Thursday, January 05, 2017

menyahut cabaran tuk berkongsi hobi dengan suami..


korang ingat tak..aku pernah cakap dalam entry2 aku lepas2..
aku nak sama2 berkongsi hobi dengan abah sado..
dok pikir..time anak2 dah besar nanti..bile2 kami tinggal berdua jer..
mungkin teman abah sado memancing..
atau sama2 buat aktiviti lasak macam panjat bukit gunung ker..
hiking dengan abah sado..just two of us.. berdua..
selain mungkin ada rezki tuk mengembara melancong satu dunia..[amin]

sebenarnya..kalau korang nak tau..
biler aku cakap pasal hal ni [aktiviti lasak]
abah sado selalu cabar aku..
die selalu tak percaya aku mampu buat semua tu..
"orang akan teman sayang satu hari nanti..kite hiking sama2"
dengan lagu romantis biler aku buat ayat tu..


tetibe...


lagu romantis bertukar macam cd rosak..
sambil abah sado jawap "boleh ker...??" 

sooooo annoying hokeh..!!!

tapi.. jauh dalam hati..aku tak salah kan abah sado pon..
die tak cukup kenal aku..!! -tuk perkara ni

die kenal aku 7-8 tahun lepas..aku dah bekerja..
dari pertama kali die jumpa..die hanya tau..aku jenis perempuan hanya tau pakai kasut tumit tinggi
pakai tube vest..pakai kemeja ketat..seluar legging 
hanya kenal pakaian vogue tuk ke pejabat..atau masa keluar dating..
dan tak pernah tinggalkan make up..
die tak pernah tengok aku pakai sport shoes..
tak pernah tengok aku pakai track suits..
tak pernah tengok aku berbaju sukan..
in fact..tak pernah tengok aku bersenam pon..hahaha...

jadi..no wonder...pada pikiran die..
mana mungkin aku ni jenis perempuan yang lasak..!!

well... malang sekali...
die terpaksa menerima aku seadaanya..heheh..

tapi..ada bende yang die tak tau..
walaupon aku dah banyak kali bagitau dia..
yang aku ni sebenarnya..sejenis perempuan lasak..!!
aku bukan perempuan melayu terakhir idaman.. 

eeeerrrr.... korang pon mungkin tak percaya kot kan..hahahaha..

so.. macam tu lah abah sado jugak..

dulu dari kecik.. sampai remaja..
ayah aku rajin bawak aku..abang aku dan tina..gi ikut die jungle tracking..
atau buat latihan ketenteraan..
selalu jugak ikut ayah aku berkhemah tepi air terjun atau dalam hutan..
[Pak Jalil dulu ada syarikat consultant..selalu tender atau anjurkan camp/khursus2 tuk company orang]
so..bende2 ni jadi part of kerje die gak lah..
biler die ikut aktiviti2 ni..die boleh bawak anak2 die sekali..
setakat masuk hutan..lalu lurah..jeram..sungai..panjat bukit..ape ada hal..
belagak tak ayat aku...bahahahaha....

aku jugak bukan jenis budak takut kotor..bukan penggeli..
aku anak orang kampung..dan aku bangga jadi orang kampung..
aku main selut..bendang sawah..tu semua biasa..
panjat pokok.. pon pak jalil tak pernah larang..

sebab tu aku tak pernah kisah anak2 aku nak lalui semua ni jugak..

dan jugak..kalau tak..acaner aku boleh panjat pagar sekolah lari ikut belakang semata2 nak balik awal..!!
bahahaha..kantoi nakal masa sekolah..
tah hapa tah yang nak di kejarkan balik awal2..
sedangkan dok ngan member2 lagi besh time tu..[sekolah menengah]

kat sekolah..aku masuk kadet bomba..
bukan puteri islam pakai kain pink..hikhik..
aku berkhemah masuk hutan ikut aktiviti yang dianjurkan..

masa kau orentasi kolej..
orang tak percaya aku boleh berkayak dengan baik..
aku belajar berkayak masa aku darjah 4 hokeh..!! -dengan pak Jalil jugak

so... atas alasan apa lagi kalau nak cakap aku tak boleh nak buat aktiviti hiking..

eerrr... mungkin lah biler lama tak buat aktiviti lasak..
stamina tu berkurang..lagi pulak dah beranak2 ni kan..
tak pernah pulak nak bersenam..abah sado ajak jogging pon..
aku rela duduk tepi jadi tukang sorak..
aku ni..kasut sukan pon tak pernah beli dah sejak kerja dan kawen..
masa kerje..ada gak company anjurkan team building bagai..
tapi..aku tak pernah joint pon.. [atas sebab2 yang sangat kuat] 
jadi..kasut sukan sedia ada mereput macam tu jer tak pernah guna lagi..
dan takde sebab nak beli kasut sukan baru..
gi cycling ngan abah sado masa waktu bertunang dulu kat bukit cerakah..aku pakai selipar wedges..!!
kau jangan main2..hahahaha..

so..no wonder die memang rasa aku bukan jenis perempuan lasak..
kalau gi mall tu..jalan sikit dari parking ke pintu pon malas..

kalau boleh soh hantar depan escalator..
jadi die pikir aku jenis bini manja..jenis mudah penat..dan mengada2..
kalau naik bukit sikit..mungkin mudah terpele'ot gamak nya die rasa..
akan cepat pancit sebab stamina kurang..

jujurnya..aku rasa tercabar..tapi..aku malas nak layan.. hahaha...
sokati lah nak pikir apa..
aku jer tau tahap kemampuan aku sendiri..

tapi hakikatnya..walaupon mungkin orang nampak macam aku ni nak langkah longkang pon kepit2..
naik beskal kat taman pon sikit punya vogue..
masuk sawah pon pakai kasut tinggi..
tapi..ada satu sisi 'lama' yang orang tak tau..tak kenal..
termasuk abah sado sendiri...

sampai lah baru2 ni.. pak Jalil buat aktiviti ajak kiteorang adik beradik anak menantu cucu semua
tuk naik bukit broga...

cewaaaahh ayat ko...drama akasia sangat nih....bahahaha..

broga jer pon..

eeaahh.. broga tuk aku yang dah lama tak buat aktiviti lasak..
kire sebagai permulaan.. boleh tahan gak lah kan...

masa Pak Jalil plan tu.. abah sado macam rasa aku tak boleh jer.. [geram hokeh sebenarnya]
die macam pandang rendah kat bini nya akan hal ni..
die dok ulang "stamina kene kuat sayang nak naik tu..sayang boleh ker?" 

biler aku cakap "boleh jer..insyaa Allah..takde hal " tapi dia macam tak percaya..
aku dok pikir.. die ni sebenarnya..nak naik ker tak nih..
macam eksaited..tapi..macam tak kasi bini naik jer pulak..
dah kalau aku tak ikut naik..kompem die pon malas..tau sangat lah perangai laki aku tuh...

abah sado memang eksaited...dah lama die nak buat aktiviti macam tu..-cuma takde kesempatan
die kalau nak pergi..memang nak aku ngekor jer..biasa lah tu perangai dia..
kalau tinggal anak binik..memang die pon sekali tak buat..
selama ni pon..kalau ada die nak gi ngan kawan2 die..aku tak pernah pon larang..
lagi aku galakkan sangat...
tapi die yang tak nak..kalau boleh..die nak buat sama2 dengan aku..
tu pasal aku janji pada diri aku sendiri..dan dengan die..-satu hari..aku akan sama2 berdua ngan die buat hobi yang dia suka- insyaa Allah
kalau di berikan kesihatan yang bai..umur dan jodoh yang panjang..

so.. tuk permulaan..peluang datang lebih cepat..

sebenarnya memula aku meamang macam berat sikit nak pergi..
aku tak peduli pon pasal cabaran abah sado bagai tu..
aku cuma risau mengenangkan anak2 kecik ni..lagi2 shaquille
nak menghangkut naik broga dari jam 4 pagi...iyeeerr... 4 pagi..!! -ikut plan pak jalil
sebab pak Jalil plan nak solat subuh kat atas tu..dan tengok sunrise
tu buat aku macam.. malas jer nak joint..hahaha..
bukan apa...risau..!! nak bawak anak masuk tempat2 macam tu [persepsi awal]
takut tak sesuai...subuh2 gelap pulak tu kan..
ko tengok lah..acaner aty ooii.. belum apa2 lagi nih..
tu pasal aku berjanji ngan abah sado 'biler time anak2 dah besar..time2 kiteorang tua bersama2 nanti' konon nyaaaaaaaaaa... 
sebab.. hal anak2 ni lah nih...

tapi...ada sumting jugak yang korang kene tau pasal aku ni..uhuhuukkss..*macam orang nak peduli
aku tak pernah jadikan anak2 tu sebagai satu kekangan..
tuk buat apa yang aku suka..
kalau bersesuaian..aku akan libatkan mereka sekali..

tapi.. dalam masa yang sama..aku jugak cuba berusaha tuk gembirakan diri sendiri dan abah sado jugak
aku nak jadi sahabat yang baik pada abah sado..
peneman die..buat aktiviti2 yang dia suka..
termasuk aktiviti hiking ni la...


so.. 25 Dec 2016 ritu..lebih kurang pukul 4.30 pagi..
aku sahut cabaran abah sado..tuk naik bukit broga [sebagai permulaan] bersama2..
lebih awal dari di jangka..[kire sebelum betul2 tua]
dan menarik nya..kami buat sama2 dengan anak2..!! 

well well....satu pencapaian jugak ni..heheh








kiteorang gerak dari rawang pukul 2.30 pagi..
dan sampai sana pukul 3.40 sumtin macam tu..
dah ramai dah..kereta pon dah banyak parking kat bawah tu..
time tu cuti umum panjang pulak tu..memang lagi ramai lah kan..
kiteorang menunggu yang lain2 konon nya plan nak naik pukul 4 pagi..
tapi nan hado.. pukul 4.30 baru masing2 sampai [derang gerak sekali dari shah alam]

terus gerak naik..kiteorang satu family..16 orang..adik beradik aku..dan anak2 ummi..[ummi tak naik tinggal dalam kereta]
termasuk anak2 aku..
dalam hutan bawah bukit..kiteorang jer yang ada..
seb bek lah kiteorang sendiri pon cukup ramai..
so tak lah risau sangat..
lagi pulak.. adik aku ayie..dan adik tiri aku sorang tu dah biasa naik broga ni..
masa naik tu..memang gelap..
jalan berbukit dan ada lereng..kire ada laluan jalan..
makin lama makin curam dan sempit..
agak mencabar lah jugak tuk orang yang dah lama tak buat aktiviti lasak macam ni..
kat bawah..memang hutan kiri kanan sepanjang jalan..
sampai satu bahagian naik makin tinggi..dah kurang hutan..
tapi ada masih cerun..ada tali tuk berpaut..
memang agak menguji stamina gak lah..-tuk aku
gambar2 masa mendaki..memang takde..
penat hooii..hahaha..
qaleef panjat sendiri hokeh..
sesekali derang [abang dan adik2 aku gilir2 dukung] kalau tempat tinggi dan agak bahaya..
shaquille memang berdukung sepanjang2 tu..gilir2 semua nya..
tapi die langsung tak merengek..tak meragam..
cuma muka die macam pelik2 sikit..macam biasa..kekadang..muka takde perasaan...
awal2 dah baca apa yang patut pada telinga anak2..[sebab nak bawak masuk tempat macam tu]

gambar atas ni..kiteorang baru sampai hampir dengan check point pertama..
kawasan lapang..tapi tak besar sangat..
tapi dari situ pon dah nampak view cantik dah..
cuma sebab gelap lagi..just nampak lampu2 banggunan jer..
amik gambar pon tak lawa sangat..ko kene pakai dslr baru gempak gambar..
ada ramai orang dah sampai..ada yang mungkin dah berkhemah dari awal lagi..

tu ko tengok muka tu...mintak napas jugak lah sebenarnya..
aku tak pakai make up hokeh..naked face..
kalau ko tengok putih semacam tu..krim malam yang aku pakai sebelum tido..
bangun2 tak basuh muka..terus gerak jer..sampai atas ni..hahaha..

sepanjang jalan nak naik banyak kali berhenti..pancit..minum banyak2..
dan lagi bawak anak2..
sorang penat..pas kat sorang-sorang dukung..
kiteorang pon sampai lewat sikit dari masa sepatut nya..
ngam2 sampai kat situ..waktu azan subuh-melalui hp
terus kiteorang solat subuh kat situ...

seronok..!! 


ok.. sebelum naik..dah bincang2 abah sado..
mungkin kiteorang akan stay kat first check point tu jer..
tapi.. biler tengok check point seterus nya macam lagi seronok [boleh nampak dari bawah]
dan rasa macam tak puas dah alang2 sampai tak naik sampai puncak..
rasa tak cukup penat..macam tak sempurna...
aku sendiri decided tuk teruskan..
yeeerrr... betul... aku tak tipu..
abah sado yang tak nak naik masa memula..hahaha..
alasan die nak jaga shaquille yang dah tido masa kiteorang solat subuh..
tapi aku pujuk jugak naik..sekali qaleef..!!
aku nak sama2 sampai kat atas dengan abah sado..
aku nak satu kenangan tuk kiteorang berdua kat atas tu..

so..yang tinggal..adik aku si ayie [2nd last] yang dah naik banyak kali..dan abang aku yang dah pancit..
tuk jaga shaquille tengah tido kat fes stage tu...kemahen lena..!!




nak naik sampai kepuncak.. lebih mencabar..sebab berbukit batu sangat cerun dan tinggi..
memang letih kat bahagian peha time ni..[orang lama tak bersenam]
tapi..sebab semangat.. dan tuk kepuasan diri sendiri sebenarnya..
tu terus kan jugak..

sampai kat atas.. matahari baru nak keluar...
tak menikmati sangat pon..hahaha..sebab atas ni..ramai giler..!!
batu puncak tu penuh orang tunggu sunrise..
tapi..tak per jer..sekurang2 nya..matlamat aku nak naik sampai puncak..tercapai..alhamdulillah..




amboi ko buruk perangai..hahaha... sila bawak air sendiri2 yer..sebab memang ko akan penat giler..

tu ko tengok punye ramai orang nye tu kan..kat puncak ni tau..





sampai jugak aku kat atas ni..heheh..

eerr..tanpa make up..tanpa kasut tinggi.. tanpa pakai pakaian vogue..
its me..seadanya..
pakai shawl lilit2 tu sebab tu memang pakaian kebiasaan aku yang mampu jaga aurah aku sendiri tak kire masa *jangan kecam sis

akhirnya..jadi satu kepuasan tuk diri sendiri...satu pengalaman baru tuk kiteorang dan anak2..
cuma rasa sayang sebab shaquille tak ada sekali time ni..
kalau die tak tido tu..mahu aku hangkut naik sekali..



memula tadi..aku cakap..ada 16 orang yang naik kan..??
yang sampai ke puncak..hanya 10 orang jer..mana yang lain..??

3 orang.. [abang..adik aku ayie dan shaquille parking kat fes stage-tido]
lagi 3 orang - kak Nor [kak ipar aku].. Ain [adik tiri akub] dan anak die insyirah [sebaya shaquille]
awal2 kat bawah bukit lagi dah mengalah..
Ain tu sebab anak die meragam tak cukup tido..
so.. kene lah die tido kan anak die dalam kereta..
so..yang ni jer lah terus kan perjalanan..





"WE MADE IT TO THE TOP !! "



nanti aku nak share tips macamane korang nak bawak anak2 naik atas ni..
dan tips2 lain...
yang pasti..memang menyeronokkan...
korang yang tak pernah buat aktiviti ni..
kene cuba jugak..mula kan dari Broga Hill ni..
aku boleh katakan..agak sesuai tuk buat dengan anak kecik..insyaa Allah..
cuma..banyak bende korang perlu amik tau..[macam aku dulu] sebelum nak mula..
supaya..lebih bersedia..
jangan main redah jer..
dan tengok pada anak korang sendiri..

ok lah.. nanti aku sambung lagi yer..daaaaa....
























5 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bestnyaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Liyana said...

tabikk!
daku tak bolehhh... rasa meremang nak mendaki2 ni... gayat tempat tinggi kekdahnye... hahaha

nuyui a.k.a miss YUI said...

akhirnya, dah buktikan tu

heheh

Ann Ishak said...

tahniah aty, boleh bawak semuanya your lil family naik broga. saya pernah jumpa couple ni (bangsa cina) bawak baby yang umur baru 5 bln naik bukit broga...memang kagum la

Mila Ahmad said...

bestnye selalu tengok orang hiking kita ni tak taula mampu ke tak nak hiking. stamina memang kena betul2 kuat.