Thursday, December 01, 2016

"rumah bersepah tanda anak2 kite bijak "... seriously gaaaiissss..??!!


Mak Jemah :: "ko kan cerewet..kate tak suka rumah ko sepah2..dah buat rumah lawa2 macam tu.. mesti anak2 ko tak bebas main kat rumah ko tu kan.. kesian aku tengok anak2 ko kan...tumbesaran terbantut..bagi aku..biar lah rumah aku macam tokang pecah pon..tak lawa..janji anak2 aku happy boleh bebas main.. !! "


eeeeeeeeee....apesal annoying sangat nih..!!

hahahaha...

by the way.. mekaseh puji rumah weolls lawa..ahahakk..

mana ade kitew tak kasi anak2 kitew main kat rumah..
tak baik taawww cakap kat kitew macam tu..
eeaahh.. awwak.. duduk serumah ngan kitew ker..
apesal tak perasan pon ada orang lain duduk sekali..hikhik..
yer lah... cakap macam tau jeewww awwa kan..
macam tinggal sekali pulak..

saiya tak kuad awaa...

eah eah.. kitew tak marra... kitew cakap elok2 ni taaww..

gitcheeewwww.....

bahahahahahaha...

alololo..comel sangat orang concern pasal kite macam ni..hikhik
sebab amik berat sangat pasal anak2 aku..
orang kate..kalau kite amik berat ni..maknanya kite sayang..
waaaah.. terharu iollss tau ada orang sayang...
mekaseh sangat2 yer..ahaakkss..

alhamdulillah.. anak2 membesar..belajar sambil bermain seperti yang sepatut nya..
macam anak2 lain..
tumbesaran mereka... normal...jangan risau key...


[orang ni mesti rasa nak tampau aku laju2...]


.............................................




betul ker "rumah bersepah tanda anak2 kite bijak " ??


eeuuwwww... seriously..?? korang pikir macam tu..??

aku macam tak boleh hadam jer..

tak kaaan lah kan.. korang gurau2 jer ni kan kan kan..saja2..hahahaha

yer lah..aku tak percaya...

kalau kain baju berlonggok atas sopa ruang tamu rumah..
kalau meja makan ada kicap tumpah kering tah berapa hari dibiarkan tak berlap..
dan singki penuh dengan pinggan mangkuk tak berbasuh..
kalau katil tempat tido tak mampu di kemas setiap pagi..
kalau rumah tak bersapu dan kesan2 susu hurung dek semut betompok kat lantai masih ada sampai seminggu..

tak kan nak kait kan anak2 sebab 'bijak' sangat buat semua tu..

eeahh..jap2.. tu bukan kerja kitew ker sebenarnya tuh..??
ooohhh oookkkk..mungkin maksud korang..
korang tunggu nak buat sama2 ngan anak kan..kan..kan..[tangan kat bahu mata keatas]

ooppss..ter-annoying pulek..
tapi tu lah..
dan kat mana nak related kan dengan tumbesaran anak2 yang sihat dan bijak tu..??

bluuuurrrrrrrrrrrrrrr..................

okeh okeh..
mungkin korang tak kisah anak memunggah almari keluarkan semua baju2..
buat sepah...

kate anak yang bijak...so biarkan lah eh die nak buat apa derang suka..

gitu ker..??
serious ni aku tak paham konsep tu..
cer explained kat aku..

yer lah.. kalau aku..
dah 'menurun' dah tu..wakakaka..
aku memang garang..
jangan kan kate anak nak punggah..
die baru bukak pintu almari tu pon aku dah jerkah..
shaquille lah ni sekarang macam tu..
memang tak lah aku nak biar2...
penat hooii mak ko melipat sebelum tu..
jangan nak carik pasal nak punggah yer nak..
kalau yer pon 'bijak' sangat.. banyak lagi bende lain korang boleh buat main
selain dari 'menambah kerja' mama..
atau buat mak ko ni stress tengok bende2 yang tak sepatut nya jadi
kalau aku didik die dari awal kan...

eeahh.. iolls tak boleh tengok bende2 macam tu..
i is cannot..nanti i stress..i terus kemas jam2 tu jugak..lepas tu i penat
so.. dari kan i stress2..marah2..dan penat..
baik lah iolls ajar dulu mana patut..mana tak..ahahahakk..
mak diva kat rumah ni hokeh..
don play2...

tapi... sebenarnya... tu lah cara aku..
don care lah ko suka ker tak..
rumah kite..anak2 kite.. kite2 sendiri lah handle..
kalau dah ko suka macam tu tak kisah keadaan rumah macamane.. 
pon..sokey lah kan..
rumah ko..ko yang nak tinggal dalam tu..
kau selesa macam tu.. so..apeadahal..

tapi.. kalau ko buat ayat macam jaki jer tengok rumah orang kemas..
tu aku tak boleh nak tolong.. hahaha...

sebenarnya.. bagus gak lah mak ko ni cerewet nak mamps..
boleh lah didik korang [anak2] jugak..
tak lah aku sorang2 mengemas bagai nak rak..
tapi anak2 hanya tau buat sepah..buang sampah merata..






memang sengaja aku biarkan lapang kat ruang tamu non-formal ni..






bawah console ni memang tempat 'parking' peberet anak2..
kat situ lah gak kekadang derang buat main 'rumah2' 2 beradik tu
nak masuk bagi salam..

fineeeeeee...mak ko redho..




maafkan qaleef yang pakai baju 'cekelat' tu.. 



jujurnya.. ni lah keadaan ruang tamu aku..
selalu biler aku buat kerje kat dapor..amik masa lama..memasak ker..
derang akan main2 sendiri jer kat depan..riuh rendah lah..
tu nampak slide tu..memang kat bawah ni jer letak..
atas tu sempit lagi rimas..

macam beskal2 tu semua..
memang parking kat bawah ni jer..
kat ruang tamu yang korang rasa macam...eerrr... nak duduk pon takut kan..apetah lagi kalau ada anak2 kecik..huhu..

tapi.. tak pon sebenarnya..tu apa yang korang pikir..
aku ok jer.. aku dah buat [didik] anak2 step by step..apa yang sepatut nya..
so..takde apa aku nak risaukan..
anak2 aku bebas main apa yang derang nak..
[selain dari barang2 hiasan mak nya]
kalau aku tak kasi main..baik aku tak yah beli menan langsung kan..
dah ko beli mahal2.. tak kan nak renung jer..

kalau korang nak tau..tu baru 2 ketul beskal ko nampak landing kat situ..
selalu nya..ada yoyo car yang color pepel tu..ada motor kecik roda 4..
ada skuter qaleef... eeaahh ada macam2 lagi lah..
tu belum lagi aku cerite kalau tetibe die ajak aku main carom kat bawah tu..
atau die soh aku bawak turun bajak die yang besar tu..ppffttt...
memang 'sesak' bai..dapat bayangkan tak..

aku pon.. dalam sehari kalau tak kuar mana2..
time2 abah sado nak balik kerje..while waiting..
kalau takde apa nak buat..
aku suka dok lepak tingkat bawah ni.. lagi sejuk..dan tenang..
membaca ker..sambil makan2..atau layan phone sambil tengok anak2 main..
petang2 qaleef sendiri pon ajak aku turun die nak main beskal kat bawah ni..
jadi nya..macam2 lah bende dia nak bawak turun sekali..
[beskal tu selalu main kat luar jugak]

DAN.. AKU OK...

betul ni...

aku tak kisah pon anak2 nak main beskal..main bola ke hapa..
kat situ..
derang sekali ngan abah sado..rilek jer main bola kat bawah tu..
bawah2 meja tv..bawah console table tu lah jadi gol derang..
kekadang aku joint main sekali..anak2 lagi seronok kalau mak pak amik part jugak..

memang dari dulu pon macam tu..
rumah aku ada masa..bersepah bagai nak rak gak ngan menan2 anak ni..
sumtin yang semulajadi..aku rasa..
cuma tak pernah cerite jer..
kalau ada biasa datang rumah aku tuh..
memang tau lah rumah aku ni banyak kenderaan kanak2.. hahaha...
dan tak lah cantik atau kemas nau2 pon..
well.. ayat cliche.. rumah ada anak2 kecik..memang macam tu lah
dan tu lah hakikat nya...


TAPI...

haaaa...part nih..ada tapi jugak..

konsep nya senang..tuk aku dan anak2 jugak..
main lah apa nak di main pon..[mainan derang sendiri]
lepas main.. kemas..tu jer...
kalau mak ko yang kemas.. memang aku ugut jer qaleef cakap nak buang..
hahahaha.. nampak macam kejam kan..
tapi kalau aku cakap..aku buat betul2..
supaya qaleef ada rasa takut
tapi sebenarnya..aku tak buang pon.. aku sorok kat mana2 tempat die tak nampak..
sejak tu die takut.. biler aku cakap "kalau qaleef tak kemas..mama kemas mama buang terus yer "
laju2 die bangun selamatkan semua barang2 menan die..
so.. membantu gak lah...walaupon nampak macam....eerrr... 
well.. aku kan cakap..aku agak tegas..

contoh kalau menan anak bawak kuar dari playrooms dierang..
bawak turun..
tak apa.. aku ok..main lah...mungkin derang nak suasana yang berbeza..
boring dok main dalam bilik atau tingkat atas..
so.. aku tak kisah sangat..setakat sikit2 nak bawak merata..

tapi..biler sampai masa nak naik atas balik [kiteorang memang banyak habes kan masa kat tingkat atas-sebab lagi macam2 ada selain dari HBO..]
apa yang di bawak turun..tak boleh tinggal2 macam tu jer..
kene kemas balik...
bawak naik simpan dalam playroom semula..
mak ko tak suka tengok barang2 menan bersepah pada tempat yang bukan sepatut nya..
macam slide tu.. aku akan lipat dan simpan dalam bilik..
nak main..bukak lah balik..bukan susah pon..

sebab..biasanya.. yang aku observed..
budak2 bukan nak dok hadap 1 menan jer dalam masa yang lama..
contoh die main carom.. dalam setengah jam hadap..
die akan berhenti main tu dan carik permainan lain pulak..
so.. aku consider die dah habes main carom tu..
jadi aku suh lah die kemas dulu biji2 carom tu masuk box yang sedia ada..
carom tu angkat dan simpan terlebih dahulu..
baru boleh kuarkan permainan lain yang die nak main pulak lepas tu..

macam tu lah setiap kali pon...
paling penting.. aku akan pastikan qaleef kemas SEMUA menan die
sebelum masuk tido.. MESTI..
aku tak boleh bangun tido..mulakan hari aku ngan stress sebeb tengok bende tak teratur..
teruk kan..
tapi tu lah..macam aku cakap..
bende tu membantu anak2 dan didik diri aku sendiri tuk lebih disiplin gittewww..
apa aku buat ni jugak..tuk sama2 happy..

anak2 happy dapat main..mak pak pon happy sebab rumah tak bersepah teruk..

okeh okeh..senang cerite sebenarnya aku memang tak boleh tengok bende bersepah..itu jer..hahaha

lagi satu.. jangan nak harap mak ko jer buat semua..
anak2 kene belajar urus kan rumah tu jugak..
selalu cakap kat qaleef "ni kan rumah qaleef jugak..kene lah sama2 jaga"

dulu2 aku 'tunjuk'..aku kemas sama2 dengan qaleef..
tu cara aku ajar qaleef.. anak2 kan belajar melalui teladan..
so..apa2 ..ko kene tunjuk dulu.. baik ko tunjuk..baik lah bende yang jadi..macam tu sebalik nya..
alhamdulillah.. walaupon memula tu payah gak..penat gak kat aku..
tapi sekarang.. qaleef dah boleh buat sendiri..die sedia maklum
tapi masih kene ada mak nya membebel2 gak lah sikit..
bukan aku jer tau.. semua ni..abah sado pon sama terlibat..
die pon kene pastikan anak2 patuh arahan..
kalau aku cakap tak jalan..
ngan abah nya derang takut sikit..

lagi satu si qaleef..dah dia tak nak penat kemas sorang2..
die akan 'paksa' adik nya shaquille buat sekali..
ajak tolong kate nya..bahahaha... 
aku pon akan soh shaquille tolong kemas sama2..
dah main sama2..buat sepah sama2.. kene kemas pon mesti lah sama2..
kelakar kalau tengok muka shaquille [yang baru nak belajar semua ni]
sama2 kemas menan ngan qaleef..
biler die jumpe bende2 menarik perhatian..die akan berhenti dan main..
nanti qaleef bising2 kat shaquille pulak..
[sebab die tau..kalau lambat habes kemas..die tak dapat tengok tv..tak dapat main bende lain..atau nanti tak dapat tido ngan makpak nya]
nampak tak psikologi nya kat situ..
mak ko sekarang..jadi mandur jer.. heheh..

so.. nampak tak kat situ..nampak ??
ajar yang sulung..insyaa Allah lebih mudah tuk didik yang adik2 pulak..
sebab.. adik biasanya akan ikut teladan dari abang atau kakak nya..


apa2 pon..perabot mahal..hiasan lawa..dan segala yang cantik tu adalah bonus..
yang penting.. mesti teratur..dan kemas walaupon mungkin dengan perabot biasa2.. konsep aku giteeww...


 

don mess with mama kiteewww hokeh..

apa aku share ni..
selain nak tunjuk hakikat sebenarnya di sebalik ruang yang ko tengok macam sentiasa kemas teratur tu jer..
aku jugak nak sama2 educate korang jugak akan hal ni..
bukan tunjuk bagus..atau bagitau cara aku tu dah cukup betul
bagi aku.. didikan tuk anak2 bergantung pada diri sendiri..

dan..tak semua nya boleh diaplikasi kan pada anak tu jugak..
ada orang..cara nya macam tu..ada orang..lain pulak..
pendekatan yang mungkin berbeza2..
tapi apa yang penting.. tujuan nya sama..iaitu mendidik anak2..

dan selebih nya adalah atas diri sendiri..
kalau kite mahukan macam tu.. akan jadi macam tu lah..
paham ker paham maksud aku ni...haaaaa....
kalau ko tak kisah..so anak2 pon akan tak kisah...macam tu lah...

dan apa aku share ni.. salah satu cara aku sendiri..tu jer.. -akan hal berkaitan ni-
dan tak semestinya cara aku ni cukup baik atau sesuai tuk orang lain jugak..
aku sendiri pon masih dalam proses belajar since anak2 sedang membesar..
ko nak amik [baca] dengan cara macamane..terpulang..
dan jangan tersinggung.. aku bercakap secara rawak
tak tuju pada sesapa..[since aku pon tak tau sapa yang mungkin macam ni]
[and since soalan peberet orang selalu tanya aku "MACAMANA" aku buat]
so.. aku just bagitau apa yang patut..
kot2 membantu..dan bagi manfaat pada semua..




notatanganAty :: ayat biasa anak2 dengar dan macam satu arahan tuk diri sendiri - "kemas2 cepat.. abah nak balik kerja dah ni..." - aku akan rasa bersalah kalau fared balik rumah penat2 tengok rumah tak terurus... 




9 comments:

eima said...

betui aty ...
tp rumah aku mmg bersepah dengan mainan ... anak aku tu main berulang sampai depa sendrik malas kemas .... aku plak malas dah nak ulang ayat sama ....
jadinya mama jd singa sokmo kerah kemas

ChemSO said...

saya setuju pn aty...sy pun mcm tu. disiplinkan anak2. main boleh..tapi makesure kemas balik. sebelum tukar mainan lain..kemas dulu mainan sebelumnya. lagi kejam. kalau tak kemas..masuk stor. bulan depan baru boleh main lagi. so far alhamdulillah...

- dieyana - said...

tahniah aty! rmh kite memang lapang gitu je, perabot asas je. hiasan kecik2 langsung tk de..teringin gak, tunggulah ank besar skit, yang penting, rumah mesti kemas... rumah kite tk kemas, bukan sbb anak2, tapi sebab kite sendiri, kain menimbun tak melipat..kahkahakah.

seronok tgk perabot rmh aty. berkilat! ;-))

Azanna Radzuan said...

ke maknya yg nak cover dia pemalas sebenarnya..kekeke..keje rumah tu kemas la mcm biasa..rumah bersepah dgn mainan tu biasa la..tapi kena ajar anak lepas main kemas balik..ini kalau dibiar je gitu tak diajar memang la memanjang je bersepah.pastu ko sendiri yg stress..haha..biar la aty diorang nak ckp ape, yg penting kita tau didik anak cara betul.

wani ezryl * said...

betul la tu budak2 yg aktif bermain adalah bijak. sy ada terbaca juga, bdk kecik kalau dia dok keluarkan brg tu sebab diorg punya logic is, kalau tak nampak depan mata, benda tu macam tak ada atau hilang. tu yang asyik sepah letak depan-depan dia.

tp as aty kata, lepas dah main tu kemas balik. kalau baby and toddler yang kecik tak faham lagi erti kemas sendiri.. memang nature diorang main sepah, main sepah. mak mak kemas, diorang sepah balik (loop) haha. parents la kena rajin sikit bab ni. tak kisah mak atau bapak. so kalau nak pakai alasan anak bijak rumah bersepah, hadap la penyepahan tu kalau nak. rumah masing2 kan. hahaha

maryjane lisa said...

kak, kenapa, kita sama... kahkahkah :DDDD bukan nak marah sangat pon sebenarnya anak2 nak main mainan dia, sepah2 rumah... tapi yang penting, lepas main, kemassss. tak kira la yg adik ke buat sepah, dia kena kemas gak. kecik tak kecik.. bukan garang, tapi tegas gitchew. sebelum masuk tido, wajib kemas mainan masing2. Dan, alhamdulillah, berkat ummi dia garang BERTEMPAT, anak2 dah faham. sebelum tido kena kemas mainan, sebelum daddy balik dari work, ponn tetap kena kemas mainan.

umi farhan said...

Sama ngan sy.xda istilah tu.rumah bersepah kita yg malas..nk main silakan tp make sure kemas blik..abah balik keje umah mesti kemas..yg ptg didikan dr awal dan dia bole ajar adik plak skang..abg pun terbiasa adik buat sepah abg suh kemas balik..

Mila Ahmad said...

tq kak boleh dicontohi bila kita ada anak nanti.

norlina jusoh said...

cantiknya rumah.. kalau boleh tiap hari nak bukak blog aty semata nak tengok aty update deko pasal rumah.inspirasi sesangat. chayok2.. yang alasan anak tak bijak rumah kemas tu malas ngemas benornya. kan..kan..kan..hakhakhak.. jgn kecam ai ok.