Wednesday, March 15, 2017

betul ker anak kedua ni unik ??




ini Shaquille...
anak kedua aku..in case kot2 ko tak tau..ngeeee...

gambar ni di ambik masa die ngah tido tengahari
iyeerr.. kau tak silap tengok..
die memang tido letak 'bajak' kat atas muka dia..!!!
dia buat macam bantal...

huwaaaaaa...!! ini lah antara perangai2 yang aku rasa..pelik..kat shaquille ni..

kau jangan alih..
walaupon niat ko nak kasi die lebih selesa..
die akan sedar..!! KOMPEM..!!
dan nanti..die akan cranky..mengamuk sebab orang alih barang dia..
silap gaya.. die terus meragam dan tak nak tido balik..
nanti semua bende pon tak kena..
yer lah..die tak cukup tido..kau kacau..

so.. biarkan jer...
tu pon kalau ko nak die tido lama la..
aku pikir.. kalau die sakit..die akan rasa sendiri..
dan akan menanges..
kalau die ok.. so.ok lah tu maknanya..

nanti bende tu akan teralih sendiri jer...
kekadang die sedar..dia akan peluk balik..
kalau tak..die dah lena betul lah tu..





bukan ni jer..
macam2 bende lagi.. kekadang kapal terbang plastik yang sama besar dengan dia tu..
ikut la apa yang die tengah main sebelum die tido [biasanya ni tido siang]
kalau menan macam kereta kecik2 tu tak lah perasan sangat..
ni kalau bende2 besar macam ni..
kau tengok pon risau kan...

tapi tu lah.. jangan di alih..


orang kate.. bagi bear lembut..
bukan aku tak kasi..
tapi die taknak..
macam aku cakap la..
bende2 ni bergantung pada apa yang die sedang main sebelum tido tu..
jarang pulak aku tengok die main bear masalah nya..hahaha..


kalau malam pulak..
kekadang die tido peluk air botol
bukan..bukan peluk..!!
die pegang atas badan dia..
kau dapat bayangkan tak??
botol tu tegak berdiri atas badan dia..
dan die pegang..

tu pon kau tak boleh alih..
sampai die betul2 lena..
botol tu jatuh sendiri..

pujuk2 dia soh letak tepi ketiak celah badan [macam peluk] ke kan..
atau letak dekat2 tepi bantal dia..
dia tak kasi..!! nanti die marah..

aaiihh...

mak ko tengok pon rimas..
tapi..sukati lah...
lama2 dah biasa..aku biarkan jer..malas aku nak bergaduh..
darikan die buat perangai semua bende jadi tak kena nanti..

sebenarnya..
dari die masih baby lagi aku perasan..
die suka letak benda atas badan dia time tido..
tapi awal2 dulu.. die letak bantal..
bayangkan..bantal kepala aku yang besar tu...-lagi besar dari badan dia masa tu
die letak atas badan muka tutup macam roti sandwich
aku risau die lemas..
tapi kalau ko alih.. dia tak kasi..
aku memang tak lena ngan tabiat dia yang satu ni tau..
series...
bukan lah masa abby betul2 tu..
tapi aku perasan..dari masa die pandai peluk bantal sendiri lah..
sebab tu die boleh angkat bantal letak atas badan dia..

ok..perangai satu tu memang ikut aku sungguh..
jenis aku tido mesti nak letak bantal tutup separuh muka..
dan kat atas badan..
tak sangka pulak ada jugak sejenis anak aku ni ngikut perangai..hahaha..
cuma tu lah..
pelik2 lah pulak jadi nya..
kalau bantal tu..risau die lemas.. walaupon batal ringan jer
sekarang ni.. dengan menan pulak..letak kat badan dan muka..
die macam.. nak ada sesuatu atas badan dia..aku rasa la..huhu

anak aku yang kedua ni jer unik sikit..
qaleef tak de pulak perangai macam ni..

tu lah aku biasa dengat..
anak kedua ni memang lain macam sikit perangai..
walaupon aku ada pendapat aku sendiri..
tapi..memang susah nak nafikan..!!
sebab aku dah nampak macam2 lagi perangai unik pelik dak shaquille ni..
mungkin kebetulan..sebab bagi aku.. biasa lah setiap anak ada perangai berbeza2 kan..
mungkin jugak betul mungkin sebab anak kedua...

hurrrmm...

share sikit sapa sini anak kedua..
atau anak kedua yang korang rasa unik nya lain macam..


btw.. abah sado pon anak kedua..
dan aku pon rasa die unik lain macam... hahahaha..


notatanganAty :: orang kata..anak kedua ni nanti akan paling sayang mak nya lebih dari adik beradik lain...betul ker..??





6 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sangat unik like my husband

aYda said...

Aida anak kedua, tak perasan apa yang pelik kat diri sendiri tapi my 2nd child which is paling bongsu sekarang ni ade keunikkan dia, buat semua benda kena teratur, pegang botol susu make sure print ke atas so masa pass botol kat dia kena siap2 pusing bg print hala ke depan.. pakai towel pun make sure gambar kartun tu balut terletak kt dada, jangan silap pakaikan nanti dia mengamuk terus taknak pakai towel tu. Kadang-kadang rimas jugak sebab dia cepat nak melenting (exactly ikut mama dia ni) hahaha.

Dkna Abza said...

hahahaa... anak sulung kat umah pun sama, tapi mainan tobot atau ultraman la.. jgn alih selagi tak lena bebetul, kang memang mengamuk tendang2 bagai

AppleCrux said...

Anak akak no 2 pun jenis camni..mcm mana dia tido jgn lah nak kalih..kalo muka tersandar kat kerusi pun biarlah..mmg nmpk tak selesa..tapi kalau ubah mmg mengamuk..skrg dah darjah 1..tahap manja kalah adik dia..mmg anak mak sgt..
husband akak pun no 2..so dua2 org ni jenis keras kepala..mmg dua2 tak masuk..sbb dua2 perangai sama altho husband tak notice.

antalya said...

tgh2 baca dh terdetik dlm hati 'dia ni ngikut perangai maknya kot'..ending nampak dah pengakuan mak dia hehehehe..hurm as for my 2nd child so far xnampak plak pe'el peliknya.my bro & bIL yg pangkat abgngah pon rasanya xde.tp apa yg sama antara depa ni semua ialah 'anak manja mak'

wani ezryl * said...

proven kot. sebab bukan pelik apa, tp biasanya anak kedua ni akan lain perwatakan atau apa2 je drp adik-beradik lain. sy boleh nmpk dlm adik-beradik sy, dgn husband sy pun anak kedua. mmg diorg lain drp adik-beradik. cth adik lelaki sy lg cerah drp kitorg, dia sorg xmakan nasi, dia yg rajin vacum sapu daun kt luar rumah.. kitorang pulak tak berapa nk rajin haha. so macam tu lah.