Thursday, December 01, 2016

kisah 'percutian' aku di KPJ


alhamdulillah...aku dah discharge..
seronok dapat balik rumah sendiri..

aku kene jangkitan kuman kat paru2..JER..
dari sebab batuk terlampau lama..bukan batuk biasa2..tapi batuk teruk..
dokter cakap.. kahak pon dah berubah warna gelap sangat..
kalau aku masih bertangguh tuk dapatkan rawatan..
boleh mengakibatkan pendarahan ke hapa nama tah aku tak ingat pulak..
dan boleh effect pada jantung jugak..

pheewww...

3 minggu aku bertahan...lama sangat tu..
yer lah..pikir..batuk jer pon..[tapi sebenarnya..jangan lah korang amik mudah akan hal ni]
saja2 sendiri nak serah diri kat spital..memang tak lah kan..
tapi..dah sampai 3 minggu lebih sikit..dan sendiri pon dah rasa tak sedap hati
dok pikir..napa dah makan ubat dah dapat rawatan klinik pon masih tak elok2..
secara natural pon dah buat jugak..
pulak tu..makin teruk..
selalu nya.. sebelum ni.. tak lah melarat macam tu..
tak habes pon antibiotic tu..dah sihat..
tapi ni..lain macam pulak..

dalam pada masa aku risau nak tinggal anak2..
aku pon risau jugak kalau berjangkit kat anak2..
so..time tu lah aku decided gi gak lah Kpj tu..
memang terus ke KPJ sebab memang dah tau.. kompem kene admitted..
nak admitted..harus lah amik private..
aku pilih KPJ sebab tu jer pon private spital yang dekat kat rawang ni..
sebenarnya ada jer kat sekitar sungai buloh damansara [pon tak jauh sangat]
tapi.. KPJ ni pon aku rasa ok sangat dah..
pilih yang tak perlu keluar masuk tol..tak jauh sangat..
setakat 10-15 minit dah sampai..

tak yah nak redah jammed bagai..boleh ulang alik..
lagipon..memang biasa pon ke KPJ jer jugak..
dan lagi..spital ni baru jer bukak tak sampai 2 tahun..
bersyukur gak lah aku..tak jauh sangat dari rumah..
mudah tuk abah sado sendiri..
lagi satu aku pikir..
kalau aku serah diri kat spital kerajaan..
aku risau.. nanti akan lagi susah tuk abah sado bawak anak2 datang tengokatau jaga aku..
spital sungai buloh tu.. bebudak tak boleh naik ward tau...

dan kat KPJ ni..
walaupon awal2 nak masuk tu derang cakap private room takde yang kosong
mungkin aku akan dapat 2 or 4 bedded..
tapi sanggup lah aku tunggu sampai ada..hahaha..
alhamdulillah..Allah mudahkan urusan.. aku dapat bilik private tuk aku sorang kat KPJ tu..
selain lebih privacy tuk aku sendiri..bab aurat tu pon satu hal jugak..
kire selesa lah tuk abah sado dan anak2 datang dok lepak jaga aku..






sebab kan abah sado tak dapat gi kerje.. so..buat kerje dari sini jer lah..






so far ok lah.. tak lah besar sangat..tapi selesa lah tuk aku..dan fared..dan anak2..
ada almari..ada mini esbok..ada tv..ada bilik air dalam bilik..
so.. aku pon tak perlu nak bertudung setiap masa..
nurse pon semua perempuan..cuma doctor pakar tu lelaki 
tapi.. biasanya.. kalau datang cek..nurse akan ketuk pintu dulu dan cakap docter nak masuk cek..
so.. aku laju2 lah pakai tudung..
alhamdulillah..nak solat semua ok..selesa..

and since spital ni baru 2 tahun lebih kurang..
so memang semua nampak baru dan bersih sangat..
pernah 3 tahun lepas..qaleef admitted kat one of Kpj area selangor [no name mention]
sebab spital lama..memang ley nampak lah bezanya..



macam korang tau..private spital ni besh nya sebab kite boleh pilih menu sendiri tuk breakfast..lunch dan dinner..


hot chocolate kat sini memang sedap..!!
eerr..ker sebab memang aku suka hot choc.. huhu..
tapi memang pagi petang aku request ni sesaja..



Hawaian Chicken pizza for dinner


Nasik lemak peberet.. hari2 aku dok order menu ni jer for breakfast



tuk lunch or dinner..selalu dapat kek atau puding as dessert
tak pernah merasa pon..anak2 yang makan 2 beradik tu..




nasi goreng cina tuk breakfast



menu lunch


nasi lemak ayam rendang tuk dinner



minum petang hari2 die bagi roti dan air chocolate



ni antara menu peberet yang aku dok ulang order sepanjang kat spital..
ada lagi satu..spaghetti bolognise dia pon aku suka tuk dinner..
ko tengok..tah mana menu2 sihat pon aku tak tau..kat spital tau ni..hahaha..
sedap2 pulak tu.. tak macam selalu kite dengar 'makanan orang sakit'
adik aku pon selalu perabehkan tuk aku masa die jaga aku..
die kate..apesal sedap sangat ni..mihmih..

kau..pasal spital pon nak review...ahaaakkss..
bukan review sebenarnya..
saja nak sharing pengalaman aku jer...
selain beranak.. aku rasa..macam tak pernah masuk spital lama2 kene tahan macam ni..
dengar spital jer pon dah ngeri..
tapi tu lah..pengalaman kali ni sikit berbeza...
sebab melibatkan kisah dramatik anak2..

nanti aku cerite lagi pasal kisah 'percutian' aku nan satu ni..heheh..
tapi betul..ni betul2 percutian yang aku betul2 boleh berehat..
eeerrr... tanpa anak2 jugak..

haaa..pasal anak2..nanti aku cerite gak sekali..
biler tau aku masuk spital..ramai yang tanya..anak2 sapa jaga dan handle..
mekaseh sebab amik berat..
tanya kabar aku dan paling penting mendoakan aku..alhamdulillah

ok..till then...


7 comments:

Nona Qiyah said...

Uishh, lama..tahniahhh dah boleh kuar....

Member nona, stu department pun sakit nih gakkk...............sikit2 batukk, selesema...pastu x surut2, g klinik pun x dpt cek..last2, g hosp teruss.. masuk ward, tahan seminggu je... dah leh kuar tapi kena kuarantin kat uma......... gi KPJ gak, Pasir Gudang nya

Norhayati Mohd Isa said...

Alhamdulillah..
Syafakillah..
Semoga diberikan kesembuhan yang berterusan buat Aty..

eima said...

alhamdulillah dah sembuh ....
dulu anak pernah admitted kat princecourt .... salmon grill/lamb chop/mskan utk org pantang pun ada mcm tenggiri msk singgang ..
jdnya mak pak le tukang order mknan hat best2 ..budak kecik tu tak mkn pun ... order bubur nasi je dr nenek msk dr rumah utk anak ... keh keh keh
mak pak mkn sedap 3-4 hari

Wawa Yusoff said...

tak mintak banyak. moga akak dan keluarga sentiasa sihat dan di berkati.

take care kak.

muka bebudak tu kemain lah happy. ahahaha

ameris said...

alhamdulillah aty dah sihat.. mmg kalu kita sakit mesti terpikirkan anak2 dulu sapa yg akan handle nnt...

Mila Ahmad said...

semoga cepat sembuh akak. dekat batu pahat hanya putra specialist dan pantai sahaja klu private. hari tu suami mila pun admit dkt dua-dua hospital ni. so boleh compare lah mana yang lebih oke. batu pahat kpj takde.

wani ezryl * said...

alhamdulillah.. semoga sihat2 selalu, aty ^^ haha betul2, menu kat hospital private mmg sedap2. diorg biasa tgk pesakit tu pantang apa. kalau xde pantang2 mcm org darah tinggi, kencing manis contohnya, dpt yg secukup rasa sedap2 semua makanannya. kalau hospital kerajaan, esp yg lama, kdg menu dia mana yg ada je. sy teringat kakak ipar dlu bersalin kt hospital krjn yg agak lama, lps2 bersalin tu bagi lauk yg xsesuai utk org bersalin.. kuih2 goreng dgn kopi. tp sebab lapar, makankan saja.