Tuesday, March 14, 2017

"anak bentukkan parents ker..parents yang ikutkan jer anak2 ni..??"


dah lama tak cerite pasal anak2..
lagi2 dak shaquille.. huhu
dulu qaleef..tetiap hari..bulan..kalau boleh setiap saar..segala milestone aku nak hapdet..
time dak shaquille..hapa pon takde..
time adik nya nanti [kot] tak tau lah pulak apa cerite.. huhu
tabah lah anak2..
mama tak harap pon satu hari nanti anak2 baca blog mama ni..
harap2..takde isu kecik hati..
2-2 pon mama sayang [buat masa ni ada dua jer] -in case kalau mereka dapat baca jugak kan..heheh



macam ni lah anak2 bujang aku yang 2 jenis dan 2 macam perangai..
muka pon lain2..sorang lonjong..sorang bulat..
obviously sorang ikut abah sado.. sorang ikut mama keding..hahaha..

saja aku nak cerite rutin aku sekarang ni..
aku ni sekarang.. 
malam2.. toksah lah korang yang wassap aku nak kecik2 hati kalau aku tak reply..
sebab pukul 9 jer.. aku dah tido..

yeerr...pukul 9 malam..!!

awal giler kaaaaaaaaaannn..!!

pengantin baru jer selalu tido awal2 macam tu..eeerr...eeeahh..guraaawwww...

bukan aku nak tido awal sangat sebenarnya..
tapi aku TER PAKSA tido awal hokeh..
sebab nya.. nak paksa anak2 tido awal jugak...

dan macam ni lah aku trained anak2 disiplin tido on time/awal

korang mengantuk atau tak.. cukup waktu pukul 9 malam..
qaleef dah tau.. dalam 5-10 minit nak pukul 9 tu..
aku dah soh2 kemas semua menan yang derang main..
hari2 dok ulang bende sama 
"anak2..dah2 cukup..kemas2 semua..nak tido dah pukul 9"
laju2 kemas..walaupon ko kene ulang2 cakap..
walaupon time tu tengah2 tengok tv ke hapa..
tengah main ker..memang aku buat tak tau jer..
mak hati kental..no compromise..
masuk bilik..tutup pintu..tutup lampu gelap2..
lambat.. tinggal... tido sendiri sorang2..huhu

yang penting ko pon kene bangun bergerak sama..
kalau anak tengok mak nya soh2 jer tapi mak nya leka dok tengok tv lagi..
memang tak jalan lah..derang pon tak nak masuk tido..
tu terpaksa lah mak pak ko ikut tido awal sama tu..

aku memang disiplinkan anak tuk tido awal..
walaupon sebenarnya.. aku sendiri tak mengantuk pon..
qaleef terutamanya.. sebab esoknya dia nak bersekolah..
dia kalau tido lambat..memang liat nak kejut pagi2..
pulak tu nanti banyak drama..
mata tak boleh bukak la.. rasa tak sihat la.. macam2 lah lagi auta dia..
biler tido cukup.. nampak dia ok..lebih mudah nak kejut..
kalau anak senang bangun.. mood pon ok..
kalau pagi2 die dah merengek2 semua bende tak kene
sampaikan nak turun tangga pon akan jadi kesalahan kalau kau satu step ke depan..
tu memang agak menguji..
aku ni lah kene sabar sikit..
pagi2 malas nak hangen2..
kalau aku hangen.. nanti perangai anak menjadi2..
so..aku layankan jer lembut2..istighfar banyak2 setiap kali pon..
tu aku akan pastikan anak cukup tido..
bagitau siap2 sebelum tido.."esok pagi nak gi sekolah.. kene bangun awal..qaleef jangan nanges2 tak nak bangun yer..nanti mama soh gi sekolah sendiri naik beskal "
hahaha..alaa..ugut gurau2..sebab qaleef tak nak gi sekolah naik beskal..
die tau sekolah die jauh..

bisanya jugak..shaquille pon sama akan ikut bangun awal pagi..
sebab pagi2 riuh rendah.. mengejut qaleef bagai tu..
die tak boleh tengok abang die berdukung [pagi2 aku pujuk2 qaleef macam tu..manja2 kan die sikit..supaya mud die akan ok sepanjang hari]
biler tengok abang kene dukung..die dengki..
nanti die laju2 bangun nak aku dukung sekali..
bengkok mak ko nak..aaiihh...

nak tengok die tido cukup ker tak..
biler bangun2 tu die diam..senyum..tak meragam..makna nya die ok..tido lena malam nya..
tapi kalau sebalik nya.. 
tu pasal tido tak cukup la tu..






motip pakai mencerut2 macam ni..??



orang tanya aku..
anak2 ok ker paksa tido awal tu..??
ada yang mengadu kata.. anak susah ajak tido..
nak main..nak tengok tv...
kekadang tengok2 update orang anak pukul 11-12 malam tak tido lagi..
sedangkan makpak nak bangun kerja awal esok nya..
kan ke haru tu.. hahahaha..
paham..paham....

memang.. kalau ikut dia..memang lah payah..
tapi... bagi aku..dierang yang kene ikut kita..
kalau bende tuk kebaikan macam ni..
memang kite patut bertegas lebih sikit..
kite parents kan..

betul jugak..kekadang qaleef memberontak jugak biler aku soh tutup tv pukul 9
tuk ajak tido..
alasan dia cakap nanti esok dah takde cerite tu..[dia akan salah kan aku]
sedangkan aku tengok.. dah nak 100 kali disney tv dok ulang cerite tu..
biasa lah tu..tu semua die nak manipulate kite jer tu..
anak2 ni ceredik tau..
tapi.. tak kan aku nak biarkan die layan tv tu sampai ke tengah malam..
sedangkan esok lusa..ada jer tayangan balik..
dan lagi..heeeyyy.. dia baru 5 tahun hokeh..
tak yah nak berjaga malam bagai macam orang dewasa semata nak tengok tv..
dan tu bukan lah sumting yang baik tuk anak pon..

time belajar..belajar..time main..aku tak kacau..
time tengok tv.. berpada2..[qaleef suka tengok tv instead of shaquille-so kene control]
dan time tido.. kene disiplin ikut..
macam aku cakap atas tu la..
MEREKA KENE IKUT CARA/CAKAP KITA [untuk sumting yang baik]



okeh.. orang cakap..alaaa.. anak2 ni kan berbeza..
ko senang la cakap..anak2 ko dengar cakap..

tak sebenarnya..tak.. 
aku jujur ni..
anak2 aku macam anak2 orang lain jugak..
lagi dah besar2..lagi banyak akal..pandai menjawap [qaleef]
lagi banyak perangai masing2..
merajuk..kekadang melawan jugak..

apa aku share ni pon.. 
aku bercakap melalui pengalaman..
mungkin berbeza2 setiap orang..
tapi.. aku just sharing jer lah yer..

aku pernah dan biasa jer lalui bende2 tu..
anak2 tak nak tido..nak main..nak tengok tv sampai lewat2 malam..
dulu.. masa qaleef masih sorang lagi..[takde shaquille]
dan masih tak bersekolah..qaleef pon macam tu.
susah biler ajak tido..
pukul 12.. masih berjaga..
lepas tu bangun lewat sampai pukul 10 pagi..

dan aku pulak.. sebab tak bekerja..
aku tak disiplinkan dia..
aku 'tak berat' tuk soh die tido awal sebab aku sendiri tak kisah..anak tak sekolah..

so aku rasa macam takde isu tuk anak bangun awal sangat..
konon2..aku kasi anak main sampai puas..-sampai lewat..
aku pon boleh layan tv atau buat kerje sendiri..
sampai lah die sendiri kata nak tido..baru aku bawak tido..

aku pikir masa tu..susah nya anak ni nak tido awal..
aku salahkan anak2..biler aku rasa tak cukup tido [aku tetap bangun awal pagi]
dan rasa biasa biler anak bangun dah tengahari buta..
masa tu.. die bukan baby pon lagi..
which mean..tu bukan lah rutin yang baik tuk perkembangan anak..

biler sampai masa anak nak masuk sekolah [masa tu qaleef awal 3 tahun]
kiteorang dah mula risau pasal hal bangun pagi..

sampai lah seseoarang tegur aku pasal hal ni..
biler aku selalu merungut/mengadu pasal ni..
anak susah tido malam..dan lambat bangun pagi..
sebab die nak main jer.. 
orang tu cakap "anak bentukkan parents ker..parents yang ikutkan jer anak2 ni..??"

uhuukksss...

sentap mak nok.. hahaha..
tapi kalau orang tak tegur..mana kan nak tau kan..

"sepatut nya kite sebagai parents ni yang disiplinkan anak tu.."

yerr... aku yang salah.. bukan anak..
maafkan mama yang baru anak sorang [masa tu]
baru nak belajar banyak bende..

masa tu..buat aku terpikir2..
betul gak kan..aku jer sebelum tu macam amik mudah..
salahkan anak..
disiplin anak..kite yang kene bentuk dari awal..kene bagi..
secara psychology nya aku pernah baca pon..
anak2 akan mengikut rutin dari awal..
melain kan kalau anak tu ada symtom2 tuk satu2 penyakit khusus tertentu..
tapi auntuk kanak2 normal.. should be no problem..

dan aku cuba praktikkan..
n.. its work..
sampai lah sekarang anak kedua..shaquille pon dah terbiasa dari awal..
pukul 9..rumah dah gelap..
tapi..kekadang..derang tak terus tido pon pukul 9 aku cakap tu..
derang bergumpal 2 beradik dalam gelap..
main..menyakat..bergaduh..baik balik..
bagi lah sikit masa..
selalu biler dah gelap2 macam tu..
tak amik masa lama pon..
paling lama pon dalam setengah jam macam tu..tengok2 dah senyap..
TERPAKSA TIDO..secara tak sengaja..
kekadang aku perasan gak qaleef dok golek2..terkebil2 lagi..
mungkin sebab die dah tido lama lajak ke petang..
tapi.. aku biarkan jer sampai die tido sendiri..
aku tak akan sesekali bagi die option..tuk tengok tv ker..main ker..
unless kalau esok nya cuti sekolah..

CUMA.. aku kene bekorban sekali lah.. haaaaa..part ni...
macam aku cakap kat atas tu..
aku sendiri kene masuk tido awal jugak..
kalau aku jer soh anak tdo..
tapi aku masih leka2 tengok tv kat depan..
anak2 pon tak nak masuk tido jugak..
so.. tu aku cakap.. aku mengantuk atau tak..
aku TERPAKSA masuk tido sekali..
n NO HANDPHONE jugak..
derang tengok mak nya ngah sibuk ngan hp pon..dengan lampu hp terang..
nanti derang amik kesempatan..nak main..
cannot hokeh..cannot..
so.. kene betul2 semua ready tuk tido..
derang akan ikut tido sekali..
lebih mudah dengan cara macam ni..
dari aku dok suruh2 pakai mulut..

bukan aku jer tau..
kalau abah sado ada pon..
sekali ngan die kene jugak..acah2 tido sampai anak dah tido.
baru lah bangun balik die nak buat kerje ker nak tengok tv ke hapa..
aku pon macam tu jugak..
kalau rasa nak buat apa2..
tunggu anak tido.. baru aku bangun balik pelan2 kuar bilik..

tapi selalu nya..aku macam acah2 ank tido..nanti mesti terlelap sama.. bahahaha..
biasa tu..biasa...
tu pasal ko wassap pukul 10 pon kekadang esok pagi nya baru aku reply..

sigh..

rutin dah berubah..
takde lagi aku nak buat kerja sampai pukul 3-4 pagi macam dulu2..
tu pasal..susah sangat nak update blog sekarang ni..
betul ni..aku tak tipu..
dulu2..aku update blog time2 tengah malam la..
buat schedule entry sesiap ker..
tengah2 tenang malam2 syiok jugak nak menaip..
sekarang..nan hado..

pasrah mak..

tapi..kalau tuk kebaikan anak..tuk tumbesaran anak yang sihat..
apa salah nya kan...
tu lah 'kerja' kite pon tuk anak2 keeeenn... huhu..

just sharing..
macam aku cerite tu lah..atas pengalaman aku..
dan macamane aku jugak belajar tuk handle keadaan ni..
kot2 korang yang macam aku dulu2.. blur2 kan..



notatanganATy :: jangan bandingkan dengan rutin tido BABY yer... ni aku cakap tuk skop anak2 umur shaquille dan qaleef.. waktu2 yang agak mudah tuk anak2 di-disiplinkan... cuba lah dulu..kot membantu korang yang ada problem anak susah tido [lagi satu elakkan makanan/minuman manis tuk anak seawal 6-7 malam lagi]





3 comments:

Nurzakiah Hanum said...

great entry sis

amirah said...

yer betul atiey...anak2 saya semua babahnya ajar begitu..sebab tu kami takde aktiviti malam, sebab mmng masa tidur anak2 awal..same laa kita..kalau ada keje, nak cuci bju ke nak lipat baju ke menyelinap keluar bilik pelan2..haha..dan hari minggu pun sama, babah akan kejut semua dan pegi joging ke apa ke sebab dia kata nnt rutin anak bertukar susah..al maklumla dia cekguuu..kena gi keje awai..haha..sat lagi kalo anak susah bgun mmng merah la punch card dia

AIN NAZRI said...

betol ni aty.. sokong... nak anak buat sesuatu... kita kenabuat dulu.. anak follow... any changes we need to change first... agreed sgt.. dan ada certain thing yg ain buat n berjaya anak ikot