Tuesday, December 13, 2016

boleh tak jangan salahkan orang perempuan jer..


baru2 ni.. kawan yang aku kenal sejak sekian lama..
update status kat Fb.. sedang mengandung..
dari hasil perkahwinan die kali ke dua..
walaupon tak lah rapat sangat..
tapi.. tau jugak lah cerita dia..
perkahwinan yang pertama dulu..lepas bercinta bertahun2..
dah kawen 5 tahun..tapi masih takde rezki anak..
dia kata dia ok..
tapi.. biler setiap kali di tuduh mandul dari keluarga belah bekas suami nya..
die tak boleh bertahan..
lagi2 pulak.. suami tak mempertahan kan..
dia kate..die hanya akan ok kalau suami [bekas] ada sama2 dengan dia..
tapi kecewa bila bekas asben die pon macam hanya salah kan dia sebab masih tak mengandung..
last2.. suami nya cakap nak kawen lain..
dengan alasan..nak anak...

tak tau apa2 pon..pasal cerai tu..
aku hanya tau cerite..biler tengok tetibe ada gambar nikah dia tapi dengan lelaki lain..
bukan bizi body..[uhuukksss] tapi curious lah kan..
dia bukan wanita sebarang..
belajar dan bekerjaya tinggi..datang dari family 'ada2'..
orang nya modern dan agak out spoken..
tapi..satu bab tu.. die kate..dia kalah ngan bekas suami dan bekas keluarga mertua..
setiap kali kene perli dan di persalah kan sebab tak ley mengandung..
die kate..die nak melawan..tapi rasa macam 'kerdil' 
die kate.. sebagai wanita.. biler direndahkan macam tu sekali..
die rasa macam..die takde apa2 dah...[tu yang dia pikir] 

cuma biler laki die curang..alasan konon2 cari perempuan lain tuk dapatkan zuriat..
die tak boleh tahan..die mengamuk dan akhirnya bercerai..
sebab die kata.. dia hanya boleh harungi semua tu..biler suami die ada ngan dia..
dia cakap.. die ok jer kalau takde zuriat lagi..
sebab die rasa gembira bercinta dengan suami dia..
tapi biler tetibe suami die berubah.. dengan alasan malu sebab masih takde anak..
so dia kate..thats it.. takde apa lagi die nak pertahan kan..
kalau orang lain..keluarga..kawan2..atau sapa2 pon..
nak cakap apa2 pasal bende tu..die tak kisah..die tak peduli..
tapi biler asben die pon cakap macam dia mandul..
die rasa marah..

dan laki die kawen tak sampai sebulan pon lepas bercerai tu..
die cakap.. die ok jer lepas tu..

alhamdulillah.. lepas 2 tahun..die jumpa jodoh lain..
die sebaya aku..aku kire... muda lagi..dan die deserved tuk rasa bahagia..
dan biler dia update status pasal pregnancy die yang dah masuk trimester ke-dua..
[lepas beberapa bulan kawen]
aku pulak yang lebih2 rasa macam nak nanges..!! huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....

maknanya..dah terbukti kawan aku tu boleh mengandung..
ironi nya.. bekas suami die yang lama berkawen..masih belum lagi mendapat zuriat

wallahualam..semua tu urusan Allah..

mungkin ujian tuk bekas suami die pulak..dan isteri nya..

terus teringat kisah yang sama..
jadi kat kawan bekas sepejabat sebelum aku kawen dulu2..
kire kawan lama lah ni..
still keep in touch..sampai skrg..eerr...melalui FB..
tapi ada gak lah sesekali wassap2..
masih muda lagi..[lebih muda dari aku]
die dulu berkahwin sebelum aku-setahun sebelum kot kalau aku tak silap
aku pergi sikit punya jauh wedding derang..sebab rapat..
perkahwinan pertama pon agak lama jugak aku rasa..
tapi tak dikurnikan zuriat..sampai lah bercerai..
tapi yang ni aku tak tau lah punca nyer..
cuma aku tau..die cerite sebab laki die ada perempuan lain..
lepas bercerai..laki tu kawen ngan perempuan tu..
dan.. kawan aku ni pon bertemu jodoh dan berkawen kali kedua..
alhamdulillah..dah 4 tahun pon usia perkahwinan..
dan dah ada 2 orang anak lelaki sekarang..!!! hebat..!!
aku pulak rasa bangga dengan die..heheh..tak pasal2..

kawan beranak secare czer rapat2..selang setahun jer..
tapi.. who cares..!! bagi aku..lepas apa yang die lalui..
dan aku tau kisah2 lama die..
bagi aku..tu hadiah terbaik tuk dia..
semua tu kan urusan Allah..
sebelum ni kawen lama..takde anak..suami curang..meluka kan hati..
dan sekarang..Allah bagi dia hadiah yang lebih baik..
masa memula die mengandung kali kedua [hanya beza beberapa bulan dari yang sulung]
ada gak die mengadu kat aku sebab risaukan bekas bersalin czer yang belum baik sebelum tu..
tapi bagi aku.. dah Allah bagi..DIA kan lebih tau.. terima jer..just jaga diri dan kandungan baik2..
dan dapatkan nasihat dokter atau orang lebih pengalaman..
setiap orang tu berbeza penerimaan badan nya kan..
alhamdulillah..dia dah pon selamat bersalin..anak die ke dua pon dah 3 bulan lebih..
n aku tumpang happy tuk dia..
sebab apa..
sebab.. macam aku cakap atas tadi lah..
kalau orang tak tau apa die lalui..orang mungkin akan cakap macam2 biler die mengandung rapat2 macam tu..
tapi tuk orang yang tau..macam aku ni salah sorang nya..
die berhak tuk dapat semua tu..
dan tu urusan Allah.. biar lah kan... Allah nak bagi die sekali 2 ker 3 ker macam tu..
tak yah nak cakap lebih2 sangat kalau tak tau apa2..

baru ni..saja wassap die tanya kabar..[lepas baca status pregnancy kawan aku yang kat atas tu teringat lak kat die]
bizi body nak tau bekas suami die dah ada anak ke belum.. bahahahaha...
teruk nau kan perangai...
since aku kenal derang [dan bekas suami die dari sebelum kawen kan]
tapi.. kawan aku ni cakap.."masih tak ada..kot"..
sebab die tak contact dah..last berhubung pon dah lama sebab ada urusan..
tu pon bini nya marah..
eaah eaahh ko.. tau pulak ko marah bekas bini contact..
ko tu jadi punca rumah tangga orang tu bercerai berai..tak nak pulak pikir time tu orang marah ke tak kan..huhu
tapi alhamdulillah.. kawan aku ni pon dah move on..
die yang aku kenal..orang nya lembut hati..

ironi sangat kan....

macam kes kawan aku yang atas memula tu..
aku selalu terpikir..kenapa orang lain..suka salahkan pihak perempuan jer kalau tak boleh mengandung beranak..??
lagi satu.. pernah baca kat Fb..dan beberapa kali dengar..
pasal jantina anak..
kalau suami tak dapat jantina seperti yang die mahukan..
pon si isteri jugak di persalahkan..
kalau rumahtangga sampai bercerai berai..pon orang perempuan yang kene dan cakap tak pandai jaga laki..
jadi janda..perempuan jugak di pandang rendah..

kenapa eh...kenapa..?? aku macam tak boleh hadam ngan semua ni..
apa lelaki semua nya sempurna ker....
sehingga semua apa sahaja berkait dalam rumah tangga
hanya pihak perempuan akan pikul beban kekurangan..??

kesian...tuk kite para wanita ni..
macam kes kawan2 aku tu.. tu yang dekat jadi..
yang baca dalam majalah atau akhbar..mengenai isu ni..belambak..

teringat sorang retis..Raja Farah..kenal tak..??
kan sekarang die dah ada anak sorang..
tu pon dari perkahwinan kedua dengan lelaki lain...
alhamdulillah die mengandung hanya beberapa bulan lepas berkahwin..
ada aku baca kat blog gosip..die cerite.. orang lain pernah tuduh dia mandul sebab tak boleh mengandung masa perkahwinan die yang sebelum tu..[baca cerita tu kat SINI]

sigh....

aku tak dapat bayangkan wanita2 yang terpaksa lalui semua tu..
dipersalah kan..di tuduh mandul oleh orang lain..kene perli dengan mertua..
sedangkan.. bukan orang perempuan boleh mengandung gitu2 jer..
ko paham tak maksud aku..
bende ni hal suami isteri..
tak semestinya..hanya wanita jer boleh dipersalahkan..kan..?

dan lagi..
bende ni semua pon..urusan Allah..
mungkin bukan salah sesiapa pon..
Allah nak bagi ujian tu dalam rumahtangga..dalam berbagai bentuk..
dan anak ni lah salah satu ujian nya jugak..
dan lagi.. Allah pon tak janji orang yang berkahwin tu mesti ada anak..
ada orang..tak ada anak pon tetap bahagia jugak..
yang penting..hubungan suami isteri tu sendiri.. kan..??
kebahagian tu kite bina sendiri..
anak2 pon bukan satu perjanjian tuk dapat kebahagian dalam rumah tangga tu..

kekadang jugak..hal2 macam atas tu terjadi sebab diri sendiri pon tak tahan dengan ujian..
contoh pasangan tu sendiri..
yang menganggap..biler kawen..isteri mesti bagi suami anak..
tu syarat untuk bahagia katenya..
kire dah jatuh hukum wajib pulak kat semua orang..
kawen jer..kene ada anak..
kalau tak ley mengandung..isteri jugak lah dipersalahkan..ppffttt....

paling teruk sebenarnya..campur tangan orang luar atau keluarga sendiri..
plsssss... kekadang bende2 ni lah yang aku rasa lebih menjengkelkan..

dalam family aku sendiri..
abang dan kak ipar aku dah berkahwin hampir 10 tahun..
pon takde lagi rezki..dan kiteorang ok jer..
aku tengok..derang sendiri pon ok...tak pernah jadikan semua tu sebagai isu
walaupon masing2 jenis suka budak [tengok saje cara derang layan anak2 buah]
abang aku..adik beradik 7 orang..
kak ipar aku..adik beradik 11 orang [kalau tak silap]
orang kate..keturunan subur..huhu
tapi..kite ni..langsung tak boleh nak kaitkan pon...
Allah tak kasi lagi pada mereka.. pasti ada sebab nya..
bak mak aku cakap..sapa lah kite [sebagai orang tua atau adik beradik] nak mintak2 derang bagi cucu atau anak buah..
asalkan abang aku tu dapat isteri yang baik2 dan solehah..
boleh bawak suami ke syurga..dah mencukupi..
apetah lagi orang luar yang menyibuk2 tanya biler orang tu nak mengandung bagai..
kalau tanya baik2 dengan maksud baik2..tak apa lah jugak..
tapi.. jangan lah sampai menyinggung hati orang...
kekadang..sebab pertanyaan2 macam tu lah..boleh buat hubungan suami isteri bergaduh
dek kerana orang lain sibuk push biler bini kau nak beranak..[kat suami]
orang lain yang sibuk jadi batu api..
sedangkan sebelum tu..mereka bahagia jer dengan cara mereka sendiri
[macam kes kawan aku yang fes tu]

aku bukan nak bizi body sangat akan hal2 ni..
cuma ai is cannot hokeh ..aku perempuan..
aku cuba bayangkan kalau terjadi pada keluarga rapat..anak aku kot contoh nya..
atau adik badik aku ker..[kalau ada]

jadi.. dari sekarang..aku..ko...yang ada anak2 tu..
kite sama2 muhasabah diri..
saat ni...kite mungkin pandang orang lain dengan pandangan macam tu..
[biler mereka dah berkahwin dan belum di kurniakan anak]
kite tak tau nasib keluarga kite pulak nanti..

macam aku cakap tadi lah kan..
semua ni kan urusan Allah..
tak yah nak salah kan sesapa tanpa bukti..
korang kalau ada kak ipar yang mungkin belum mengandung tu..
senyap2 jer..tak yah nak pikir tu salah sapa
mungkin tu salah abang kite sendiri kan..
in fact..sebenarnya..bende2 ni bukan lah satu kesalahan pon..
bukan satu kesilapan..takde orang mahukan bende2 macam tu...
bende ni semua melibatkan rezki..dan urusan Allah jugak..

nanti kalau kite jadi mertua..ingatan tuk diri aku sendiri
ada anak menantu yang mungkin lalui macam ni..
kite tak yah sibuk2 salahkan menantu atau soh anak menantu mengandung beranak cepat2..
dok sibuk nak push2 anak orang..
kene kat anak sendiri baru ko tau rasa nya kan...
dan jangan pulak nak batu api kat anak2 kite [kot anak kite lelaki] mengata bini nya sampai mencabar ego dia..
lebih teruk..tak yah nak suruh2 anak kite tu kawin lain semata2 kite sibuk nak kan cucu..
tak puas2 lagi ker jaga/didik anak2 sendiri..??
lagi2 kalau isteri/menantu tu orang nya baik..rajin..dan menyejukkan hati kan..
[bende ni terjadi dalam keluarga [jauh] aku dolu2..biler teringat balik..rasa kesian sangat]

kekadang kite tak sedar..sesetengah ujian pada anak2 ni adalah dari dosa makpak nya jugak [pernah tak dengar akan hal ni..?? aku dengar dari satu ceramah sikit masa dulu]
mungkin kite pernah termengata anak orang lain kan..
So Allah bagi rasa pada anak2 kite pulak..
tu seelok nya.. kite jangan campur urusan rumah tangga orang..
melainkan..ko memang bekerja dalam bidang tersebut macam contoh ko memang peguam hal nikah kawen cerai ker..
atau ko memang ahli psikologi yang memang bekemahiran kat situ..huhu
so memang lah kene campur tangan biler di perlukan..
selebih nya.. kalau tak..kite diam2 jer sudeeeyy...
doakan jer yang baik2.. tu lebih penting..


aku percaya jer..masing2 pon mahukan zuriat mereka sendiri..
selepas berkahwin..
dan pasti mereka juga berusaha ke arah tu..tak kan semua bende nak cerite kat orang lain..
yang orang lain dok sibuk tanya.."ko tak usaha ker hapa..??"
kekadang kite ni tak sedar..
pertanyaan2 kite tu menyinggung hati orang tu..
atau paling teruk macam mencabar hubungan mereka..
ko paham tak...
boleh bergaduh laki bini ko tau tak..
kalau bercerai berai..ko pon sebenarnya salah seorang punca...huuuuu

aku dulu pon..lambat gak dapat si qaleef tu..
lepas gugur fes time..
orang tak tau aku memang betul2 'berpantang' 6 bulan sebelum mengandung balik..
kire tambah tolak dari awal kawen [tahun 2010].. lepas sebulan mengandung sampai 3 bulan..tapi takde rezki..gugur..dan pantang 6 bulan....
dan mengandung balik..dan beranak kan qaleef tahun 2012
makan tahun gak lah...nampak lah jarak nya tu macam lama..
tapi..sampai sekarang pon..
orang2 yang tau aku lambat mengandung kali kedua] dak qaleef tu..
dok cakap kat aku.. "ko jenis susah mengadung..lambat lekat.."
terus2 orang cakap aku tak subur ko...sentap tak..??!! hahahaha...
sikit lah..tapi since aku jer tau situasi sebenar..
so..aku tak simpan dalam hati pon..dan aku maafkan..
"heeeelllllooooo.... lepas kawen..aku terus mengandung hokeh" wahahaha..
tapi tak penting pon kat orang lain tuk di buktikan apa2..
bersyukur dah ada 2 orang anak saat ni..[alhamdulillah]
anak ni salah satu nikmat..tapi anak ni ujian jugak...
yang penting..macamane kite jalankan amanah di berinya..
jika tidak.. ujian datang dalam berbagai bentuk lagi dalam rumahtangga kite..



#sajamembebel


notatanganAty :: paling tak boleh blah.. ada orang..kawen tak sampai setahun..masih tak mengandung..dah nak cakap orang tu mandul..lempang nak tak...??



7 comments:

Muzai Samilan said...

huhu.. kami antara mereka yang belum dikurniakan zuriat jugak ..Alhamdulillah mujur suami n family member faham... Post yang baik untuk menyekolahkan mereka yang berfikiran sempit.. Thanks :)

Nanie said...

Good job. Entry padat. Mohon terasa pd yg suka mengata.

Mrs. LeeraFeeza said...

DUNIA AKHIR ZAMAN MACAM TU LA.. UJIAN DIA TU MACAM KEBANYAKKANNYA MENGANCAM WANITA.. ASAL TAK BOLEG NGANDUNG JER SALAH POMPUAN.. LELAKI TAK SALAH PADAHAL SPERMA TU KENA DATANG DARI LELAKI .. KALAU TAK BAB NGANDUNG, BAB LAIN, PERANGAI BURUK SEMUA LETAK KAT PMPUAN, SI LELAKI SEMUANYA ALIM.. ITU Y JADI SUAMI CURANG TU .. DUNIA HARI INI.. INNALILLAHIWAINNAAILAIHIROJIUN..

Mrs. LeeraFeeza said...

APA2 CITER BAB RUMAHTANGGA SEMUANYA LETAK DI BAHU ISTERI.. XBOLEH NGANDUNG PON SALAH ISTERI.. KADANG2 TU TAK DAPAT ANAK PEREMPUAN@LELAKI PON SALAH ISTERI PADAHAL GENDER BBY SEMUA DARI SPERMA LELAKI.. HADOI.. TU BELUM BAB SUAMI CURANG.. PON SALAH ISTERI SEBAB TAK PANDAI JAGA SUAMI.. APA BOLEH BUAT, MASYARAKAT SEKARANG PANDANG SUAMI ZAMAN SEKARANG SEMUANYA WARAK.. SEBAB TU BILA ANAK LELAKI BUAT HAL, TETAP KATA ANAK BAIK.. BILA ANAK MENJADI TUAN.. INNALILLAHIWAINNAILAIHIROJIUN

wani ezryl * said...

sebenarnya couple tu relax2 je, tp disebabkan pressure daripada orang sekitar yang menyebabkan boleh sampai tuduh-menuduh dan bercerai-berai.

and memang xboleh hadam kalau tengok cerita kat tv ke.. bila family lelaki salahkan si wife, dapat anak perempuan contohnya. xdapat lahirkan anak lelaki. so suruh lelaki tu kahwin lain (ye memang ada cerita ni. tak ingt tajuk je. haha). fakta sains pun menyatakan yg jantina anak ni ada dalam kromosom bapa, bukan ibu. so yang nak salahkan wife tu kenapa pulaknya. gender bias, tu lah dia.

Ummialyaanas said...

penah alami gak..setahun lps kawen msh blm ada rezeki tu pn dah kena perli mcm2..kaum wanita patutnya paham tp kaum wanita jugaklah yg buat2 xpaham..

ettyzukhair said...

banyak kes camnikan..balik2 tuding kt muka perempuan...tapi bila org suh cek kesihatan cek kesuburan yang laki sokmo -ve xnak buat..tup2 curang..dan akhirnya cerai..

maketty pon lambat gak dapat 1st child......ade pak sedara mulut laser tanya2..eh kepochi betul..tapi mmg jenis maketty mulut mmg balas balik org kata..terus aku kata...tu sume kerja Allah..xyah nak persoalkan rezeki anak rezeki luar dalam bukan kat tangan kita...diam terus.....time tu rupe2nya maketty dag pun preggy...dlm kandungan 3bln dah dak ameer tu...xsedar preggy...kuasa Allah..siapa kita nak menidakkan kuasa Allah..