Monday, December 05, 2016

cerite anak2...sapa jaga..??





ramai orang tanya aku pasal ni..
since tu jadi reason terbesar aku kenapa aku susah nak gi spital walaupon dah rasa teruk sangat..

kisah nya..

aku admitted hari khamis..
qaleef masih lagi bersekolah khamis jumaat tu..
pulak tu sibuk ngan rehearsal tuk persembahan konvo sekolah ahad tu..[aku tak dapat pergi]
so..memang tak boleh ponteng..
abah sado kene lah handle..hantar amik..
tu ko tengok die pakai baju sekolah..
abah sado amik die balik sekolah terus bawak ke aku kat spital ni..

macam ni lah..biler aku admitted...
nak tak nak..dalam keadaan ni..
anak2..abah sado jaga.. die kene amik cuti lah..
nak harapkan sapa lagi kan..
biler dah macam ni..dah kawen..beranak pinak..
kene lah apa2 pon berdikari..tak yah nak manja2 sangat lah..
kalau ada masalah kecik2 macam ni..carik lah jalan keluar sendiri..
jangan sampai menyusahkan orang..tu yang aku selalu pikir..
aku tak suka sangat.. dok bergantung keterlaluan..
lagi pon..as long as masih boleh handle...so..ok jer...

dan seb bek gak lah abah sado tak de kene gi site..
sebab die tak kene gi site tu lah gak aku rela hati gi spital tu..
so..die boleh lah jaga anak2..
kalau tak..susah gak lah..mesti aku tak nak gi spital..

qaleef tu aku tak risau sangat..
walaupon die yang hover nanges masa tau aku kene tinggal sorang2 kat spital fes day tu..
tapi senang pujuk..
lagi ada acu nya [adik bongsu aku] pon ok jer..adik aku boleh handle..
dulu aku beranak pon..adik aku yang jaga dan urus qaleef tu..
dan dah biasa dari baby..
so senang..die dah paham sangat ngan qaleef tu..
yang aku risau sangat sebenarnya.. dak Shaquille tu..
yer lah.. budak baru setahun setengah.. masih menyusu badan..
lepas tu..perangai anak aku sorang ni lain sikit..
jenis nak berkepit jer ngan mak nya..lagi2 malam2..
time awal2 nak tido tu..ok lagi..
paling aku risau..kalau die terjaga tengah malam..
sebab.. kalau die bangun jer..die akan carik aku..
die tak nak ngan sapa2 pon..walaupon ngan abah sado..!!
die akan mengamuk2 jerit2 kalau abah sado nak amik die nak pujuk ke hapa
memang die tak nak langsung..
haaa...tu yang aku risau nya tu...
siang2..dia ok.. malam2.. memang dramatik..!!
even abah sado pon tak boleh handle..
apetah lagi nak tinggal kat orang lain..



malam fes.. fared.. dan anak2 termasuk shaquile..tido kat rumah..
walaupon boleh jer semua2 nak tido situ..[sebab bilik private]
tapi.. aku sendiri soh abah sado balik tido rumah dengan anak2..
lagi selesa..
aku pon bukan tenat nau..boleh jer baring bangun mandi sendiri..
kalau ko suruh aku drive kereta ke IKEA ritu pon..boleh jer..hahaha..
cuma..aku perlukan rawatan lebih baik dan rapi..
tu pasal..aku soh jer abah sado balik bawak anak2..
aku ok jew... 

dan lagi..walaupon derang [pihak spital] tak larang..
tapi dokter tak galakkan anak2 dok sekali tido kat situ ngan aku..
yer lah.. dah mak ko berpenyakit kan..
nak dapat kan rawatan tu satu hal..
aku sendiri nak kene rehat bebetul sebenarnya..
salah satu sebab aku tak baik2 tu pon tu gak lah..
sebab tak cukup rehat..
kat rumah..makan ubat.. tapi tak dapat tido rehat sebab anak2 tak tido sekali..
dah tu..macam2 perangai pulak..
jadi tu yang tak de kesan tu..
so.. dengan harapan..kat spital ni.. dapat lah aku berehat lebih..yaaeeeyy.. eehh..?? hahaha..
ko kene paham..
dah lama aku tak rasa nikmat tido.. 
dari kan memula tu aku risau..
tetibe rasa..eeahh.. besh pulak.. muwahahaha..
so.. malam tu..fes time shaquille kene tido tanpa mak nya..
aku ok jeeewwww... hahaha.. lama nau aku tak tido lena macam malam tu..selesa..!!
betul2 aku rehat..

dan seperti di jangka..
memang shaquille bangun tengah2 malam 3-4 kali sepanjang malam panggil2 "mama..mama"
carik2 sampai keluar bilik..
abah sado kata..die pujuk..tapi shaquille mengamuk tak nak abah sado..
aku dah tau dah tu.. huhu..
malam tu abah sado kate..die tak cukup tido rehat sebab shaquille ni..
sampai abah sado kate..die dah rase nak gi hantar kat aku kat spital malam tu jugak..hahahaha..
baru tau kaaaaaaaaaannn...
macam tu lah binik rasa selama ni..
dari dak qaleef..sekarang dak shaquille pulak..
sekurang2 nya.. sampai shaquille pisah susu nanti masa umur 2 tahun
baru akan ok..[mengikut pengalaman ngan qaleef dulu]

selama ni.. aku dok cakap kat abah sado..
pagi2 bangun tido..aku mengantuk..selalu ngadu kat dia..tak cukup tido..
sebab anak jenis bangun malam 3-4 kali nak nyusu dan tak boleh mak nya jauh sikit tido..
bila abah sado sendiri jaga macam ni..baru dia merasa sendiri..
bukan tak percaya.. cuma rasa sendiri ni baru boleh paham macamane..








so..esok nya.. shaquille tido kat spital ngan aku...huhu...terpaksa lah..
anak aku sorang ni memang tak ley nak pisah lagi ngan aku..
macam tu lah die.. tabah jer lah aku ni ha...
mak ko baru nak rasa besh..dapat tido lena peluk bantal tak de sapa kacau..
[selain dari nurse datang 3 kali sepanjang malam cek tekanan darah bagai..]
ni nama nya 'kisah hate you, love you, story' gitu...

tapi syukur gak daya tahan badan shaquille kuat..qaleef pon..
sepanjang2 aku sakit.. anak2 tak ikut berjangkit sama..
kalau tak..dah jadi cerite lain pulak tu nanti..

malam lepas2 tu..aku dah ok sikit..
adik aku pon dah balik kolej..
so abah sado anak2 berkampung tido kat spital..
aku soh balik..die tak nak.. 
aku pon tak paham laki aku ni..hahaha..
pon sama gak ni..tak boleh berenggang..
aku biar kan jer lah..
die tu..biarkan anak2 takde..jangan bini die takde depan mata..gitteeww...
siap bawak comforter bantal extra..
anak2 dok lah menghimpit kiri kanan sampai kat kaki tu tido sekali sekatil..puuffttt..
mak ko baru nak rehat2 lepak2..



huh...macam tu lah jadi mak2 ni kan..
sakit pon.. kene jadi sihat nak layan anak2..
derang bukan paham mak nya sakit..
tau nyer..seronok jer lah kan..
tu ko tengok muka 2 beradik tu..
ada nampak macam 'paham' ker mak nya sakit...??

kau sabar kan jer lah...




masuk spital ni..
part aku tak tahan..part ni lah ni..
part kene cucuk tang sini..cucuk tak situ..huhu
setiap kali nak amik darah..aku seriau...trauma dol..
lepas tu mintak nurse carik jarum paling kecik..
pujuk diri sendiri.."its ok aty..its ok.. eleeyy...sikit jer ni..sakit beranak lagi sakit..its ok..its ok.." -ulang setiap kali pon..hahaha..
4 kali gak kat bahagian lengan tangan kanan..
dari memula masuk..sampai nak kuar..
termasuk cucuk tuk Tibi kat bawah kulit.. [alhamdulillah aku tak de tibi]
sampai sekarang lebam..
yang belah kiri ni tuk masuk antibiotic satu botol sehari..setiap pagi..
jarum ni sekali jer cucuk kat urat..
tapi setiap kali masuk ubat tu.. berdenyut2 tu yang sakit tu..
selalu request buat pagi2 lepas setel solat subuh dan mandi..
waktu shaquille ngah tido lagi..dan aku akan duduk kat sopa jer
kalau dah bersangkut wyre tube semua..memang tak ley nak bergerak mana2..
waktu ni soh abah sado datang cepat sikit tuk handle anak..

ada satu waktu tu..masa masuk antibiotic hari ke 3 kot..
aku muntah ulang2 kali..
sampai derang kene stop-kan..
nak kate aku allergic macam pelik pulak sebab dah ubat ke-3
so.. pasal hal tu..aku kene masuk camera scoop dalam perut..
tapi aku tak rasa pon.. sebab aku di tidurkan..seb bek..pheeww.. 
dan result nya.. baru tau punca kenapa aku batuk teruk sangat..
dan dah dapat rawatan awal pon batuk masih teruk..
lepas tu.. baru dapat ubat yang sesuai dan rawatan lain pulak..
baru aku rasa bebetul ok.. dan semakin baik..
alhamdulillah..dapat kesan awal2..
kalau tak..tak tau lah tah berapa lama aku nak kene duduk spital tu..huhu..
aku ok jer..cuma tu lah..kesian abah sado lah kan..
cuti kerje lama..tinggalkan kerje belambak..
anak2 lagi satu hal..


so..berapa hari ek...
seminggu gak kot..
kuar pon..sebab aku mintak..
since rasa badan ok sikit..
xtray pon nampak dah semakin baik kat paru2..
just sambung rehat dan makan ubat kat rumah secara kosisten..


alhamdulillah..dah seminggu aku keluar spital ni..
aku dah ok.. aku sambung amik ubat herbal.. yang pahit2 manis..
so far.. badan dah rasa kuat balik..
kalau tak..masa tak sihat tu..rasa nak tido baring jer lah..tak besh..

apa2 pon.. aku redho jer..Allah bagi aku ujian..
dan orang kate.. ujian ni sebenarnya bukan semata tuk kite yang sakit ni..
tapi tuk orang lain jugak..
orang2 sekeliling kite..
ujian kesabaran tuk suami..jaga kite..jaga anak2..urus rumah..
ujian tuk anak2 jugak..
ujian tuk keluarga rapat..sama2 amik tangungjawap
so..kat sini lah boleh nampak semua..
alhamdulillah..kuarga aku perihatin..
biler cakap aku masuk spital..-walaupon aku tak galakkan derang datang..
tapi semua nak datang 'lepak' ngan aku..


abang dan ipat aku dah datang dah hari sebelum tu..
siap bawak 100 plus ingat aku kene denggi.. huhu..abang aku pon kan..
ni petang2 ahad ayah aku datang pulak..
alaaa..sebenarnya die tau aku bukan nye teruk nau..tapi saja2 die nak datang lepak..borak2..layan cucu..

selebih nya.. aku memang tak galakkan orang datang..
lagi2 yang nak bawak anak2 kecik tu..
aku paham sangat keadaan ni..
aku tak nak bagi orang lain penyakit jugak.. 
anak2 aku tu pon kalau boleh aku nak soh abah sado kurantin kan jer kat rumah.. tapi tu lah..biler sorang2 lama nau..tido baring makan tengok tv..
boring jugak.. heheh..acaner tu..












7 comments:

eima said...

alhamdulillah ..
jd ibu pengorbanannya besar ...s akit pun mereka ttp perlukan kita ... alhamdulillah sejak ada anak ni Allah jarang bg sakit yg teruk2 kat aku ... mungkin supaya aku dpt jln amanah Allah dgn baik....

tp klu demam pun memang ttp kena urus diorg tak de nka tido lelama pun .... tak sampai hati ... betui tak aty

nayfatimah rasyid said...

al-hamdulillah , semoga sihat selalu dan rajin update blog selalu ;)
tanjat akak bace aty masuk hospital .

antalya said...

ank teruna akak tu dh nk masuk 5thn. masih lg tido mlm nak ngan mak nya ajer.ank mak sesangat tido celah ketiak hihihihi

Chekgu Azrine said...

Bava entry aty ni trs rasa bangganya jd sorang ibu..
Alhamdulilah..aty dh sembuh..
Jaga diri ye dik

Adam said...

Budak2 begitulah.

Myra Jay said...

Alhamdulillah dah keluar hospital, apapun moga terus sihat ye..
Biasalah kekadang Allah tarik nikmat sihat dari kita, untuk uji kita.

azuramasni said...

Alhamdulilah... akak pun camtu bila kena admitted... tp sebenarnya mama2 pun need a time to rest... sesekali jgn lupa manjakan diri n give reward utk diri sendiri...Bila kita sihat.. kita pun sihatkan family...