Saturday, November 26, 2016

pengalaman dengan Malindo Air ker Bali dan saat mencabar[sikit] ngan anak time flight balik



hari tu aku cerite aku gi balik Bali naik Malindo Air kan..
semua agency yang uruskan..pembelian ticket semua..
aku tak kisah pon..
yang pesti selamat..huhu..

memula masa nak booking Air Asia..
aku mintak agent yang aku deal tu.. aku nak tambah tuk luggage sesiap..
tak silap aku..tambah 20kg rm 67 tuk one way..
tapi tetibe.. agent tak cakap apa2 pon..terus booked Malindo Air..
dia kata..tarikh yang aku pilih nak pergi tu..kebetulan Malindo lebih murah dari semua2 flight lain..
pastu termasuk inflight meal..
dan dapat free luggage 30kg seorang..
so..setel...tak yah aku nak pikir2 lagi dah pasal nak tambah lugg tu..




shaquille dok riba..tambah extra safety belt jer kat aku..
memula qaleef duduk tepi tingkap..
tapi die lebih tertarik dengan game2 yang ada kat screen..
so.. alih kan die ke tengah..dan aku-shaquille duduk tepi tingkap..
Shaquille nampak nya lebih pandai menikmati permandangan..die lebih suka tengok kat bahagian luar tingkap.. asyik cakap nampak bird jer..tapi aku tak nampak pon..huhu..



muka teruja masing2 nak bercuti..tu biasa..



selain game..movie yang ada..bagi aku..ok lah.. walaupon kebanyakan nya aku dah pernah tengok..tapi boleh la layan lagi dalam ni dari tak buat apa2 tu kan..


dalam 15-20 minit tu shaquille terus tido.. so.. baringkan kat tengah2..share ngan qaleef..


dalam setengah jam macam tu.. derang start served makan..





takde pilihan makanan pon.. tu jer yang ada.. nasi goreng sayur..
cuma air jer die bagi pilihan samaada nak air gas atau juice..
so..semua pilih juice oren..
ok jer..tak cerewet sangat..qaleef makan habes..




so far.. ok jer naik Malindo Air ni..bukan amik buss class pon..
so..macam tu jer lah..hahaha..
lebih kurang sama jer ngan Air Asia..
langgar awan..rasa bergegar jugak lah..

waktu pergi cuaca cantik jer.. flight pon smooth jer..
tapi waktu nak balik tu.. time hujan lebat petir..
flight naik turun elak apa tah..awan hujan kot..
memang panik semua orang dalam tu..siap ada yang menjerit ada satu masa tu flight tetibe macam bergerak menurun dengan laju..
aku pon panik gak sebenarnya..rasa tekanan masa tu..
tapi..alhamdulillah..kejap jer.. dalam setengah jam tu..perjalanan lancar..

tapi.. ada lagi yang tak besh masa balik tu..
tak tau kenapa...panas..!!
kat tempat kiteorang tak rasa aircond..
memula..sabar gak lah..
tapi.. shaquille memang jenis tak boleh panas2 macam ni..budak kan..
dan lah letih berjalan siang nya..
dalam flight tak selesa..
die mula mengamuk..
aku dah risau sangat dah masa tu..
die tido..tapi tak lena..
biler tejaga..sebab panas..die mengamuk...
suara die saja lah dalam tu...
mencabar gak lah situasi time tu..
puas aku pujuk..Df semua die refuse..
sebab die rimas panas..!!
bayangkan.. aku sampai bukak kan baju dia tau..sebab basah berpeluh2..

masa tu pulak dah lewat malam..[flight balik pukul 9 malam]
perjalanan dalam 3 jam..
aku takut meganggu penumpang lain...

aku dah rasa nak marah dah masa tu ngan flight balik ni..
yer la..aku sendiri pon rasa rimas dan panas..tak selesa..
tapi.. seb bek flight attendant cepat bertindak..[rasa berterima kasih sebab derang concern]
lepas dengar shaquille dah mengamuk2..
die datang offer kat kiteorang tuk alih tempat duduk kat belakang..
baru aku perasan..tak penuh pon flight balik malam tu..
separuh bahagian belakang kosong..
kiteorang alih kat seat belakang..dan shaquille terus tido lena..
so..aku rasa..aircond tempat kiteorang yang problem kot..
sebab kat belakang tu elok jer sejuk..
lepas tu.. baru ok.. aku pon tido kat seat2 kosong belakang tu ngan shaquille
sampai derang kejut soh pakai safety belt..




DENPASAR BALI AIRPORT..cantik..!!


baru lepas babai kat Supir..



barang memang tak banyak.. yang hand carry 2..eeaahh..3.. bukan.. ada 4..!! 
tapi lugg memang berat giler ya hampon...
masa dah sampai rumah.. abah sado tak larat nak hangkut bawak naik tingkat 2 pon..sebab terlampau berat..huhu..
yang lugg besar.. kain baju jer semua..
yang lugg sederhana tu..semua barang shopping yang mana muat masuk dok sumbat2 dalam tu..



ini paling aku menyampah sekali... memang dah rasa nak tinggal kan jer kat mana2 ikutkan hati..
ko bayangkan lah bende ni kena hand carry sampai naik flight tu...pffttt..
qaleef asyik lah kene pasal hal ni.. sebab die yang nak beli sangat masa main pasir kat Pendawa Beach..50 Ribu Rp gak nih..[dalam Rm 16] sayang pulak nak tinggal..huhu..
memula qaleef sibuk lah nak pegang.. tapi lepas die dapat gitar Ukulele pon nak kene hand carry gak..
kiteorang lah yang kene gigih pegang.. geram hokeh..!!


masa ni.. kiteorang ngah siap2 salin baju solat sebelum check in..
budak2 pon kasi mandi selesa sikit..[sebelum berpeluh2 balik dalam flight aku cerite atas tadi tu..huhu]





wrapped lugg 80 ribu Rp per luggage [lebih kurang Rm 27 hengget gak la sama kat Klia ritu] 
eeaahh..ker lagi mahal..aku pon tak ingat dah..



alhamdulillah..flight on time..tapi.. dah dok dalam flight tu.. lambat pulak die nak naik..
dekat setengah jam gak lah tak gerak2..
masa tu lah.. shaquille dah mula meragam.. panas.. rimas..ngantuk pon yer gak..
dah semua tak kene..
sampaikan aku pakai safety belt tu pon jadi kesalahan kat die..
ngamuk2 die tarik soh bukak yang aku punya..



qaleef gak yang rilek..tak buat banyak perangai..makan pon kuat sekarang ni..
dah tu.. seronok dapat ukulele idaman die dah lama dah mintak baru kat Bali ni dapat..
tu pon..sebab murah..hahaha..kalau tak..tak kose gak lah nak layan..





masa balik..meal ada 2 pilihan..samaada nasi lemak rendang atau roti Paratha dal ni
qaleef dan abah sado amik nasik lemak..aku dah makan kat airport sebelum tu kenyang..so amik paratha ni jer..tapi qaleef jugak yang habes kan..sedap..lembut..


kesian budak ni kepanasan sebelum tu..ni masa awal2 lagi ni..
lepas dah panas2 tu..aku bukak kan jer baju die..lenjun peluh..




sampai KLIA pukul 12 tgh malam lebih kurang..
tunggu luggage lama...
sampai2..ayah aku pon dah sampai tunggu kiteorang ngan umie..
hantar ayah kat shah alam..terus balik rawang..
sampai rumah nak pukul 2 pagi gak lah..

alhamdulillah..selamat pergi dan balik..
perjalanan kiteorang kat Bali pon..perfect..smooth jer..
takde apa yang buruk jadi.. 
kami enjoy ngan percutian ke Bali ni..

pasal Malindo Air ni pulak..
overall..just ok jer tuk penumpang yang bukan naik selalu macam aku ni..heheh
yang pasal aircond tu...aku anggap tu masalah teknikal jer..
bahagian aku kot..seb bek lah 3 jam jer [baru terbaca entry Vivy pasal flight to London dengan 2 anak kecik 13 jam..!!] 
kalau aku..nanges dulu..hahaha..

so yang ni..tapi takde lah rasa serik ke hapa..
since derang pon membantu dan layan kiteorang dan penumpang lain dengan baik..
so..insyaa Allah..kalau ada rezki.. aku nak jer naik lagi Malindo Air ni..
since..sebenarnya.. baca review.. ticket Malindo ni antara yang termurah jugak tanpa hidden charge instead of AA atau MAS yang lebih mahal biasanya..
untuk entry ni..
aku tak sure nak buat entry budjet penuh atau tak..
since setiap entry pon aku selit2 pasal fees sepanjang2 kat sini..
cuma lebih nya kat kiteorang.. berbelanja shopping kat sini..
dan lagi satu.. perbelanjaan lebih tuk anak2..
macam nak masuk2 [fee] tu percuma semua nya..
tuk flight ticket..shaquille half price..qaleef pulak kurang rm 100 jer lebih kurang dari harga dewasa..
tapi.. belanja kecik2..macam makan..paling banyak air lah..berbotol2 beli..
lagi satu..makan2 ringan macam biskut2..[kiteorang suka beli try yang rare]
dan ais krim..yang tak ingat pulak aku berapa banyak di beli sepanjang kat sana..
sebab Bali kan panas aku cerite..
anak2 dapat eskerim..ok lah..sejuk..

tengok lah..kalau rajin...aku share lagi pasal bajet..[tak janji yer]
insyaa Allah..

ok lah.. aku nak tido dah ni..dah makan ubat..ngantuk pulak..
saja2 update ringan2 pasal bende ni jer..
eeahh..cerite bali tak habes lagi sebenarnya..hahaha..
macam korang kisah jer pulak kan..eheem...


ok..till then..
doakan aku cepat sihat yer...
boring dol kat sini...





5 comments:

Cr. Siti Hazreen Shahrom said...

wah, belum pernah lagi naik malindo air, boleh cuba nanti

roti paratha ada ek? best2

Nona Qiyah said...

Wahh, ok..saya punn, da lama x naik kpl trbg.... dulu mse kecik, sekali jer..sobbs..hehe~

thanks infoooooooooooo~

eima said...

kena cerita bajet ngan travel agensi tu supaya senang aku nk plan next vacation bila baby dah besar nanti.....

cikpuanhady said...

belum try malindo lagi..mana tau cuti sek ni..hihi..

jemput singgah dan follow my blogshop, ada pucci yang cantik2..

http://mymodestycloset.blogspot.my/

jom exchange link nak?

Chekgu Azrine said...

masa gi bandung hari tu pun akk beli tiket malindo air jugak...murah dan best sbb free 30 kg pegi dan 30kg balik...syiokk...