Thursday, June 01, 2017

Step 2 -DIY Pemasangan WAINSCOTING [kemaskan wainscoting dengan SILIKON]



Ramadhan ke 6 dah..
sambung cerite DIY Wainscoting ni..
ahkak bizi chuollss...
ada sapa2 nak beli kuih tart gulung mama gojes tak..?? *tetibe 
ahkak nak hantar ke Putrajaya minggu ni
kalau ada yang nak boleh lah joint sekali..
boleh laga2 pipi giteeww...

ok.. kembali cerite wainscoting.. hahaha

ritu aku cerita pasal kayu kayan dan cara pasang..bahan2 bagai
ni dah step 2 dah ni..
dah siap lepas pasang.. nak cerite tuk kemaskan wainscoting tu pulak..
bukan boleh main cat jer yer..



dah siap pasang.. nampak tak ukuran tak sharp dan ada ruang
sebenarnya bukan ukur tak betul jer..
tapi kayu berbeza pon boleh jadi kesan jugak..
so.. yang ni lah aku cakap kene touch up ni..
kena tampal tuk nampak bersambung dan lagi cantik bentuk nya


bukan kat L shape [potongan 45 darjah] tu jer
tapi antara kayu dan dinding tu jugak pon sama..
nampak tak macam tak rapat..
ni nampak kurang sikit.. ada yang renggang sebab dinding tu sendiri pon tak rata
dan ada kayu pon banned..
so.. nak kasi cantik.. kite pakai SILIKON yang aku cerite kat entry Step 1 sebelum ni



ni lah die SILIKON aku cakap tu..
die macam tepung tapi cair..
nak letak ni.. pakai lah GUN yang kuning belakang tu..
tempak jer kat keliling frame..dan gosok pakai jari jer ratakan..



ni gambar yang sama atas tu..tapi versi selepas letak silikon putih tu
nampak tak sekarang kat L shape atas tadi tu renggang tapi kat gambar ni nampak bercantum elok jer
letak kat keliling frame jugak..takde ruang dah antara kayu dan wall





pasang kat semua tempat jugak yer..
kat Chair rail atas tu.. kat Baseboard dan Shoe molding jugak
tu aku cakap banyak kerje nya tu.. huhu
kau kene hadap setiap satu tu tuk letak
tapi.. bnde ni cepat jer kering nya..
kalau gigih..lepas buat tu dah boleh terus cat dah..
macam aku.. dah terbongkok2 buat sakit belakang..
esok nya jer lah cat..
seb bek lah buat sebelum puasa ritu

tapi kat dining area ni nanti nak buat dalam masa terdekat.. adooyyy.. kentalkan lah hati ni
nak cantik punya pasal kan..ngeeee...


tu abah sado buat tu pakai sealer..lebih kurang sama dengan silikon atas tu
cuma ni lebih 'tebal' pekat dan gummy
kiteorang pakai ni tuk touch-up sambungan kayu yang obvious tak ratanya
sebab ada kayu2 yang banned..
macam penyambungan antara satu-satu kayu tu..
leceh sikit pakai ni sebab lepas tu kene gosok pakai kertas pasir licinkan pulak
tapi kalau pakai silikon atas tu.. cair sangat dan boleh nampak kayu tu tak rata nanti..
tapi ok lah pakai ni..sikit2 jer pon..
kat kayu2 yang bersambung atas ni jer..



ok.. ni aku tunjuk sikit dah siap cat lepas touch up silikon tu
nampak lah bersambung nya tu
tapi.. tak licin sebab aku bukan lah pro nau..tak gheti lak nak licinkan betul2.. huhu
aku cadangkan pakai sponge macam biasa aku tengok kontraktor buat..
tapi tetap tak licin sangat..ok jer lah.. kalau close up macam ni memang la nampak..
kalau tak.. tak nampak langsung pon..




ok.. next step aku nak share pasal hal mengecat pulak yer...






KUIH TART GULUNG MAMA GOJES 
Guna butter /nenas

Ready stock 

Rm 36 sebalang

COD RAWANG [TANPA CAJ]
penghantaran by hand sekitar lembah klang
[dengan caj penghantaran]



Whats app +6019-2085089
Whats app +6019-2085089
Whats app +6019-2085089


nak tau sedap ker tak.. boleh baca review DI SINI

1 comment:

Nurzakiah Hanum said...

sangat rajin menghias rumah