Wednesday, December 07, 2016

Hang out with kids ke IKEA


time2 anak cuti sekolah..dan abah sado out station..
rasa macam masa tu panjang nau pulak.. huhu
yer lah.. kalau qaleef sekolah..memang tak dapat kemana sangat..
pagi2 uruskan anak.. uruskan rumah.. asyik pandang jam tup2 tengok dah pukul 12 nak amik qaleef..
rasa macam kejap jer masa tu..
kalau kate nak kuar mana2 pon..terkejar2 masa sebab nak kene amik qaleef balik sekolah..
pastu nak prepare tuk lunch anak2 pulak..

biler qaleef dah balik.. bizi uruskan abang nya..
dari kan balik tu nak makan.. nak mandi..sampai lah die rileks2 tengok tv..
lepas tu.. kang kejap2 nak makan roti..kejap kang nak biskut..
tengok2..dah petang.. time abah sado balik kerje pulak..
memang masa tu cepat jer lah aku rasa..

tu biler2 dah cuti ni..
anak tak terkejar2 bangun pagi nak mandi uruskan dan sarapan 
tak yah gi sekolah..
tak yah ko nak hadap drama pagi2 soh mandi gosok gigi bagai tu..
anak2 pon bangun lewat..so mak ko macam banyak masa waktu awal pagi..
lepas tu.. tak yah pikir nak amik balik sekolah..

pulak tu.. abah sado out station..
dok lah bertiga hadap satu sama lain dari pagi sampai pagi esok nya..hahaha..

tak kelakar sebenarnya..

boring..!!

jangan kan kate aku...
anak2 pon tau buat perangai ajak kuar..

so.. jom lah kite keluar..

mak ko masa tak sihat ritu rasa nak pergi IKEA carik sumtin..
dan teringin nau makan meat ball..
tapi sebab tak sihat..takde mud nak gi mana..nak makan apa2..
ni lapang2.. jom lah kite gi..tak terkejar2.. 
qaleef kalau dengar IKEA..dia awal2 dah mintak eskerim peberet die tu..






sebenarnya.. biasa jer aku keluar ber-3 anak beranak..
so far..alhamdulillah..aku takde masalah nak handle..
cuma letih sikit lah..
tapi gigih gak nak kuar tak boleh tunggu abah sado..
yer lah..kalau abah sado kerje.. kene tunggu hujung minggu..
kalau die out station lagi lah...
jadi.. kalau setakat nak jalan dekat2.. tempat2 yang dah biasa..
dan rasa ok dari keselamatan..
aku redah jer jalan sendiri hangkut 2 jenis budak ni ha...

qaleef ok lah..dah besar..senang nak handle..dengar cakap..
macam shaquille.. sejenis budak walaupon ko tengok selalu buat muka sardine 
tapi sangat2 aktif..!! sanagt2 hokeh..
jauh lebih lasak dari abang nya dulu...ini jujur..
tapi.. anak ko kan..sendiri tau apa perangai nya..tau acaner nak handle..
so... ok jer....masih boleh di kawal...



qaleef amik kan gambar..booooleyyy laaaaa....huhu



car seat shaquille memang kat depan..kalau letak belakang memang aku kene dok belakang sekali..
ate acaner mak ko nak drive kereta..
so.. biler aku driving..car seat pon kat sebelah..
senang nak suap makan minum ke hapa..


instead of qaleef yang susah sangat nak duduk dalam car seat dulu2 [dari baby]
alhamdulillah..shaquille sangat ok duduk dalam car seat dari baby sampai sekarang..
aku takde masalah nak memandu jauh pon..
die akan senyap jer tengok luar..borak2 ngan aku atau pon tido..
tak perlu tab ke hp bagai tuk kasi dia diam sebab die memang akan diam..
cuma kalau terlampau lama.. die haus dan lapar nak menyusu tu jer lah.. 
so.. samaada aku akan susukan die dulu..bagi makan kenyang2..
atau sediakan makanan macam biskut atau roti..air masak..sesiap..so..tak banyak ragam
senang mat muka ketat ni tau..



qaleef pulak.. akan main jer lah sendiri kat belakang..die sendiri akan bawak menan2 die dari rumah mana die suka..



aku dah pernah kongsi tips dulu2 dah..
apa yang korang perlu amik tau biler kuar sendiri2 dengan anak2 ni..
paling aku tekan kan..adalah keselamatan..dari segi bag..parking kereta..suasana tempat tu sendiri..

macam kat IKEA ni.. 
time2 kerje.. parking banyak kosong..so senang nak dapt parking dekat2 entrance
dan tempatnya terang.. luas..
lagi satu.. guard selalu meronda..hampir setiap masa ko boleh nampak derang berbeskal..
biasa aku akan pergi tempat yang crowd ramai..
nak turun atau naik kereta.. aku akan tengok dulu sekeliling..
akan akan tunggu dan jalan ngan orang lain [yang nampak boleh dipercayai] tu saing2 ke kereta..
pintu aku akan pastikan sentiasa di lock..
naik kereta..laju2 locked..
banyak bende kene amik kire..
biasa aku gi kuar makan ngan anak2 jugak..
tapi.. aku prefer tuk bungkus makan kat rumah..lagi selesa..

selebih nya.. sebelum ko kuar masuk..
nak gi mana2.. doa dan tawakal pada Allah..
Dia akan jaga kita insyaa Allah..





kat IKEA biasa aku tak bawak stroller..
aku letak jer dalam trolley macam ni..
kalau bawak stroller.. ko nak handle stroller lagi.. qaleef lagi..trolley barang lagi..
memang tak cukup tangan..so.. macam ni..lagi mudah..
biasanya jugak.. kalau datang macam ni..setakat ngan anak2..
aku just nak beli barang kecik2..tak terlampau banyak..yang mudah bawak..atau pon setakat nak survey2 dulu perabot [kot lah nak beli perabot]
macam perabot tu.. tak cukup kederat aku nak hangkut..
survey dulu.. tunggu abah sado balik..baru ajak beli..tak buang masa dah terus amik dan bayar..
biasa macam tu..




sebenarnya dapat sorang satu eskerim ni..
tapi.. shaquille punya terjatuh..!!! banyak lagi pulak tu.. takde rejeki..
so..terpaksa lah abang kongsi ngan adik..huhu..
ok lah gak..cepat habes..cepat balik.. biasa kene makan dulu perabehkan baru boleh naik kereta..

kat sini..dalam sejam setengah lebih kurang macam tu..
sampai dalam kol 10 lebih-11 pagi macam tu..
dalam kol 12.30 lebih kurang kuar dah..
kali ni.. aku just survey barang perabot kat show room atas tu jer..
turun warehouse just amik barang sikit..memang biasa tak masuk dalam2 pon..
yang lama nya menunggu 2 jenis budak ni lah perabehkan eskerim..

tu jer..
saja nak borak kosong ngan korang..
barang apa aku survey.. tu nanti aku share yer..

hari ni tak kuar mana2..
tapi esok.. aku nak kene gi kedai buku kat JUSCO..
nak beli sumting tuk DIY...
ikutkan..nak kuar gak ni..
tapi aku tunggu courier stock barang sampai..nak kene terus pos..
so..esok jer lah kuar..kalau rajin..huhu..






1 comment: