




Autobot ni memang betul2 nampak real.. tinggiiiiii... cuma kurang besar jer dari yang sepatut nya..
teruja gak lah tengok..
sebenarnya boleh masuk dan amik gambar sama2..
tapi ramai yang beratur dan kiteorang malas nak beratur [sebenarnya ni time nak balik dah]
jadi amik gambar sipi2 jer..
sebelum tu ada Bumblebee... pon dapat tengok jer macam ni..
robot siap bercakap macam dalam tv tuuuu.. 



area ke EMPAT - ANCIENT EGYPT- qaleef tak suka lalu kat area Ancient Egypt ni..dia kata patung2 hitam belakang tu..hantu pocong.. hahaha..
aku nak ajak masuk.. ngamuk2 die tak kasi..
kat area ni ada 1 jer tempat tuk kanak2 boleh main [Treasure Hunter]
tu pon kene pastikan yang si shaquille dah boleh berdiri dan berjalan..


memang die kene drive sendiri.. [ada track] kemahen beriye qaleef dok fefeeling die sendiri yang driving...heheh..
siap kuar tu dapat lesen hokeh..


cuaca memang panas giler masa ni.. lepas dari Ancient Egypt ni..
macam malas sikit dah nak berjalan.. huhu..
sedangkan banyak lagi tempat nak kene pusing..
dan sebab kan tak ley nak main sangat..jadi.. masa tu sangat panjang rasa..


next is THE LOST WORLD... alaaa..tempat ada dinosour tu lah..
kat sini ada 2 tempat kekanak boleh joint game...
ada game air yang aku baca besh giler..siap2 dah bawak baju spare konon boleh main.. 
memang nan hado lah biler sampai2 derang tengok dak shaquille terus kata..tak boleh masuk... sabar kan jer lah aku ni ha....
tak children-friendly ar tempat ni..tak besh..!! 




dapat lah tengok show Dinosour ni ha.. nampak real giler hokeh..!!
bunyik dia.. siap lompat2 dino ni.. siap bagi makan lagi..peeggghh.. kagum aku ngan teknologi film derang part2 macam ni...
qaleef nganga tengok masa ni...kagum sanagt ler teewww...




okeh.. dah sampai ke FAR FAR AWAY areas... tempat Princess Fiona dan Shrek tu..
masa ni.. aku dah belengas dah..memang malas nak jalan2 lagi.. hahaha..
tapi nak setel habes pusing dalam uss ni jugak...
gambar memang banyak giler ar.. kalau aku letak semua..penuh page ni sesaja kang..

kat sini.. pon ada 2 tempat tuk bebudak boleh joint masuk..
salah satu nya..masuk castle tu.. ada Shreck 4D advanture dan Magic Portion Spin..
masuk gak lah kiteorang dalam castle ni...walaupon qaleef dah mula buat hal...ggrrrr...
budak kan.. panas2 macam ni.. mudah penat.. mula lah perangai masing2 tu...
malas aku nak cerite..hahaha..






last sekali.. gi MADAGASCAR areas.. aku suka giler cerite ni..
setiap kali pon..dari bujang dulu.. hangkut adik2 bawak tengok kat wayang..
time anak2..dah takde cerite baru...
tapi sebab selalu ada cartoon kat tv tu kan..
so dak qaleef kenal lah character cerite ni..
kat sini macam bosan sikit..tak ramai pon orang..
tak banyak game ley main..
ini jer lah satu nya.. hahaha..
pon boleeeeyy asal kan anak suka makpak layan kan jew...
beratur nya 15 minit.. main nya 2 minit tak sampai kot.. agagaga..bertabah lah..




so total ada 6 area.. kot..sebenar nya ada banyak game..
tapi..tak semua kekanak besar shaquille boleh joint..frust..
tapi tak per lah..yang penting anak2 masih enjoy..jalan2 tengok tempat berbeza..
dah habes pusing amik gambar.. main2 sikit kat semua area2 tu..
kiteorang terus ke depan balik.. Area Hollywood tu..
masa memula sampai tak jalan2 sangat kat situ..
nak shopping2 amik gambar lagi.. dan tengok lah apa yang ada..

aku cerite pasal bajet..makan..shopping bagai tu next entry lah eh..
sebab macam dah panjang nau jer ni..huhu
anak aku pon dah tido sorang2 tu..kesian mama nya tak peluk...

ok.. tu jer...
nanti sambung...












11 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bestnyaaaaaaaaaaaaaaa

wani ezryl * said...

salam aty. biasanya minimum budak umur berapa tahun baru dapat masuk & main games banyak? 2 tahun dah boleh masuk ke? ada baby and banyak tak dapat masuk, kena tgk anak dh besar sikitlah nampaknya.

Nurul Nadila said...

teringin nak gi..tapi mengenangkan anak baru setahun, risau xdpt main banyak je...kna sabar sikit masa lagi blhla gi kot...

lieyalatif said...

WISHLIST sgt2 nak pi nie aty....tapi tu laa sampai sudahnye x pergi2nye.... anak2 dah besar senang nak pi tempat2 gini pandai dieorg main n enjoy...

bagus anak2 aty..nampak baik jek..behave jek jalan2 gini..senang nak handle...

Chekgu Azrine said...

bilala boleh sampai...

mrsqueen said...

bestnyeee bila nk smpi gak sini...hihi

IdaShazana said...

tengok gambar aty pun dah senyum2. tu belum lagi dapat tengok depan mata

nayfatimah rasyid said...

bagus utk rujukan

Nur aqila tan said...

seriusly sis x pakai t shirt kt rumah?

Azanna Radzuan said...

bestnyaaaa..hepi je qaleef dgn shaquile..ok nak masuk wishlist gak la uss ni..

anys sophea said...

Kak aty rugi xmasuk dekat transformer dengan encient egypt tu..naik ride dia rasa macam betul2 dalam movie..nak2 yang trnsformer...mmg real gila mcm kita ni join dia berlawan..sy aritu bergilir g je masuk sorang2 ikut line single rider..kalau single rider ni xpayah beratur lama pn sebab dia selit2 je kite kt mana seat yg xpenuh..