Thursday, January 26, 2017

target nak beli 3 barang..dan shopping hanya 3 brang tu jer di IKEA.. boleh ker..??

aku sebenarnya.. tak suka sangat gi IKEA time2 weekends sabtu ahad..
sebab..ramai orang susah parking..
kalau nak pergi..kene awal2 pagi..
kalau ko sampai sana pukul 11-12..boleh meroyan bergaduh laki binik gak lah carik parking..huhu
tu selalu nya.. aku pergi sendiri2 jer..hari kerja...takde ramai orang..tak sesak..
ko datang pukul 2 petang pon insyaa Allah parking still senang nak dapat..

tapi tu lah.. kali ni.. malas pulak aku nak gi sendiri..
2-3 menjak ni..aku pemalas nauzubillah..
nak gi dekat2 pon aku malas..sanggup la tunggu abah sado..
kalau nak menunggu dia..kene lah tunggu time hujung minggu..
takper lah..demi mu kemalasan.. aku tak kisah menunggu.. bahahaha..

tu pon.. dari minggu ke minggu..bertangguh..
sebab malas.. pheeww..
tapi tak per lah..sebab ada abah sado..
tak kisah jer pergi IKEA hari sabtu tuh..
pergi pagi2 tak berapa pagi jugak lah..pukul 11 lebih sampai..
jalan pon dah start jammed masuk dari kota damansara..
masuk B2..senang dapat parking lagi..



datang awal2 selain sebab parking..
ada abah sado sekali ni..saja lah nak ajak singgah makan kat cake..
nak makan meatball ikea..
selalu nya.. kalau gi sendiri2..memang laju jer aku gerak..
malas nak singgah2 makan ke hapa..
cepat pergi..cepat beli..cepat balik sampai rumah..

walaupon aku selalu pergi IKEA.. 
tapi..aku jarang sangat makan kat cafe IKEA ni hokeh..
walaupon memang suka meat ball ikea yang sedap ni...
tapi.. biler naik atas..tengok orang kemahen penuh dalam tu..hilang terus perasaan nak makan kat situ..heheh..
sekarang ni..lebih suka makan tempat2 yang tenang.. tak crowded..tak bising..
orang kata.. dah masuk phase kertu.. memang cegitu.. hahaha..
aku redho..

cuma kali ni sebab memang aku niat datang nak makan meatball IKEA ni..
tu beli jugak lah ramai2 orang beratur tu..
beli 15 biji.. selalu kalau beli 20 biji mesti tak habes..sebab dah mula muak..
abah sado beli popia Ikea yang sedap tu.. 5 bijik [Rm 1/pc]
anak2 makan cup cakes sorang seketul




kali ni..selain niat aku ke IKEA nak makan meatball..
aku nak belii 3 barang jer kat sini.. iyer.. 3 barang jer..
1] aku nak beli frame tuk area menonton tv bawah
2] rak para kecik tuk workstation-bilik kerja aku
dan.. 
3] nak beli pasu tuk kaktus mak aku..[3 ketul tapi konsider sebagai 1 item]
kesian kaktus tu dah setahun aku janji nak tukarkan pasu dia..
selama ni pakai pasu jar kaca kecik jer..terbantut tumbesaran kaktus tu..
mak aku cakap.. tu dah kire menganiaya makhluk Allah tu..
teringat mak aku cakap..terus insap..jom lah kite ke IKEA..eaah ?? hahaha..


so.. berjaya ker aku beli setakat 3 items tu jer..??




biler dah masuk ikea ni.. lupa 3 barang tu..macam2 rasa nak beli..!!
biasa tu.. biasaaaaaaaaa....
masa ni.. aku dah amik lampu wall tuk kepala katil qaleef..
dah survey2 katil tuk shaquille jugak..
dan lagi..aku dok pikir2..berkira2 nak belikan TROFAST ni tuk letak menan anak..!!
huwaaaa..tetibe list jadi panjang..dah kenapa..??!!

box biru kotak tu..dah lunyai anak2 aku buat..
lama gak lah bertahan lebih kurang 3 nak 4 tahun dah..
habes tu.. dah buat kapal laut..kekadang jadi kapal terbang..
sikit lagi nak jadi kapal selam [dierang bawak men dalam bilik air]
kekadang buat rumah pondok2..jadi train pon boleh die dok susun panjang2
 dah lenjan macamtu..mahu nya tak jahanam cepat kan..
tu nak beli yang tahan lasak sikit..
tapi.. tak berapa pekenan sangat sebenarnya dengan TROFAST ni..tak tau lah kenapa..hahaha..
dari dulu2 lagi sebenarnya..kalau tak..lama dah aku beli ni..

tu yang dok pikir2 lagi.. nak beli ke idak ni ha..
seketul rak tu.. Rm 165-Rm 180 [ikut berapa banyak box ko nak guna]
1 rak memang tak cukup ni...tuk bilik tu kene pakai 3 rak paling kurang..hurrmm..
sapa pernah pakai TROFAST ni..?? tahan lasak tak..??

masih dalam pertimbangan..rasa macam ni gi beli jer kejap esok pagi.. ngehngehngeh..




qaleef sebenarnya..dah tahap boleh dan die nak tido bilik die sendiri..
tapi.. die tak nak tido sorang2..!!
part ni aku stress..

tanya kat qaleef : "qaleef nak tido bilik qaleef tak malam ni ?"

"nak.. tapi mama tido sekali yer.. letak tilam " -qaleef

die soh aku tido kat bawah teman dia..ppfftttt....

eerr.. boleh jer sebenarnya..tapi.. bilik die takde aircond la..!! hahahahahaha...
mak ko pon teruk nau...

memula boleh lah teman sampai die biasa tido sendiri nanti.. 
shaquille pon dah nak 2 tahun dah..
pisah susu..kau tido bilik masing2 yer anak2..


dari hari ke sehari.. cakap kat qaleef.."minggu ni kite start tido bilik qaleef yer"
qaleef ok jer [dengan syarat mak nya teman]
tapi.. masa berlalu..takde apa berlaku..pheewww..
qaleef masih tido kat bilik makpak nya..macam biasa..

ok lah..ok la... malam ni kite mula... [dengan harapan setinggi klcc]



untuk bekas cactus..aku perlukan 3 ketul..so memula amik yang ni..
tembikar.. cantik warna nya kan..ada color pepel2 pink jugak
tapi aku prefer amik yang ni.. warna ni sedang trend yer..harap maklum]

tapi.. abah sado kata..bawah nya takde lubang.. dan tak boleh tebuk..

aliran air tak bagus tuk tanaman..air bertakung dan terlebih lagi2 musim hujan ni pon tak bagus tuk pokok kaktus tu sendiri..





so..kiteorang beli yang ni..tah material apa nama nya nih..
harga tak jauh pon beza..yang ni rm 4.50 jer seketul..
 yang tembikar atas tu.. Rm 4.90 jer sebijik..
saiz nya sama jer..
cuma pilih yang ni sebab abah sado kata boleh tebuk sikit kat tapak nya..
aku ok jer..tak cerewet pasal bende2 macam ni..
asalkan pokok mak aku tu terus survive..huhu..




mula la rasa macam nak ter beli gak ni..


nampak tak..trolley aku tak penuh pon kan..
maknanya... aku berjaya hanya beli 3 items yang aku kata aku nak jer..!!
aku jujur ni.. yang memula aku kata nak amik beli lampu bagai tu..
semua aku letak balik..aku fokus pada mana tempat aku nak buat dulu..



kalau meat ball Ikea tak berapa kisah sangat nak beli..
tapi.. KARIPAP GIANT IKEA ni..wajib beli setiap kali pon..!!
ni memang peberet kiteorang.. beli..bawak balik rumah..
tak pernah ingat nak amik gambar karipap ni..
tapi memang sedap dan puas hati makan karipap IKEA ni..
besar hokeh...seketul makan pon kenyang..
sesuai ngan harga dan sedap nya tu..
aku bukan penggemar karipap..tak suka sangat..jarang aku makan pon..
tapi..karipap IKEA ni memang kene ngan tekak aku..kulit die sedap..isi die apetah lagi..
ada telur rebus separuh dalam tu..kalau makan boleh rasa..

1 pack ada 6 pcs-Rm 5.50
kalau beli sebiji2 tak pasti lah berapa harga tuk seketul tu..huhu



ni lagi satu bende ni..huh..

dak qaleef.. asal aku cakap IKEA jer.. die mesti ingat aiskerim ikea ni..
dok berjikir lah dalam kereta cakap pasal eskerim ni..
biasa nya ni acara penutup kat ikea ni.. hahaha..
beli dan makan sebelum balik.. 
kalau kau beli awal2 pon..masa datang.. mesti sebelum balik tu pon die akan mintak lagi..
tak kose mak ko nak layan kasi makan melebih2 sangat bende ni kan..
tapi tu lah..kene tabah skit lah sementara tu..
sebab nya selagi tak dapat..memang tak senang lah makpak ko nak ronda2 dalam ikea tu..
dah die asyik menyebut nya selagi boleh..!! ppffttt...
tapi bagus nya jugak.. ngan eskerim ni boleh pujuk die kalau die nak beli barang dalam ikea tu aku tak nak belikan so boleh pujuk dengan eskerim ni..heheh.. trick hokeh..trick nama nya..







lepas tu..mereput menunggu sorang2 nak habes kan..
selagi tak habes..kau jangan harap nak masuk kereta...#undang2abahsado





sementara tu.. biar mak ko #ootd kejap.. heheh...
baju ni buat aku 'rasa' macam tinggi..weeeeeee.....



KEMBOJA SLIT DRESS in dark blue &  WHITE CILEA PALAZZO 



notatanganAty :: [jawapan untuk tajuk entry] boleh jer.. kalau kau pergi IKEA tetiap bulan macam aku.. hahaha...[aku pernah datang semata nak beli 1 barang jer yang beharga Rm 14.50] 




EPHYRA PREMIUM PACK [30 SACHETS]

HANYA RM 159 SM / 169 SS
[JIMAT RM 38]

FREE POSTAGE
FREE BOTOL SHAKER


whats app 019-2085089


6 comments:

Amanda Suria said...

SA kalau pi IKEA dari nak beli 1 barang jadi satu troli..hahahah...balik umah baru rasa menyesal

CikNaa said...

kepuasan yg penting aty.. huaa nanti nak kena pegi jugak la. pastikan tak lebih dari list..eh boleh ke? huhu.

Mila Ahmad said...

kak Aty nape kita rasa akak makin muda ni...apa rahsia???

Kuazue Mohd said...

bestnya p ikea.
cik azue dah lama tak p ikea

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Sedap makan-makan kat Ikea. Tapi bila ramai-ramai dengan orang jadi lemas juga. Tambah bila cuti sekolah.

MumMe said...

Ikea Cheras jauh sikit le dr aty,tp sj nk share ni...mknn dia mcm lebih varieties---mumme terpinga2 sbb ter shock...pastu gardening area dia tu byks sgt pokok...yg penting cepat sikit payment line dia...sblum ni pernah rekod line up 2 jam lebih kt Damansara.