Saturday, October 01, 2016

cara hilangkan stress yang mana lebih korang suka??





ada orang.. kalau stress..dia akan makan dengan sangat banyak..
effect nya.. nanti berat badan naik lepas tu bertambah stress..

aku tau lah.. aku ada kawan macam ni..
stress akan satu2 hal.. ngadu itu ini..
lepas seminggu tipon kate..stress lagi..
sebab berat badan naik melampau2..
haaaa... aku tau lah tu apa sebab nya.. heheh..

aku ni pulak kalau stress.. terlampau banyak berfikir.. terlampau letih..
tak kire badan atau otak..
nanti selera makan akan hilang..
tu pon teruk gak..
dah lah susah nak naik berat badan..
makin meringan pulak..muka akan cengkung..
lagi lah tak elok ghuper nya..

TAPI..satu hal pulak.. biler stress...mesti rasa nak shopping !!
dulu2.. time takde online shopping..
gigih lah merata pergi mengukur shopping mall..shopping biler keadaan tak stabil..
sorang2 pon sanggup... berjam2 jalan..satu kedai ke satu kedai..
beli bende2 kecik pon tak kisah.. setakat beli getah rambut..sepit rambut comel2 pon..
dah rasa besh sangat.. yang penting.. membeli...huhu..
dan rasa macam kepuasan..

tapi sekarang..rasa lagi mencabar.. duduk lah berjam2 ngadap screen lappy..
cari page online shopping...macam2 web masuk dan belek apa di jual..
semata untuk bershopping..

masih ada effect nya jugak.. 

lepas tu stress..sebab duit habes.. hahaha..

tapi..tu lah bende yang aku suka buat..setiap kali pon..

biler rasa jemu..dan sangat penat...akan sesuatu..

jadi.. aku 'alihkan' kepenatan aku tu.. menjadi satu kegembiraan..giteeww...


macam baru2 tak berapa baru ni..
aku agak stress ngan sesuatu..
buat tu tak jadi.. buat ni tak sempurna..
carik kat mana silap..tak jumpa2..
penat hooii otak aku ni..
lepas tu.. biler satu bende datang..datang berturut2..serentak..
menambah senak otak aku ni pikirkan.. 

last2... aku dok hadap online shopping..
dari satu page..ke satu page aku ngoder nya...

termasuk salah satu nya..
peberet aku cuci mata.. Zalora ni..
memula rasa macam nak beli handbag..sling bag..
tapi..dalam beribu2 tu..takde pulak satu pon aku pekenan 
[tapi beli gak lah kat page lain]
sudah nya... aku beli lah kasut2 kat atas ni ha...

well...actually.. aku agak cerewet dengan jenama kasut..
aku tak suka pakai sebarangan...
lagi2 kalau jenama tu aku tak berapa tau sangat..
atau tak pernah pakai langsung..
eerr..bukan nak cakap aku pakai yang mahal2 jer tau..
aku tak kisah pon.. yang penting.. aku selesa pakai..
dan selalu nya selesa ni..bergantung pada kaki kite sendiri..
kene sesuai ngan cutting kasut tu sendiri gak..
tak semesti nya ko elok pakai..orang lain akan sedap pakai jugak..
aku ni pulak nanti kalau dah tak selesa..
aku hanya akan pakai sekali jer..selalu dah jadi..lepas tu tak suka dah nak cuba2 lagi..
nanti membazir.. dan semak rak kasut aku..
jadi.. belajar dari pengalaman..darikan aku membazir..
tak berani sangat nak membeli..walaupon lawa giler..atau murah..
lagi2 secara online...

in fact..kasut lah bende paling2 aku jarang..
atau tak berapa suka sangat nak beli secara online..
macamane pon..kene gak test dulu..
walaupon dari brand yang dah biasa pakai pon..
apetah lagi kalau tak pernah pakai satu2 brand tu..

tapi.. kali ni.. fes time aku cuba kasut dari brand Zalora..
dan beli melalui online..
[actually..pernah jer beberap kali beli kasut kat zalora..tapi bukan BRAND Zalora la..brand lain yang biasa aku pakai]
since aku memang ngah carik flat..sandals..n ballerinas-ankle strap 
aku nak yang simple..tapi tak suka slippers.. hahaha..
masih suka sumtin yang tertutup..walaupon sikit..
nak bawak gi bercuti nanti...ehem ehem..[insyaa Allah]
terpekenan pulak yang brand Zalora ni..with affordable price..
tapi tak hagak pulak beli terus berpasang2.. pffttt... lupa hokeh.. lupaaaaa....!!
seb bek lah sampai2 tu.. puas hati ngan saiz nya..
cuma selesa atau tak tu... tak pasti lagi..
baru try gitu2 jer...tak boleh nak cakap apa lagi..
kalau ok..boleh beli lagi..uhuhukkss..sebab tak mahal sangat pon..ngeeeee....

sigh...

susah gak kan...

lepas ni kene belajar cara mengawal stress...
selalu nya..stress ni.. lebih pada hal kerja..
yang tak melibatkan hal anak2 atau rumah pon..
kalau lah hari2 aku tak ley control stress ngan anak2..atau ngan rumah..
gamak nya.. boleh muflis di buat nya.. miahahaha..

okeh..tak kelakar..


bai..



notatanganAty :: cara korang hilangkan stress..??




5 comments:

ct cheery said...

Kalo sy suka mkn ....dan kesan dia memang sngat buruk ...bila gedempol now sibok nak diet hahaha

nayfatimah rasyid said...

kalo stress pi mkan kat restoran or tanam pokok

miss eimanhikmah said...

travel! hehehe

Nona Qiyah said...

Kalau nona, suka tengokk barang2 on9 gak, tp tak trasa nak beli sangat....

cuma memang akan scroll banyak banyakkkkk~

ataupun, tengok pic baby comel2, sebab belum kawen kan..ahhaa..nnti rse nak kawen la pulokkkk~

kalau kak aty tgk, mesti rasa nak tmbah baby...hahahaha~

Selain tu, jalan sorang sorang... berzumba ke.... tidurrr punn bolehh, cuma kdg2 pening balikk...kih3

Psst, nak tanya..kalau sis, salu bg pengantin hadiah ape?

Mintak komen sini, boleh dopp

http://nonasani.blogspot.my/2016/10/selamat-pengantin-baru-wawawan-perak.html

Tq

wani ezryl * said...

haha pasal makan tu betul, aty. sy tgk kalau kwn2 sy yg kerja stayback sampai ke malam.. nanti malam akan ada wallpost kt fb; gambar makanan yg byk. kira self reward selepas bekerja sepanjang hari. tp kalau hari2 sibuk and hari2 makan besar tu mmg no comment :DD

kalau sy, biasa sy akan pause sekejap drp kerja yg mengstresskan tu. then buat benda lain dulu yg relaxing. then sambung kerja balik. haha. kalau kat luar, may be pergi nyanyi (sorang2 pun jadi! hihi) atau ke kedai buku/toys r us. just browsing.