Thursday, August 04, 2016

#SingaporeDayTrip - transit check-in tune Hotel JB


tetibe jer entry bercuti ke Singapore..hahaha..

sebenarnya..tak lah tetibe pon..
sapa follow IG dan Fb aku..tau lah aku dah update gambar2 kat sana dah..
pergi ritu..

sebenarnya.. pergi tu sebab terasa nak gi bercuti sangat..
dah lamaaaa tak gi bercuti...
tahun ni langsung tak kemana..
last sekali pergi.. tahun lepas..ke melaka..
lepas tu.. sibuk kan hal rumah tak berkesudahan..
sampai nak pose..sibukkan dengan meniaga bukak booth bagai pulak..
lepas tu beraya..

kebetulan.. ada jemputan wedding kawan abah sado kat kota tinggi Johor..
tu kiteorang plan gi bercuti sekali..
ingat ritu nak ke pantai atau pulau..
percutian anniversary konon nya...
kat area2 kota tinggi tu..ada banyak pulau..
pulau sibu.. ada desaru...mersing...ape tah lagi..
tapi.. atas hal2 tertentu..kiteorang ubah plan..terus ke singapore jer..
pergi USS tu...

pasal USS dan singapore trip tu..
nanti aku cerite lain..

lepas wedding kat kota tinggi tu..
kiteorang check-in kat Tune Hotel JB..
sebab kan kiteorang ke Singapore tu pakai Travel Agency-yang uruskan semua..
So Agency cadangkan kiteorang stay kat Tune Hotel jer..
sebab kate nya senang nak amik kiteorang nanti..[opis agency dekat2 situ]

aku pon malas nak pikir2 hotel mata..
since tak duduk lama sangat pon..
check-in agak lewat petang [pukul 5 lebih]
dan nak check-out gerak ke singapore pukul 7 pagi..!!
memula aku pikir nak amik M suites hotel..atau mana2 hotel yang ada swimming pool..
boleh anak2 mandi petang2 tu kan..
tapi agency dah ingatkan supaya tak amik hotel jauh2 sangat dari area Tune Hotel tu..
[dia ada bagi beberapa pilihan lain lagi]
aku pulak tak familiar sangat hotel mana yang dekat2..
malas nak pikir.. tu aku amik jer Tune hotel tuh..
tak yah lah kolam renang bagai..
nanti gi USS Singapore tu.. main lah sampai mereput...
tapi seb bek gak lah tak jadi..kang bayar mahal2 hotel lain..
tapi tak sempat pon nak buat aktiviti apa2 tuk anak..
balik hotel pon dah penat sangat sebab dok dalam kereta lama sangat..

tapi sumting pasal Tune Hotel ni..

aku lupa..pernah duduk hotel yang sama ni..5 tahun lepas..
masa baru2 kawen ngan abah sado..berjalan ke JB...
masa tu..Tune Hotel baru jer menapak..baru nak popular...
hotel nya bersih.. sebab masa tu masih baru lagi..
tapi yang tak besh nya [masa tu].. hotel ni pelik sikit..
aku panggil 'hotel berkira'...hahahaha
sebab kalau nak tau.. kat sini.. semua die caj..
ko nak tv pon kene caj...wi-fi pon takde..kalau nak kene bayar per hour. 
mintak iron atau pengering rambut pon die caj jugak..
aku pernah baca dulu review.. ko mintak towel pon kene gak kot..kalau tak silap aku lah..
giler ko berkira macam tu kan..

tapi tah macamane aku boleh lupa..
aku gi booking lagi tuk kali ni..
masa aku dah setel booking hotel ni.. abah sado tanya..
"kenapa Tune Hotel..?? nanti takde TV,,,"


krik krik krik....


aku lupa...!!!!!!!!


main booked jer.. sebab malas nak pikir...
aku cuma ingat yang hotel ni bersih dulu2 pergi...
tu aku ok nak datang balik tu..
biler abah sado cakap macam tu.. baru aku teringat balik..
dah lah tak boleh nak refund..aku dah bayar pon pakai DC...pfffttt..
sebelum sampai tu.. pasrah jer lah dalam hati...pikir malam tu tak yah tengok tv.. hahahaha..

masa check in tu.. siap tanya front desk.. "ada tv tak..??" hahaha..
tah apa2 tah... macam penting sangat..
tapi ko bayangkan kalau takde tv..walaupon tak lah tengok pon..
at least dengar bunyik pon jadi lah kan..
kalau tak.. macam bosan jer...kan kan kan...heheh
kalau kene bayar tuk tv.. abah sado siap2 kate nak amik[bayar] sekali..mihmihmih..




tapi start tahun ni [2016 ni lah] semua bilik ada tv..tak yah bayar dah..wakakaka..
start tahun ni hokeh.. aku tak dapat bayangkan 5 tahun lepas dari aku datang fes time dulu macmaane tetamu stay takde tv dalam bilik..
pelik sangat kan..!! hotel cikai2 pon ada tv..at least..tv 4D yang demuk tu..
ini kan pulak hotel yang boleh di katakan international hotel.. ngeheee...








hair dryer pon dah ada tersedia tak yah nak mintak2 macam dulu lagi.. nak kena extra charge bagai..terus boleh pakai jer..





cuma wi-fi jer kalau nak kene bayar per hour..tak tau berapa hengget...
kiteorang tak amik pon..
pakai data sendiri2 jewww...

so far.. ok lah hotel ni..
masih tahap memuaskan..lagi2 kebersihan nya.. 
simple jer hotel nya.. masa booking tu pon aku tak perasan berapa Sqf bagai tu..
dulu dapat bilik kecik gak..
kali ni lagi kecik.. hahaha..
mungkin sebab dah bertambah orang kot [anak2] tu rasa makin sempit pulak..
almari memang takde.. apetah lagi pantry..
tak yah ko carik kettle gelas cawan kopi bagai..
Tune Hotel ni breakfast pon tak disediakan.. 

betul lah macam kebanyakan orang cerite/suggested kan..
kalau nak gi singapore trip... setakat nak transit bermalam..
Tune Hotel dah memadai.. cukup selesa dan bersih...
harga berbaloi ngan setiap bilik..
tapi kalau nak betul2 bercuti atau nak hotel besh lagi..
Tune Hotel bukan tempat yang sesuai..
tu pon pendapat peribadi aku jugak lah..







tapi overall ok jer..
memang betul2 tuk kiteorang tido jer..
yer lah..sampai pon dah lewat petang.. solat..mandi..kuar balik tuk gi makan..
lepas solat malam tu..terus semua tido..
pagi2 subuh dah bersiap nak check out pukul 7...
tak yah nak amik mahal2 sangat2 lah..hahaha..
baik lah duit tu aku buat belanja ke singapore lebih sikit kan...




okeh... tu jer review hotel..
nanti sok aku cerite pasal Day Trip ke Singapore ni pulak eh..
walaupon bak abah sado kata.."seberang tambak jeeewww.."
bukan jauh pon [penang lagi jauh kedudukan pulau nya]
eeahh biar lah... yang penting..aku dapat bercuti jalan2...
selalu cakap abah sado..rugi lah kite selalu ke johor..
tapi yang dekat2 macam singapore tu pon tak pernah sampai..
eeaahh...aku pernah ke singapore..loooooooooooonggggg times ago...
abah sado pon pernah gi sekali sebelum kawen..
tapi masa masing2 pergi tu tak de USS lagi..
so.. kali ni kiteorang pergi..bawak anak2 sekali.. ke USS tu..
besh ker idak... len entry aku cerite key..insyaa Allah..








7 comments:

Chekgu Azrine said...

akk penah sampai ke singapore pn masa zaman blm ada USS.banyak kali jugak pergi teman hubs keje sana..skang dah xpegi dah..teringn jgk nak masuk USS tu

Bawangputehdotcom said...

wah..untung dh sampai USS..sy ni nama je kawen ngan org spore..mak mertua dekat spore dan tiap2 minggu masuk spore...tapi USS tu belumlagi jejak...hehehe kena pegi gak ni..tunggu dak harith besar sikit lah..,tak sabar nk tunggu review aty tentang USS..kalau best mmg masuk dlm list wajib pegi

eima said...

aku pi uss ari tu tak sempat nak main musim hujan ..pastu musim cuti krismas ramai gile hoi

tgu bila tah nak pi lagi ...
aku main 4 games je kot ari tu

ZULHILMI TEMPOYAK said...

teringin nak bjln mcm gini..tp xpenah menyempat. huu

Nurul Nadila said...

berbaloi je kalau nk transit kejap camni..anyway xsabar nk tau psl daytrip uss singapore tu..nnt share psl agent tu skali kalau bagus eh.

khadijah armawai said...

tune hotel yg diceritakan tu blakang opis baru kiter jer ni haaa... huhu :p

nayfatimah rasyid said...

bilik kemas jew dan bersih ;)
ade gak planning nak pi tp tak tau bila