Wednesday, December 07, 2016

Project DINING AREA :: baru dalam perancangan



aku sekarang fokus kat Dining area..
kat situ..macam.."mati"
just ada meja makan 6 kerusi lama yang di beli 7-8 tahun lepas dari sebelum kawen [masa nak dekat2 kawen]
ruang tu terhad..
dan boring..
walaupon ada ruang lain aku sedang fokus kan jugak [tuk projek ID]
tapi.. aku pikir.. nak siapkan ruang ni dulu..[Dining Area]

aku rasa macam..nak tukar meja makan..hikhik..
tak nak lah pakai sampai mereput..
boleh jual murah2 rm 100-2 kan..[anyone??]
lepas tu..nak pakai kerusi empuk sikit..






macam niiiiiiiiiiiiiii......

dah banyak aku aimed dah..
tapi dok pikir muat tak muat jer..

sebenarnya.. kalau nak tukar meja makan..
nak yang lebih panjang.. tuk 8 kerusi paling kurang..
dulu2 pikir muat...
tapi..biler ada tiang divider dan ada pulak bar counter tu..
bayangkan..meja makan yang sekarang ni [6 kerusi] dan saiz kecik sederhana jer pon ngam2 letak..
so.. tu lama sangat aku dok pikir.. muat ker dak kalau nak tukar ke meja idaman kalbu..
lagi2 kerusi tu...




ni area makan [gambar lama selepas renovation]
tapi..sampai sekarang masih tak berubah pon




ikut hati.. nak jer aku pecah kan tiang tu..
tak kan lah aku nak pecahkan bar counter tu pulak kan..uhuhukkss..

Untuk pengetahuan tiang ni pon aku tambah sendiri..
Thousand sumting jugak la aku bayar..
Sblm ni pernah pakai tirai..rimas aiihh..
Lagipon pakai tirai dah out dated yer..
So far..aku suka dan ok jer ngan tiang ni.. 
Cover sebahagian belakang tu..
Tapi tu la.. Sbb buat bar counter tu.. Jadi amik ruang jadi sempit
Nak buang salah satu macam tak mungkin..
2-2 pon mahal gak tu..hahaha..
So..kene la pikir cara lain..

Cumanya..aku cakap jer... kalau pecah tiang divider tu..
memang lah nampak lebih luas..
tapi direct lah pulak nampak dari depan sampai ke belakang..-ke dapur kering
tak pekenan sikit lah..

so..acaner nih....
nak buat macamane sekarang ni..

dah lama sangat aku dok pending beli meja kerusi makan baru dek kerana ni ha..

ada gak rasa nak beli meja 4 segi..
so..each side boleh letak 2 biji kerusi x 4 side
tu jer lah paling banyak aku boleh letak kat ruang tu..
tapi.. nanti akan ganggu laluan pulak..
ruang jalan akan jadi bertambah sempit..
lagi pulak..aku plan nak letak satu meja hiasan atau almari tambahan kat situ..
kalau tak..memang ruang tu.. boring..






kat wall yang besar tu.. aku nak letak cermin jenis bevel edge
tak kisah lah square ker..diamond ker..
tapi nak letak satu wall tu..

sebenarnya.. aku tak suka letak cermin besar2 macam tu..
sebab aku tak suka 'bias' double.. dan lighting pon akan lebih memancar..
tapi..tu lah..sebab ruang ni betul2 terhad tau..lagi pulak color gelap..
nak kasi nampak ilusi luas..kene lah pakai cermin..
mungkin aku pilih cermin color bronze kot..sedang pertimbangkan

dah tu nanti..kalau aku beli meja..aku kene amik color cerah sikit..
marble yang ngah in sekarang ni ker kan..tengok bajet macamane..huhu





antara contoh design cermin






ni semua gambar2 lama lepas renovated awal tahun ritu..
takde apa yang berubah..
dah setahun dah.. baru rasa2 nak buat ID kat sini..
selama ni dok bizi hal bisnes n product sendiri..
so..ni dah free sikit..dah teratur..boleh handle..
boleh lah fokus balik pada ID rumah..

eerrr... harap tak buat sekerat jalan...



nanti aku share lagi yer...


3 comments:

Nurzakiah Hanum said...

cantiknya

cikel said...

Salam maaf tetiba komen..suka tengok..cantik..saya cuma nak bagi cadangan la..yang tiang divider tu kalo pecahkan pun ok..tapi ganti dengan langsir or tirai or bidai ke..cadangan je..hehehe.. :)

cikel said...

Salam maaf tetiba komen..suka tengok..cantik..saya cuma nak bagi cadangan la..yang tiang divider tu kalo pecahkan pun ok..tapi ganti dengan langsir or tirai or bidai ke..yang bole diikat ikat...cadangan je..hehehe.. :)