Tuesday, September 27, 2016

Pengalaman jadi 'BOS'




carik2 gambar lain..
terjumpa pulak gambar atas ni..
gambar kenangan masa bukak booth sepanjang sebulan kat PKNS Seksyen 7 Shah Alam..
bulan puasa hari tu...
yang belah kanan aku tu.. akak booth sebelah..founder]-dia jaga sendiri booth dia..
alhamdulillah jadi kawan..
still keep in touch...raya ritu datang rumah aku beraya...
so far.. booth2 lain pon semua ok2.. jadi kawan.. 
walaupon macam aku sendiri jarang ada kat booth [sebab ada pekerja]
instead of kebanyakan derang yang jaga sendiri..
tapi.. semua ok.. baik2.. kalau bukak pose kat sana..
bukak ramai2 sekali..meriah..seronok..
tambah kawan2 baru..


yang sebelah kiri ni pulak.. pekerja kami..indonesian..
tapi dah lama bekerje kat meysia ni..
anak menantu cucu pon kat sini..
orang PKNS sendiri yang rekomenkan..
alhamdulillah.. dapat pekerja yang jujur dan boleh diharap macam ni..
qaleef cukup sayang ngan akak ni [aku panggil akak]
qaleef panggil makcik..
pandai layan pelanggan.. pandai pujuk pelanggan..
tak banyak hal sangat..
dia perkerja pertama aku..
alhamdulillah dapat orang yang baik2 macam ni..
rasa syukur nau2...
sampai kan masa last day kerja dan kiteorang hantar balik..
sedih sangat pulak..

gambar atas ni.. kalau tak silap..hari khamis minggu sebelum raya..
aku datang lewat petang sebab nak bawak akak ni bukak puasa..
saja2 nak belanja..
sebab dia jaga kedai ngan sangat baik..

sebenarnya..aku jarang ke booth ni..
tu kekadang ada pembaca blog aku cakap.. dia datang...tapi tak jumpa aku.. huhu.. 
sori lah yer... memula [awal2] tu memang duduk sana lama2..
tapi biler tengok pekerja tu boleh di harap..
so.. aku lepas kan pelan2..
yang penting..ada rekod.. mesti sama ngan stock awal yang aku dah sesiap kire..
lagi pon.. akak ni sendiri memang ada pengalaman..
dan biasa jaga booth pakaian macam ni..
so tak risau sangat..takde apa nak di ajar pon..
just bagitau jer apa2 yang perlu..

cuma petang2 selalu abah sado jer datang lepas waktu kerje..hari2..
tengok stock..update dan collected sales..
aku cuma datang.. dalam 3 hari sekali atau hujung minggu [sabtu dan ahad mesti ada]
tapi tak sepanjang hari pon ada kat situ..
dari petang bukak pose reramai ngan geng2 booth yang lain..
lepas tu jalan2 meronda kat situ..
tengah malam hantar akak tu balik [selalu tutup dalam kol 12 macam tu]
tapi.. hari2 biasa memang jarang datang [sesekali buat spot check mengejut]
but so far.. ok jer..takde yang terkujat pon.. huhu..

since ko tau lah kan dengan anak2 kecik ni..
ramai2 orang kat situ..
memang tak boleh nak duduk2 lama..
shaquille tak nak duduk diam.. risau aku leka2 layan customers..
anak2 terbiar..aku tak suka...risau...

tapi qaleef suka sangat kalau datang sini setiap kali pon..
lagi2 hujung minggu..
ada ramai kawan2 qaleef kata...[anak2 peniaga booth lain]
tapi tu lah..kejap2 separuh hari tu boleh lah..
aku pon tak nak ganggu akak tu sangat..
booth tu sempit..
kalau penuh2 orang dalam tu..nak belek baju..test baju bagai..
memang tak selesa..
kang orang tak nak masuk kang..
baik aku yang keluar...

tapi...biler datang.. aku sama2 meniaga..
sama2 'panggil' customers..
layan mereka pilih baju...
lagi masa hujung2 nak dekat raya tu..hujung minggu..ramai orang sikit..
so.. kene sama2 buat kerje..
takde istilah bos2 sangat duduk pandang jer..


tak suka kemas hanger2 ni..bersangkut2..!! kene teliti nak kemas..
ni lah sebahangian hanger2 yang aku bawak balik saban minggu [sepanjang puasa ritu]
bila pakaian dah terjual..simpan leklok..nanti boleh guna lagi..insyaa Allah..




bagi aku.. semua ni satu pengalaman sangat2 bermakna..
walaupon ni bukan lah kali pertama [sebelum tu pernah bukak kat Ampang]
tapi.. setiap satu nya bagi pengalaman yang berlainan..
lagi pulak kali ni.. lebih lama [sebulan] dan stock lebih banyak..
dan.. ada pekerja kene handle...
sangat2 penting tuk aku belajar dari semua ni
dan.. bagi aku..sangat menyeronokkan..!!
sungguh ni.. aku sangat teruja ngan semua ni..
lagi2 biler tengok hasil jualan.. sengeh macam joker.. hahaha...[alhamdulillah]
siap boleh bagi bonus pada akak pekerje ni..
ada rezki.. nak jer bukak lagi booth2 macam ni..insyaa ALlah..
dan nak amik akak ni jugak jadi pekerja...
walaupon mungkin kene bayar lebih..
tapi dari banyak sudut.. sangat2 membantu..

tak sangka gak lah sebenarnya..
memula macam tak nak mengharap sangat..
lebih pada bergantung pada rezki..
tapi.. minggu ke-dua bukak booth [masa tu akhir-awal bulan]
stock baju hampir habes..!!
terkejut aku datang booth aku 'lapang'..
tak prepared apa pon..
terus kelam kabut gi carik stock baru..
walaupon macam takut2 gak nak kuar modal lagi tambah stock..
masa tu.. ada lagi lebih kurang 2 minggu nak raya..
dan awal bulan time gaji..
memang nak tak nak..kene gak lah tambah stock..
kalau tak.. rugi lah kan.. dah bayar tapak tuk sebulan..
booth dah nampak lengang dan kosong sebab tak banyak baju tinggal..
dan nak dekat raya sangat pulak tu..
insyaa Allah dapat lah sales lebih sikit nanti..



ni masa 1st day bukak.. baju masih penuh atas bawah..
lagi 2 minggu nak raya.. HAMPIR semua yang ada atas ni habes stock..!!
biler tambah stock baru..lain design n color pulak kene tukar..




alhamdulillah..
rezki lebih time ramadhan ritu..memang tak jangka langsung..!!
ingat lagi.. sabtu ahad terkahir sebelum raya..[raya hari rabu]
aku datang macam biasa..
plan ngan booth2 sebelah.. nak buat lelong sampai malam raya..[selasa malam]
tapi... minggu last tu.. stock tinggal tak sampai 30 helai pon lagi [mixed]
kedai dah gondol...memang dah lapang sangat..
aku tak nak amik risiko lagi tambah stock..
since dah tinggal 3 hari pon nak raya...
orang pon ramai dah balik kampung [makin kurang]
so.. minggu tu jugak aku buat lelong..
dan terus tutup ahad malam tu..pukul 2 pagi...
masih ada jer yang tak habes...
tapi tak lah banyak..
rasa macam.. kalau nak bukak booth sampai malam raya tu..[lagi 2 hari]
tak berbaloi pulak..penat nya lagi kan..
kiteorang pon.. boleh lah balik kampung mertua [turn johor]
yang kalau ikutkan.. -plan asal kalau bukak booth sampai malam raya..
memang kene beraya kat Shah alam tahun ni..
tapi.. Allah permudah kah urusan..
dapat lah beraya ikut turn [johor]

walaupon dah lama..saja jer aku nak blog kan jugak kenangan yang satu ni..
dari sini..booth kecik2 jer..jual baju bebudak jer..
tapi sebagai langkah pertama..
banyak sangat2 yang kami belajar..
mana lah tau..satu hari boleh bukak boutique dengan jenama sendiri pulak kan... [amin amin amin] insyaa Allah..

bukan aku jer.. abah sado pon sama..
sebab sikit pengalaman dan rasa seronok tu..
saat ni...kami dah mula planning tuk projek akan datang...
tak nak jadi macam ritu ni lah..
semua nya last minute..

apa2 pon..semoga Allah permudahkan..



notatanganAty :: merasa gak lah jadi bos.. hahaha.. pekerje panggil abah sado 'BOS'... panggil aku Puan jer... panggil qaleef..'ANAK BOS'... ngeeeeee....



5 comments:

Mila Ahmad said...

best dengar pengalaman akak berniaga. semoga sentiasa dimurahkan rezeki kak ATY sekeluarga ye.

Chekgu Azrine said...

Alhamdulillah sis..semoga trs sukses ye

shafiza said...

Haritu nampak Kak Aty updated kat IG tengah pilih kain, semoga urusan dipermudahkan oleh Allah, aamiin. :)

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Bijak Aty meniaga.
Moga diteruskan untuk ramadhan2 yg akan dtg.

yaya shari said...

macam mana nak join untuk booth macam ni kak? mahal tak sewa sebulan? saya baru nak start berniaga... hehe