Monday, February 27, 2017

Tips pilih color cat dinding mnggunkan COLOR PALLET CARD


korang perasan tak..
biler aku sharing cerite atau tips mengecat..
aku akan cakap.. pilih cat melalui pallet board yanga ada banyak2 colors tu..
jangan pilih color melalui book card..atau pamphlet book sumting like that la...

pastu..ramai tanya aku..
sebab tak tau beza antara dua tu..
sebelum ni..aku takde gambar nak bagi contoh kat korang..
tapi baru2 ni aku pergi kedai hardware..
teringat pulak pasal korang tanya ni..
aku mintak orang kedai tu nak amik gambar.. 
demi korang hokeh..
sila terharu...hahaha.




sebenarnya..aku tak tau apa nama exactly nak panggil bende ni..
tapi kalau aku cakap kat orang kedai nak pallet board banyak2 cat..
die paham dan bagi ni..
so..tu aku cakap kat korang..pallet board..ni lah yang aku maksud kan.. 
hahaha.. men tibai jer ko nak letak nama apa kan..

tapi ni lah tips nya..
biasa korang ada aimed kat mana2..dalam majalah ker..gugel ker..
warna sekian2 korang dah pekenan..
so.. korang boleh bandingkan melalui pallet board ni lagi mudah tuk dapatkan warna tepat atau lebih kurang..
biler gi kedai cat.. mintak jer bende lah ni..




so.. nampak tak berapa banya tone warna dalam satu family color yang sama..
ko kene tau ni..kekadang..dalam family biru..purple..atau coklat pon..ada warna macam lite grey..
tu biler time lepas ko cat.. ko akan nampak macam bias warna lain atau warna kurang tepat
walaupon ko rasa ko pilih kaler kelabu sebenarnya
so..kalau lah kate ko nak grey bebetul..pilih dari tona family grey..
tu pasal aku soh korang pilih dari sini..

macam hitam contoh nya..
ada hitam kehijauan tau..
ada hitam mixed merah
ko akan nampak time ko bancuh dan time sebelum cat tu kering kat dinding..
dan biasa nya akan nampak jugak biler kene cahaya lampu..
which is.. mungkin color akan lari sikit dari apa yang benar2 ko mahukan sebelum tu
[unless ko tak kisah]




ok..aku bagi korang contoh color cat bilik aku sendiri
ko tengok hijau pada pallet tu.. nampak tak beberapa hijau gelap yang lebih kurang sama dengan warna dinding bilik tido aku ??
masa memula nak pilih.. aku carik gambar dalam gugel..
dan aku bawak pergi kedai..
dan dalam pikiran aku..aku nak hijau lebih pada gelap yang sangat gelap..
so.. aku pilih hijau based hitam [mixed machine] 
ko kalau baca ni.. kau ingat apa aku tulis ni
walaupon ko tengok macam warna dalam card tu dah cukup gelap..
tapi biler ko cat kat dinding yang texture nya berbeza dengan card tu..
warna nya akan jadi cerah sikit [lebih kurang 5-10%] dari warna ko tengok pada card tu..
dan lagi.. pada card tu..kecik..
jadi memang ko tak kan dapat exactly warna macam ko tengok pada card tu..
in fact.. warna cat bilik aku tu hijau paling2 gelap dalam family hijau aku pilih..
tapi.. masa firs layer..warna nya lari agak jauh dari apa aku nak..
so.. apa aku buat.. aku pergi kedai tu balik dan soh die tambah based hitam lebih sikit lagi
[kalau asal nya base hitam dalam 10%  dari kaler hijau..so aku tambah lagi 5%]
tuk jadikan hijau tu lebih gelap..macam yang aku betul2 nak dan bayangkan -macam tengok dalam gugel

ok part ni.. kene ikut pengalaman..
macam aku sebab dah biasa dengan color cat..
so aku agak expert tuk adjust sendiri color -orang kedai cat tu pon dah biasa dgn aku
based tu tak semesti nya hitam yer..
ada color2 lain jugak..
kan kalau pakai mesen pembancuh tu..kalau ko tengok..derang mixed color..
so.. dari situ ko boleh tau apa based nya..

aku bagi contoh lain pulak..




gambar 1



gambar 2



gambar 3



gambar 4


gambar 5



gambar 6



gambar 7



ok..aku bagi 7 gambar berbeza color..
sekali pandang..nampak semua ni warna dari family kelabu..kan ?
bezanya kelabu cair sikit..atau gelap jer..

percaya tak aku cakap..
sebenarnya.. ada antara color ni datang dari family biru dan jugak coklat..
contoh gambar 4 dan 5 sebenarnya dah masuk dalam family coklat tapi hampir ke kelabu
gambar 6..masih dalam family kelabu..tapi hampir ke biru but still orang akan cakap kelabu..
gambar fes tu.. nampak biru cair kan..
tapi sebenarnya..dia ada dalam family kelabu jugak...




tengok jer lah pallet family kelabu ni..
kalau tengok ada antara warna kelabu ni mcam color purple buah manggih tu..[card ke 3 dari kanan]
dan walaupon kelabu cair..ada lebih dari 10 tone kaler kelabu cair..!!


haaaa... unik kan warna2 ni semua..
tu pasal..banyak kali aku ulang sebelum2 ni..
biler nak pilih cat..kalau ada kaler ko dah pekenan..dan aimed..
pilih dari pallet board macam ni..
hampir semua jenama cat kat pasaran ada di sediakan bende ni..
dari sini ko boleh tengok variasi color..
tak semestinya kalau ko kate ko suka kaler merah.. ko perlu pilih merah terang semata..
ada banyak kaler dalam family merah yang menarik..!!
[hal ni aku teringin nak share pendapat panjang lebar..tapi nanti kang lagi panjang aku membebel point ko tak dapat tak guna jugak]
so.. len2 kali lah kalau rajin..
nak kene jugak share..pendapat.. sebab ramai orang aku perasan..
biler kate suka kan satu2 kaler tu [contoh hijau]
akan pilih hijau terang semata..sedangkan..ada banyak hijau lembut yang still boleh nampak hijau
yang lebih sejuk tuk satu2 ruang..

macam contoh bilik aku tu lah..
abah sado suka hijau..
aku boleh consider tuk gembirakan hati dia..
tapi.. biar aku pilih hijau yang sesuai..tuk bilik tido..
yang lebih sejuk..lebih nampak mewah..lebih menawan mata..
tak semestinya bila abah sado kate die nak hijau..maknanya perlu hijau daun pisang terang..
ada berpuluh tome dari family hijau boleh kite pilih..
macam tu jugak warna2 lain..

haaa..tengok..aku dah membebel pasal ni [sedangkan nak cakap pasal bende lain]

so korang.. sila la amik masa nak pilih warna cat..
percaya lah.. aku ni setiap kali pon.. tak mudah hokeh..nak decided..
walaupon kate nak pilih warna hitam tuk ruang tamu aku tu...
aku datang kedai 3 kali..!!
dan amik masa berjam2 nak pilih warna hitam jer pon.. hahaha..
pelik.. tapi.. bende tu bagi kesan tau..
korang akan tau biler korang dah mula mengecat..
kalau korang nak tau..
masa memula pilih kaler hitam..
aku pilih kaler paling gelap dari kad kedua [dari kanan] -which is nama die hitam jugak
tapi biler cat.. die lebih pada hitam hijau..cerah sikit ke kelabu..
sedangkan aku nak sepatut nya jadi..hitam betul2 hitam..
haaaa...complicated kan...
tapi tu lah die..
tu hitam..belum lagi kaler2 lain...huhu
even ko nak pilih putih pon..
ada tone nya tau..
putih pink sikit -tapi biler cat..jadi putih jugak..cuma ada bias pink sangat lembut..
ada putih mutiara..
ada putih dalam family hijau..




.
ok.. aku tau.. ramai yang biasa gunakan buku macam ni jer nak pilih cat kan..
orang kedai memang akan kasi ni jer memula..
sebab.. die tak nak ko pening2..hahaha..
serius ni..
tapi.. aku tak galakkan la..
aku ada banyak gak pengalaman salah pilih warna dari bendalah ni..masa memula dolu2..
masa memula berkecimpung..masa zaman2 anak dara..
aku dulu..menyewa rumah..nyewa bilik pon aku gi cat ikut suka aku..
bukan cat kasi buruk..nak kasi cat cantik..
dari situ lah aku banyak belajar..
so aku share ngan korang pulak saat ni..tuk panduan..

ok..nak bagi contoh..
dalam family coklat..
ko tengok dari sudut kiri gambar atas ni..
dua dari bawah [kiri sekali]
nampak macam coklat kat..[sebab dalam family coklat]
tapi sebenarnya..biler ko dah cat kat dinding..
die akan jadi warna lebih kurang macam lilac..!! 
ko tau tak lilac tu macamane..?? die lebih kurang macam pink pepel lembut..
ko akan nampak jelas pada ruang yang besar..
kalau ko memang nak warna tu..takper lah..
tapi kalau sebenarnya ko nak warna tanah..
warna tu memang agak lari...

macamane aku tau..??
sebab aku pernah guna warna tu..hahahaha...

macam tu jugak page kanan sebelah warna kelabu
nampak macam dalam family kelabu..
tapi.. percaya lah..ada warna kat situ kalau ko cat akan lebih pada warna biru..huhu

unless ko tak kisah..tu jer point nya..
kalau ko sangat concern macam aku..
ada theme2 tertentu..
ada warna ko dah bayangkan..
atau ko gugel nak kan warna tersebut..
sila pilih dari pallet board yang banyak2 macam atas tadi tu..

harap perkongsian aku membantu korang yer.. 



sekian...


jumpa lagi tak tau biler aku rajin nak update pasal hal2 rumah macamni... hahahaha..
entry macam ni biasa akan datang spontan..









3 comments:

Honey Starz said...

betul sis.., sgt susah nk pilih color. 2 minggu jugak. bila dh aimed, 2 hari pulak berulang ke kedai sebelum betul2 tetap pendirian...
tapi bila dh bawa balik umah.., tengok semula tin cat.. eh kenapa plak rasa cam x menepati citarasa nie.. aduhai kononnya tetap pendirian lah sgtttt... bila dh jd camtukan.. smangat yg berkobar2 nk cat td dh down.. so tertangguh la sekejap xtvt mengecat.. hhuuhhuuhuu.. perasaan betoi la..

Juls Julie80 said...

cantiknya bilik sis..mmg dah lama berkenan kaler hijau ni..cuma x tau nak pilih warna cane..

sis, katil tu pun cantik..if u dont mind..nak tau gak beli kat mane ekk..? TIA sis..hehe

antalya said...

akak br festime cat umah.pegi kedai cat, belek katalog, tgk contoh gambar terus berkenan dan beli. xtau lah nanti camne hasilnya adakah secantik dlm gambar tu ke sebaliknya. gamble sesangat.
tp smlm blk kg, nampak cat kat pagar sekolah situ kaler lebih kurang dgn yg ktowang beli kahkahkah. kaler umh ktowang sama ngan pagar sekolah ok