Thursday, March 02, 2017

masalah hapak/kulat pada dinding dan pilihan cat terbaik



okeh.. minggu ni..mud aku nak share pasal cat jer..
since aku rasa..dalam banyak2 pertanyaan /pendapat yang aku terima..
[mohon korang tabahkan hati kalau aku tak jawap email korang yer]
kebanyakan nya mintak pendapat pasal cat..
dan antara paling kerap aku terima/baca/orang tanya
pasal masalah kulat..

[since bilik aku kaler hijau gelap..dan ruang tamu/dining kaler hitam]
orang curious kalau2 dinding aku ada naik putih2 atau lebih tepat..KULAT 

ok..sebelum apa2..aku nak bagitau..apa yang aku share ni..
melalui pengalaman aku sendiri tau..
jangan bandingkan dengan pengalaman korang yang mungkin berbeza..
since pemilihan cat ni bergantung pada banyak faktor..
tak semua orang akan dapat result yang sama..

aku tau.. bende ni selalu jadii lagi2 kalau kite cat warna gelap..
mudah nampak putih2 kulat tu..
aku ada beberapa kali lalui pengalaman macam ni..

orang kata.. pasal dinding lembab..dekat ngan bilik air contoh nya..
kaitan dengan pipe yang ditanam dalam dinding..
atau persekitaran bilik..air cond pon boleh jadi punca..
aku macam 50/50 nak percaya atau tak..
tapi.. ada gak kemungkinan..
sebenarnya boleh jer jadi kalau cat kaler cerah pon..
cuma kalau kaler cerah tak akan nampak..
tapi kalau ko cat kaler gelap.. memang jelas putih2 nya..
beberapa bulan dah nampak putih2..macam habuk2 halus..kulat..
boleh dilap..tapi kalau lap gitu2..tak hilang betul2 pon.. 
masih ada kesan putih tu..makin buruk..!!

dulu aku macam percaya sebab dinding lembab macam orang bagitau..
lepas beberapa kali jadi tapi ruang tu jauh sangat dari ruangan lembab..
dan jadi tak kire kat mana2 ruang pon..
contoh kat ruang tamu..
so.. aku rasa tu bukan punca utama [mungkin lah sikit]

bende ni jadi walaupon aku amik cat yang anti kulat..
dulu2..aku setiap kali nak cat..aku akan pakai satu jenama cat ni [Nxxxxn]
harga die agak pricey.. may be sebab brand popular..
dan antara pelopor awal gak variasi warna menarik...
dengan macam2 kelebihan..
aku suka kan texture nya..
agak smooth..n warna nya cantik..[sampai sekarang pon]
senang nak cat..tak mudah bertompok sebab warna nya sekata..
ko tak perlu nak cat berlayer2 sangat..

boleh dikatakan..aku memang pakai cat tu jer lah setiap kali pon..setia..
aku percaya yang jenama tu popular dan agak pricey [berbanding lain]
so mesti lah terbaik kan..
tapi.. aku perasan.. walaupon aku pilih yang anti kulat..
mesti akan naik kulat jugak..
lagi2 biler aku guna cat warna gelap..
[kalau warna cerah tak nampak]
aku pernah guna jenama ni tuk cat warna biru kelabu gelap -tuk bilik masa Tina kawen]
pernah cat warna hijau kelabu [warna askar] tuk rumah sewa apartment yang aku duduk 3 bulan jer lepas kawen sebelum pindah rawang]
pernah jugak cat warna coklat gelap [bebetul gelap] tuk rumah sewa sebelum rumah aku sekarang ni
dan setiap kali tu.. jadi bende yang sama.. 
lepas beberapa bulan..naik kulat putih2..
sedangkan.. kalau nak cakap lembab.. rasa macam tak pulak..
ruang2 berbeza..takde aircond takde bilik air[jauh]
aku macam pelik gak lah..

so.. lepas tu.. aku stop guna jenama tu..
aku pikir.. mahal..tak semesti nya bagus..
aku tak lah salahkan jenama cat seratus peratus..
cuma macam aku cakap.. mungkin betul gak..
ada pernah aku baca..keadaan wall kite sendiri..
penggunaan bahan2..atau persekitaran keseluruhan rumah tu macamana..







nak elakkan jadi kulat tu..sebab risau nak kene cat banyak2 kali..
nampak kotor rumah biler dinding berkepam macam tu..
masa masuk rumah sendiri [yang sekarang ni]
aku cat warna cerah2 jer..[masa awal2 dulu] huhu

ingat tak gambar atas..
ruang tamu aku dulu2... Ya ampun rindu nya...!! hahaha.. rasa suci jer ruang tamu aku yang dulu..
ceghah bijik mata...
masa ni..satu rumah aku pakai cat brand Kxx dari jepun jugak
murah..tapi tak lah murah sangat..
kalau jenama Nxxxxx tu dalam Rm 110..
yang Kxx ni dalam Rm 90 lebih tuk code warna cat yang sama..
aku pilih yang easy clean dan anti kulat jugak [setiap kali pon]
so far.. takde masalah..
or may be..sebab color nya cerah..jadi tak nampak langsung..
aku pon tak pernah cuba cek..
so..memang bersih jer lah sepanjang2 ni [sampai aku tukar cat hitam]

yer lah..ruang tamu kan..
besar pulak tu..
satu ruang ni sampai belakang pakai 3 tin cat 5 liter..
tak termasuk letik undercoat lagi..

so kire tepat gak lah aku melabur tuk warna grey lembut tuk ruang tamu ni
[masa tu pikir tak tukar cat dah..hahaha]

so aku pakai cat jenama yang sama tuk bilik tidur utama kiteorang..
pilih warna gelap...
sebab tengok macam ok jer kan ruang tamu tu..




TAPI...

haaaa...ada tapi tau..







ingat tak dulu..feature wall bilik tidur aku yang asal warna kelabu gelap 
sebelum cat warna hijau
aku pakai cat jenama sama dengan kat ruang tamu kelabu cair tu..

haaaa.. nak tau kenapa aku tukar cat dulu ??
aku ingat masa tu aku baru hilang mabuk mengandungkan shaquille..
hampir 3 tahun lepas..
tetibe dalam tak larat tu..aku nak tukar cat bilik ke warna hijau gelap yang sekarang ni
[lama gak eh bertahan 3 tahun..huhu]
sebab kulat..!!!
jadi putih2 kat wall yang hitam tu...
makin lama makin banyak dan makin tinggi..
lagi di lap..[sebab easy clean] tapi makin teruk..jadi buruk sangat...
putih2 nya tak hilang terus pon.. jadi macam awan siap..huhu..
stress aku masa tu..dah la mabuk..dok terperap dalam bilik..rimas tengok..
sihat jer sikit..laju2 ajak abah sado tukar cat..
so..tu tak pasal bilik jadi hijau emerald tu...

masa tu aku dah give up gak..
dok pikir...sebab apa sebenarnya ni..
nak kate lembab..wall aku cat tu bukan wall yang berkongsi dinding dengan bilik air..
dan rasa bilik aku ni cukup panas -ada masa rasa bahang sangat kat dinding sebab matahari direct..
aku dok rasa sebab warna gelap ker..tapi aku tengok ada orang ok jer [tak tau lah dia pakai cat jenama apa]
ker memang sebab wall aku yang probem..
aku dok pikir warna grey lembut ruang tamu elok jer..
tapi kaler gelap kat bilik ni yang teruk kulat nya..

biler aku tanya orang kedai..
derang soh kiteorang berus dulu dinding tu..sebelum tukat cat..
kalau tak berus..die soh kopek dulu yang asal tu...
lepas berus..undercoat.. baru cat baru..
tu salah satu TIPS nya..tuk mengelak kan kulat naik lagi biler ko cat baru..
sebab kebanyakan orang pon akan cakap masalah wall tu sendiri...

tapi.. aku tak buat pon yang di suruh tu..hahaha.. giler bai nak berus wall aku yang besar tu.paling dasat..soh aku kopek..??!! huwaaaa..
20 kaki lebar kot..tak kire lagi tinggi berapa...
mahu tumbuh muscle gak nih nanti..
so..gamble kiteorang just undercot putih jer..

sekarang ni pulak.. aku perasan bilik anak2 yang warna royal blue tu pon..
dah start naik kulat sikit2.. tapi tak berapa nampak..sebab warna biru tu agak terang..
pon pakai jenama Kxx jugak..

aku dah rasa jenama cat tu pon tak berapa bagus..
mungkin jenis cat dan wall tu sendiri sama2 bagi kesan..
mungkin lain orang..ok jer..rumah aku menjadi pulak..

ok...

ramai cakap kat aku bende yang sama..
kalau cat warna gelap jer.. akan naik kulat putih2 tu..
banyak kali..!!

so....

masa aku nak cat ruang tamu bawah yang color hitam tu..
memang aku risau..
sebab jiran sebelah rumah aku ni..
cat color coklat medium yang berkilat..[coklat pokok muda]
tapi mengadu naik kulat teruk [aku pon tengok sendiri]
so... aku memang risau awal2 dulu nak cat warna gelap sebab takut naik kulat jugak..
since kiteorang berkongsi wall yang sama kan.. ada kebarangkalian jugak lah nak jadi kalau orang kate masalah wall tu sendiri..

tapi masa tu.. sebab nak jugak cat kaler hitam sebab nak buat tema mixed gold..
aku tekad..
tapi.. kali ni.. aku pilih jenama cat lain..
aku pilih DULUX...
memang DULUX ni agak lebih mahal dari yang brand popular lagi satu tu..
selama ni aku malas nak try ni sebab harga nya lah..
aku tak percaya pada brand..dan aku rasa..yang murah pon tak semestinya tak bagus kan...
tapi..dah ada pengalaman beberapa kali..
aku try gak lah.. 
nak kate harga beza sangat tu.. ngan cat Nippon paint tak lah jauh sangat..
tapi ngan yang KCC tu.. memang mahal lah Dulux ni..
pulak tu..lagi gelap warna ko amik..lagi mahal jadi nya..
aku punya cat hitam tu nak cecah Rm 200 rasa nya kot tuk setong [tak ingat sangat]



dah lah pakai 3 tong..huhu..
try jer lah..tak try mana nak tau kan..
lagi pulak sebab aku pernah terbaca orang rekomen cat ni tuk masalah KULAT pada dinding..

so... hasil nya...
selepas 1 tahun 3 bulan..








alhamdulillah.. DULUX ni serasi dengan wall aku.. hahahaha..
tapi serius ni.. aku rasa.. dalam banyak2 cat aku pernah gulu 
[selain 2 brand cat aku mentioned atas tu..ada pernah cuba brand lain jugak]
dan cat DULUX ni yang terbaik tuk aku..
80% tingkat bawah rumah aku ni cat hitam ngan cat DULUX ni..
termasuk bahagian2 yang dekat ngan bilik air [which is orang kate kawasan lembab]
tapi dah setahun lebih dah ni.. so far..ok jer..
tak de naik sebarang kulat yang macam sebelum2 ni pon..
berbaloi la ko beli mahal2..
aku amik easy clean dan anti kulat jugak macam biasa..
kualiti die pon agak bagus.. smooth..dan cantik warna dia..
paling penting..sebab tak naik kulat putih2 tu..
aku risau hokeh.. 
kalau jadi kulat tu kat ruang tamu aku..memang jenuh !!
sebab biasa nya akan jadi..dalam tempoh masa singkat jer..
dalam beberapa bulan tak sampai setahun ko dah boleh nampak putih2 kulat tu..
bezanya cepat atau lambat jer die nak jadi makin teruk..
habes satu wall..
menanges jugak lah kalau nak soh abah sado cat balik..huhu..seram ahkak..
tapi ni dah lepas setahun..alhamdulillah..ok..
boleh bertahan beberapa tahun lagi tuk kaler hitam ni...eeaahh ? hahaha..
warna cat rumah pon ada musim yer...harap maklum
kot len kali boring..tukar lagi kaler lain pulak.. muwahahaha...
mesti terus rasa berpinar nak pitam laki aku baca statement ni...

so.. aku boleh lah rekomen kat korang yang ada problem kulat ni..
try jenama DULUX ni..[kot korang tak pernah try]
tapi..RISIKO ATAS DIRI SENDIRI yer...
aku cuma share atas pengalaman sendiri jer..
macam aku cakap atas tadi..
bergantung jugak lah pada structure dan keadaan wall rumah ko sendiri..
mungkin lain2 kesan nya..
tapi boleh cuba..
at least.. boleh lah tau kan...

lagi satu.. orang kate jenama JOTUN pon bagus jugak..
ni aku tak pernah lagi try..
buat masa ni..aku masih setia dengan DULUX..untuk masa akan datang..
selagi tak mendatangkan masalah..
kalau tak..may be next time aku boleh try JOTUN pulak..
dan share pengalaman ngan korang..



ok lah.. harap memberi manfaat pada korang jugak yer..
ada apa2 nak share.. share jer kat bawah/komen..
ikut pengalaman masing2...






IKLAN






SALES KASI CLEAR 50% DISCOUNT !!

CELIA PALAZZO [LOOSE] 

side pockets
getah dan zipped di belakang
material como crepe/tak jarang -mudah gosok



RM 39.90 SAHAJA.
(Normal price Rm 79)
.

BLUE MINT :: 
S / M
WHITE :: S / M / L / XL.
GREY :: S / M / L / XL
CREAM BEIGE :: S / M  


SERIOUS BUYER ONLY /READY STOCK-TERHAD
PAYMENT WITHIN 5 HOURS

BELI 2 HELAI KE ATAS FREE POSTAGE SM
BELI 3 HELAI FREE 1 PERCUMA !!

nak kasi licin stock yang tak banyak tinggal malas nak simpan2 dah /nak kuar design n color baru [ada saiz yang tinggal 2-3 helai jer]


Jangan tunggu lambat2.. Stock yang ada ni pon tak banyak dah tinggal.

what's app 011-23451742 

7 comments:

Nurzakiah Hanum said...

pandainya akak deco rumah

Miss Moon said...

haha sangat betul...Moon cat warna dark choclate n naik kulat . Stress betul bila tgk macam umah kita kotor je.

Lepas ni nak try la cat yg Atie bgtau ni .

antalya said...

baru 2minggu cat umah aritu..malam td terperasan ada yg dh tompok2 putih..cat nippon..adeihhh

Raisah @ echah said...

saya dulu pakai Jotun kak Aty... tapi habis naik putih2 jugak. Jotun Majestic. So sekarang tukar ke DULUX.

eima said...

o0o yg putih2 tu kulat ek ...aku ingat laki aku yg cat tak tebal sbb tu nampak putih2 lagi ...selepas beberapa bulan ... hmmmm

aryan azra said...

Akak guna jotun,rumah lama bertahan hampir 5 tahun, rumah baru pun guna jotun jugak alhamdulillah tak pernah naik kulat

mazlin binti ibrahim said...

suka tgak akak hias rumah...
cantikk