Monday, March 13, 2017

Deco Items :: 'tambah color' untuk ruang tamu




aku tak tau lah apa nak jadi dengan rumah aku sekarang ni..

sigh..

hahaha.. macam teruk nau jer bunyik nya kan..

tak..maksud aku..
aku tak dapat nak fokus dah pada hobi aku yang satu ni lagi..
takde lagi banyak bende bertambah atau berubah macam dulu2..
masih sama..

sebab tu jarang dah berkongsi dengan korang kat blog ni..
tapi ada gak lah share gambar kat IG..
tu pon bende lebih kurang sama.. huhu..
tabah lah aty..tabah lah..

eaahh..??

hahaha..

tabah tuk diri sendiri..

sebab nya.. aku dapat bertahan macam ni punya lama tanpa buat apa2 !!

aku ni..plan sangat lah banyak..
rasa nak buat macam2..
tapi.. aku macaaaaamm.... hurrrmmm....
acaner eh nak cakap..
macam.. malas..kot ?? 
bayangkan.. aku beli satu-2 pasu ni dah hampir setahun..
hari2 pandang [saja letak depan mata supaya selalu ingat]
lepas tu hari2 jugak cakap.."nak beli bunga sekian2 tuk pasu tu "
tapi.. dari hari ke sehari..sampai ke setahun.. !! nan hado..
malas betul aku nak gi carik bunga yang aku nak tu...malas sangat..
lagi pulak waktu2 macam ni..
ngan phase dak shaquille yang susah nak di control -sedang melasak aktif
memang aku dah jarang kuar sendiri kalau takde orang [abah sado ] tuk peratikan anak..
kalau dulu..anak duduk jer dalam stroller..
tak banyak hal sangat..mak shopping..die redho ikut..
tapi sekrang..lama jer sikit.. die dah buat perangai.. boring..
lepas tu.. tak nak duk lama2 dah dalam stroller..
dan berlari.. kau kat SSF tu..anak nak berlari.. 
mahu pitam aku nak membayar barang kaca beribu2 kalau kot tetibe anak rosak kan..!!
risau..
mata tak ley leka langsung..
abes tu.. acaner mak ko nak membelek barang dah cegitu gaya..

ada jer bende aku nak tempah-beli tuk rumah..
kepala dah pikir..nak gi situ.. nak gi sini hunting barang..
tapi.. tak ter-pergi2..
aku rasa 2-3 menjak ni kekangan masa pon yer jugak..
ker..faktor usia.. uhuhukkss..
aku nak pasang cermin besar kat dining area yang dah setahun aku cerite kat ko kan..
malas betul aku nak pikir berurusan..
ko tengok..
dah kalau semua nya malas..
tak yah lah buat..huhu..
maintain kan jer lah rumah macam ni..bersihkan jer lah supaya tersusun kemas..
kalau tak..lagi haruuuuuuuuuuuuu...!!


sekian mukadimah aku sikit punya panjang...bahahaha..

tengok gambar atas sekali tu..
perasan apa yang baru..??

kalau tak perasan..takper..ahkak tak sentap..
akak bagitau jer..

punya lah lama aku beli sofa tu..[setahun lebih]
dari awal beli memang dah plan nak letak bantal cushion kecik2 tu..
baru ni aku letak...

dasat rasanya..

sebab..dulu..aku bukan macam ni..
kalau aku nak.. tak ley tunggu sehari pon lagi..
jam2 tu aku nak..
tapi tah kenapa lah sekrang ni.. jangan kate sebulan..boleh sampai bertahun..!! huwaaaaaaa.....





ni pon kebetulan jumpa masa gi beli barang mertua masa balik kampung baru ni..
memula tu macam berkire2 gak nak beli..
sebab..ada pattern yang aku dah pekenan [cuma tinggal nak gi hunting kat beberapa tempat yang aku rasa mungkin ada jual]
tapi lepas pikir2 tu pon tak tau tah biler nak pergi kan..
so.. beli jer lah dulu.. 
nanti tambah2 lagi pattern lain pulak..[aku pikir]


 rumah aku dull... ada kombinasi 2 color yang lebih kurang..gold and coklat... hitam sikit..
gelap.. dan nampak bosan..kosong..
tu yang aku nampak lah..

sebenarnya..masa dari awal make over ritu lagi..
aku dah plan nak 'campak' satu-2 color yang contra..
so.. aku decided pilih color biru -royal blue - dark blue - white
just tambah bende2 kecik macam ni jer..
kalau ada pon lagi..pada hiasan2 meja..



susah nak amik gamabr dari depan full sebab belakang tu tingkap..
gambar jadi gelap membelakang kan cahaya..
so dapat lah dari sipi2..
nak gambar full..tunggu raya2 nanti ah.. heheh..
eerr... tu pon kalau ada apa2 aku nak ubah lagi la...


so far..tu jer nak cerite..
simple decor item..bende baru..
tapi..walaupon sikit..'kecik'..nampak gak lah berubah dah berseri sikit ruang tamua ku tu sekarang..

ritu aku baru nak tempah ottoman besar seketul kaler royal blue..
sekali..laki aku ajak bercuti pulak..[insyaa Allah]
so..terpaksa cut off dulu bajet tuk ottoman..
jangan tanya apa kaitan nya... 
ni nama nya konsep berjimat cermat giteeewww.. hahaha..
kau hanya boleh pilih salah satu jer..


ok lah.. bai..



6 comments:

MumMe said...

Nice pattern,Aty.

lieyalatif said...

ya Allah aty....mmg jenis takleh dok diam kan...ade jek idea die....untung rumah tu dpt aty ...berseri2 sokmo umah dgn deco2 baru.... heheheeheh...lieya ni plak tak terusik dah umah...kemas pun cari masa....tensen tgk taik cicak tepek2...pelik, cicak tak penah nampak kelibatnyer...tapi taiknye ade...aty please share tips pasal nie....umah aty ade cicak tak.....

norlina jusoh said...

cantik sgt umah aty.. ina suka dgn idea deko aty.. tiap kali tgk blog akan cari hal2 deko dulu... ambik aura dan semangat tu sikit.

ena88 said...

As salam sis aty saya memang minat tgk deko rumah kak aty memg ngam cantik habis..nak tanye bantal kecil royal blue ni beli kat mana..hehe

wani ezryl * said...

nak mendeco-deco pun kena ada mood kan aty. hihi

nurul harnani kasmari said...

Sebab bantal mood ruang tamu terus nampak ceria.