Wednesday, September 28, 2016

Peniaga online... apa lagi yang penting..



SERVICES...

iyeerr... service..
services dengan pelanggan sangat2 kene jaga...

biasanya pelanggan/pembeli.. tak nak tau apa masalah penjual..
yang dia tau.. die mesti di layan dengan baik..
selepas membuat bayaran..
barang mesti sampai pada masa yang di janjikan..

nampak macam kejam kan...

thats the fact...

tapi..sebenarnya... kalau betul caranya..
insyaa Allah.. semua akan jadi mudah..
peniaga pon tak perlu nak behadapan ngan customers yang macam2..
just letakkan diri kite sebagai customers jugak..
so..kite boleh tau...apa yang patut..atau pon tak..
dan semua akan ok..

kalau services ko kali pertama baik..
insyaa Allah.. pelanggan akan datang balik..

tapi.. kalau sebalik nya..
macamane murah pon ko jual barang tersebut berbanding peniaga lain..
mereka akan serik tuk membeli kat ko lagi..

orang kate.. ada orang sanggup bayar lebih sikit takper..
janji service memuas kan hati..

n i'm right ??

bende ni tak kire pon samaada ko ada perniagaan secara fizikal[kedai]
atau apa bentuk perniagaan pon..
apa sahaja yang melibatkan 'customers service'..

tapi yang aku nak tekan kan kat sini..untuk peniaga online.. 
macam aku sendiri..

sebab..peniagaan online ni..ko tau lah kan..
dia punya cerite tu..panjang sikit..
dari kan bagi salam.. cerite pasal product..
bagi harga.. layan tu..layan ni..kekadang sehari pon tak setel lagi..
dan lepas dapat payment pon..bukan terus2 habes kat situ..
ko kene bagi bukti penghantaran barang which is tracking number..

melalui pengalaman aku sebagai pembeli dan jugak peniaga..
customers ni.. satu jer..
tak suka peniaga berdolak dalik..
lebih2 selepas payment di buat..!!

tracking number ko kene bagi laju2..
lagi2 kalau dia masih baru dengan ko..
pertama kali deal..
tracking number tu lah rujukan penting..

maksud aku dolak dalik tu..

kalau ko janji pada sekian2 hari barang tu nak dihantar..
ko kene hantar pada hari yang dah di janjikan..

kalau kate ko tak hantar lagi..atau tak dapat hantar
cakap terus terang..ko tak hantar..
kalau boleh..sebelum customers tanya..
jangan CUBA2 menipu kate dah hantar dan bagi berbagai alasan..

customers ni..lelebih2 kalau dah biasa beli barang online..
dia akan tau kalau ko cuba menipu dia..!! trust meeee..
jangan sesekali pikir yang pelanggan tu tak tau apa2 yer.. jangan..
tu kesilapan besar..

contoh lah.. aku ni peniga online bertahun2..
dah biasa deal ngan courier services..
boleh di katekan.. dah sikit nak masak akan perihal derang ni..
dah boleh hagak biler2 masa lambat.. biler2 masa akan cepat..
boleh hagak kat kawasan tu berapa hari barang akan sampai..
so.. kalau tetibe ada peniaga online lain cuba nak tipu orang macam aku ni [sebagai customer] dengan alasan2 tak masuk akal...
ko ghase..?? haaaaaa....
tu maksud aku..

yang penting tu.. jangan menipu..

itu..memang...JANGAN..sesekali...ko..cuba.. buat..hokeh.

ada orang2 yang dah biasa beli barang online ni..
dah biasa deal ngan courier..atau macam2 jenis peniaga..
tok sah lah ko nak tipu2 kalau ko betul2 tak hantar lagi..
tapi cuba bagi macam2 alasan yang tak munasabah-lebih pada menyalah kan pihak lain..
contoh..cuba menyalahkan bahagian penghantaran seperti courier...
tapi tracking number pon tak bagi lagi..
so..acaner orang tu nak tau ko yang salah atau courier tu yang salah kan..
kalau betul.. ko tak yah cakap pon..
die cek kat pusat courier sendiri..
dan die tahu sendiri sapa yang lambat hantar sebenarnya..

tu penting nya tracking number..
yang tak yah lah ko kedekut sangat nak bagi kalau betul ko dah hantar..
lagi satu.. jangan malas. walaupon order ko beribu..
cuma mungkin ko boleh mintak customers sabar dan tunggu[mintak masa]
berniaga online kan..memang macam tu lah..
kalau tak nak buat semua tu.. kalau malas2..
jangan meniaga...

mengikut pengalaman aku sebagai peniaga online jugak..
biasanya.. customers ni.. lebih mudah paham situasi..dan boleh terima..
kalau kite jujur...dari awal...
macam aku cakap.. kalau tak hantar sebab masalah peribadi..
atau apa jer masalah sekali pon..
terus terang jer.. explained elok2..
memang macam.... seram2 jer kan..
ko kalau kene sembur.. redho jer lah..dah salah sendiri..
dan jangan ego tuk meminta maaf...

tapi..insyaa Allah... aku rasa.. tu lebih baik...
macam aku cakap..pengalaman aku sendiri..
berhadapan ngan beribu2 customers..mungkin dah cecah puluhan ribu orang kot yang aku pernah deal..
alhamdulillah.. keadaan lebih baik biler kite jujur dan berterus terang..
dari ko cuba menipu..dan berdolak dalik biler customers keep arguing ngan ko nanti..
ko akan kantoi..!! percaya lah cakap aku..

memang kekadang.. sebagai peniaga.. aku pon paham..
susah nak expect apa masalah akan timbul..
bukan salah sendiri pon yer jugak kan..
tapi macam aku cakap lah..
kene pandai handle..
tapi jangan sampai menipu..
kalau boleh..tipon sendiri dan bercakap direct [tu yang selalu aku gunakan]
biasa mereka akan lembut hati..
bukan belagak jujur..tapi memang kene jujur...
kalau salah sendiri.. mengaku salah sendiri..
derang terima tak terima lepas tu..
belakang kire..

terus terang cakap..
aku pon kekadang cuai jugak..huhu...
pernah jer beberapa kali tertinggal penghantaran..
walaupon hari2 gi ngantar barang..
dan barang sentiasa ada [ready stock]
yer lah..biler dah banya2 order ni..
ada jer lah bende jadi..
keakdang.. boleh pulak bende tu terselit kat bawah seat..
tergolek keluar sebab penuh sangat.. tak perasan..
sedangkan dah gi pos laju dah..pheeww..
betul tau ni.. pernah jer jadi kat aku sendiri..
dah tu.. tak perasan berhari2..sampai customer tanya..
sedangkan tracking number dah bagi awal dah tu [style aku]
cek2 dalam sistem..nan hado.. aaahh..sudaaaahh..
nak hantar lagi tu..tak kisah pon...
tapi tang part nak menjawap ngan customers tu..payah..!!
taknak carik alasan..tapi tak nak jugak pikir orang pikir kite menipu walaupon bende tu betul terjadi..
bende ni melibatkan reputasi jugak tau..
tapi tu lah.. nak taknak..jujur jugak lah..

kalau kene marah.. tadah jer lah mata tu baca.. hahaha..

alhamdulillah...sebagai peniaga..aku selalu dapat customers yang tak banyak kerenah..semua baik2..
yang memang tak banyak hal..
tu semua pon bahagian masing2 jugak lah kan..
kite tengok jugak diri kite macamane biler berhadapan dengan orang lain..
akhlak kite...
semua tu pon related jugak tau..

mungkin ada nasib baik kalau customers tu..diam..tak banyak hal..
walaupon tak puas hati..dan tau ko cuba menipu dia..
tapi malas nak panjang2 cerite..
kesan nya..mungkin derang tak nak berurus niaga lagi dengan ko pada masa akan datang..
mungkin lah ni yer..mungkin...

lagi satu..
kalau kate stock takde...
bagitau awal2 jugak...
kate..stock akan sampai sekian2 hari.
dan bagitau dia barang akan di hantar pada sekian2 hari kalau die masih lagi mahu membuat bayaran
[biasa ni jadi pada regular customers]
kalau dia ok.. so.. boleh amik bayaran..
dan ko tak akan rasa stress biler customers chase ko setiap masa..
ko create penipuan demi penipuan lagi..
dan jangan ingat orang lain tak perasan semua tu..
yang penting terus terang.. jangan tamak atau takut hilang customers..

percaya pada rezki Allah..
dan jangan lupa jugak.. keep update mereka kalau barang tu masih tak sampai2..
kalau mereka nak cepat.. lagi lah kite jangan amik risiko..
lagi2 kalau mereka regular customers..atau potential customers..

kalau betul2 dah hantar barang..
jangan lupa update customers tracking number yer..
jangan tunggu derang mintak pon..
tu memang tangung jawap kita sebagai peniaga..
walaupon ko rasa macam... "yang penting ko dah hantar..kompem sampai"
jangan...!! kite tak tau apa situasi customers kite.. 
dan ko sendiri maklum service bahagian penghantaran ni macamane kan..
kekadang sehari..kekadang lebih..
contoh..ada courier kat area aku ni..
selalu akan amik masa 2 hari atau lebih nak hantar barang..
in fact..pos laju pon..kekadang..ko beli rini..esok dah sampai barang..
tapi kekadang..ada masa2 nya.. 2 atau 3 hari sampai..
susah nak jangka...
keakdang kite mengharap barang tu sampai pada sekian2 hari..
tapi dok menunggu sehari suntuk..tapi barang2 tak sampai2..
sedangkan..ko mungkin ada urusan nak keluar rumah bagai..
tertangguh dek kerana barang yang mungkin penting ni..
jadi.. tu lah fungsi nya tracking number di beri awal..-seelok hari yang sama selepas barang di hantar-
so.. customers boleh rujuk pada tracking number tu jer..
ko boleh tau barang ko dok mana...
tak semua orang free nak hadap nunggu barang tu jer hokeh..
tu maksud aku...

ni bukan entry meroyan..tak pon..
tapi apa aku share ni..melalui pengalaman dan pemerhatian aku sendiri..
samaada sebagai peniaga..atau pon pembeli..
stress tau kekadang ada peniaga macam tak paham konsep..
paling aku pantang..
bila aku mintak tracking number..
tapi tak bagi2..kalau sekali-2..kite boleh terima alasan..
tapi kalau kate dah hantar 4-5 hari lepas..
barang tak sampai2 jugak..
dah mintak tracking number tapi macam2 alasan di bagi..
dolak dalik.. ko ghase..?? aku tak boleh hagak ker orang cuba nak menipu kaann....

tapi..aku bukan jenis bising2..[dulu2 yer lah]
dah tua2 ni kan.. lagi pulak dalam phase berubah..cuba bertolak ansur..
pikir positif..dan lebih pada bersabar..
cuba paham keadaan.. 
so.. selagi boleh tunggu.. aku 'perati' kan jer jenis peniaga macam ni..hahaha
walaupon aku nak cepat..tapi aku bagi masa sikit... 
nak marah2 pon tak guna.. buat orang menyampah jer..
tak kire ko peniaga atau pembeli..
jadi lah orang yang di senangi..
haaa... tapi tu lah last aku tempah ngan peniaga macam tu kan
[terjadi kat aku untuk barang yang sepatut nya..aku akan repeat order tuk jangkamasa panjang]

but its ok..dia mungkin bukan tak bagus..
mungkin selama ni kerja dia sempurna..
tapi mungkin bahagian aku agak nya...tetibe macam2 hal..
urusan tak di permudah kan...takper lah.. nak buat acaner kan..
mungkin tak de rezki aku nak terus bekerjasama ngan orang macam tu lagi..
mudah-mudahan aku jumpa orang2 yang lebih baik..insyaa Allah..

jadi..tu pasla aku share entry ni..kot2 membantu..
kalau ada peniaga2 baru..ni antara bende2 korang kene tau..
penting tuk jangkamasa panjang..

mungkin sebab tu aku sebenarnya lebih suka kalau beli melalui website..
senang terus dapat reference number.. invoice.. dan bagitau siap2 biler barang tu akan di hantar..
lebih cekap..
contoh..macam ZALORA.. ada sesetengah barang.. 
awal2 dia dah bagitau.. penghantaran antara 3-5 hari bekerja..
dan derang akan keep update kite [melalui email] kalau barang tersebut dah di hantar..
terus2 dapat tracking number..
lepas tu pandai2 lah ko cek ngan pihak courier 
sebab kekadang.. masalah bukan datang dari penjual..tapi penghantaran lambat sebab service courier 

insyaa Allah.. nanti aku pon nak cuba berniaga melalui web ni..
memudahkan pelanggan aku sendiri..



notatanganAty :: minggu ni..2 kali kene bende yang sama..jenuh mintak tracking number yang kate dah hantar barang nya dari minggu lepas lagi.. kalau barang shopping biasa.. tak berapa kisah sangat pon.. tak desperate nak pakai/guna.. tapi ni barang yang melibatkan kerja lain.. dek kerana barang tu tak sampai2.. production pon tertangguh..dan masa jadi lama..sedangkan ada schedule nak kene ikut.. yang tu aku tak berapa gemar sangat tu..pfftttt...... 





4 comments:

Mila Ahmad said...

betul kak, biasa kalau niat kita betul memang semua akan dipermudahkan, mila pun berniaga online kecil-kecilan. Alhamdulillah buat masa ni customer suma oke xbanyak hal. tanya sikit2 dan buat pembayaran. Ada jugak yg tnya pastu diam tapi xkisah pun kita percaya kalau ada rezeki kita tetap rezeki kita, jangan mengeluh tu je.

Ctann Ismail said...

Tumpang tanya pernah deal xdengan pembeli online guna smile bank.. sbb saya takut kena tipu je, minta tracking number, tp duit xmasuk lagi.. saya takut dia tipu saya, nanti barang dah hantar duit xdpt.. bank dia lak minta shipment tracking no. Baru nk transfer duit.. saya biasa deal dgn bayaran online maybank2u.com saja, belum pernah deal dgn bank luar ni,

Ctann Ismail said...

Tumpang tanya pernah deal xdengan pembeli online guna smile bank.. sbb saya takut kena tipu je, minta tracking number, tp duit xmasuk lagi.. saya takut dia tipu saya, nanti barang dah hantar duit xdpt.. bank dia lak minta shipment tracking no. Baru nk transfer duit.. saya biasa deal dgn bayaran online maybank2u.com saja, belum pernah deal dgn bank luar ni,

Ctann Ismail said...

Tumpang tanya pernah deal xdengan pembeli online guna smile bank.. sbb saya takut kena tipu je, minta tracking number, tp duit xmasuk lagi.. saya takut dia tipu saya, nanti barang dah hantar duit xdpt.. bank dia lak minta shipment tracking no. Baru nk transfer duit.. saya biasa deal dgn bayaran online maybank2u.com saja, belum pernah deal dgn bank luar ni,