Sunday, September 11, 2016

bejalan pada usia setahun tu.. di kire lambat ker cepat..??






Shaquille mula berjalan..masa umur ngam2 setahun 2 minggu[lebih kurang]..

orang cakap.. cepat...

tapi.. aku rasa.. lambat..!!

mungkin sebab.. aku bandingkan dengan abang dia..

qaleef dulu mula berjalan seawal 9 bulan..
bagi aku.. sangat2 cepat..
dan sangat mengujakan..!!

jadi..bila ada anak kedua ni..
aku pikir.. shaquille pon mungkin akan jalan seawal qaleef jugak..

tapi tu lah.. memang betul orang cakap..
setiap anak ni..perkembangan nya berbeza..
anak sendiri pon lain2..
jadi mana kan sama kite boleh bandingkan ngan anak orang lain kan..

perkembangan shaquille agak memberansangkan..
dan lebih kurang jer ngan qaleef..
meniarap.. merangkak.. berpaut..meniti.. 
semua nya cepat..
tapi.. tak tau mana silap nya..
tang berjalan tu.. tak secepat abang nya..
sebenarnya.. shaquille ni.. die dah boleh jer berjalan awal..
tapi.. aku rasa dia macam..takut.. gayat orang tua kata..
dalam tempoh masa [sebelum tu]
beberapa kali aku nampak dia berjalan 2-3 langkah tanpa bantuan..
dan tanpa die sendiri pon sedar sebenarnya..
sambil leka pegang belek barang ker..[ralit sampai tak sedar die ngan menapak]
bila dia macam tersedar.. dia laju2 duduk..
aku ni..perati je..
lepas tu pikir.. ni mesti 2-3 hari lagi ni.. jalan lah tu..
tapi nan hado pon.. hahaha...
lama tau bende ni..

kiteorang suka jugak 'bagi sokongan' kat dia tuk bertatih..
tapi.. dia pegang jadi aku tak nak lepas kalau aku soh die berjalan..
biler lepas jer jari tu.. die terus duduk...
sedangkan.. aku yakin..sebenarnya dia memang dah boleh berjalan masa tu..!!
[seawal 10-11 bulan lagi]

eeaahh... tak lah.. kiteorang tak terlalu memaksa atau menekan dia pon..
in fact.. aku sendiri tak lah rasa kecewa atau hapa..
tak risau sangat pon..
masih terlalu awal pon nak di risaukan..belum pon setahun [masa tu]
dan aku lebih pada mem-biarkan dia mengikut pekembangan yang sepatut nya..

lagi pon.. mungkin sebab ada pengalaman dari dak qaleef dulu..
jadi..anak kedua ni kite akan lebih 'bertenang' dalam setiap perkara..
lebih pada.. its ok.. one fine day...tak yah risau.. dan senyum...
qaleef istimewa...shaquille jugak...dan setiap anak2 yang lain jugak..
jadi..tak perlu nak di bandingkan..

cuma macam aku cakap..
bende2 macam ni.. memang kite kene bagi dia dorongan..
kene tolong sama2 bantu dia..
sebab macam aku cakap atas tadi..
dia dah boleh..tapi mungkin dia takut..takut jatuh ker.. [sumtin yang kite tak tau]
jadi..tugas kite lah kene bagi ransangan pada anak2..
jadi skuad 'pompom' masing2 bersorak tuk shaquille.. heheh.. 
jujurnya.. aku memang suka kalau anak aku berjalan cepat sikit..
sebab aku pikir.. boleh derang main sendiri dan pelan2 berdikari..huhu..
atau lebih tepat.. lega mak ko ni ha...tak yah nak berdukung sangat..hahaha..

SEBENARNYA.. aku jer pikir shaquille lambat jalan [sebab aku bandingkan ngan qaleef]
tapi.. Shaquille berjalan pada umur paling SEMPURNA dalam kitaran perkembangan kanak2 normal..
iaitu antara umur 12 hingga 18 bulan..
[kalau lewat dari tempoh tu baru kite patut risau]

umur awal setahun macam shaquille tu..... dah kire ok jer..
tak terlalu cepat.. atau tak terlalu lewat..

mey aku share sikit pasal perkembangan anak2 kat bawah ni..


10 TAHAP PENTING PERKEMBANGAN BAYI

1. Meniarap (usia 3 - 4 bulan) -checked
2. Mengangkat kepala (usia 4 bulan) -checked
3. Memekik gembira (usia 4-5 bulan) -checked
4. Memegang dua benda di dua tangan ( usia 7–8 bulan) -checked
5. Duduk (usia 7-8 bulan) -checked
6. Merangkak (usia 7-8 bulan) -checked
7. Makan sendiri (usia 6-9 bulan) -checked
8. Mengenal anggota keluarga, takut pada orang yang belum dikenal (usia 9-12 bulan) -checked
9. Berjalan (usia 12-13 bulan) -checked
10 . Bercakap (usia 18 - 24 bulan)

[sumber]



*-checked :: untuk perkembangan Shaquille




so far..
semua perkembangan shaquille berada pada tahap NORMAL..alhamdulillah..

tapi kan.. macam betul lah selalu dengar orang tua cakap..
kalau lambat jalan..cepat tumbuh gigi..
kalau cepat jalan.. lambat pulak tumbuh gigi nya..dan lambat bercakap nya


pada usia Shaquille 1 tahun 2 bulan..
Shaquille dah pon ada 10 batang gigi..
termasuk 4 gigi geraham !! [2 bahagan atas dan 2 bahagian bawah]

gigi pertama shaquille tumbuh pada usia dia 6 bulan..
terus keluar 2 batang kat gusi bawah..

dan sekarang.. Shaquille setahun 3 bulan lebih sikit..
sedang on the way lagi 4 batang gigi bahagian atas..
[2 bahagian kanan dan 2 bahagian kiri]
iaitu gigi taring..dan gigi seri ramping [belakang gigi taring] 
dah hampir nak keluar [dah nampak putih kat gusi]
die asyik ngences[air liur meleleh] jer sekarang..
lepas tu suka mengemam bibir..
dan gosok2 telinga..[nanti kalau rajin aku share kaitan nya yer]

jadi dalam masa terdekat ni..
pada usia setahun 3-4 bulan mungkin
insyaa Allah jumlah keseluruhan adalah 14 batang gigi..
dan jadikan gigi atas dia sekarang hampir penuh..

aku tak tau lah tu cepat ker normal jugak.. hahaha..
tapi aku tau..ada budak boleh tumbuh gigi seawal dalam kandungan..!!
ajaib sangat kan...[anak sepupu aku sendiri]

dulu.. masa qaleef..
lambat pulak perkembangan dia kat bahagian gigi ni..
qaleef tumbuh gigi pertama dia pada usia 11 bulan
aku rasa.. lama jugak lah masa di ambik tuk penuh gigi dia tu..
tu pasal agak nya dia cakap lambat kot.. hahaha..
agak2 jer lah.. selalu dengar orang cakap camtu kan..
tapi memang macam betul pon..[part lambat cakap tu]
masa qaleef umur 3 tahun pon..
masih pelat dan tak paham ape butir bicara nya..
alhamdulillah dah 4 tahun ni..dah boleh bercakap sepenuh nya..[lega mak]
aku rasa.. die bercakap lebih baik selepas masuk sekolah last year..
aku rasa pon..ada kaitan nya jugak tu..
kalau tak...aku risau betul dia ada kind of masalah 'speech delay'
siap nak bawak gi jumpa pakar dah.. huhu..
maklum laaaaaaa...anak pertamaaaaa....

shaquille ni pulak..
nampak macam..cepat kat bahagian tu..[or may be normal]
dia dah boleh mula menyebut dan bercakap satu2 perkataan 
pandai mengikut apa yang kite [aku dan fared] cakap kat dia..
comel sangat tau..!!
matik lah kene keji sebab puji anak sendiri.. muwahahaha... 


so.. nampak tak pro-contra nya..
ada yang cepat kat situ.. lambat kat sini..
macam tu sebalik nya..
perkembangan setiap anak memang berbeza..
walaupon adik beradik..!!

jadi.. kesimpulan nya..
tak yah lah nak terlalu mebanding2 kan dengan anak orang lain
kalau dengan darah daging pon ada perbezaan nya [dari segi perkembangan]
apetah lagi yang bukan kan...
jadi.. jangan cuba banding2 kan..
lelebih lagi kalau anak ko tu lebih cepat dalam segala2 nya..
ingat.. setiap anak2 tu istimewa..
ada perkembangan nya tersendiri..

in fact..pernah aku baca satu artikel berkaitan..
budak yang merangkak lama ni pon [lambat berjalan]
lebih cerdik tau.. sebab die lebih banyak meransang otot2 dan motor2 yang berhubung dengan otak..
subhanallah.....
unik nya  ciptaan Allah...
ada kelebihan setiap satu nya.
jadi.. kalau kite pertikaikan..
sama jugak lah kite mempertikaikan kejadian Allah kan..eheeaamm...

ni aku share melalui pengalaman dari 2 orang anak..
orang lain anak lebih tu..
pasti ada pengalaman lebih menarik setiap satu nya kan..
tunggu aku share pulak nanti..heheh [insyaa Allah]








5 comments:

khadijah armawai said...

salam. anak saya dua2 lambat jalan. yg sulung 1y 2w & yg 2nd 1y 5m. mmg sangat lambat. pandai duduk sndiri pun lambat. dua2 dekat nak setahun baru pandai duduk. tapi bab bercakap mmg champion. yg 2nd skg ni lagi 2 bulan nak masuk 2 tahun tapi dah boleh ajak sembang2 dah. hihi.. lain budak lain perkembangan diorang.. =) apapun, syukur alhamdulillah..

Nabila Syifa said...

Depend la.ada anak cepat pergerakan fizikalnya dan lincah berjalan. Berlari merangkak meniarap tapi lambat pertuturan dan pemahamannya. Ada yg kelebihan pd kedua dua bahagian.

Nurul Aziz said...

Adyra pun jalan masa umur setahun. Seminggu sebelum besday. Rasa lmbt sbb banding kakak dia 9bulan.

Selamat hari raya aty & fmily. :)

ummie karim said...

anak saya lahir sama hr dgn Shaquille,lmbt jgk bjln..masih gayat maybe...tp cakap cpt n gigi pun naik cpt...slalu tgok apa pkembang shaquille..hehe...sbb sama hr...tgok perangai yg akak update pun lebih kurang jer..

wani ezryl * said...

salam aty. sy macam ada terbaca tentang pace berjalan untuk baby.. boleh sampai ke 16months pun ada. kalau setahun memang dikira agak cepat jugak tu. cuma mmg parents la ni expect anak2 cepat serba serbi sebab budak2 pun makin advance agaknya. ada yg cakap; kalau budak cepat bercakap, start jalannya lambat. and vice versa. masing2 ada pace tersendiri :)