Thursday, December 08, 2016

Project DINING AREA :: Hunting meja/almari hiasan di IKEA



ritu kan aku gi IKEA...

sebenarnya.. aku nak survey almari hiasan tuk letak kat dining area rumah ni..

aku pon tak tau macamane design yang betul2 aku nak sebenarnya..
macamane idea pon aku tak pasti lagi..
tu aku kene survey.. dan tengok dulu..
carik idea..
kekadang.. biler kite tengok satu2 bende tu..
tetibe kite boleh dapat idea yang lain pulak..

dan biasanya jugak..
aku akan amik masa yang sangaaaaaatttt lama....
jadi jangan lah ko mengharap project ni akan siap cepat yer..
sebab.. aku akan pergi survey banyak tempat..
bukak majalah beratus2 kali..
gugel idea setiap masa..
tu memang perangai aku..
lagi pulak mengikut pengalaman..
tak nak membazir kalau silap memilih..
3-4 ratus pon duit jugak.. apetah lagi kalau 3-4 ribu kan...
dan setiap satu tu biasanya akan pakai tuk jangka masa yang lama..
contoh meja makan..
aku nak beli.. bukan senang2 nak tukar..
so.. pilih yang berkualiti.. dan yang betul2 suka puas hati..
tu aku punya perangai lah tu..

ok.. sementara tu..
pasal meja makan.. masih takde keputusan..
aku masih rasa nak pakai meja tuk 8 kerusi..
tapi selera tinggi nak pakai kerusi empuk demuk2..
tah muat tah idak kan..
so.. hold dulu.. kot ada ilham lain mendatang nanti..

yang baru2 ni aku gi IKEA tu..
dok tengok perabot almari/konsol 



yang ni macam ok jugak.. tak lebar gemuk2..
tu bukan datang sekali tau.. satu almari tu harga asing2..
so..kalau ruang yang ada..kene beli 3 set almari macam atas ni..
tapi tak nak color ni.. aku amik color gelap sikit kot..eehh.. huhu..nak gak ko kaler gelap2..

baru survey jeeewwww...




yang macam ni nampak menarik..pon sesuai sebab tak demuk..
which is tak amik ruang jalan lebih..
lebih pada memanjang..
tapi tu lah.. rak terbukak pulak..
i olls tak gemar sangat... kalau boleh nak tertutup dan tersimpan tak nampak..



ni contoh dekorasi almari atas tu..cantik kan..
wall gelap.. pakai perabot gelap.. still nampak cantik..kat mata aku lah..ahahakkss..



plan nya nak letak macam ni lah jugak..
kalau almari tertutup.. boleh letak pinggan lawa2 tuk tetamu dalam tu..
senang nak amik capai biler nak makan..



yang ni..aku tengok dalam majalah IKEA macam pekenan jer..
dah pikir..pemegang tu nanti nak cat color gold.. 
tapi biler tengok depan2..eerrmm..
bukan tak lawa..cuma rasa macam rendah paras peha aku jer ni..
macam tak sesuai pulak..
tapi kurus dan memanjang..so.. ok gak lah..
bahagian atas berlaci..boleh simpan sudu2 khusus..




2 atas ni pon not bad..cantik dan ruang storage banyak..
tapi tinggi dan demuk sikit berbanding lain..
kalau demuk tu aku risau amik ruang..biarkan panjang takper..jangan lebar..
haaa..ko paham ker paham ni...heheh..
tapi..masih boleh dipertimbangkan...


ni antara yang aku survey kat IKEA D'sara ritu..
dapat lah amik gambar sikit2..kasi idea..
tak terus beli.. balik rumah.. pikir dulu..
tak yah terburu2..
ada lagi 2-3 tempat boleh survey tengok pulak..



ni yang aku tengok dalam web IKEA sendiri..
tengok idea peletakan almari perabot yang sesuai tuk dining area..



so far..masih takde sebarang keputusan..
sebenarnya..aku nak sumting lebih elegance..
yang sesuai ngan ID rumah aku sekarang ni..
tu cerewet sikit tu nak beli..
kalau tak..masa aku gi IKEA ritu lagi aku dah terus hangkut bawak balik dah salah satu yang kat atas tu..huhu
but..sokey.. macam aku cakap..tak perlu terburu2..
lain lah kalau jauh nau susah nak datang2 lagi kan..

tengok lah nanti update macamane...


4 comments:

lieyalatif said...

adududuh rajinye ati ubah2 konsep hah...lieya mase mule2 pindah, mcm tu laa sampai skrang haahahahahaah.... kalo dpt kat tangan ati sure jelita ruang dining daku....terbaik la aty..sentiasa fresh dgn idea2 baru ....

Nurzakiah Hanum said...

cantiknya

Chekgu Azrine said...

Akk suka sgt dgn idea aty..nti blhla akk nk belajo2 ye aty..hehehhe

Permysuri Pai said...

yang range BESTA -system kat ikea tu lawa gak, leh pilih yang nipis panjang, base cabinet hitam, front/door pakai dark grey. lawa!