Wednesday, December 14, 2016

Project FAMILY HALL :: Dekorasi siap



tetibe dah siap..hahaha..

family hall ni tak buat apa2 sangat pon dah..
sebab dah siap cat lama...
biler beli sofa..dan tambah 1-2 items lagi..siap jer terus..
ruang terhad..dan tak perlukan banyak perabot..
cuma kene tambah 'jiwa' giteewww... 
kasi warm..letak lampu meja sisi..
plan asal..nak tambah wall lamp kat 2 sisi kiri kanan sofa..
tapi..macam terang nau pulak atas kepala..
macam meganggu mata since wall tu kecik..
kire..kalau letak tu..jarak antara satu-satu tu akan jadi dekat dan rapat..
dan lagi.. kalau nak jimat ruang.. boleh pakai stand lamp jugak..
tapi ritu..ahad.. kiteorang gi sampai ke Puchong jauh2 [sebab dah tau satu yang aku pekenan]
sekali..tutup..!! warrrggghhh.... frust giler ko tau tak..
sudah nya.. terus ajak ke KAISON kat Paradigm Mall tu jer beli sarung bantal tuk kusyen kecik2..
orang kata..tuk tambah perisa..

so.. tu jer lah pon yang aku tambah..




ni ruang keluarga asal..kat tingkat atas..antara bilik2..
dan sepanjang tahun.. macam ni lah ruper dia..
cuma selalu nya 'deko items' bertambah kat sini biler ada bakul2 kain baju berlonggok.. bahahaha..
series ni... kat sini lah tempat aku melipat kain..
tempat anak2 main..buat sepah..
sebenarnya.. atas rak tivi tu tak banyak barang pon..
aku dah letak2..lepas tu aku kosongkan..sebab rimas..huhu..
tak tau lah napa aku pandang macam tu..

kalau ada yang tak tau gak..
kat tv atas ni jer kiteorang letak Astro..siap aku amik channel HBO sebab laki bini jenis layan movie..
nak gi tengok at wayang.. susah dah sikit sekarang ni..
bukan semua cerite boleh aku hangkut anak2 sekali..
so.. prefer layan kat rumah jer lah..basi pon basi lah..nak buat acaner kan...

ko tengok ruang nya terhad..lebih kurang 8-10 kaki jer lebar panjang nya..
so far..tuk kiteorang 4 beranak.. ok jer lagi..
tapi..selalu kan adik2 aku datang rumah lepak sama2 kat atas ni..
ko bayangkan adik2 aku yang kaki nya jenis panjang2..
dok melintang baring tengok tv kat sini...huwahuwahuwa...

so... end up..dari kan nak biarkan lapang sebelum ni..
kiteorang beli gak lah sofa seketul..
yang sepadan ngan tempat ni..
semalam aku tunjuk dah..
kali ni tunjuk lagi sikit.. ahkak suka chuolls...












aku tak dapat nak amik keseluruhan ruang...
puas aku ekjas dok sudut tu..sudut ni..tak dapat gak full ruang..
lagi2 biler ada sofa tuh..

canvas frame tu aku beli kat Bali ritu..
yang paling besar.. aku letak kat atas ni sebab sepadan pulak dengan sofa dan keseluruhan ruang
aku tak letak kat bawah lampu wall yang tengah2 sebab mata aku rasa terganggu..
maybe sebab ruang ni dari tangga lebih pendek..
so..biler letak sumtin besar sangat dan outstanding color canvas tu..
tu nampak macam semak..hahaha..kat mata aku lah yer...
so..wall tu aku letak sumting lebih sesuai..
dan canvas abstrak tu aku letak atas kepala sofa...

sofa tu pulak..
walaupon asal nya macam berkire2 warna sofa merah tu..
tapi biler dah buat letak elok2..buat deko sikit..
nampak outstanding dan lebih menarik ruang ni dengan warna merah sofa ni sendiri..
rasa macam 'sesuatu' sangat..heheh..




dan biler letak lampu side tu..
baru rasa macam hall ni ada 'jiwa'..
kalau tak sebelum ni..macam mati dan boring jer kat atas ni..
sekarang aku rasa..feel nya lebih sikit..anak2 pon macam seronok jer..
lebih selesa duduk2 atas sofa tengok tv agak nya..santai..dan tenang..
ruang ni adalah ruang paling banyak kiteorang habeskan masa sama2..
layan movie..tv..anak2 main.. 
dari sini jugak..aku boleh pantau anak2 main dalam playrooms derang..





letak lah decor items color merah sikit2 nak kasi nampak serasi..ahaakksss...
tak tau lah tak berapa lama boleh bertahan hiasan depan mate [yang selalu pandang] macam ni..
anak2 ok..tak usik..
tapi.. aku biler tengok tv jer mesti dok pandang..
tu nanti mudah boring..ataupon rasa semak...huhu..tah apa2 perangai..
kalau ko nak tau jugak.. atas rak sejemput ni gak lah letak botol susu anak..botol2 air masak..
bekas biskut anak2 makan kudap2..
jadi dapat bayangkan tak..
tu aku prefer lapangkan jer rak ni..
tapi tak per lah.. buat masa ni ok lagi...
kalau hagak2 tak boleh tu..aku simpan jer lah semua..ahaakkss..

ok lah..aku nak kuar..pos barang..
nanti borak lagi key...

7 comments:

wawa syaida said...

salam sis...sofa merah beli kat mana...cantik

eima said...

tapi betui la ... aku pun rasa semak klu byk deco area tv tu ... klu letak setakat lilin ngan bunga je tu pun ok .. frame tu nampak mcm kacau mata nk tgk tv keh keh

sape punya art kat dinding belakang sofa tu adik ke abang ??

Puan Hazel said...

Assalamualaikum aty...
Salam kenal
Dah lama akak follow blog aty...suka nau tgk aty deko2. Cantik!
Nampak serasi je semua tu digandingkan.good job dear :)

Chekgu Azrine said...

Mata akk tetap cantik...suka sgt sofa merah tu..naik sgt ruang snatai ni...

Nanie said...

Merah membara. Warna grang tp rimantik. Tgk tv pon rasa best je.

antalya said...

very nice. cantik ruang yg ni..pasni upgrade size tv ngan tambah home theathre system pulak ya. terus feeling mcm tgk wyg gitu

CikNaa said...

cantik la canvas tu.masuk sgt dgn sofa..