Sunday, January 29, 2017

MISI KEMBALI KE PANGKAL JALAN - cari/beli tanah


Plan nak carik tanah lot tuk buat rumah memang dah lama..
target nya..tahun ni..nak beli tanah seketul.. nak buat rumah..
dan sebelum umur 40..dah boleh rumah kat atas tanah sendiri tu...insyaa Allah..
tu baru plan kiteorang.. Allah mudah kan atau tak.. Allah izinkan atau tak..
tak tau lah tu kan..
cuma.. macam biasa.. kite merancang dulu...buat apa yang patut..

aku nak duduk dekat dengan family aku..
dekat ngan abang adik dan ayah aku yang masih ada..
nak dekat jugak dengan emak tina dan afiq...boleh aku datang ziarah mereka lebih kerap..
fared pulak.. suka duduk kawasan kampung..
tapi dalam masa sama dalam bandar..
haaa..macamane tu..hahaha..
macam kawasan rumah family aku la..
kiteorang duduk di satu kawasan tanah persendirian kampung..
tapi dekat bandar..
sapa yang tau tu..pernah datang..tau lah macamana aku maksud kan..
rumah sebijik atas tanah terbukak..takde pagar..
kawasan lapang besar..
bukan rumah teres.. bukan dalam taman..
dan suasana nya sangat2 selesa..
privacy..tapi jirang saling menghormati..tak wujud istilah selfish..
time raya lah paling syiok..
sebab..lagi ramai orang 'balik' dan meriah..
yeaaahh.. kampung.. tapi.. dekat bandar...heheh
facilities..excess..semua lengkap..   

tu pasal aku cakap misi aku ni..'MISI KEMBALI KE PANGKAL JALAN' 
hati aku masih tertinggal di 'sana' walaupon dah hampir 7 tahun menetap kat Rawang ni..

kiteorang sama2 nak satu tanah dan buat rumah idaman..
rumah yang kiteorang bayangkan..
ikut citarasa kiteorang..
bukan dalam taman...bukan rumah teres..
ibarat..rumah baglo dalam kampung.. 
persekitaran kampung..tenang... 
kawasan yang time raya... bukan orang 'pergi'..
kawasan jadi sunyi...
tapi orang akan 'balik'..giteeewww...

oohh my.. nampak tak faktor umur merubah segala nya.. sigh....
kiteorang dah kisah lagi kalau duduk jauh dari bandar..
yang penting..ada privacy tuk kiteorang sendiri..

tu yang kiteorang nak...dan impikan..
dan sampai masa.. kiteorang berusaha tuk tunaikan impian kiteorang tu...
moga Allah bagi jalan..dan permudahkan semua nya..





baru2 ni.. kiteorang breakfast reramai [family] kat rumah ayah..
balik tu.. aku singgah ziarah mak dan adik2..
lepas tu tinggal kan anak2 kat abang aku..
kiteorang berdua meronda jalan2 carik lot tanah kot2 ada orang nak jual..
saja2 jer asal nya..tapi.. rasa ok la sebab bile buat bende2 macam ni..
banyak bende baru yang kiteorang belajar jugak..
baru fes time.. takut kene tipu pon yer jugak..
so.. dalam masa mencarik..jumpa orang..banyak jugak bende baru yang kiteorang tetibe tau..
macamane nak pilih tempat..tanah yang sesuai tuk buat rumah..
macamane nak berurusan..apa yang perlu amik tau..
berbeza sikit lah dengan beli rumah teres siap dari pemaju ni..

buat masa ni..takde apa aku nak sharing sangat..
sebab masih tak tau sangat pon..
masih dalam proses perbincangan..
hari tu..dapat lah jugak kiteorang jumpe dan tengok 2 kawasan tuk tanah lot yang berbeza..




kawasan pertama.. agak pedalaman.. memang betul2 dalam..!!
masa derang bawak masuk ni.. i was like..amaigaaddd.. seriously..??!!
kawasan baru nak di bangunkan..
ini betul2 jauh dari bandar ni.. hahaha..
tapi mengikut pengalaman aku.. mahu 10 tahun gak nak tengok kawasan ni betul2 membangun macam kawasan rumah family aku dulu..
[rumah family aku dulu pon.. tanah tahun 1993 beli kawasan macam ni jugak..takde jiran..hanya hutan..tapi tengok lah sekarang..nilai hartanah meningat dari belas2 ribu jer..sekarang 2-3 ratus ribu!! tapi amik masa jugak lah kawasan yang orang panggil jin bertendang tu nak membangun macam sekarang]
so.. walaupon memula sampai hati rasa macam terus nak reject.. tapi.. biler tengok nilai hartanah..dan kawasan yang tak lah teruk sangat.. [kalau nak banding dengan rumah family aku dulu2]
so.. aku positive gak lah..
lagi pon.. aku bukan nya bekerja nak kene pikir jauh dari opis bagai pon kan..heheh.. 
as long as ada kereta.. ada transport sendiri.. 
dan paling penting as long as dengan asben dan anak2.. 
so masih boleh di pertimbangkan.. 





abah sado.. ?? die memang ok jer...takde masalah pon kat dia.. cuba ada beberapa perkara yang die nak tapi tak dapat [kedudukan tanah tu sendiri]
kalau kat sini..memag kiteoran plan nak beli 2 ekar jer terus..boleh buat rumah impian yang kiterang mahukan..ada kolam ikan besar.. eeahh?? hahahaha.. one off la tu

agak eksaited gak lah sebenarnya...
target dalam masa 3-4 tahun dah ada penempatan kat sini..


aahh lupa.. sebidang tanah ni ada lebih kurang 20 lot tanah
macam gambar atas tu
ramai orang dah beli dah.. dan kebanyakan nya beli 2 lot tuk buat buglo sebiji..
so.. kawasan ni mungkin boleh buat dalam 10-12 bijik rumah/penempatan
beli tanah jer.. lepas tu kau buat lah rumah design apa ko nak..
setingkat ker..2 tingkat ker..3 tingkat ker..
ada yang beli tuk buat rumah sewa..pelaburan lah kire nya..
macam kiterang.. beli memang nak duduk situ nanti..insyaa Allah..
kalau bukan dalam masa terdekat pon.. mungkin bila dah tua2 ker kan..
kot lah panjang umur..hahaha.. kalau tak..rezki anak2 lah ni..





ni pulak tanah kedua yang sempat kiteoran tengok..
kali ni lebih ok sebab ke depan dan bebetul tepi hiway SKVE dan sebelah dengan kawasan perumahan membangun.. 
kire excess tu dah dekat lah..harga jual pon lebih mahal sikit berbanding yang fes tadi tu..
abah sado dah pekanan yang ni.. tapi.. tanah lot sini tinggal 1 lot jer dan kat bahagian hujung..[sebelah hiway tu] huhu.. tapi masih boleh di pertimbangkan



takde kate putus atau pembelian pon lagi..
2 atas ni masih dalam pertimbangan..
tapi dalam masa yang sama.. kiteorang sedang usaha cari yang lain jugak..
dan kiteorang tak terburu2 pon.. sebab..tak lah terdesak..
just part of menunaikan impian..

kot rezki boleh jumpa yang betul2 'ngam' ngan apa yang kiteorang mahukan..
sebab ni tuk long terms plan..melibatkan duit dan nilai jugak..so kene pikir bebetul..

dan bagi aku..simple.. kalau rezki kiteorang..macamane kite rasa 'tak boleh' atau susah pon..
kalau dah Allah kata itu memang 'tempat' nya..
so.. kat situ lah kiteorang nanti..
macam tu jugak lah kalau sebalik nya..
berusaha separuh mati pon..
kalau bukan tu.. maknanya bukan lah..bersangka baik jer dengan DIA..
senang.. 
yang penting.. usaha.. kata man ada kemahuan kat situ ada jalan..insyaa Allah..


notatanganAty :: target bebas hutang [termasuk hutang rumah] sebelum 40... amin..











4 comments:

antalya said...

tanah 1st tu gambut kan. risiko anai2 nanti dik. sila lah reject huhuu. another thing yg penting kalo nk beli tanah lot ni pastikan ada geran tanahnya ok. area jenjarum byk lg tanah lot murah

Noor Hasmimi Binti Husin said...

Boleh contact utk tanah lot k.selangor area blkg toyota service. dah siap tambak tanah...tgl wat umh je.ada rumah 2 biji utk dijual jgk...

Kuazue Mohd said...

bestnya.. cik azue pun kalau boleh nak juga cari tanah lot kat kampung.
tengoklah kalau ada rezeki lebih.. nak cari betul2 di kampung, boleh bela ayam itek kambing tanam sayur bagai.. kunon nya lah...verangan

lieyalatif said...

tahniah2...perancangan yg baik aty...i likeeeee....

nanti dah ade tanah nak buat rumah ..buat mcm rumah bonda rozita tu tau....mak aliff syukri tu..ala2 kampung moden rumah die..dapur pun dlm taman ...best gile kot...tgk ig bonda rozita ibrahim heheheeheh