Thursday, October 13, 2016

Pemandu wanita..alert pls..!! [pengalaman biler berhadapan dengan kereta yg mencurigakan di hiway)


tetibe teringat lak satu kejadian ni..
jadi kat aku...
teringin nak cerite kat korang..
lebih2 lagi lady driver..
supaya berhati2 setiap kali pon...

kejadian ni agak lama.. bulan puasa hari tu lagi.. masa aku bukak booth kat shah alam

ada lah satu hari tu..
aku kene gi booth sendiri..bawak anak2..
kire kene drive sendiri dari rawang ke shah Alam tu lah..
masa tu time weekday.. abah sado kerje..
die datang jugak...tapi die gerak dari opis jer..dan naik motor..
[opis die labih dekat dengan shah alam berbanding balik rawang dulu]
so..kiteorang decided..aku gi sendiri shah alam tu..
dan die terus datang kat booth jer..
tak lah kisah sangat pasal nak drive sendiri tu pon..
biasa jer drive dari rawang-shah alam ni kan..

lagi jauh dari ni pon aku biasa jugak...[sekali ngan anak2]
dari kan buang masa pulak kalau nak soh abah sado balik dulu amik aku dan patah balik ke shah alam tu..

CUMA.. aku dah jarang sangat2 drive sendiri waktu malam..
kalau ada pon..just drive dekat2 jer..
setakat gi jusco..huhu
kalau takde keperluan..memang abah sado pon tak kasi sangat aku nak kuar sendiri malam2 ni..
lagi pulak lah perempuan..
nak driving bagai..
sanggup lah die bawak kan bini nya ni nak kemana2..

tapi.. waktu tu..kat shah alam tu..
atas hal2 tak boleh nak elak..[sebab masa tu masih baru lagi bukak booth..banyak kene uruskan dan ajar pada pekerje]
jadi..tu aku kene datang jugak sendiri..drive sendiri dengan anak2..
tak boleh nak harapkan abah sado sorang jer..
ingat nya tak lah balik lewat sangat..
aku pikir..mungkin paling tak pon..sebelum maghrib tu dah boleh gerak balik dah..
tapi..setel kerja agak lewat.. kiteorang siap bukak puasa kat sana..
dan agak lewat malam baru ley gerak balik..
aku kene drive balik sendiri ngan anak2..
while abah sado bawak motor dia..
naik motor ngan kereta..bukan boleh saing2 kan..
tak nampak pon gelap2 tu..

dalam pukul 9-10 malam macam tu gerak balik..
aku lalu direct ikut hiway plus..[dari seksyen 7 shah alam masuk kat TTDI]
dengan anak2 bersama aku sekali..

dan sebab agak penat.. dan tak rushing..
aku tak bawak laju pon..just maintain jer meter 70-80km [lebih kurang]
malam2 sambil layan lagu lama2 kat sinarfm tu..memang syiok..
rileks jer rasa...
dan aku bawak pon kat lane 3 [jalan tu ada 4 lane time tu]
anak2 pulak dah tido..siap2 mandikan dah..selesa derang tido..
jalan agak tenang..tak banyak kereta..[mungkin sebab dah lewat malam]
lagi pulak time awal2 puasa..
senang cerite.. perjalanan lancar.. tenang dan rileks..

well..ko tau lah kan...hiway tu pon bukan terang nau kan..
walaupon ada lampu jalan sepanjang jalan..
jalan suram2 jer...
masa aku drive tu.. lepas dari area bukit lanjan sungai buloh menghala ke utara..
jalan kat area tu memang gelap [selepas rnr sungai buloh]
kiri kanan lebih pada pokok2 dan bukit jer..

tengah aku driving tu...
tetibe.. side mirror aku silau..tengok kiri kana sama..
sangat silau dan terang..
maknenya ada kenderaan belakang bukak lampu tinggi..
memang terganggu sangat..
aku siap cakap sendiri "sapa pulak lah bukak lampu tinggi tengah2 hiway time banyak2 kereta ni"
dalam keadaan waktu tu ngan suram malam kan..
memang sakit gak lah mata..[dah la aku mi rabun dan silau malam tinggi]

biler aku tengok back mirror [cermin tengah]
aku terkejut ada van color cerah [macam putih]
ngah HIMPIT SAMBIL CUCUK2 KERETA AKU !! sangat2 rapat!!
kire nak cakap rapat tu..kalau aku break emergency..
kompem die tak dapat nak elak dan kompe langgar kereta aku terus..

van tu cucuk2 rapat sambil bukak lampu tingi direct masuk kereta aku...
[tapi aku tak nampak orang dalamnya]
yang aku ingat.. kat depan van tu ada lampu2 bulat kaler kuning
dalam 3 ker 5 bijik macam tu..
ko tau tak lampu tu..?? 
biasa yang macam orang buat hiasan ke hapa aku pon tak pasti..
lampu tu pon dia bukak..

ok...masa tu.. aku tak pikir apa2 sangat lagi..
aku cuma pikir.. van tu cucuk2 aku mungkin sebab aku bawak slow bagi dia..
nak soh aku ke tepi bagi dia jalan agak nya..
cuma aku rasa bengang sebab rasa terganggu giler ngan keadaan tu..
[cucuk2 aku..sambil bukak lampu tinggi]
bukan kelip2 lampu tau..[bukan hint2 biasa orang buat kalau nak mintak bagi jalan tu]
tapi ni..memang sepanjang tempoh tu die pasang lampu tinggi dan follow rapat kereta aku..
dok belakang kereta aku selagi aku tak bagi die jalan

masa tu... aku bawak Honda..
so.. tak pikir panjang... dan tak pikir apa2 pon..
aku terus tekan minyak dan pecut bawak laju..
aku tukar ke lane kanan dan terus ke lane paling kanan..
jadi...aku tinggal kan van tu sangat jauh kat belakang sampai aku dah tak nampak bayang..

syukur skill memandu aku agak bagus dari pengalaman berbelas tahun..*griiiiiiiiiinnnnn
okeh.. mungkin sebenar nya kereta tu sendiri pon membantu aku...uhuuksss..
berterima kasih kat kereta tu sebab dalam keadaan sangat laju..
masih stabil [takde rasa gegar] atau rasa macam nak tergelincir/tak boleh kawal
in fact takde lah rasa macam laju sangat pon
[dari pengalaman bawak macam2 jenis kereta jugak]
so.. takde masalah tuk aku pecut tinggalkan van tu..

okeh... cuma nya...

sekarang..

aku bukan nak cerite pasal skill.. 
bukan jugak pasal kereta.. bukan pasal nak tunjuk jaguh kat jalan..

sejak ada anak2..lagi2 biler bawak anak2 bersama..
memang aku dah HAMPIR PADA TAK PERNAH nak pecut2 kereta tak pasal takde sebab..
aku pikirkan keselamatan anak2 paling utama..
TAPI... biler van tu tak pasal cucuk2 aku kat lane nombor 3 pulak tu..
dalam keadaan jalan lancar dan tenang..tak banyak kereta...
dan sambil bukak lampu sangat terang direct masuk dalam kereta
macam nak suluh dalam kereta... [ tinted kereta dah tak gelap sangat dah pon lagi-dah bertahun pakai tak ganti]

ko ghase..??

apa motip nya..??

terus terang aku cakap..
masa die cucuk dan himpit kereta awal2 tu..
aku tak pikir apa2 pon sangat..
aku lebih rasa macam.. geram..!!
van tu tak sabar2 pulak sampai cucuk2 aku
dan bukak lampu terang..dah kenapa ko..
memang lah geram kat hati rasa nya kan..
aku baru nak bawak kereta tenang2 malam tu...
badan dah la penat..buat kerja sambil puasa siang tu..

tapi biler dah tak nampak bayang van tu lagi..
aku  slow kan kereta semula dan masuk lane kiri balik..
dan masa tu lah aku baru terdetik..dan terpikir..
kalau betul van tu nak cepat..
kenapa die tak potong aku samaada line kiri atau kanan 
[ada 3 lane lain lagi] yang lapang..??!!

mula lah aku pikir macam2 time tu..

kenapa pulak die nak cucuk2 himpit aku yang masa tu kat lane 3 ??

lagi sekali aku cakap yer..
dia cucuk dan himpit kereta aku time tu..sangat2 rapat..
yang biasa nya.. kalau orang cucuk2 ni kan..
sebab nak soh kite cepat sikit atau bagi die jalan..

tapi.. tu lane 3 hokeh...!!
kalau betul die nak bawak laju..nak potong aku..
kenapa die tak potong lane kanan [yang ada 2 lane lagi]
dan ada lagi satu lane kiri [lane 4] yang takde lah banyak kenderaan pon..
memang la masih ada kereta kat mana2 lane atas jalanraya..
tapi tak banyak sangat sampai ko tak boleh nak overtake langsung kalau nak bawak laju...
kire jalan memang lancar..
[kalau tak macamane aku begitu mudah tekan minyak dan tukar ke lane kanan dengan cepat bile dia cucuk2 aku sebelum tu??]

tapi dalam keadaan macam tu..
dengan lampu tinggi..
sangat mencuriga kan...!!

biler aku cakap die bukak lampu tinggi seterang2 alam..[memang silau giler mata biler pandang kat side/back mirror tak ley nampak apa sangat dah]
jadi.. orang dalam van belakang tu.. MUNGKIN boleh nampak aku kat dalam..
aku pulak kecik..bertudung..
orang boleh agak.. yang tu pemandu perempuan [which is aku sendiri]
anak2 pulak tak nampak bayang sebab masing2 dah tido 
[shaquille dalam car seat dan qaleef baring kat seat belakang]

dan....waktu tu...[lepas dah slow balik]
dan baru terpikir2...
aku bersyukur sebab aku pilih tuk guna skill memandu aku bawak kereta ke lane kanan dan bawak lebih laju [sebab geram] tinggal kan van tu kat belakang makan asap giteeeww..
[aku tak pasti sammada kalau die memang tak boleh kejar kereta aku..atau sengaja tak nak kejar]
tapi aku memang tekan minyak laju giler tinggalkan semua2 kereta yang ada..

tapi tu tak penting..
yang penting adalah..apa yang aku terpikir lepas tu... 

kalau aku mengalah dan pergi ke lane paling kiri..
mungkin van tu akan terus himpit aku lagi ke bahu jalan
sampai aku kene stop kan kereta..yeaaahh.. aku cakap pasal kemungkinan..
mungkin aku akan di rompak atau lebih lagi..

terus terpikir pasal keselamatan diri dan anak2..
apa lah akan terjadi kat aku dan anak2 malam tu..
kalau bende buruk terjadi..
time2 bulan puasa nak raya [biasa kan macam2 lagi bende jadi]
orang nak pakai duit kan time2 tu..
bende2 tu lah buat aku paranoid..
sentiasa curiga..dan terbayang2..
ko nak rompak kereta atau harta bende..
aku boleh bagi...
tapi.. apa aku pikirkan.. lebih pada keselamatan dan nyawa sendiri dan anak2 yang aku bawak time tu..

bende2 tu semua yang masih menghantui aku..

aku tak tau berapa lama van tu mungkin dah aimed aku..
[perjalanan aku dari seksyen 7 shah alam ke rawang ikut hiway direct.. biasanya dalam round 40-45 minit dalam kelajuan biasa]
aku masa tu pon dah lepas area bukit lanjan dan rnr sungai buloh..
mungkin dah dalam 20-30 minit perjalanan..
dan aku tak perasan pon kalau betul mungkin van tu dah lama ikut aku..
sebab macam aku cakap tadi..
aku bawak kereta dalam keadaan tenang..tak rushing..
dan dalam jalan lancar [tak pikir pasal kereta belakang since aku bawak kat lane 4]
pon..aku bawah bukan lah slow sangat2 pon..
tapi tak terlalu laju..
cuma lane paling kiri [lane 4] tu biasa banyak lori malam2...
even kalau amik lane 2 pon..takde masalah sangat nak bawak kelajuan biasa..sebab jalan lapang..!!

okeh..mungkin aku over thinking..!!
mungkin aku yang paranoid..buruk sangka..
tapi..biar kan..apa pon niat nya...
yang penting sebab rasa curiga tu lah..
mungkin mampu menyelamatkan aku dan anak2...time tu..

terima kasih YA ALLAH sebab selamatkan aku dari semua keburukan dan penganiyaan..
aku bersyukur Allah lindungi aku dan anak2 time tu..sangat2..

lepas dari pada tu..
hati aku berdebar2... 
tak henti2 aku istighfar..terus tutup radio...sebab hati tak tenang dah..
dan terus aku alert ngan kenderaan keliling aku..
aku risau kalau2 van tu masih kejar/follow aku sampai ke rumah
tapi biler dah kuar hiway [lepas tol]
aku nampak motor abah sado lalu jalan sama2 sebelah kereta aku time tu..
saja dia saing2 aku waktu tu..
since nak masuk taman rumah [ikut jalan baru] agak gelap dan sunyi giler
tapi..hilang sikit risau aku..
aku pon tak nampak dah van atau kenderaan lain yang mencurigakan lagi ikut kereta aku..
even sampai rumah pon..abah sado dah kunci gate.. 
baru aku bukak lock kereta dan turun sekali ngan anak2..

masuk jer rumah.. laju2 cerite kat abah sado...
masa memula cerite [tak sampai habes pon lagi]
baru cerite van himpit dan cucuk kereta kat lane 3..
terus abah sado laju2 cakap kat aku "van tu niat tak elok..mungkin nak rompak sayang"
betul lah tu..!! abah sado pon pikir bende yang sama walaupon aku masa tu baru cerite sikit jer..
tapi sebab anak bini balik dalam keadaan selamat...  
so.. tak cakap apa sangat pon..die pon syukur jer lah gamak nya...
just macam2 lah nasihat dan cerite pasal apa yang pernah baca kat FB bende macam ni kan..
biasa berlaku kat hiway..malam2..

terus terang cakap..
aku tak serik pon..maksud aku..aku tak rasa trauma sangat bagai akan hal ni..
ni bukan berlagak yer..
tapi.. i have to...dalam sesetengah keadaan..
aku memang perlu bawak kereta sendiri lagi..
walaupon mungkin pada waktu malam..[tapi hanya dalam keadaan memerlukan]
in fact..setiap hari pon..tak kire siang atau malam..
tak kire kat mana..
memang sentiasa ada berisiko..
even perkara buruk pon boleh jadi kat depan rumah..
atau mungkin dalam rumah kite sendiri..

dan kalau aku trauma..atau takut lagi nak bawak kereta lepas hal ni..
banyak lagi perkara menyusahkan akan jadi..
since aku ni memang bangsa jenis berdikari..

tapi tu lah..cuma nya...keadaan ni mengajar aku tuk lebih berhati2..
tu yang penting..
belajar dari pengalaman..
setiap kali kuar rumah.. jangan lupa betawakkal pada Allah..
mintak DIA jer jaga kita sepanjang masa..
time2 tu.. DIA jer lah yang ada tuk tolong kite apa2 jadi pon kan..

dan lagi..dalam keadaan macam malam kejadian tu..
tak lah aku nak terhegeh2 bawak kereta..leka2 driving lagi..
kene sentiasa alert ngan keadaan sekeliling jugak..tak kire siang atau malam..
perasaan curiga tu jugak sangat membantu..
biarkan buruk sangka [dalam keadaan tu] tak apa..
yang penting..semua akan selamat...
dan..seboleh nya.. memang aku elakkan jugak lah memandu sendiri malam lagi..
kalau takde hal2 mustahak yang memerlukan..
jarang pon sebenarnya..sangat2...lagi2 jalan jauh2 macam tu..
macam aku cakap awal2 tadi..
memang abah sado tak kasi pon..
tp tu lah..waktu tu kan aku cakap.. nak memudahkan semua pihak..
mana lah nak pikir bende2 buruk tu pon awal2 kan..
kalau awal2 dah pikir buruk..kang hapa pon tak boleh pulak kang..
lagi payah...
tak boleh nak berdikari langsung..
dalam keadaan tu..aku nak lebih memudahkan kerje pon..

tapi.. yang ko tau..perangai abah sado yang over protective...
memang lepas kisah tu..
nan hado dah lah episode aku bawak kereta malam2 lelebih2 lagi jalan jauh2..
sanggup lah die yang bawak aku merata..

dah lama pon kan kejadian ni..
dah lama jugak sebenarnya rasa nak cerite..
tapi..aku malas nak pikir sangat akan hal tu..
walaupon aku cakap tak lah trauma nak bawak kereta ke hapa..
tapi.. perasaan takut tu masih ada...
selalu terpikir.. bende sebalik nya..
which is.. KALAU LA...

[terima kasih Allah sebab lindungi kami malam tu dan selama2 ni..]

tuk korang yang baca ni..
lelebih2 pemandu wanita...
JANGAN SESEKALI BERHENTI DI BAHU JALAN
walau apa pon situasi nya..
dan jangan keluar dari kereta bersendirian..
lelebih dalam waktu malam dan dalam keadaan tak selamat [sunyi/gelap]
sebetul nya..kalau boleh elak memandu malam..tanpa teman atau lelaki..
just elakkan..tu yang penting
alert ngan keadaan sekeliling..its ok kalau kite ada rasa curiga tu dalam hal ni..

yang paling utama.. doa dan tawakkal setiap kali pon...
jangan lupa serahkan hati kite bulat2 pada Allah..
macam aku cakap tadi..
time2 tu..takde sapa boleh tolong ko kecuali DIA [kalau ada orang tolong pon..semua dari DIA jugak]

elak..mencegah.. lebih baik dari mengubati dan dari apa2 yang buruk telah jadi..


moga2..kite semua... sentiasa di lindungi dari kejahatan manusia [dan tipu daya syaitan] insyaa ALlah....


6 comments:

eima said...

alhamdulillah ko selamat ..aku dah lama tak pernah memandu memalam kecuali dlm putrajaya ni luar dr putrajaya tak pernah ... kami pun tak kemana ,.....
bahay kan skrg ni memacam taktik org org jahat skrg ni ....

anyway lampu kuning yg ko ckp tu is spotlight

blasahje said...

seram dengar cerita ni... mujur ler diorang dah tak kejar lepas tu kan... peringatan yang baik ni... tq for sharing

wani ezryl * said...

alhamdulillah, aty.. Allah lindungi aty anak-beranak. betul tu kena hati2. kalau dapat elakkan drive sendiri larut malam, sama2 kita elakkan. zaman single dulu pernahlah balik dr ofis jam 3 pagi.. dr putrajaya ke shah alam. time tu xfikir takut hantu ke apa, tp lebih risaukan kalau ada penjenayah2/samseng di jalanan. but now kalau nak drive tgh2 malam tu mmg tak de la. mungkin tunggu pagi esoknya baru drive. skrg ni mcm2 benda xterjangka kan. semoga kita semua dilindungiNya.

Puteri Satu said...

take care dik... kalu boleh elakkan driving malam..! Dengan anak2 plak tuh... tanpa suami... sangat bahaya...! mcm2 jenayah sekarang nih... klu masih boleh elakkan..cuba elakkan..! be careful k...

Lady SHAH said...

gigih saya baca kak aty..siap kerut dahi. Haha tapi betol lah kan , zaman skrg ni , mcm2 cara org nak buat je kita...waspada je walau d mana kita berada.

nadiah hanum said...

Suspen! Sekarang ni mcm2 kes..kena extra careful..apepun syukur aty dan anak2 selamat.