Friday, December 16, 2016

STRUGGLED





kalau orang lain selalu ngadu struggle masa awal2 penyusuan Susu ibu [SI] 
tapi aku ni pulak..akan rasa struggled giler tu biler dah hujung2 nak sampai 2 tahun..
dari dak qaleef dulu.. sekarang ni dak shaquille pulak..
aku perasan.. aku akan rasa macam ni biler anak2 mula masuk umur setahun lebih..
dalam setahun setengah macam tu..
rasa macam..stress.. lebih mudah letih dan cepat naik angin..emosi..

sign..

mungkin..sebab...ianya..satu proses...yang..

hurrrmm..

acaner eh nak cerite..

bukan sebab susu badan tak ada dah..atau tak cukup..
anak2 aku [qaleef dan shaquille] direct feeding..
so selagi ada stimulation..selagi tu akan ada susu..insyaa Allah..
[tengok jugak lah pemakanan ibu macamane]
alhamdulillah.. SI masih banyak..
dan tu bukan masalah aku pon...

masalah aku biler...
anak makin besar dan keperluan die makin kerap
dan badan derang makin besar dan berat..
shaquille tu nampak jer halus tu..
tapi berat dan kuat makan hokey..
dan die kerap menyusu..tak kira masa..
walaupon dah kenyang makan nasi biskut bagai..
die dan qaleef dulu.. sama..!! 
dan semua ni..buat badan aku sendiri yang sebenarnya...TAK TAHAN..!!
sungguh i tell uuuuuuuu.... 

badan aku macam sakit2 di buat nya..
tido malam tak selesa..
ko tak yah nak nak harap dapat tido pelok bantal bagai..
biler time anak mengemping..
ko akan baring dan tido dalam satu posisi yang sama dan tak selesa..
lagi pulak..anak makin 'me-lasak' dan pergerakan nya kasar..
shaquille boleh tido sendiri tanpa mengempeng [melekap]..
tapi..die tak boleh kalau bangun malam2 dan tido balik sendiri tanpa mengempeng..!!
kekadang.. die bukan betul2 nak menyusu pon..
die bukan lapar..dah siap makan kenyang2 biasanya waktu malam sebelum tido tu..
tapi die saja2 nak himpit mak nya ni..
menyusu kejap..lepas tu tido..lepas tu bangun lagi..nyusu lagi kejap
n ulang2 sepanjang malam..
ko bayangkan anak besar tu..macam2 gaya dia buat biler menyusu..
tak kire lah tengah malam ke hapa...
ikut sokati die jer lah..
kalau tak dapat.. die mengamuk..

aku tak larat hokeh..series...
badan aku sakit2 di buat nya..
tido terganggu..bangun pagi2 rasa badan tak sedap..
dah lah mak ko ni kurus tulang..
jadi ko paham tak kenapa aku cakap aku struggled...

aku struggled dan bertahan setiap kali pikir akan 'hak' anak.
yang perlu aku bagi sampai 2 tahun..
tapi selalu aku ngamuk2 jugak sama2 ngan dia..hahahaha...
selalu rasa nak marah.."tido sana sikit boleh tak..??" 
pastu kekadang aku biarkan jer die mengamuk2..
aku buat2 keras tido peluk bantal mengadap side lain..
lepas tu qaleef bangun cakap kat aku "mama.. bangun la..adik nak susu tu.."
sebab die rasa tido die terganggu ke hapa adik die mengamuk tengah2 malam..

huwaaarrrgggggghhhhhhhhhh....

rasa nak cubit2 jer dak shaquille ni tau sebab geram...
last2 kene gak lah mengalah....

situasi yang sama jugak masa qaleef dulu2..aku ingat...
struggled sampai ke sudah..!!
nak sampai last month 2 tahun tu..
laju2 aku carik susu formula tak sabar2 nak ajar anak susu pakai botol pulak..
macam2 cara aku buat supaya qaleef berenti menyusu ngam2 2 tahun..
tak yah nak lebih2 sampai 2 tahun seminggu bagai..
apetah lagi samapi 3-4 tahun..hahaha..
teruk sangat kan bunyik..

tapi..macamane ada korang yang menyusukan anak sampai 4 tahun..???!!
dengan keadaan fizikal anak yang makin besar..
dan gigi yang makin tajam..!!!

rasa nak nanges pikir....huhu





biler time2 macam ni.. [dalam phase suku terakhir dari tempoh 2 tahun]
selalu pujuk diri sendiri.."ikhlas kan hati aty..ikhlas kan hati aty...ikhlaskan hati..ikhlas aty..ikhlas..!! " zikir million times...
supaya aku boleh bertahan dan tunaikan hak setiap anak sampai 2 tahun sekurang2 nya..
sesia merungut..tak ikhlas kang..penat sakit badan jer dapat..
tapi pahala yilek..kosong...rugi lah kan..

walaupon memang kekadang rasa macam nak give up jer..!!
tapi.. biler anak datang mintak "hu-hu" [read 'su-su'] aku kalah ngan anak..
geram2 pon.. aku redho jer serah diri dan anak macam smack-down mak nya ni ha..
"mama halal kan susu badan mama tuk anak2 dunia dan akhirat" 
kang korang cakap aku tak redho pulak.. miahahaha..

aku mengadu jeeewwwwwww....

memang tak di nafikan..SI adalah TERBAIK..
tapi... ada 'sisi' berbeza jugak yang aku nak share..
hakikat yang aku tak pasti lah orang lain macamana..
tapi ni yang aku rasa..
kalau nak cakap..moment ni indah..
tapi..ada jugak 'sakit' nya kat sikit2 bahagian
yang satu masa nanti..akan jadi satu kenangan kat aku sendiri sebagai ibu..giteewwww...





so.. ni masalah aku..dari dak qaleef dulu..
dan sekarang dak mat muka ketat ni ha....shaquille..
bukan sebab susu badan takde..
tapi sebab badan sendiri..
aku tak nak anak2 cepat sangat membesar..sebab aku akan rindu time2 derang jadi baby..
time2 anak tak pandai nak melawan dan banyak sangat alasan macam qaleef sekarang ni..pheeewww..
tapi at the same times..
cepat lah 2 tahun supaya mak ko ada alasan sangat kukuh tuk hentikan penyusuan badan kat anak dah..
yer lah.. kalau ikut Syariat..sampai 2 tahun jer..sunnah..dapat pahala..
so..cukup lah 2 tahun..mama tunaikan tangungjawap mama..amanah... dan hak pada anak2 mama..
seperti yang di galakkan dalam islam sendiri [sehingga 2 tahun dengan penyusuan penuh]

lepas tu....
minum lah susu kambing pulak sampai kertu...
pon minuman sunnah jugak tu..
dapat pahala mengamalkan nya..


sikit jer lagi aty... sikit jer lagi....beberapa bulan jer lagi..


heheheheh....gelak penuh maknaaaaaaaa...






lepas tu..

repeat

kene mengandung balik..

adan anak kecik..

menyusukan..


dan struggle balik...

dan ber-huhu jer lah...



but...no worries.. bukan sumtin yang memudaratkan pon..
itu cuma part of cabaran penyusuan SI..
aku masih lagi rasa bangga dengan semua ni..
selepas aku struggled lalui semua ni..
tapi end of the day ada macam sumting yang bernilai ko lalui sebagai ibu..


selagi masih ada rezki tuk dapat kan anak..
dan ada rezki tuk anak2 tu sendiri...


selagi tu lah......................

aku akan bertahan #dramatik sangat ayat ko ni aty...


huwahuwahuwa....



notatanganAty :: nikmat tido yang takde tu pon salah satu pengorbanan sebagai mak2 jugak taawww...







6 comments:

Nurzakiah Hanum said...

macam2 gelagat

Mila Ahmad said...

cumel betul mahkluk atas kerusi tu.

CikNaa said...

caiyok aty.. tak lama dah tu..

wani ezryl * said...

berusaha, aty! mmg lenguh tangan ni ha sebab bdk2 makin lama makin berat. kita anggaplah mcm sesi gym gitu, kuatkan tgn. hahaha.

shafiza said...

Sama la kak Aty, tidur sekarang dah tak dapat peluk bantal. Asyik anak ja dipeluk. Hahaa

shima said...

hehe..btul2 tu..bila bdk2 dh besar lagi pandai nk mintak kan..dgn mcm2 gaya dia nyusu..kita jd sakit..ahhaa