Wednesday, January 04, 2017

conventional atau montessori ?? kenapa aku pilih Brainy Bunch

orang tanya aku..kenapa aku tukar kan qaleef ke Brainy Bunch..
since aku cerite..sekolah seblum ni pon sebenarnya dah cukup bagus..

aku ada alasan tersendiri..
dan hanya lah alasan peribadi...

masa aku decide nak tukar kan sekolah tuk qaleef..
apa yang aku pertimbangkan.. 
hanya lah samaada antara pendidikan conventional atau montessori..
dan apa aku pilih adalah apa yang lebih sesuai tuk qaleef sendiri..
bukan tuk kiteorang secara personal..

bukan sebab nak anak cakap slang omputeh..
bukan sebab nak tunjuk kemampuan ke hapa..
bukan sebab sekolah popular

bukan..semua bukan...

semua ni..hanya lah sebab qaleef sendiri..

qaleef 4 tahun setengah..bulan 4 ni die baru masuk 5 tahun..
dan qaleef dah mula bersekolah dari umur dia 3 tahun..[atas permintaan die sendiri yer..takde paksaan langsung]
dari situ lah aku banyak peratikan perangai qaleef ni akan hal ni..
qaleef bukan lah budak yang boleh ko suruh duduk satu tempat dan belajar selama berjam2..
die tak boleh duduk mengadap 1-2 page tuk menulis lama2..
die mudah boring..dan hilang fokus..!!
aku kenal anak aku..kite semua..kenal anak kite..kan..

apa yang aku nampak..
samaada kat rumah atau kat sekolah [dari cikgu dia]
qaleef lebih suka pada aktiviti yang melibatkan kretiviti..
die lebih kreatif..imiginasi die lebih baik kat situ..
dan die akan lebih gembira..

walaupon dia anak yang cepat pick-up..[well..budak kan..daya serapan yang tinggi..]
tapi sebab qaleef sangat suka bermain..jadikan bende tu [duduk satu tempat dan belajar hampir setiap masa] satu masalah kat dia..
dia tak gembira pergi sekolah..
tapi kalau kate nak gi rombongan ker..atau ada aktiviti2 kat sekolah..
die dulu yang tak sabar2..phheeww...
aku pernah cutikan qaleef sekolah almost 2 weeks..
sebab sebelum tu die buat macam2 perangai setiap kali nak pergi sekolah..
so..aku cutikan..sebab aku nak tengok perangai die macamane..
since aku tau..die bukan budak yang seronok dok terperap kat rumah..!!
lepas seminggu..die dah tanya..dan mintak aku hantar balik die kesekolah..
so..dari situ lah..salah satu nya yang buat aku tau..
apa yang die mahukan sebenarnya..

jujurnya..aku boleh jer paksa dia..normal lah tu kan..
bebudak kekadang malas..tak boleh nak di ikutkan kemahuan die..
tak yah nak ngade2 sangat...
orang kata..ko belajar kene sampai pandai..
kalau tak pandai..tak lulus.. kene sebat..hahaha..
tapi..qaleef baru 4 tahun..!! masih terlalu awal..
selama ni pon tak paksa die pergi sekolah..tak pakasa die belajar..
aku hanya mahu die berseronok dulu..
kire belajar melalui persekitaran dan pengalaman sendiri..
since aku sentiasa percaya.. anak suka bermain..tak semestinya tak belajar..
tak fokus tak semestinya tak boleh jadi pandai..
apa yang penting..adalah dorongan..dan ransangan..
dari kite sendiri..

bagi aku..aku lebih suka die aktif..walaupon mungkin sangat aktif..
but..sokey.. walaupon aku agak risau biler cikgu die cakap..
die tak boleh duduk dan menulis atau buat kerja dalam tempoh masa yang lama..
nanti die boring..dan mula bergerak..atau kacau kawan sebelah..pffttt...
tapi as long as die tak lah ketinggalan..
so.. aku ok..cuma cikgu lah naik darah..hahahaha...

so..dari situ aku tau..
apa yang sebenarnya sesuai tuk qaleef..

apa yang aku nak fokus kan..adalah lebih pada kelebihan dia..[yang suka bermain tu]

dan bukan pada kelemahan dia..

sebab tu..aku pilih Brainy Bunch..
which is..pendidikan lebih pada montessori..international education..

memula macam risau jugak..
tapi..tak cuba..mana nak tau kan..
aku gugel2 gak lah pasal ni..mesti amik tau..
dan aku rasa.. pendidikan macam ni..lebih sesuai tuk budak jenis qaleef..

sebelum ni..ada orang cakap... -kat BB sebab lebih fokus pada montessori.. so.. latihan conventional nya kurang..ada budak masih tak boleh membaca dan menulis walaupon masuk darjah 1-

tapi.. bukan semua kan..?? 
mungkin hanya sorang-2-3-4 dari may be 15 orang murid dalam satu kelas..

in fact..kat tadika biasa yang menekankan subject conventional pon..
ada budak masih tak boleh membaca atau mengenal huruf sampai masuk ke sekolah rendah..
walaupon cikgu terbaik..pendidikan terbaik..sekolah terbaik..

korang pon tau kan..tugas mendidik anak ni..
sebenarnya bukan tugas cikgu semata pon kan..
tapi tugas kite sebagai parents..

lagipon.. anak2 ni ada tahap2 tertentu..
tak semetinya..tak ley menulis..tak ley membaca awal..dikire tak cerdik..
[sebab budak sekarang sangat advanced..!!]
semua nya bergantung pada anak tu sendiri..
dan tugas kite..membantu die..sama2 didik dia..
dah nama nya amanah tu pada kite kan..

mengikut pengalaman sendiri..
mak aku cikgu.. [tapi aku tak pernah belajar ngan mak aku pon]
aku boleh mula membaca masa umur aku 5 tahun..
tapi..adik bongsu aku..darjah 2 pon masih merangkak lagi membaca..
so..ko nampak tak...
dan adik aku tu pon bukan nya tak pandai..tapi die banyak main..!!
sekarang..die belajar dalam bidang engineering..yang mana lebih pada kemahiran.. [alhamdulillah]-lega akak ko ni ha...

so..apa2 pon..bergantung pada FOKUS dan MINAT anak kite sendiri..
kite kene amik tau..dan bagi dorongan..
tu yang aku sedang lakukan sekarang..
meransang otak anak dengan cara yang lebih sesuai..

lagi pon..sebenarnya..bahagian tu[membaca menulis tu]
aku tak risau sangat kat qaleef..

korang pon tau kan..huhu..

setel bab tu...

orang cakap lagi -sekolah mahal..tak semestinya bagus-
konon nya..orang cakap macam lah aku masukkan anak aku ke BB sebab nak tunjuk yang aku mampu sangat..nak bagi segala2 yang terbaik kate nya..
like orang boleh cakap "alaaaa..anak aku masuk tadika biasa2 jer pon..elok jer pandai ni "

sigh...



jujurnya.. mahal..tapi bagi aku kire standard tuk sekolah macam ni..
lebih kurang jer dengan sekolah qaleef yang sebelum..
beza pon setakat seratus-2..

cuma mungkin sebab..kat BB ni..bayar lump sum..setahun terus..
which is.. total nak masuk sekolah awal tahun..lebih kurang Rm 2.5k..
ada sesetengah sekolah..macam previous school qaleef..
tak rasa sangat..sebab bayar ikut semester..
annual registration lebih kurang Rm seribu lebih termasuk mothly fees..
dan baju bag sekolah..
2nd semester bayar lebih kurang tak sampai seribu..
so..tak berapa nak rasa lah kan kuar duit sejelepuk macam tu..huhu..

dulu BB ni pon buat acam tu gak..
aku pernah jer gi tanya masa survey tahun lepas lagi..
tapi tahun ni dah bayar terus..
nasib lah tu..huhu

tuk sesetengah orang..mungkin aku tak nafikan.
mungkin mereka rasa mahal..dan rasa membazir..

in fact yuran belajar adik aku tuk 2 semester jauh lebih murah dari yuran BB ni..hahahaha..

tapi..ok lah..sebab bayar sekali tu jer..
dah masuk semua..baju..bag.. keperluan belajar..rombongan..sukan..
tak yah pikir dah..

just bayar monthly fees setiap bulan..yang lebih kurang sama jer macam tadika qaleef sebelum

qaleef amik REGULAR session separuh hari dari pukul 8-12 tghari..
monthly fees Rm 330 [Type B]
aku pon tak ingat apa dia type A ..type B tu..hahah..tapi masa tu dah diterangkan lah..

[sekolah sebelum ni pon..monthly fees qaleef Rm 310-termasuk Mandarin Class]
so.. tak rasa beza sangat pon bayar bulanan tu..

BTW..aku share kat sini tuk rujukan korang jer yer.. 
macam aku dulu2 survey harga..carik2 gak lah..tak ramai nak sharing..
so..jangan lah salah sangka atau pikir bebukan..
sekadar tuk rujukan..
dan untuk pengetahuan jugak..yuran ni..
bergantung tempat tak silap aku..

aku pon tak sure sangat..sebab pernah baca kat FB rasanya..



apapon.. aku tak nak sembang pasal kemampuan..
ulang baca balik perenggan awal2 tadi..
lagi pon.. aku tak nak berkira pasal pendidikan anak..
selagi ada kemampuan..selagi ada rezki tuk setiap anak..

aku tak gemar baca status2 kat FB yang merungut pasal yuran sekolah anak2 jadis atu beban..
sedangkan..masing2 update status shopping kat JPO..
beli handbag..kasut tetiap bulan..
tukar kereta mewah dapat bonus..
bercuti berjalan merata2..
tapi.. tetibe part pendidikan anak..yuran anak..
tuk bagi ilmu kat anak..nak berkira..??!!
memang nak kene lah tu kan..

apa2..pilihan kat tangan korang sendiri..
apa yang korang nak bagi anak2 korang..
dan apa yang korang kasi..jangan merungut ataupon mengungkit..
kalau mampu kite bagi lebh..
kalau sebalik nya.. pon tak apa..
asalkan anak dapat apa yang sepatut nya mereka dapat..
iaitu..pendidikan..
macam hal BB ni sendiri.. masa kiteorng decided sekolah tuk anak..
kiteorang tak nak terlalu pikirkan atau concern pasal yuran..
dah tau yang kiteorang pergi ke mana [sekolah tu sendiri]
dan kiteorang pilih sekolah tu..hanya lah atas qaleef sendiri..

jujurnya..kalau ikut aku..masuk tadika kemas pon aku tak kisah..

janji ko pergi sekolah..belajar pandai2 macam anak orang lain..hahaha

tapi dah ko kata ko buat tuk qaleef kan..[apa yang sesuai tuk dia]
so bekorban sikit lah part duit tu..
sokeh ...duit boleh dicarik..
usaha lah sikit tuk bagi apa yang kite rasa sesuai tuk anak kite..
rezki qaleef buat masa ni..alhamdulillah
kalau dah ko kata..pendidikan montessori ni lebih kene dengan jiwa qaleef..
kite bagikan jer lah..asalkan masih dalam tahap kemampuan sendiri..


macam contoh anak ko Autism [maaf yer aku bagi ni sekadar contoh]
boleh jer sekolah biasa terima kanak2 yang sangat istimewa macam ni..
tapi..as a parents..ko sendiri tau anak ko macamane..
dan..ko mesti berusaha tuk carik sekolah atau pendidikan yang sesuai tuk anak tu sendiri..
betul kan...

macam aku cakap tadi..
kite fokus pada kelebihan mereka..
dan bukan tekan kan pada kelemahan..


ini hanya pendapat peribadi aku jer ye...


aku selalu pegang..
terbaik tuk ko..terbaik tuk orang lain..tak semesti nya terbaik tuk kite atau anak kite..
macam tu sebalik nya..
terbaik tuk qaleef..tuk aku secare personally..
tak semestinya sesuai tuk orang lain jugak..

kite jer yang lebih tau apa yang terbaik dan sesuai tuk anak2 kite..








hujung minggu terakhir cuti sekolah.. baru lah sempat aku nak mendaftar..
bertangguh2.. ngan tak free nye manjang..
berdoa supaya masih diterima..huhu

daftar online kat situ..dan buat payment melalui online transfer








while aku isi borang online..anak2 explore dan main.. takde orang..sebab cuti sekolah kan..
yang ada tu..kire macam kelas tambahan parents amik

kat BB kalau yang tak tau..memang jenis takde kerusi meja..
kire students tak duduk setempat..mereka akan pindah2 kelas ikut subject..
contoh kelas sains..ada bilik nya sendiri.. macam tu jugak subject lain..
memang menggunakan kaedah montessori sepenuh nya..

kat BB ni pon belajar membaca menulis jugak..tapi lebih pada kaedah phonic..
sama macam yang aku ajar qaleef sebelum ni..
sekarang kalau ko nak tau.. kaedah kenal huruf satu persatu dah agak ketinggalan..
tapi masih jer lagi di gunakan kat sesetengah sekolah yang mungkin masih rasa praktikal dan sesuai..
itu yang aku tau..dengar dan baca lah..




terus dapat baju sekolah..amik 2 pasang..satu kemeja..lagi satu sports uniform
tu pon tak cukup..nanti beli lagi 3 helai..huhu..
budak ni kene tukar baju sekolah hari2..kalau tak..bau kepam..!!
mak ko bukan rajin nau pon nak basuh hari2.. ahahaha.. 
lagi pon kalau kerap basuh..cepat buruk nya..*alasan
macam sekolah lama qaleef dulu.. ada 5 helai baju hari2 tukar..
so..beli sekali tu..pakai sepanjang tahun tak beli dah..
so.. yang ni pon memang kene beli lagi nanti..insyaa Allah..


harap2..qaleef ok kat sekolah ni..
qaleef nye sessi tak start lagi tau..
berperingkat..insyaa Allah..minggu depan baru start..
aku teruja biasa2 jer.. sebab bukan fes time kan..heheh
tapi qaleef nampak teruja tu lebih sikit..
die tau die akan masuk sekolah baru..
biler aku tanya die [bagi pilihan nak masuk sekolah sebelum ni]
die kate..die nak masuk yang BB ni..tunjuk baju baru dia..
asyik tanya..biler nak gi skul..-lama nau cuti nya kan-

kau jangan memula jer excited..lepas tu macam2 drama dan perangai..siap lah nanti.. ppfftttt.........



notatanganAty :: sekolah ni lebih jauh dari rumah....




4 comments:

wani ezryl * said...

selamat masuk sekolah baru, qaleef! betullah, bdk2 baya2 ni bagus didedahkan dgn environment main dgn kwn2, main benda yg diorang minat & nilai2 murni. parents pun boleh ajarkan ABC 123 kat rumah, tak tertakluk kpd cikgu semata2.

yaya shari said...

Brainy Brunch ni memang kaedah macam masa saya intern dekat Nexus International School, Putrajaya.
Kaedah yang digunakan hampir sama cuma BB lebih islamic then Nexus tidak.

Bagi pendapat saya memang boleh nampak beza sangat kalau adik2 ni belajar international minded dengan tidak. budaklah nak lekehkan yang local, apa yang saya nampak adik2 dari international ni macam cara diorang lebih matang. Expose yang lebih luas dengan segala benda.

hehehe pendapat je :)

eima said...

lebih kurang harga yuran annual tadika swasta belah putrajaya ni juga .. for me tak mahal sngat ... sbb beza dengan yuran tadika swasta lain tu tak juah beza pun ... beza dlm rm100 gitu ...

my Alisha she can read but she not really remember the ABC hahahaa
nampak ABC die bunyikan ... letih mak nak ajar A bunyi aaaaa
sbb pra dan darjah 1 nanti diorg belajar dan akan ada test linus ada ABC. lisan dan writting ... hahaha jom kerja keras untuk anak2

Wizana Arbain said...

Yuran tadika sekang mmg mostly mahal, BB ni pon quite aty. Anak i kat kinderland monthly fees rm700, registration fee almost 3k. But like u said, mana yg sesuai utk anak kite cuba la provide. Neway happy schooling to Qaleef :)